Re: Regalovy 3p

Moje P17: Zkusim je jeste rozehrat, necim napatlat, at to zmekne, snad se to aspon o 10Hz snizi. Kupoval jsem je uz v bednach, hrany, ale tezko rict co se s nima delo. Stojaty vlny a rezonance portu pekne potlacil kus molitanu, s timto si jeste pohraju.

Antonio, co bys mel za navrh na pozici basaku? Mam zatim v hledacku SB17 od Checka. V 19l vychazi dobre a i rozmerove tam sedne bez vetsich uprav.

Vcera jsem zkousel simulovat, zkusim to pres targety filtru, jinak mi zatim prijde ze to je takove klikani a hejbani s hodnotama bez vetsiho smyslu. Taky se mi zda ze bude treba vice nez jen zakladnich filtru.

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

A od noveho reproduktoru cekas co? Respektive co Ti vadi na zvuku techto repro?

Web

Re: Regalovy 3p

Cekam ze pujde niz. Na 6-7" a velikost bedny by to mohlo hrat pod 50Hz (f3).

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

Ta SB17 je slusny repro, kdysi jsem mel doma par. Ale mel jsem je v zavrene budce, ponevadz jsem neumel poradne odladit BR bednu. big_smile Dostanes se niz, ale na ukor citlivosti. Jinak na tu velikost bych se nesnazil jit za kazdou cenu co nejniz, ale je to o preferencich...

Web

Re: Regalovy 3p

Stojaty vlny a rezonance portu pekne potlacil kus molitanu, s timto si jeste pohraju.

Jak jsi ten molitan aplikoval? 1. rezonanci jsi zamáčknul výborně, ale vypadá to, že jsi sebral citlivost i z naladění. Každopádně nátrubek bych už neřezal, až se ti SEAS rozehraje - spadne na 50 Hz - budeš to mít alespoň hezky učebnicově s nátrubkem ve fázi.


SB17 neznám, ale určitě bych neměnil za papír nebo PP, nic by se nezměnilo (bych čekal). V nabídce mají ale AL verzi SB17NAC35-8, boule, co by vznikla, by nebyla na škodu, ale musel by jsi vrátit ladění, těch 35-40 Hz. Práce s ním by nemusela být složitá, nevím jak ve skutečnosti zvoní, ale ty rezonance jsou daleko a zdají se kontrolované, takže třeba by stačil jen klasický filtr. Pak mě napadá třeba ještě HiVi, ale ty už asi neseženeš. Peerless tam taky něco má. Zkrátka bych dolů dal něco parnějšího než měkejše, co vidíš spíš ve 2p.

(upravil Kocour 15. 9. 2014 21:11)

Re: Regalovy 3p

Kus molitanu (tloustka +-3cm) jsem rozeprel mezi bocnice nekde do asi 1/3 vysky ozvucnice, tak aby repro melo volny pruchod k natrubku. Plus trocha vaty naproti natrubku za komorou pro stredak. Je mezi tim a natrubkem jeste dost mista. To co jsem postnul je vysledek jen jednoho pokusu.

Na SB17 jsem se inspiroval zde:
http://vmaudio.cz/punbb/viewtopic.php?id=23&p=4
Papir proto ze ji ma Check a nemusim ji objednavat extra. Ten hlinik jsem zvazoval a jde niz nez papir nebo polypropylen v tech 19l, ale je horsi sehnatelnost a citlivost by sla hodne dolu. A obecne jsou SB17 papir i poly vychvalovany na zahranicnich forech.

Na HIVI jsem taky koukal, L4 a L6 (v Madisoundu vychazi cenove pekne a mozna bych mel jak je dostat sem), vychazi v 19l dobre, ale co jsem zatim nasel tak jim litaji parametry.

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

U tripasma bych tez zkusil kov. Problem s rezonancemi by byt nemel...

Web

Re: Regalovy 3p

Já spíš myslel M řadu. Co se týče citlivosti a spodku, tak to vzájemně souvisí, to prostě nejde jinak. Ty jsi měl od začátku myslet jinak a pokud jsi mermomocí chtěl 3p s 6", měl sis najít jiný. Od HiVi jsem spíš myslel M6a:

http://img08.shop-pro.jp/PA01036/661/etc/M6a-350.jpg

(upravil Kocour 16. 9. 2014 20:10)

Re: Regalovy 3p

Antonio, ted uz vim, ale mysleni se vyviji. Byla proste moznost vzit levne slusny repra, zkusit si mereni a neco navrhnout. Nebylo to mysleny jako konkurence pro VMA III. A ta P17 je holt tvrdsi, to je risk se starsima repro.

Nejdriv musim dodelat vyhybky na to co mam, pak muzu porizovat jiny repro a upgradovat. Ty bedny nepotrebuju, jen me to bavi a zajima.

Hodil jsem M6a do Amplionu, s SB17 a L6-6R. V 19l jde L6 hloubeji (otazkou je jaky budou realny TSka), nevypada spatne a prumer je stejny jako P17. A mozna bych to sem mohl z Madisoundu dostat. Je nejaky duvod preferovat vylozene hlinik? Pevnost, zkresleni,..., nevim?

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

Aha, já myslel, že když už sis nechal udělat čela, že to s nimi myslíš vážně a chceš na tom poslouchat.

L6 jsem do simulace nedával, jsou to ale koukám nádherný repra a dole nejspíš pojedou dobře - montovali je ve dvojici do jejich sloupů. Tu řadu M jsem zmiňoval proto, že je to basová jistota, viz recenze třeba na PE. Zjednodušeně jsou ve všem stejné jako jiný měniče, až na ten kónus, který je pevný. Ono to není jen o TS parametrech.

Pokud by jsi z Madi něco bral, totálně bych tě zneužil! big_smile Mám tu M8N a chybí mi k nim středy. Jinak co jsem je měřil, tak TS seděly dobře, takže co ukazují na Madisoundu bych bral jako věrohodné.

(upravil Kocour 18. 7. 2015 17:18)

Re: Regalovy 3p

Projekt chvili spal, ale pustil jsem se zase do toho.
https://sites.google.com/site/petrkocou … t19-tc9-l6

A mereni zkresleni jednotlivych repro:
https://sites.google.com/site/petrkocou … distortion
https://sites.google.com/site/petrkocou … distortion

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

Soucastky doma, vymerene a doplnene do schematu. Uz "jen" zapojit.

https://i.postimg.cc/B8shLCDD/2217414.png https://i.postimg.cc/bGTmQ2H5/2217415.png https://i.postimg.cc/DJwB5yxw/2217416.png

Jeste domerim a odsimuluju vertikalni smerovky.

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

Hezké, hezké.

Ty kompenzace u basu jsou nutné (že ti to sežralo i hrb z impedance)? Co tam bylo potřeba rovnat? Ten středobas je do kila rovnej. Měříš to doma, ne? = max. 5ms, takže na nějaké (slepé) dorovnání bych nespoléhal. Středovou sekci zkus v tomhle uspořádání a pohraj si se zbytkem, pak ti to vyjde hezky i elektricky:

http://s19.postimg.cc/orijtdze7/screenshot_92.jpg

(upravil Kocour 21. 7. 2015 21:34)

Re: Regalovy 3p

Filtr u basaku vytvoril asi 2dB zdvih na 100Hz, bylo to videt na net gainu bassove vetve, takze jsem to dorovnal podle net gainu. Ne podle SPL ani podle impedance. Ikdyz, impedanci jsem sledoval, aby to nepadlo moc dolu.

Obecne, vubec mi nechtely sednout faze mezi stredm a vyskou. Zkousel jsem i all pass, ale prislo mi to slozity. Jednodussi verze filtru ani nefungovaly dobre na tu vysku, zkousel jsem i kompenzovat Fs peak vysky, ale stale to nesedelo. Takze takto si to teprve sedlo. Mozna by zabral jednodussi filtr, s kompenzacema, no jeste si s tim budu hrat. Zkusenej vyhybkar by to asi dal s min soucastkama.

Dik za to schema pro stredak, vyzkousim tuto topologii. ".. hezky i elektricky." myslis prubeh impedance nebo celkovou slozitost vyhybky nebo...?

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

Antonio, tak tvoje verze mi zatim moc nevychazi, dolni delicka stredaku nesedi.

Ale podarilo se mi zbavit 18uF kondiku ve vyskove sekci:
https://i.postimg.cc/ft4KNRbC/2217511.png

ruzne DIY repro

Web

(upravil check 22. 7. 2015 20:44)

Re: Regalovy 3p

To už vypadá rozumně z hlediska součástek.

Chce to změřit vertikály. Nižší dělička na basáku bude lepší kvůli vertikálním směrovkám a vyšší dělička na výškách lepší ze stejného důvodu odhaduji.

Ta nižší děličky by se mohla zkusit 2. řádem elektricky + RLC na breakup membrány. Možná, že by to vyšlo pak bez RLC na rezonanci basáku a přidáš si citlivost. A samozřejmě cívky v serii basáku nahradit na trafo plechy Ička - zvedne se ti citlivost o cca 0,3dB a zmenší se pokles na basech mezi špičkami rezonance.

Myslím, že jsem ti dal dnes po telefonu hodně informací k přemýšlení, tak si to zase někdy můžeme zopakovat.

Web

(upravil Kocour 22. 7. 2015 21:16)

Re: Regalovy 3p

Jeste jednou diky, moc mi to pomohlo, clovek hned lip vi co zlepsovat.
Zapojim vyhybku z prispevku 72, na tu uz mam soucastky, taky se ta prace uz musi odrazit v tom ze to zacne hrat.

Vertikaly zmerim co nejdriv, mam pocit ze ted uz nejake solichani simulaci nema bez nich cenu. Dalsi verze vyhybky az po vertikalach.

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

A to já bych naopak doporučoval změřit vertikály, než začneš pájet, aby ses pak nedivil, co na tebe po změření vykoukne. Většinou to bývá dost překvápko.

Web

Re: Regalovy 3p

Samozrejme mi to nedalo, doma plno takze mereni nepripada v uvahu, tak jsem to nadratoval.

https://i.postimg.cc/56WZ3fqw/2217820.jpg

Zvazuju jakou tomu dat casem povrchovku, zatim vede bily celolak.

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

Pěkné kompaktní třípásma, palec nahoru.

Web