Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Ostatní technika » Spínaný zdroj v CX302

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 29 z 29]

Re: Spínaný zdroj v CX302

Tak jsem se ještě jednou podíval na to schéma a myslím, že je to celkem jasný. Ten kondenzátor C144 je přece v serii s parazitní kapacitou tranzistoru (společně s RC členem), která jeho kapacitu hodně zmenší, dále je zde parazitní kapacita vinutí, která tomu naopak trochu přidá. Takže to asi mají soudruzi z QSC dobře naladěný.

(upravil danhard 11. 12. 2013 12:08)

Re: Spínaný zdroj v CX302

C144 a rozptylové indukcnosti Ls vedou k seriové rezonanci pri nabíjení výstupu - tvarovaní nabijecího proudu - smeruje to k ZCS, vypínání s nulovým transformovaným proudem.
Kdyby tam ten kond nebyl, tak je rozptylová indukcnost nabíjena napetím (rozdílem toho co na výstupu ma být a co tam tlací trafo) a na konci bude tranzistor vypínat v maximu proudu.
Musí to být podladené, aby byl výstup tvrdý a nezpusobovalo to rezonancní prevýsení, které se pouzivá u regulovaných rezonancních menicu.

Magnetizacní proud s rozptylovými kapacitami vede k paralelní rezonancní komutaci, kdy tranzistor jen rozepíná a komutaci do druhé polarity udelá magnetizacni indukcnost Lp transformatoru a protejsí tranzistor sepne az za príslušný death time v ZVS modu, protože rezonancní prekmit, kam by to jinak volne napetove pokracovalo, zachytí dioda v IGBT, MOSFET (u bipoláru se tam musí pridat).

Jak to má QSC naladené nevím, to bych musel odmerit, ale tenhle princip není z jejich hlavy, to je stará vesta, v tom jejich patentu to akorát spojili s napájením zesilovace, trochu to zamlžili a jali se to patentovat smile
Je to jalovej patent, v kterém nic objevného není.

Re: Spínaný zdroj v CX302

Měřit to nemusíš, já to nikdy projektovat nebudu, možná někdy opravovat. Jen mě zaujal ten princip spínání v nule, který jsem znal jen z oblasti tyristorů.

Re: Spínaný zdroj v CX302

Já už tě možná danharde chápu.

Takže říkáš, že ten kondík slouží k tvarování proudu, aby tranzistory nevypínaly v maximálním proudu? A že to platí i pro ten PC zdroj?

Re: Spínaný zdroj v CX302

U PC zdroje se to až tolik neprojeví, tam je to k seriové rezonanci hodně podladěné a ten kond tam dělá spíš ochranu proti dc rozvážení elektrolytu, treba pri poruše. Prubeh proudu urcuje predevsim akumulacni tlumivka, ten kond to jenom trochu ohne, ale nějakou modulaci na něm odměríš.
Ani u toho měnice bez regulace není duvod, aby to šlo až k nule a proud udělal pulsinus, z hlediska ztrát je nejlepší, když pro nějaký integrál proudu (to odpovídá výstupnímu dc proudu) je takový tvar, kdy je kvadrát proudu nejmenší a tím i nejmenší odporové ztráty ve vinutí smile asi tak 2/3 pulperiody, zbytkový proud pomáhá komutaci.
Tohle by se dalo mat. odvodit, já to mám odměrené na reálných měnicích.
Problematický je spíš rozjezd, kdy tam není žádná "guma", která to casově natáhne (akum. tlumivka) a všechno musí chytnout rozptylová indukcnost a energie toho seriového kondu. Pak tam mají význam i ty malé indukcnosti na výstupu, které jsou o rád menší, než tlumivka regulovaného měnice, ty ale zase ruší efekt seriové rezonance, ale hlavně blokují efekt magnetizacní indukcnosti pri komutaci, takže je to zase nějaký kompromis, který musím doladit snížením magnetizacní indukcnosti.

Ten obrázek co jsem sem dal je
levá polovina interleaved stepup 800W
pravá polovina 300W peek, 100W trvale, mustek s fázovým shiftem a ten je také na osciloskopu, napěti, proudy.
Je to jen cast většího zdroje, nejsou tam žádné elektrolyty, ty mi nepovolili.

Re: Spínaný zdroj v CX302

No tak to se ale dostáváme k tomu, co tu tvrdím už od začátku, že ten QSC pazmek nespíná v nule (a taví ty chudáky IGBT). A to že se to nule může blížit víc či míň, pořád není spínání v nule. ZCS se nekoná, ZVS taky ne. Je to jen mírně změkčené spínání. Pod pojmem ZCS nebo ZVS si představuju to co ten pojem říká, žádné polovičaté kompromisy. Už si rozumíme?

//co tam máš za kondy? Vysokokapacitní keramika? Nebo nějaké folie?

(upravil danhard 12. 12. 2013 13:59)

Re: Spínaný zdroj v CX302

18uF/500V/X7R, keramiky, byla předepsaná odolnost 125C.

Mám dojem, že jsi nic nepochopil, podívej se do té Fairchilďácké aplikace na obr.12 inductive region (podladěné) a na obr. 30 Full-load a asi takové poměry by tam měly být.

Rozumět si ani nemužem, když tam nevídíš, že ty tranzistory do napětí jenom rozpínají, spínají ve stavu, kdy je na nich -1V na paralelní diodě a oni to v tom stavu jenom podrží.

To je rozdíl ve funkci klasického měniče s PWM modulací do výstupní tlumivky, protože tam spínáš do napětí, do parazitních kapacit, dokonce i do proudu transformátoru zataženého proudem výstupní tlumivky a také do rozpínacích ztrát usměrnovače.

Re: Spínaný zdroj v CX302

Naštěstí fyzikální zákony nejsou tak akurátní jako ty

Re: Spínaný zdroj v CX302

danhard: Máš pravdu, že mám ve znalostech rezonančních měničů díry, to nepoírám. Většinou se zabývám max stovkami W a klasickými spínacími režimy na nízkých kmitočtech. Téma prozatím považuji za ukončené, vrátím se k němu později, až o tom požeru více šalamounova hovna. Zde se snažím rozebrat funkci konkrétního zdroje, nikoliv řešit obecné principy, kdy je poměrně jasné, proč to tak funguje, ale poněkud s jinými hodnotami součástek. V tom QSC se nachází rezonanční kondenzátor 470n, který nejen že je svou hodnotu značně neobvyklý, druhak jednoduchý výpočet ukazuje, že už jen rozptyl+zrcadlená impedance sekundáru leží rezonancí značně pod pracovním kmitočtem, což mi nedává spát, jak to může vůbec vyvolat nějaký kmit, ba jen během doby Ton donutit proud opět klesnout. Podle mě se jedná o stejný případ jako v tom PC zdroji, kdy rezonanční kmitočet leží značně pod pracovním kmitočtem, rezonanční kmit během periody nemůže nastat.
Nakonec musím uznat, jsem celkem rád, žes mě nakopl k dalšímu studiu těhle věcí. Zkusím si asi nějaký ten rezonančák postavit, třeba jen pro měření a experimenty. Především si nemysli, že tu jen sedím za klávesnicí, nic nedělám a dřístám. Vycházím především ze svých praktických zkušeností, jelikož jak jsem zmínil, žádnou "školu" na tyhle věci nemám.

microlan: Existují způsoby, jak spínání (nebo jakýkoliv signál) trvale držet  v určitém úhlu vůči libovolnému jinému signálu, ať už proudu nebo napětí nezávisle na zátěži či okolnostem. Říká se tomu třeba PLL, takže bych s tou akurátností trochu zacouval. A domnívám se, že fyzikální zákony jsou velmi akurátní, jen se často až příliš zjednodušují.

Příspěvky [21 až 29 z 29]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Ostatní technika » Spínaný zdroj v CX302

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£