Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

Téma: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

Dobrý den,
potřeboval bych poradit ( vysvětlit ) jaký postavit  zesilovač pro subwoofer. Chtěl bych něco okolo 50-70W pro 8ohm.Jenže problém je, že jsem omezen zdrojem ( jediné co tu mám je 24v 125w transformator ( nojo, né každý má doma přes milion traf )) a financemi ( co nejméně ).
Už něco pár dnů pročítám a je mi jasné,že se zdrojem jsem hoodně omezen ( pokud na něco je ( přece jen 125w není moc pro požadovany vykon zesilovače) ale snad by se dalo postavit něco na tda2050/2030, či lm1875/3886 ( ale to už je pro mě drahé - ) nebo i něco s  tranzistorama např irf530 a irf9530 ( nebo se nase** a postavím s***** s tip147 a poslechnu si subwoofer na 10 sekund a pak ho vyhodím z okna ).

Jinak poprosil bych o laskavost - nepsat typu že to nemá cenu, peníze = kvalita apod. Né každý má možnosti jako ostatní ....

Moc Děkuji

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

Pokud máš trafo které má jen jedno vinutí 24Vtak z něj nedostaneš ani těch 50W, celý je to kravina to co píšeš smile

Web

(upravil zak1n 27. 11. 2013 17:48)

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

psal jsem že snad by se dalo postavit  ->nebo sem napsal že se to na 100% dá postavit? 
Trochu sem to tušil  s tín trafem, ale co nadělám - budu muset někde koupit za tři prsty no -> kolik bude teda potřeba voltu na dosažení těch 50-80W při 8ohmech ( tu rovnici na to si už opravdu nepamatuji )

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

Bery: v mostíku by to šlo, akurát treba zos., schopný dať pri napájaní 1x24V v single ended režime 25W na kanál do 2R (či už AB alebo D). Predpokladám, že sa dá nájsť nejaký LM/TDA šváb, ktorý to spĺňa. Lacnejšie, jednoduchšie a zmysluplnejšie už ale asi bude kúpiť normálne trafo...

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

Pokud má trafo 24V~ 125VA a je potřeba šetřit, tak dvě KY708 a šup s tím na zdvojovač, dva kýbly 5G/50 od tesly se taky najdou.  To bude nějakých +-32 naprázdno,  a  to už nějakých 60W do 4 naženeme. V můstku ze dvou modulů či TDAček pak by to mohlo dávat i nějakých 100/8 hudebních. Pokud to bude používáno s citem a nebude se na tom od rána do večera pařit DnB seance, vydrží to v pohodě.

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

Pokud je těch 24V střídavých tak by dvě TDA2050 v můstku mohly 50W do 8ohmů dát.Samozřejmě zkreslení už by bylo vyšší,ale to by u subwooferu asi nevadilo.

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

děkuji všem za rychlé odpovědi.

Hazys : co jsem se díval tak s diodama by problém nebyl, ale ty kondenzátory. Tak mě ještě napadlo že bych mohl sehnat transformátor např. ze sběrného dvoru apod. ( mikrovlnka ) a předělat na požadované hodnoty. A stím by se dalo už něco dělat. Jinak jestli se mužu zeptat, mluvíš o tda2050 v bridge dají 100w hudebního

(upravil cestmir 29. 11. 2013 20:19)

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

Človeče, ty musíš doslova milovať bizarné a nepraktické cesty k cieľu.

Použi buď:
• ten zdvojovač ako ti písal Hazys a trafo čo máš
alebo:
• za cca 13-25 EUR kúp u Chobota 100-300 VA toroid s dvoma sekundármi a vhodným napätím (podľa impedancie reproduktoru, ktorý tam chceš použiť). Na to koľko stoja sú viac než v pohode, exempláre čo som mal v ruke dokonca nemali ani sýtenie nijak katastrofálne a nevrčali ani nehriali.
alebo:
• použi transformátor z nefunkčného zariadenia, ideálne ale zosilňovača alebo hifiveže s podobným výstupným výkonom

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

a ještě bych se po takové době chtěl zeptat  : rozdíl mezi IRFP260 je, žena Gesu stojí o 17kč více než na GME - to znamená že na GME (https://www.gme.cz/products/search?term=IRFP260) to je pajčovany ? nebo proč takový rozdíl ceny.

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

K tomu by se dalo snad už jen doplnit, že polovodiče obecně bych si ani v jednom ze jmenovaných obchodů nekoupil.

Web

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

Obecně kupovat polovodiče v drogerii u Chobotů nebo v Děsu se nevyplácí, namlel sem si tam držku už dostkrát na to, abych to příště nezkoušel. V GESu mají uváděného mnohdy i výrobce, avšak na pultu vám podají často něco, co připomíná lisovaný bambus. Naposled mě tam vypekli s TIP31/32.
Pajclovost MOSFETů je v GM/GES výrazně nižší než u BJT, klasické typy IRF/Z/P tam seženete většinou originální IR, občas nějaké od ST (STP*). Jak jde ale o nějaké speciály typu 20N60 s podezřele výhodnou cenou, je to zas kus lisovanýho bambusu, který po přeměření nesplňuje katalogové meze ani přibližně. Koneckonců, nekupuju tam u nich snad vůbec nic, už jen z cenových důvodů, jelikož jinde mají výrazně levněji a kvalitněji.
Například: TME, ECOM, EZK, SEMIC v extrémních případech Farnell, Mouser, Sos. Spousta zajímavého materiálu jde sehnat třeba přes ebay, ale musí se v tom umět chodit, jinak vám číňan místo součástek pošle rýži.

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

Se z vás poseru...kdyby se ptal, jak uplést z hovna bič, to by bylo ochotnejch rad...:lol:...když jsem neměl v mládí na džíny, tak jsem holt šel na brigádu a vydělal jsem si na ně a nepřemejšlel jsem jak to vochcat...

(upravil sinclair 16. 12. 2013 23:12)

Re: Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

No právě proto jsem to napsal, páč jsem si v těch dvou kšeftech už namlel držku víckrát a zbytečně, proto varuju ostatní.

Pavle líp bych to asi nenapsal :-)Já zas tahal káru s papírem ze sámošek do sběrnejch surovin, tehdá dávali za kartóny 1,50,-Kčs/kg a kára v poho uvezla na jednu jízdu metrák... za týden jsem na ty Straussky měl taky, byla dobrá doba na bony, před každým Tuzexem byly za 5,50 a nad 100 bonů dávali za 5.

Trafo 24V/125VA Ti prostě žádným jednoduchým, ani složitějším způsobem neumožní získat výkon 70W/8ohm už jen proto, že je to :
1. nejspíš EI trafo, tedy daleko měkčí než toroidy a neumožní ani můstkem získat takový výkon do 8R
2. účinnost klasických AB zesilovačů je při optimálních podmínkách asi 60% a můstkovým zapojením dále mírně klesne
3. nejjednodušší by bylo ono trafo prodat, přišetřit, koupit výkonnější, s příslušným vyšším napětím a postavit odpovídající koncový zesilovač.

Web

Příspěvky [13]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Pomoc lamě co si chce postavit zesilovač.

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£