Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Ostatní technika » Spínaný zdroj v CX302

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 29]

(upravil Hazys 10. 12. 2013 0:48)

Téma: Spínaný zdroj v CX302

Danhard zjevně o konstrukcích spínaných zdrojů v zesilovačích QSC ví dost, a tak bych ho tímto chtěl požádat, aby se k tomu vyjádřil, a mě jako zpičeného zmrda bez vysokoškolského vzdělání s deseti tituly poučil o naprosté dokonalosti výplodu QSC.

Vstupní kýbly za grecem 2x2G2 odpovídají příkonu měniče, o tom není pochyb, prostě se šetřilo a PFC to nemá.
U polomůstku chybí blokovací kond. Velká chyba. Hlavně že je tam RC člen 100n 5j6 přes kýbly. Tím spíš chyba, jestli to skutečně běží na takovém kmitočtu, jaký jsem odhadl z Rt Ct součástek těch dvou oscilátorů.
Proudové trafo (pardon, jak jsem si pak později uvědomil: správněji "pokus o rezonanční tlumivku") má z neznámých důvodů zas RC člen přes vinutí - bohužel o konstrukci "věci L6" toho moc psáno není, a kdoví, co to vůbec je.
Nyní k té zajímavější části. Buzení s IR2110 je snad ok, ale SG3525 je už zajímavější. Je to zapojené jako neřízený oscilátor na kmitočtu něco okolo 200kHz, strhávaný vnějším oscilátorem cca 350kHz (tohle naprosto nechápu, pokud víš proč to tak je, tak mě to prosímtě vysvětli, zajímalo by mě proč použili dva oscilátory o dost rozdílném kmitočtu).  Jediné, co je z hlediska střídy řízený, tak náběh z 0 na max po zapnutí.
Trandy v polomostu běží pak na polovičním kmitočtu oscilátoru, patrně 350kHz/2 = 175kHz. Použité IGBT jsou dle datasheetu do 40kHz pro tvrdé spínání, a do 200kHz v rezonančním, které se tam nemá z čeho konat:
Aby to byl rezonanční měnič, musela by tam být někde rezonanční kapacita. Pokud mi hodláš tvrdit, že rezonanční kapacita je to bago 470nF (který tam je kvůli oddělení ss složky), tak aby si bago 470n rozrezonoval na 175kHz, musela by tam být indukčnost okolo 2uH.  A to tam zcela určitě není, jedná se o velmi sprostě navržený měnič s tvrdým spínáním, zcela mimo bělošské podmínky.  Jistě se také shodneme, že podmínkou provozu měniče jako ZVS nebo ZCS je nějaká zpětná vazba, která snímá vhodný okamžik komutace. Tento měnič jakoukoliv zpětnou vazbu postrádá.
ZVS bez zpětné vazby by se ještě dalo realizovat rezonančním kondem paralelně k sekundáru, ale nic takového tam není, a nebylo by to beztak dokonalé, tranzistor by nespínal v úplně nulovém napětí. ZCS to být nemůže, postrádá to vhodné řízení.
Tlumivky 6uH na sekundáru toho moc nezachrání, nabíjecí proud je v podstatě jako jednotkový skok na rezonančním obvodu 6uH-výstupní kapacita. Vychází to nějaké desítky ampér, a je buřt, že střída měniče je s měkkým náběhem, ta indukčnost 6uH je prostě málo.
Pak by mě zajímalo nějaké vysvětlení k tomu ichtylně zapojenýmu proudovýmu trafu L6 nebo co to je. Teoreticky by to mohla být rezonanční tlumivka, a o indukčnosti schopné rezonovat s 470nF na 175kHz jsem se již zmiňoval výše. Je to naprostý nesmysl. Předpokládám, že C144  a uvedených ".47" je 470nF, pak potřebná rezonanční indukčnost je 1,8uH, a to i rozptyl silovýho trafa má značně víc, takže ti je snad jasný, že to nemůže jet ani v ZCS.
Pokud U13:2 a U13:4 mají realizovat nadproudovou ochranu (pakliže L6 je tlumivka, napětí na měřícím vinutí odpovídá procházejícímu proudu), zajímalo by mě, co mi řekneš na časovou konstantu C124 a R342/341 a útlum, který to pro napětí dělá. Jestli jsem spočítal dobře útlum té RC píčoviny na 175kHz, tak mi vychází, že napětí na vinutí L6:2 potřebné pro zabrání ochran je 620V peak-peak.

Takže momentálně trvám na tom, že ten zdroj je naprosto amatérská prasárna, a vůbec se divím, že to funguje.

Pokud jsem se někde snad šeredně zmýlil, tak mě (a jistě i mého kolegu) můžeš vyvést z omylu.

Pokud by někdo byl líný hledat, tady je zapojení zdroje z CX302.

//EDIT: Ještě sem přidám "špek" od pana Sedláka, ten 8kW flyback. Bohužel víc info jsem k tomu nedostal, škoda.

Spoiler

http://i41.tinypic.com/29vnm00.jpg

Re: Spínaný zdroj v CX302

Ty jsi asi ten danhardův elaborát nečet, nebo jak si tohle vysvětlit?

Re: Spínaný zdroj v CX302

Pravděpodobně nečetl, který elaborát máš na mysli?

Pokud myslíš danhardovo vysvětlení ke sp. zdrojím QSC, které podal v sousedním vlákně, tak to jsem četl. Bohužel si nemyslím, že je pravdivé, a kolega z VUT si též myslí, že to není pravda.

Dovolím si citovat, než to tam někdo smaže.

danhard napsal:

Takovej neregulovanej zdroj je stavěnej za účelem jednoduchosti a dobré účinnosti.
PFC není, protože kondy v cestě nejsou předimenzovaný, vlastní měnič jede v quasiresonančním modu, kdy komutace dělá magnetizační indukčnost a spínače pracují ZVS, akumulační indukčnost není zapotřebí, indukčnost za trafem je jen k potlačení špiček usměrňovače, funguje tam také rozptylová indukčnost a seriová kapacita s primárem.
To SGčko tam zajišťuje také sofstart a proudovou limitaci, kdy se to dostane do řízeného módu.
Trafo se vyznačuje sníženou primární indukčností a zvýšenou rozptylovou indukčností.

Na závěr bych chtěl upozornit na fakt, že to nemyslím jako provokaci, ale zela seriózně, že by mě skutečně zajímalo, jak daný zdroj má fungovat, jelikož to v tom jako nestudovaný blbec nevidím a zajímá mě to.

Re: Spínaný zdroj v CX302

Přece tam jde jen o snížení napětí a oddělení od sítě, normální trafo taky není nijak "stabilizovaný" a zesilovače krom toho že jsou těžší s tím nemají problém

(upravil Hazys 10. 12. 2013 15:18)

Re: Spínaný zdroj v CX302

Ale o to mi tady vůbec nejde! Přečti si, co jsem napsal ještě jednou. Problémy jsou tam jinde.

Pokud se mám k tomu vyjádřit se svou omezeností, pak jednoduchý ale naprosto spolehlivý zdroj by mohl obsahovat pouze SG3525, GDT (Gate Drive Transformer, místo toho IR2110), proudové trafo a tu výkonovou část, případně doplněno o ty dva komparátory, které zdroj vypínají při podpětí sítě a nedovolí jej zapnout při ne zcela nabitých filtračních elytech síťové strany.
Přidání napěťové regulace výstupu, je pouze otázkou přidání akumulační tlumivky za grec (a samozřejmě přizpůsobení sekundárních vinutí výkonového trafa). Z hlediska zvýšení ceny je to akorát trocha mědi na tlumivku a železoprachové jádro, které není vůbec nic drahého a v celkové přepálené ceně zesilovače se to naprosto ztratí. Z hlediska účinnosti tam nebude téměř žádný rozdíl, jen se přidá max pár W ztrát na té tlumivce, ovšem proti celkovému výkonu v řádu kW je to zanedbatelné.
Pokud je potřeba honit účinnost, lze využít zdroje rezonanční, jak již bylo zmíněno ZCS (Zero Current Switching) tedy zpravidla sériová rezonance, nebo ZVS (Zero Voltage Switching), zpravidla paralelní rezonance.
Ve zdroji CX302, který mě kdysi zaujal svou bizarní konstrukcí, se může zdát, že se jedná o ZCS.  Sice je tam v sérii s primárem nějaký kondenzátor a nějaká patrně tlumivka, avšak aby se jednalo o ZCS, musí rezonanční kmitočet C144, L6 a rozptylu T2 ležet v blízkosti pracovního kmitočtu zdroje. Myslím že valná většina členů zde ovládá thomsnův vztah a dovede spočítat, že pro pracovní kmitočet cca 175kHz vychází potřebná rezonanční indukčnost ke 470nF asi 1,8uH. To je zhruba asi jako dva metry drátu ve vzduchu, bez jakýchkoliv jader pro zvýšení indukčnosti.
Z výše uvedeného se domnívám, že C144 470nF není rezonanční kapacita (běžně v sériově-rezonančních zdrojích bývá kapacita i víc než řádově nižší).  Takovej oddělovací svitek okolo 1uF/250Vdc najdete v každým polomůstkovým PC zdroji, není to žádný ZCS, ZVS ani rezonance, ale oddělení ss složky, protže i jen mírně asymetrické spínání tranzistorů by způsobilo přesycení transformátoru. Pakliže se nejedná o rezonanční kapacitu, pak postrádá smysl výmysl s tlumivkou L6, zdroj jede v nějakým režimu spínání hlava nehlava a IGBT se musí potit hrůzou. Zrovna jsem si vzpomněl, jak někdo na Prodance Demu ukazoval kamsi do racku na zesilovač a říkal, že "tyhle topí dost i naprázdno".  Nevím, co přesně to bylo za zesilovač, ale s velkou pravděpodobností QSC s podobným zdrojem.

Pokud to stále vysvětluju jako dřevák tak by mohlo pomoct následující: Na realizaci ZCS někde musí být snímání *proudu* a zpětná vazba, která synchronizuje přepínání tranzistorů při průchodu nulou. Nic takového v tom schématu není.  Na ZVS tam chybí paralelní rezonanční kapacita.

Re: Spínaný zdroj v CX302

470 nF je oddělovací kondenzátor a ladící kapacita, byť ve schematu není nakreslená  se nachází mezi jednotlivými závity

Re: Spínaný zdroj v CX302

Aha, takže tam vlastně rezonuje mezizávitová parazitní kapacita několik desítek pF s rozptylovou indukčností několik desítek uH. To nám dává nějaké jednotky MHz. Super, já se nestačím divit, kam ti inženýři z QSC schovali rezonanční kondenzátor.

(upravil danhard 10. 12. 2013 17:35)

Re: Spínaný zdroj v CX302

Hazys napsal:

Danhard zjevně o konstrukcích spínaných zdrojů v zesilovačích QSC ví dost ...

Nikoliv, spinane zdroje v QSC jsem nikdy nezkoumal, ale plati pro ne obecne to co jsem napsal, az na to, ze vstupni kondy jsou velké a softstart pro ne je odporový, asi by se to dalo ješte ocesat smile
Jestli si myslíš, že jsou tam problémy, tak proboha napiš QSC, at toho tisíce nevyrabí, když to nemuže fungovat.

Vysvetlil bych ti to podrobneji, ale s tím úvodem vlákna jsi to posral. Dovolím si to jen zopakovat.

danhard napsal:

Takovej neregulovanej zdroj je stavěnej za účelem jednoduchosti a dobré účinnosti.
PFC není, protože kondy v cestě nejsou předimenzovaný, vlastní měnič jede v quasiresonančním modu, kdy komutace dělá magnetizační indukčnost a spínače pracují ZVS, akumulační indukčnost není zapotřebí, indukčnost za trafem je jen k potlačení špiček usměrňovače, funguje tam také rozptylová indukčnost a seriová kapacita s primárem.
To SGčko tam zajišťuje také sofstart a proudovou limitaci, kdy se to dostane do řízeného módu.
Trafo se vyznačuje sníženou primární indukčností a zvýšenou rozptylovou indukčností.

A není zapotrebí žádné akademické vzdelání. Stací pár desítek zdroju nakonstruovat podle specifikace zákazníka, které jsou vetšinou dost ujeté a nekolik predchozích konstruktéru to vzdalo. Co se týce spolehlivosti, tak se máte na co tešit. Protože jsem delal zdroje pro dráhu a letectví, tak se budou vlaky srážet a letadla padat smile

Re: Spínaný zdroj v CX302

A co takle C145 a C146

(upravil danhard 10. 12. 2013 18:34)

Re: Spínaný zdroj v CX302

Ale tam jde o to, aby magnetizacní špulka mela dostatecnou energii, aby pretáhla pulmustek do druhé polarity, ty kondy to jen zpomalují, aby trochu odlehcily tem IGBT, který mají taky znacnou kapacitu. Kdyby došlo k hardswitching, tak jsou tam kompromisne ty tlumicí odpory.
Spínac tedy jen rozepne, proud magnetizacni indukcnosti se všema kapacitama to prekmitne na druhou stranu po napetove krivce paralelni rezonence, tam prekmit zachytí substratová dioda druhého IGBT a ten po primerenem case ZVS sepne.
Musi to stihnout nez se magnetizacni proud "vybije", protože pak by se to odlepilo a dokmitávalo na druhou stranu ale už jen ke stredu.
Cím tam budou vetší kondy, tak musí být vetší mag. proud v té cívce a hrana bude pomalejší a bude méne rušit.
Pri rozbehu a pri omezení ale bude muset menic nabijet ty kondy se ztrátami v HSw, takže velikost je kompromisní.
Frštenzí ?

ps. samozrejme, když je tam velká výstupní špulka, tak ta energií zatlumí pres usmernovac trafo a k té komutaci na druhou stranu nedojde a je tam vždy HSw, i když jen pres pulku rozkmitu.

Re: Spínaný zdroj v CX302

Díky za vysvětlení

(upravil Hazys 10. 12. 2013 19:39)

Re: Spínaný zdroj v CX302

Tak jsem zapátral a našel, doplnil znalosti. Bohužel to tak není danharde.  Nebudu tu rozmazávat proč ne, nastuduj si to prosím laskavě taky. Žádné ZVS se nekoná.Pravdu máš pouze s tou kvasiresonancí.
Ty RC články mezi CE nemají na funkci a topologii zdroje žádný vliv.

microlane, kdyžtak ti to vysvětlím v SZ nebo mailu, nebo ti dám odkaz na příslušnou literaturu, danhard momentálně kecá. Pardon za výtku.

Výše vypsané (podle mě) nedostatky zdroje přetrvávají nadále, pouze jsem doplnil znalosti, co je na tom kvazirezonančního.
Ideální by bylo, jeden z těch zdrojů vidět na osciloskopu, a vidět U a I na tranzistorech.

//EDIT: Už vím proč ten proud spadne k nule a dál nepokračuje.

Re: Spínaný zdroj v CX302

Tak jo, někde si to nastuduj, co to znamená.
Já to víc polopatisticky vysvětlit neumím a nechci tě urážet nějakým nadřazováním.
Jsem rád, že si to microlan aspoň přečetl, ostatní se zmůžou tak na vyprávění fórů, útlocitné kydy a leštění vlastní osobnosti.

(upravil Hazys 10. 12. 2013 20:00)

Re: Spínaný zdroj v CX302

Danharde, kdyby sis ten patent aspoň otevřel, tak by s věděl, že to není o ZVS, ale o ZCS. Proud při spínání je nulový (tedy zbyde tam jen magnetizační, o v patentu myslím zapomněli zmínit), napětí při spínání tranzistoru je napětí sekundáru přetransformované na primár (tedy třeba 145V), mínus napětí na rezonančním kondu, které tam zůstalo po předchozím kmitu. Tranzistory tedy spínají při nějakém, rozhodně né nulovém napětí.
Proč má podle tebe v názvu ten patent  "...discontinuous...". ASi to bylo přerušované napětí? Já myslím že proud. Nikoliv myslím, já to vím, a kdyby sis to přečetl, tak to víš taky, a necucáš si tu z prstu o ZVS, o kterém to opravdu není.

Jestli přejdeš do urážek, tak mě jen přesvědčíš o tom, že ti došly argumenty a nemáš pravdu. Nebo mě ukaž, kde v tom patentu QSC pojednává o spínání v nulovém napětí?


Protože vím, že si to nenajdeš a neotevřeš, tak to sem zkopíruju aspoň pro ostatní, ať si z toho vyvodí závěr sami, jak to spíná s nulovým napětím.

When one of the switching transistors changes state (i.e. from nonconduting to conducting) at the beginning of its switching period, the voltage is coupled by the transformer to the secondary side storage capacitors, which typically requiere some replenishing to maintain power to the amplifier channels. The presence of the series inductance prevents the current from rising suddenly; it ramps up smoothly at rate determined by the difference between the input voltage and the reflected secondary storage capacitor voltage, and the net series inductance. This current gradually charges the resonant series capacitor, until its voltage begins to oppose the further flow of current. The current then diminishes smoothly to zero, completing a current pulse in the form of a half sine wave. The output rectifiers then stop conducting, and the voltage remains static until the end of the switching period. This shortly occurs, and the transistor is able to change state losslessly due to absence of current.

Takže jak, stále se budeš dohadovat o ZVS?

(upravil danhard 10. 12. 2013 20:05)

Re: Spínaný zdroj v CX302

Nevím o jakém patentu je řeč.
Nehodlám něco rozebírat se zpičeným zmrdem, který si po sobě ani nezkontroluje jestli odkaz funguje a ostatní napadá za to, že ho nečetli.

ps. a je mě jedno, co si píšou v nějakém patentu, popsal jsem jak to obecně funguje u jiných zdrojů.

Re: Spínaný zdroj v CX302

Nemusíš se mnou nic rozebírat. Jen doufám, že sis všiml, že je tu řeč o konkrétním zdroji, QSC CX302. Takže ukazovat na něm, jak funguje ZVS je asi mimo, stejně jako že těch 330pF ti celý magnetizační proud nepřevezme.

O kterém nefunkčním odkazu mluvíš? Obrázek schématu zdroje CX302 je funkční, obrázek flybacku od Sedláka je funkční, odkaz na sinclairovo vlákno je též funkční. Nebo ty snad klikáš na podtržený text?  Všechny odkazy mi tu fungují.
Patent číst vůbec nemusíš, není to důležité, pokud dané topologii rozumíš. Já jsem jí nerozumněl, tak jsem si k tomu něco (Patent přímo od QSC Audio se mi ke studiu zdál velmi vhodný) našel a zjistil, že se svým ZVS nemáš pravdu. Nic víc. Vidím jen, že jsi těžce neochotný přijmout, že ses se ZVS netrefil.
Ale mě to je jedno, já se kvůli tomu rozčilovat nebudu, jestli tobě to udělá radost, směle do toho.
A až se vyvztekáš, tak si to pak můžeš najít a přečíst taky.

(upravil danhard 10. 12. 2013 21:40)

Re: Spínaný zdroj v CX302

Hazys napsal:

Danharde, kdyby sis ten patent aspoň otevřel ...

Žádný patent nevidím, jen nějaká schema v prvním příspěvku, jiný odkaz mě nefunguje.
Co se týče toho kondu v primáru, tak ten máš v i v každém pc zdroji a v důsledku tvaruje transformovaný proud.
V poměru k sériové rezonanci je podladěný a jen tam pomáhá  k snížení proudu na konci nabíjení.
Asi nejsi schpen naslouchat a pochopit můj příspěvek, takže jen tu pasáž vyznačím.
Nehodlám se dohadovat o tom, že jsem něco obecně popsal jinak, než je v nějakém patentu, s tím se jdi radit za kamarádem z VUT, třeba je sečtělejší.

danhard napsal:

Takovej neregulovanej zdroj je stavěnej za účelem jednoduchosti a dobré účinnosti.
PFC není, protože kondy v cestě nejsou předimenzovaný, vlastní měnič jede v quasiresonančním modu, kdy komutace dělá magnetizační indukčnost a spínače pracují ZVS, akumulační indukčnost není zapotřebí, indukčnost za trafem je jen k potlačení špiček usměrňovače, funguje tam také rozptylová indukčnost a seriová kapacita s primárem.
To SGčko tam zajišťuje také sofstart a proudovou limitaci, kdy se to dostane do řízeného módu.
Trafo se vyznačuje sníženou primární indukčností a zvýšenou rozptylovou indukčností.

(upravil Hazys 10. 12. 2013 21:58)

Re: Spínaný zdroj v CX302

Žádný jiný odkaz tu také krom toho obrázku nahoře a odkazu na jiný thread, není. Takže nevím, co ti nefunguje.

Že bychom se konečně začínali dostávat k tomu, co sem zmiňoval na začátku, a to, že ten kond je totálně podladěný, tudíž se o nějakém rezonančním proudu pravděpodobně nemůžeme bavit a měnič jede v prasáckým spínání natvrdo s brutálním kmitočtem, protože kmit se během periody spínání neukončí?
Snažil jsem se pouze držet toho, co o svých zdrojích QSC tvrdí ve svém patentu; avšak nalezl jsem rozpor.  Tvrdí, že perioda kmitu LC (C144, tlumivka a rozptyl výkonového trafa) by měla být při minimální zátěži kratší, než perioda Ton tranzistoru. To však s kondem 470nF lze těžko splnit, protože aby se rezonance přiblížila pracovnímu kmitočtu, musela by tlumivka spolu s rozptylem mít nejvýše 1,8uH, což si myslím, že musí být určitě chtě-nechtě víc.
Pak mě tedy napadají jen tyto možnosti:
a) zdroj je udělaný na ...., protože rezonance ani blízký pokus o ní s danými součástkami nenastane
b) existuje vysvětlení, kde se tam bere nějaké spínání v nule:
b1) ZVS nemá jak nastat, přes 330pF se magnetizační proud neprotlačí.
b2) ZCS. Chápu, že indukčnost primáru může být pro tuhle frekvenci spínání celkem malá, tedy i rozptyl celkem malý (z absolutního pohledu). Jenže pokud říkáš, že tam má být zvýšený rozptyl, tak pak tím ani omylem se to sériové rezonanci nepřiblíží a o tomto módu nemůže být řeč.
Pak by mě tedy zajímal ten geniální konstruktérský frk, který do toho QSC schovalo. Bohužel jsem jej zatím nepochytil. Z patentu mi je to jasné, jak to má fungovat, jenže to by rezonanční kapacita musela být výrazně menší, než je. Čekal jsem danharde, že se od tebe dozvím nějaké wow jako obvykle, nafackuju si, jak sem blbej, jenže jsem tu fakt zatím nepochytil žádný vysvětlení toho, jak to má jakože fungovat v nějakém kvazirezonančním režimu nebo spínání v nule, ať už napětí, nebo proudu. To už bych mohl začít tvrdit, že každej zdroj, co má v sérii s trafem kond, je kvazirezonanční. Třeba každej PC zdroj. A to si nemyslim, že je pravda.

Patent sis mohl najít stejně jako já, odkaz už bohužel nemám, ale je to US5767744. Hodil jsem to na leteckou.

//Jakým geometrickým uspořádáním vinutí uměle zvyšují ten rozptyl? Podle fotek je tam naprosto běžný EE nebo ETD jádro. Nebo nějaký konkrétní hodnoty indukčností, prim, rozptyl, tlumivky,... Bohužel všecky servisácká PDF nejsou k nalezení, jsou jen schémata bez popisu a ještě bez uvedených některých hodnot součástek.

(upravil danhard 11. 12. 2013 9:41)

Re: Spínaný zdroj v CX302

To jsi nemusel, patenty jsou běžně dostupný, jenže je jich na zdroje několik set, takže když na ně odkazuješ, cituješ z nich, tak je dobrý uvést číslo patentu jako první.
Ale nemám už chuť z toho něco zkoumat, nevidím tam na principu nic nového, přínosného, je to jalovej patent.
Každej takovej zdroj má většinu těch pracovních prvků (kapacity, indukčnosti, spínače, usměrnění) ale značně záleží na poměru jejich vlastností a na režimu v jakém je provozován.
Na odladění chování a pochopení funkce ti doporučuju nějaké simulace, tam nic nehoří.
Pak si něco postav a pokus se odladit stejné chování a sesouhlasit teorii s praxí. Při tom ti taky dost věcí dojde.
V praxi to vypadá asi taktohttp://volny.cz/danhard/zdroj5.jpg zkus si tipnout co je to za zdroj ? smile

A tady jen odkaz sice na LLC, funkce měniče je podobná, v neřízeném modu to jede podladěné, nad seriovou  rezonancí a konstrukce trafa ukazuje, jak se mění vlastnosti trafa.
http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-4151.pdf

Re: Spínaný zdroj v CX302

Hazys napsal:

Ty RC články mezi CE nemají na funkci a topologii zdroje žádný vliv.
microlane, kdyžtak ti to vysvětlím v SZ nebo mailu, nebo ti dám odkaz na příslušnou literaturu, danhard momentálně kecá. Pardon za výtku.

danhard napsal:

Ale tam jde o to, aby magnetizacní špulka mela dostatecnou energii, aby pretáhla pulmustek do druhé polarity, ty kondy to jen zpomalují, aby trochu odlehcily tem IGBT, který mají taky znacnou kapacitu. Kdyby došlo k hardswitching, tak jsou tam kompromisne ty tlumicí odpory.
Spínac tedy jen rozepne, proud magnetizacni indukcnosti se všema kapacitama to prekmitne na druhou stranu po napetove krivce paralelni rezonence, tam prekmit zachytí substratová dioda druhého IGBT a ten po primerenem case ZVS sepne.
Musi to stihnout nez se magnetizacni proud "vybije", protože pak by se to odlepilo a dokmitávalo na druhou stranu ale už jen ke stredu.
Cím tam budou vetší kondy, tak musí být vetší mag. proud v té cívce a hrana bude pomalejší a bude méne rušit.
Pri rozbehu a pri omezení ale bude muset menic nabijet ty kondy se ztrátami v HSw, takže velikost je kompromisní.
Frštenzí ?

ps. samozrejme, když je tam velká výstupní špulka, tak ta energií zatlumí pres usmernovac trafo a k té komutaci na druhou stranu nedojde a je tam vždy HSw, i když jen pres pulku rozkmitu.

V celém to príspevku vysvetluji, jaký je vliv tech kondu, protože se na ne microlan ptal a že je nepodstatný.
Hazys, tobe zrejme jde jen o to, aby jsi se tady realizoval a dokazoval, že nemám v necem pravdu.
Taková diskuze me nebaví.

Příspěvky [1 až 20 z 29]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Ostatní technika » Spínaný zdroj v CX302

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£