Re: Regalovy 3p

Možná trochu pomůže toto vlákno.

Web

(upravil Kocour 7. 9. 2014 17:19)

Re: Regalovy 3p

Vim co myslis, v tom vlakne ma Benazi v prispevku #6 simulaci Monacoru, takto mi to vychazi u P17 (s datasheetovyma TS parametrama). Vyssi ladeni BR to trochu zlepsuje, ale i tak to neni hladky.
Zmerim realny TS a uvidim, pokud tomu nebude 19l sedet tak P17 pujde pryc.

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

Vždyť impedančky jsi ukazoval už na začátku tohoto vlákna, jaká to má Qčka a fs? Já si nemyslím, že se to po rozehrání bude významně lišit. Jen snad Qms čekám vyšší.

Re: Regalovy 3p

Zmeril jsem jen impedancku, ne TS parametry pomoci Added mass method. Nemam ted data u sebe, ale Fs to melo temer 2x vyssi proti datasheetu. Asi ztvrdly zaves. Jine repra mi plus minus vychazely podle datasheetu.

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

Zkus to přetáhnout tím regumem (borci zde to aplikují a pomáhá to prý), u Seasu mě docela překvapilo, že TS moc nesedí. Měřil jsem moje L15ky a taky žádná sláva. Přídavný magnet na to vliv nemá, IMHO.

Web

Re: Regalovy 3p

Kocour: Impedančka stačí, Mms věř, spíš je složitější ji přesně změřit, zvlášť, když v tom nemáš zkušenost. Z toho dopočítáš všechny parametry.

Black: Mě L15 seděla a tobě sedí taky, máš jen tužší systém, holt některá repra se na specifikaci dostanou až časem.

Re: Regalovy 3p

Vyzkousim s tim neco udelat, predtim to ale jeste radne promerim. Koukal jsem ze je jeste doporucovany glycerin (v lekarne) nebo pripravky na palubovky aut, takove ty spreje, vetsinou se silikonem.

ruzne DIY repro

Web

(upravil BlackRider 9. 9. 2014 7:59)

Re: Regalovy 3p

antonio>  L15 jsem už kdysi dávno kupoval od Davida (nick Dawsoo), čili z druhý ruky. Nevím, ty paramery jsou asi finální. wink
Kocour> Jojo, silikon tomu dle mého názoru pomůže.

Web

Re: Regalovy 3p

Kocour: S regumem opatrně, když se to přežene, některé gumy můžou ztratit svůj tvar. Sice se to nevystředí, ale vypadá to pěkně blbě.

Black: Tak je sice fakt, že ani mé se nedostaly pod 50Hz, ale po přepočtu na jejich fs to sedělo.

Re: Regalovy 3p

antonio> Jinak jsou to super repra, jsem s nimi spokojen v kombinaci s 25TAFC/D.

Web

Re: Regalovy 3p

Já jsem je taky miloval! smile

(upravil Kocour 9. 9. 2014 15:18)

Re: Regalovy 3p

Tak jsem zkusil sesit port, NF a FF:
https://i.postimg.cc/Mn3qZXgy/2186274.png

Aplikoval jsem vypocty jak jsem zminoval. Snizeni ale nebylo dostatecne, musel jsem pro basak i stredak aplikovat dalsi snizeni NF o 6dB aby se mi potkaly s FF, vysledek je vyse.
Tohle jeste premerim, je mozne ze jsem mezi merenim NF a FF sahal na volume.

U basaku je videt ze tam pronikaji rezonance bassreflexu, ty zkusim jeste zatlumit.

Je jasne videt ze ladeni pro basy je spatne, musim to predelat. Ted jsem hlavne chtel to zkusit posesivat jak to bude vypadat.

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

NF měř pod výhybkou, až nějaká bude, do té doby to nemá smysl "sešívat".
Když dáváš dohromady nf br a repra, srovnej si začátky impulsů do nuly, jinak ti to vyhodí nesmysl - jako je nejspíš zrovna tohle.
Na volume klidně sahat můžeš, citlivosti pak upravíš podle toho, jak na sebe přirozeně navazují, nic nepočítej.

(upravil Kocour 10. 9. 2014 22:31)

Re: Regalovy 3p

No bude to koukam nekolik iteraci simulace, mereni, zpracovani dat a znova dokola.
Peak na 400Hz je rezonance bassreflexu, v dalsim NF mereni si pohraju s tlumenim.
Zkusil jsem vyhybkovat, tady je zatim nejlepsi co jsem dal do kupy, za dnesek:

https://i.postimg.cc/TKMn7YtJ/2186352.png

Prepolovany stredak:
https://i.postimg.cc/gwG8ptFw/2186353.png

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

Je sice hezké, že sis vyrovnal odezvu v ose, ale jakmile to proměříš mimo ni, budeš se možná divit, jak marná to byla práce.

Pak další věc - fáze, bez správné fáze je zbytečné cokoli simulovat, nevím, jak to Holm nastavuje, ale jakmile máš začátky pro repra v nule, tak simuluješ blbosti, jednotlivě musíš nastavit zpoždění dané rozdílnou vzdáleností středů reper.

Hrb na 400Hz bude spíš stojaté vlnění, 1. rezonanci má až za 1kHz, viz.

(upravil Kocour 11. 9. 2014 9:31)

Re: Regalovy 3p

Mimoosovky jsem orientacne meril, musim je zpracovat a pridam to do simulace.
Dodelano, uhly nastavene od oka, jen dva uhly mimo osu, pocasi nepustilo:

https://i.postimg.cc/4mwWjchQ/2186387.png

Je videt ze v ose to sedi ale mimo osu se to odecita mezi stredem a vyskou, je tam fazovy rozdil 180st. Basak/stredak sedi. Nebude to spis chybne mereni v tomto pripade? Nebo to je typicke chovani? V tom pripade jak ladite vyhybku? Snazite se to dobre secit napr pro smerovku 20st a akceptujete horsi charakteristiku v ose?

V Holmu jsem se snazil merit i se spravnou fazi (podle Mabatova navodu), zacatky impulsu nejsou vsechny v nule. Neni pak treba s namerenymi daty nic dalsiho delat, tak jsem to pochopil. Relativni vzdalenost mezi stredem a vyskacem v bode mereni byla kolem 3cm (vypocteno z rozestupu impulsu) mezi basem a stredem a asi 7mm mezi vyskou a stredem, jestli si dobre vzpominam, vse mereno plus minus mezi stredakem a vyskacem.

Update:
Takto vypadaji impulsky, vzajemny posun stredu repro je asi 1cm a 4cm. Pokud jsem meril neustale stejne repro z jednoho mista tak jsem dostaval stejne impulsky ktere se prekryvaly:
https://i.postimg.cc/v4B0ymrF/2186388.png

ruzne DIY repro

Web

(upravil BlackRider 12. 9. 2014 9:03)

Re: Regalovy 3p

Jaky ma smysl 0,2R rezistor za za tlumivkou ve vyskove vetvi? Dej ho pryc...Kolik je strmost propusti vyskove vetve? Dej sem prosim jeste net gain prubehy. Nejak se mi to nezdalo - strmostna delicce mezi stredem a vyskacem je nejaka divna...Proc nezdavas hodnoty odporu tlumivek?

Web

(upravil Kocour 13. 9. 2014 18:45)

Re: Regalovy 3p

Net gain je v prispevku #54.
Ty odpory mam takto ze je muzu tweakovat. Kde to pujde tak predstavuje rdc civek.

Delicka mezi vyskou a stredem se mi taky nezda.
K tomuto jsem dospel nejdrive vypoctem filtru podle vzorcu. Pak jsem se snazil doladovat hodnoty tak aby mi sedly faze a dostal rovnou charakteristiku. Zkousel sem i ruzne rady filtru.

Update:
Mereni realnych TS parametru mych P17RCY:
https://i.postimg.cc/yWcwfbRg/2186569.png

V Amplionu to vypada takto pro objem 19l:
*

Takze zkusim zaves zmekcit. Proti datasheetu je zmena parametru znacna. Pro prvni poslouchani a simulace zkratim bassreflex, casem jiny basak.

Port jsem zatim zkratil na asi 8 cm a premeril NF portu a basaku, zaroven jsem zkusil secist port a basak, viz kanal C. Pohral jsem si taky s tlumenim uvnitr bedny:
https://i.postimg.cc/jwQBjWt6/2186571.png

ruzne DIY repro

Web

Re: Regalovy 3p

No vidíš, a to je důvod proč to začít simulovat až když už máš měření i mimo osu. Laď to tak, aby jsi s rostoucím úhlem neměl v amplitudách ani propad ani nárůst, pomůže ti v tom sledovat výkonovou charakteristiku, což Xover myslím umí formou zobrazení polární charakteristiky.

P17: Zkoušel jsi je rozehrát? Co se týče Mms věřil bych spíš výrobci, každopádně na 35Hz se asi nedostaneš. Ono je to ale stejně jedno, do těch beden bych na pozici basu viděl něco úplně jiného.

Re: Regalovy 3p

No to je jiná, takže to bylo pěkně podladěný. Ta Frez mě docela zaráží, ale dle simlulace to nevypadá nějak špatně. Nátrubek nalaď s klidem výš, do 60 Hz bych se toho nebál. Časem bych asi ten basák vyměnil, je to celkem slabota. Ale pokud má tu citlivost, tak to nemusí být tak špatný. smile Tlumení, zdá se pomohlo.

Web