Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Ostatní technika » osciloskop 10Mhz vrtochy

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 23]

Téma: osciloskop 10Mhz vrtochy

Zdravím, podědil jsem po pratchánovi, jež se živil opravami televizí, doma dělaný osciloskop, je funkční, již jsem s jeho pomocí odhalil chybu v korekcích, nicméně má několik vrtochů.

1. čára je na obrazovce šikmo, zleva doprava je vlevo od středící čáry o 5mm dole, vpravo o 5mm nahoře, jde dohonit jako celek, ale nějaký prvek na vyrovnání úhlu jsemna čelním panelu nenašel.

při malých frekvencích taky dělá problémy, při 5ms/cm trochu vlní (cca 1mm) a bliká, ale použít se dá, při 10ms/cm už hodně bliká, při 20ms/cm (10-20ms, to je zrovna nastavení, kde se dobře hledá 50hz) mi jezdí rychle zleva doprava čára a nejde zabrzdit. při 50ms/cm tam stejným způsobem jede pomalu tečka, taky nejde ke každémunapětí přiřadit každá čas,někdy čára zmizí..

Osciloskop posledních pár let, kdy už na tom majitel nebyl zdravotně moc dobře spíš jen ležel a nebyl skladováno v iděálních podmínkách (trochu zima, trochu vlhko)

o nastavení osciloskopu nevím nic a od školy jsem to doposud neměl v ruce, doma to mám půl roku, byť už mi to pomohlo.

prosil bych zasvěcené o nakopnutí..  kuchlý jsem to ještě neměl, ale nabíhá to nějakou chvilku, takže předpokládám že to bude obsahovat nějakou lampu..

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

Řekl bych, že jediným problémem bude, že máš pootočenou obrazovku v objímce.  Ta rychlost kreslení je v pořádku. Paprsek jede nastavenou rychlostí vykreslování, tedy 1cm/50ms, tedy pomalu jedoucí tečka. Luminofor nemá takovou setrvačnost, aby v tak malý rychlosti paprsku kreslil čáru. Při zrychlování času se stopa za tečkou prodlužuje, až se z ní stane čára. Klasickej starej analog.

Web

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

OK, kuchnu to a zkusím jestli jde tou obrazovkou pootočit.

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

Co to znamená "jde dohonit jako celek"? Ty si stěžuješ na nekolmost stopy časové základny vůči rastru před obrazovkou nebo nekolmost vodorovného vychylování k svislému?

(upravil Pech. 22. 12. 2013 19:17)

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

tak díky radě je to asi v pořádku, obrazovkou jsem zahejbal, byla ok, pak se mi zas při navlíkání do krytu rozjela na druhou stranu, takže znovu a lépe, teď je to dobrý, čára je rovně.

zasílám fota, potřeboval bych ještě pár info k doplňkovejm ovládacím prvkům.

http://www.jpeg.cz/images/2013/12/22/gT2IM.th.jpg

potřeboval bych vědět, na co jsou dva přepínače vpravo dole, potenciometr F vpravo nahoře a ten ST/SS vlevo (možná je to zobrazení SS složky, ale nevím), když je přepnu, celkem nic se neděje.

http://www.jpeg.cz/images/2013/12/22/zE9gV.th.jpg

tohle je zadní strana, jsou tam nějaké další vstupy a potenciometr co by se jich asi měl týkat. je tam vyznačená osa X, zpředu Y, přepínač vstupů tam ale asi není.

na závěr dvě fotky (mám víc) střev, podle součástek to vypadá, že to nemůže bejt až tak starý, manželka tvrdí, že to děda stavěl asi v letech +- 90-95, ale to jsme byli ještě děti.

http://www.jpeg.cz/images/2013/12/22/RY5pw.th.jpg http://www.jpeg.cz/images/2013/12/22/u0nUm.th.jpg

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

criffodo: vodorovná čára vykreslování bez signálu byla zleva doprava do kopce, po radě sagitaria je to OK.

(upravil sagitarius 22. 12. 2013 19:44)

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

Moc hezký, děda si vyhrál. Na tu dobu vypadá až příliš pěkně a asi bude i schopnej a použitelnej. Ten zadní vstup je externí synchronizace. Levej přepíčan v pravo na přepínání synchro- externí/interní, 50Hz, ten pravej nevím. Přepínač ss/st je jasný, na střídavý/stejnosměrný signál- při stejnosměrným se dít bude, neboj.
Doba vzniku by souhlasila- kombinace elytů Tesla s novýma čínama by tý době odpovídala. Když jsi to kuchal, nevíš, co je tam za obrazovku? V tý době se tady obrazovka prakticky koupit nedala. Občas na nějaký burze ruská 7cm 7QR20 s nesymetrickým vychylováním, nebo německá 10cm B10**. Tahle vypadá ještě větší [teda podle rastru, jestli je po 1cm].

Web

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

obrazovka je v tubusu, na konci je kruhová patice a na ní kabely po jednom na samostatný piny, ale to mají asi všechny, já jsem pohebal tím zadkem co je na tom šroubu, a kouká ho z tubusu nějaký 3cm.

Jinak rastr je 5mm a obrazovka je 75mm široká, takže to bude odpovídat tej tebou zmíněnej ruskej.

takže synchron mám nechat na 50hz (podle sítě) a přepínač st ss poznám?

(upravil sagitarius 22. 12. 2013 20:36)

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

Nee, se sítí to nemá nic společnýho.
Doporučuju na netu najít něco o principu funkce osciloskopu a měření osciloskopem. Na vysvětlování zde je toho trošku moc. On totiž osciloskop na první pohled vypadá jako zařízení s omezeným použitím, ale dokáže spousty věcí, víc, než si dokážeš představit. Například sledovat charakteristiku přechodů, měřit impedanci kabelů, a spousty dalších zajímavých použití, ale musí si to člověk nastudovat. Pak má doma mocný nástroj, který dokáže často nahradit spousty dalších úzce specializovaných měřících přístrojů.
Na tu 7QR20 to nevypadá. Ta měla hodně zakulacený stínítko- tahle vypadá víc plochá, a nešel na ní moc dobře zaostřit paprsek. Stínítko měla ještě menší, obdélníkový výřez na okénko u ní vycházel jen na 5x4cm. Tahle vypadá na něco "lepšího".

Web

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

je normální, že trochu nesedí napětí u větších rozsahů? třeba na 10V a rozsahu 10V/cm, mi to ukazuje tak 12-13 na rozsahu 20v/cm, +-taky... ale s tím se dá už počítat, šťourat do toho radši nebudu..

sinusovka 17V / 50hz

http://www.jpeg.cz/images/2013/12/22/3nSrN.th.jpg http://www.jpeg.cz/images/2013/12/22/mfpot.th.jpg

(upravil Pech. 22. 12. 2013 21:05)

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

sagitarius: jsem si vědom, že vím dohromady hovno, jak říkám, osciloskop jsem podědil před půl rokem a od matury jsem jej v ruce neměl.  Využil jsem ho zatím dvakrát - když jsem dělal symetrický napájení z nesymetrickýho trafa, tak se bral podle schématu střed za prvníma diodama a hledal jsem která půlvlna mi tam jde, podruhý, když jsem hledal v korekčáku na hluchým kanálu, kde signál ještě je a kde už ne...

Obrazovku jsem teď zkoumal detailněji, je schopna zobrazovat na 8cm šířce a 7cm výšce... stínítko je propadlý dovnitř (konkávní?) a je to nějakej plast, tak může bejt propadlej i jen teplem z obrazovky bez původního záměru to tak mít, samotná obrazovka bude teda asi hlouběji. POdle toho jak jde čára, vypadá če její čelo bude asi prakticky rovné.

až bude chvíle, seženu si nějakou knihu, abych si zase nastudoval, co jsem zapoměl.

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

To je v pořádku. Oscilák ti ukazuje skutečný průběhy, voltmetr nezměří skutečnej rozdíl mezi kladnou a zápornou amplitudou. Měří tzv. efektivní hodnotu, a ta je menší.

Web

(upravil Pech. 22. 12. 2013 21:11)

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

jo efektivní hodnota, ta je mi známá - už se mi to v souvislostech zase trochu odkrejvá...

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

Není to konstrukce z nějaký přílohy amára někdy koncem 80 tých let? Nějak mi to něco připomíná.

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

Když zapátráš na jednom českém uložišti dat, tak určitě najdeš nejméně 60 souborů s názvem "osciloskop", a mezi nima je i nějaká příručka z 80. let, dost dobrá.

Web

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

pecan:netuším děda je už bohužel na pravdě boží...

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

Takových konstrukcí bylo, chtělo by to znát aspoň typ obrazovky a konce vychylování.

Web

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

jak jsem psal, typ obrazovky neznám, je celá v tubusu. Koukni po fotkách nahoře, jestli ti to něco nepřipomene, fotek mám víc, detailnejších, jestli chceš

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

Myslím si, že je to tento osciloskop z KP1987
       
http://s11.postimg.cc/4uolq3gpr/KP_1987.jpg

(upravil Pech. 23. 12. 2013 6:26)

Re: osciloskop 10Mhz vrtochy

vida, krása, dík... teď už by šlo dohledat schéma a návod... snad...

Příspěvky [1 až 20 z 23]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Ostatní technika » osciloskop 10Mhz vrtochy

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£