Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 33]

(upravil Power of Bass 5. 1. 2014 22:41)

Téma: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Hojte,
v galerii DiY kabelu je ta diskuze už tak obsahla a nepřehledná,a nenašel jsem jiné vyhovující tema,kde by se daly probrat kable, resp. vhodné-kvalitní konektory  pro HIFI.
A to ať už signálové k zesu nebo výkonové do beden. Začal jsem čist "nějaké povídání" od Sýkory ke kteremu jsem se tu proklikal.. nicméně alespon co "vykonovych kablu" se tyče,tam není moc co vymýšlet (prostě obyč dvojlinka s dobrym pruřezem),ale co konektory, kde, jaké, které zlacené bananky?

třeba k 3p sloupům bych klidně natahl i 6tku (svého času mě metr "tehle do auta" stal pade,jedna žila je střibrna,vlakna jsou "superjemne"), dá  se takový drat ještě nainstalovat do bananku a crimpovat/propájet ?  jako testovací sem kdysi vzal obyč z EZK a snesl jen 2,5ku...  a chci zlacený,prostě lepší.. 
Sice tu frčí něco jiného,ale nepotřeboval bych "superdesign" oplety atd (ikdyž ne,že by se mi to nelibilo smile ) ,zatím provozuji číré dvojlinky (maji silnejsi slikonovou izolaci a je pekne videt vlakna mědi/drat a vlakna byvaji mnohem jemnější-líp se "zkulturnujou" konce - jen bych na to chtěl nějaký konektor,pač si myslím,že takový zlacený bananek bude mín nižší odpor v rovněž zlacenem  terminalu než jen prostrčený a zašroubovaný drat (ktery navic bude oxidovat a kontakt pude do kopru) a 6tka už taky nejde dát všude...
při max cca 2-3m délky si myslím,už s tou 6tkou není třeba/nemá smysl vymýšlet něco jako "křižovou 4ku",kroucení atd..  (vánočka ze 6tky by byla asi docela lahudka big_smile) ,
ještě jedna myšlenka:uvažoval někdo např při "nesymetrickem" rozmisteni komponent,zda je lepší mít kabel k jedne bedně kratší (protože je lbíž)a  ke druhé delší, anebo udělat oba stejně dlouhé aby měly stejné vlastnosti,ale asi je to blbost pač to se na 3 ani 5ti metrech asi neprojevi .. smile

(upravil Hippo007 5. 1. 2014 22:51)

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Do tohoto můžeš dát vodič až 8mm2. Někdo to tu prodával, myslím že DJ_Rix.
Podle Sýkory je lepší než dvojka obyčejná CYSY4xněco zapojená do kříže.

(upravil Power of Bass 6. 1. 2014 0:02)

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

sice jo,ale jak píšu, 4x2,5 je meně na pruřez, 4x4 by bylo si myslím hodně už (právě i kvůli tomu kolik drátu bych musel narvat do konektoru) a parametrově jaký by byl rozdíl mezi 4x4 a 2x6, na těch 2-3metrech poslechově beztak žádný ...
E- jo videl jsem nejake mozna u Benaziho.
ale vidim ,že je uvadeji jako šoubovaci,raděj byhc to měl zapájené,jinak bych si moh rovnou kabl našroubovat po šroubek terminálu..

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Tasker dělá pěknou 4x4ku C279 myslím, koupíš v Podancu. Je černá a hlavně bytelná. Zapojení do kříže podstatně snižuje indukčnost takového kabelu, což je oč běží, protože kapacita kabelu na takto nízké impedanci přopojení a zakončení prakticky nehraje roli.
Nacpat do terminálu to na konci do mizerných terminálů celé nejde - musí se ušmiknout třeba třetina drátků, do pořádných ano.
Kupoval jsem takový průřez hlavně kvůli délce - mám to 7m a také kvůli černé barvě a odolnosti tohoto kabelu. Na customworks.cz prodávají k tomu hezké banánky, vidličky i terminály.

Web

(upravil Power of Bass 6. 1. 2014 0:26)

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Díky,  mám na 3p sloupech BP-270 od monacoru (tam 6tku dám), ona je pak druhá věc narvat to do šroubovacích svorek stareho denonu (který zatím neplánuju měnit),ale taky se tam ta 6tka ještě vejde..  ušmikávat drátky mi nepřijde moc košer, prostě na pořadny kabel pořadny konektor.. z druhé strany možná trošku dilema co s těmi cca až 20cm z terminálu do vyhybky (pač zevnitř to je na faston a ikdybych dával natvrdo drát,6tku asi nepřipájím ..).
druhá věc, za cenu toho taskeru (150kč/metr) mi vyjde 4x6 např z tohodle (a to koukám podražili,za 80,jak sem psal ja před par lety bral za 50) http://www.ahifi.cz/acv-rca-60.html smile
-jak říkám.. http://www.gme.cz/rg-repro-2x6-p650-201 .. v čem tenhle kabel může být špatný ? smile za ty prachy si ho dám 6x6  big_smile ikdyž to pak nenarvu do žádného konektoru .. do svorek bych 2x6tku asi s trochou vůle ale dal jakkoli mi to přjde zbytečné.

(upravil Hippo007 6. 1. 2014 0:53)

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Tasker C279 je super, počítám s ním jako s ultimate řešením. Na rozdíl od něj dvojlinka v průhledné izolaci od chobotů je šmejd, po čase uvnitř vlivem změkčovadel v izolaci oxiduje měděný vodič a dostává hnědočernou barvu.
Uchycení vodiče šroubem vytvoří dokonalejší spoj, než zaletování http://heissmann-acoustics.de/frequenzw … abel-wago/ (tady je to pružinou, ale princip je stejný - dotek měděného vodiče s pozlaceným banánkem vytvoří spoj s menším odporem než cínem zaletovaný spoj).

Jestli chceš letovat, kup si vidličky.

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Já ti zase poradím k repro koax. Koupil jsem na test BEN CB120, má 1,13mm středový vodič a kabel jde dvojmo takže mám průřez 2,26mm. Tento levný kabel jsem už nechal, v budoucnu chci zkusit nějaký lepší koax, ale hraje to tak že mě k tomu nic nenutí. Proti "čtyřce" je zvuk uchometricky mnohem lepší, na konektory jsem se vyprd, nechal jsem to tak jak je to na fotce.

http://abload.de/thumb/kab3vr98.jpg

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

ked uz riesite kable, zmerajte si/vypocitajte ich odpor, a zaroven si zmerajte odpor cievky pred basovy menicom, aby ste neboli prekvapeni, kam mizne DF, hoci je tam kabel od miesacky...

Web

(upravil Power of Bass 9. 1. 2014 22:19)

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

A ty koaxy se zapojujou jak? to je to stinění jen tak "ve vzduchu" ? bude pak stejně dobře fungovat třeba 4x2,5 v kovovem vodovodním opletu(to není z mý hlavy někde jsem tu myšlenku tady četl) ? ...
k tomu pájení,taky mi to dycky vrtalo hlavou,že ten cím musí mít horší vlastnosti jako měd,ale pořád sem to bral tak,že se to zhoršení vykompenzuje styčnou plochou...  takže radši šroubky,kleště-lisovaní  zlaceneho konektoru na čisou měd (a nejlepe na ni nesahat holou rukou at neoxiduje), jak ještě zajistit jeji dlouholetou zivotnost? třeba bych to tavnou pitoli zaizoloval (zprasil?) puvodne sem myslel na "silkal" nebo nejakou "vazelinu" .. signaly ale pajite ne?  to šroubovani,kdyby to aspon nebylo prichycene jen spickou sroubku,ale treba nejakou ploškou...

a signálový kable tedá jaké? něco kde je měd ale, ne jak sem četl,ty RG co jsou pomedene železo a nejaky konektor na to, porad frčí Nakamichi nebo ty Supry co tu ukazoval Benazi, kde je nějaky rozumny poměr cena/"vykon" ? (nevím jak dlouhé ty kable budu dělat k zesiku,ale budu mít sestavu s tunerem a Cd tak to chci taky vzajemně prošpagátovat - to budou kably do metru delky,možná půl..).

E- tyhle sou pekne smile http://www.nakamichiplug.com/product-0575G08.html

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Stínění nech jen tak "ve vzduchu", nebo ho mezi sebou propoj, ale mezi + a - už ho nepropojuj, asi by se s tím potom manipulovalo ještě hůře. Nepovím ti jak hraje 4x2,5 v kovovém opletu, ale ten koax dle některých hraje lépe proto že to není mnohažilový vodič. Před rokem jsem k tomu našel náhodou i měření, ale bohužel jsem stránku nedal do záložek.

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

takže dva koaxy do jednoho opletu z toho udela zase "dvojlinku"? měl jsem az to,že koax proto,jak jsem četl,že se přes ty kable indukuje rušení kere se přenáší do zesu,což by to stínění mělo odstínit.. nezapojené tam podle mě nemuže nijak fungovat.. at mi to vysvětlí někdo studovaný tongue  ( to by pak totiz nemusel byt koax,ale jen rozervat dvojlinku na dva samostatne kable.. akožo takto-dva samostatne izolovane vodice 1,5mm- sem to měl vpodstatě doted..).

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Neřeš teorii a vyzkoušej to, koax co jsem použil není drahý, dokonce je levnější než CYKY 4x2,5mm. Samozřejmě je to ve finále o něco málo dražší protože metráž musíš počítat 4x.

Upřímně, dotaz moc nechápu, ale ano, uděláš si z toho prakticky dvojlinku. Kabel dávám dvojmo kvůli průřezu, 1,13mm je(asi) prostě málo.

(upravil check 10. 1. 2014 15:06)

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Tady někdo doporučuje odělat z tenkého koaxu dvojlinku bez stínění s velkou indukčností a odporem? No to je přesně opak toho, o co by se mělo usilovat.
Ono samozřejmě všechno nové posuzujeme při srovnání jako automaticky lepší, protože nám psychologie nedá. Chce to srovnávat poněkud detailněji a u kabelů bohužel ani neplatí, že to, co se zdá poslechově lepší v aktuální sestavě, je lepší i v jiné sestavě.

Web

(upravil Benazi 10. 1. 2014 19:27)

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Já osobně mám Tasker 4*4 mm nahozený oplet a  užívám si  zvuk, osobně jsem toho vystřídal dost a  ten je finální ,

https://i.postimg.cc/WtBX9DPV/2160446.jpg

samozřejmě za normální pesos.

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Checku, já se nechci hádat, ale zkoušel jsi to? A věř mi také že ne všechno nové posuzujeme jako lepší. Já jsem k tomu koaxu byl taky poměrně skeptický, ale velmi mě to překvapilo. Zkoušel jsem to i tak že jsem dva dny hrál na koax a dva dny na normální kabel a na zkoušení koaxu jsem si přibral i známou která hraje na housle a má hodně dobrý sluch.
Nehledě na to jsem tento kabel udělal dvěma lidem a třetí si jej dělal sám, všichni jsou ale velmi spokojení. Jeden z těch dvou byl až tak spokojený že prodal nějaký hodně drahý stříbrný nebo postříbřený reprokabel.

A ano, máš pravdu i v tom že jiné sestavě to pomoci nemusí, Technics A700 mk3 s tím lépe nehraje a nepomohlo to ani dalším dvěma sestavám Technics.

(upravil Power of Bass 12. 1. 2014 19:36)

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

nemůžu tu svou 6tku najít ,ale nemusel by to být takový žebrák, je to Voice Kraft OFC, ta sříbrná žíla při oškrábání vypadá na měd,takže to nebude hlinik. vlasy sou fakt hodně jemné ,takže je pěkne "měkký",vetší plocha-přlnavost pod šroub, pěkně kroucený v pramenech v celé délce..  http://rad-sat.home.pl/sklep/images/lar … OFC_01.JPG ,škoda,že ho nemám jak změřit.
ty nakamitchi bananky - to  do 4mm,znamena 4mm prumeru kablu nebo holeho dratu? jedna žíla te dvojlinky ma s izolací 7 (bez ni cca 4-5),coz je zas málo na ten co sem postoval co je pro 10mm kable asi,že?

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

4,5-5MM čistá měd. Jinak P. Borák v Rožnově má též dobré kable.

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Benazi - JJ z tama ho mám wink

(upravil BOBO 13. 1. 2014 18:49)

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Je vhodný pro reprosoustavy? Průřez jádra je přes 3mm2.
http://www.ges.cz/cz/rg-213-u-GES06700707.html

http://www.allkabel.cz/upload/attachmen … _213_U.pdf

Edit: Stačí zadat RG213 do vyhledávače na hifi.slovanet.sk a je hned jasno. Omlouvám se za zbytečný příspěvek smile

Re: Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Neblázni a dej tam dvojlinku 2x2,5 nebo lépe křížovou čtyrku 4x1,5.

Příspěvky [1 až 20 z 33]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Kabely k HiFi Repro signálové i výkonové

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£