Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Tak popis samotného generátoru je v KE96/3 str. 97 (Konstrukční elektronika). Bohužel nějak na netu nemohu najít odkaz, mám to doma vytištěné, kdyžtak oskenuji.
Při oživování vytočit P2 a P3 na střed, trimrem P2 nastavit na výstupu IO1 (vývod 14) stejnosměrné napětí v rozmezí od -1V do -2V. Trimrem P3 se pak upraví výstupní efektivní napětí na 1,5V. Frekvence se nastavuje pomocí přepínače FREKV.1 a FREKV.2 hrubě ve čtyřech rozsazích. Potenciometrem na konektoru CON_P1 se frekvence nastaví přesně. Poteciometrem na konektoru CON_P101 se reguluje výstupní amplituda signálu. Na konektory CON_SIG a CON_UTL se připojí přepínače pro volbu signálů a pro přepínání útlumu (x:1, x:10, x:100 a x:1000).
Trimr P401 slouží k nastavení nulového ss ofsetu obdelníkového signálu.
Na desce tvarovače se trimrem P1 nastaví střída tak aby byla jedna k jedné. Trimrem P2 se opět nastaví ss ofset na nulu.
Generátor chodí od cca 14Hz do 100kHz přesně jsem to neměřil. Výstupní amplituda sinusu se pohubuje kolem 3,5V u obdelníku je to o něco míň. TTL je klasicky 5V.

(upravil cestmir 31. 1. 2014 22:37)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

madeindoma: KE-1996-03-p96-97.pdf

j_paseka: nemáš náhodou porobené spektrá v Arte vrátene THD?

(edit: pôvodne som myslel aj na THD(f) v Stepse, ten ale asi zrovna externe prelaďovaný signál nezožerie. Jedine snáď f/U prevodník + VCO alebo servo na potenciometer... smile).

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

cestmir: Děkuju za odkaz na to Amaro. Já jsem věděl, že to někde bude. Já mám ten seriál o OZ od Belzy komplet, jen nevím, kam jsem založil ty soubory.
THD nemám, Artu nepoužívám a neznám. Jestli na tom někdo bude ale trvat, na měření THD, tak se s tím zkusím naučit smile .

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Bastlíři, tak jak? Už to někomu jede? Pochlubte se, zajímají mě vaše realizace. smile

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Tak já jsem zatím ubastlil toto http://s1052.photobucket.com/user/Kadrn … /generator K tomu všemu co jsi vytvořil jsem si ještě přidal malý nízkoimpedanční zesilovač v podobě MBA810tky a čítač podle návodu zde: http://btelectronic.sweb.cz/btcntr20.htm , zatím nevyzkoušen, protože jednak ještě nemám hotovou diplejovou část a druhak nemám hotový tvarovač.

tesličku AZS 224 + XN125

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Máš to moc pěkné. Líbí se mi to.

Nicméně pracuji na další verzi tohoto generátoru. Kdy to bude celé kompaktní (na jedné desce) a ta se namontuje do krabičky jako subpanel. Tedy přepínače, potenciometry vše na desce - minimum propojovacích kabelů.
I tvarovač obdelníku mám teď jinak řešen. Dvojitý OZ 1/2 jako komparátor, 2/2 jako regulace střídy. Teď budu dělat testovací desku, kde zmíněnou novou koncepci vyzkouším. Bude-li fungovat, pustím se do návrhu finální desky generátoru.
Pravděpodobně při návrhu použiji i smd součástky (vel. 1206) to pro zjednodušení návrhu a minimalizaci délky cest.
Chce to zase trpělivost, tak hned to nebude. Jelikož přes týden bývám pryč. Budu na tom dělat o víkendech, takže časově to nebude ideální.

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Pokud budeš používat ty SMD, udělej to na dvouvrstvou desku. Jinak to dopadne katastrofálně. Nemusí to bejt prokovená deska, stačí tak, aby šla zhotovit i doma nebo u kohoutů. "prokovy" si pak proletuješ tenkým drátkem. Je to trošku pracnější, ale výsledek může být pořád pěkný. V dolní vrstvě se snaž držet zem a co nejmíň jí přerušovat vodiči.

Jinak pěkná práce Kadrnožko.

Já už sem z těch analogových generátorů trochu vyrostl, mám tu na léto v plánu něco trochu jiného kalibru: STM32F072 + EPM240T100 + IS61WV6416 + AD5445 + OPA354/LMH6611 + AD811 a nějaké to smetí okolo.

PS: už ten blbej photobucket proboha nepoužívejte, to je dobrý tak akorát na selfie fotečky oveček... imgup.net například.

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

O víkendu jsem začal s novým návrhem desky generátoru. Snažil jsem se aby všechny ovládací prvky byly na desce. Odpadá tak nutnost propojování s deskou. Což může být zdrojem rušení a následných potíží. To co se k desce připojí je pouze napájení a výstupní konektor.
Deska je oboustraná s použitím SMD součástek vel. 1206.
Zde je návrh v Eaglu, http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … bottom.jpg a http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … rd_top.jpg .

(upravil Hazys 12. 4. 2015 21:30)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Nějak tomu nerozumím. Neříkal jsi, že to bude SMD?  Vídím, že je to pořád z většiny THT. Je to poměrně zbytečný mix obou technologií. Navíc máš ty SMDča zespodu - to by ti prodražovalo případnou výrobu. A to s tím groundplejnem co jsem ti říkal, jsi moc nedodržel, se mi zdá.

Veškerý součástky, včetně SMD by měly přijít do horní vrstvy, dole by nemělo zůstat nic, kromě co nejspojitější země. Jako příklad např: http://l26.imgup.net/asfdasdass90c2.png nebo http://b35.imgup.net/asfdasdass4d17.png Je to sice obojí digitál, ale cíl je stejný, mít pod vším zem. Na tý první už to místy moc nešlo, nahoře je hafo sběrnic.

Nezkusíš to ještě zkusit trochu poladit víc směrem k těm SMD? To znamená včetně SOICových integráčů? THT by měly zůstat jen elyty, svitky, přepínače a konektory. Neboj se toho, uvidíš, že to půjde dobře. I takto tam vidím spoustu spojů, které lze snadno přesunout do horní (signálové) vrstvy, bez zásahu do čehokoliv dalšího.

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Už to asi nechám, tak jak to mám. Ono by to, jak píšeš, bylo asi i správně ale to by znamenalo "kompletně" ten návrh přerýt. A popravdě, po dvou dnech - jednom víkendu návrhu, se mi s tím už dělat nechce. Vím lenost je sviňa ale co.
A to že jsou smd se strany spojů, myslím ničemu nevadí. Pokud nepůjde o strojové osazování. Což nehrozí. A že je tam smd i tht je zase jenom věc vkusu, nevidím v tom problém.
Tvé připomínky samo beru. Ale v tomto jim asi nevyhovím.

(upravil j_paseka 12. 8. 2015 16:20)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Jelikož jsem generátor na nových deskách nedávno dokončil. Rozhod jsem se zveřejnit fotky hotového přístroje. Do budoucna plánuji nějak vyřešit popis předního panelu. Z části už mám představu jak jej na panel umístit.
http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator_fci/

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Ahoj,
nezbývá mi než poděkovat za podnětný návrh generátoru.
zde jsou obrázky:
http://imageshack.cz/image/lTv
http://imageshack.cz/image/lTH
K vlastní konstrukci bych jen dodal to, že je generátor doplněn o čítač, což je pro mě jednodušší, než tvořit stupnici mechanicky. Voltmetr výstupního napětí jsem udělal z VU-metru za pár korun, do kterého jsem vlepil vlastní stupnici (ocejchovanou dle milivoltmetru). Není to sice bůhvíjak přesné, ale stačí.
Popisky budu řešit, až bude čas, možná taky nikdy. generátor je jen pro mě smile

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Děkuji za návrh generátoru. Konečně sestaven, oživen a zabudován do krabice.

foto: http://svatal.rajce.idnes.cz/Generator_ … k_s_TL074/

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Už je to nějaký pátek, já jsem na ten generátor navrhl úplně novou desku. Ovládací prvky přímo na desce, odpadá tak nutnost  propojovat s deskou. I tvarovač pro obdelník doznal změn.
http://svetelektro.com/Forum/rc-generat … 41334.html

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Pěkná práce. Hezké konstrukční řešení.