Re: Logické hádanky

Nějak mi nedochází, jak auto na 1000km vyrobí metrák CO2, viz Halen. Sakra, Micina mi ujede 1000km na cca 70-80l benálu, tak kde se veme víc než metrák CO2? To se opravdu tolik vzduchu zhmotní v podobě CO2?

Pravda také je, že 1000 největších dopravních lodí má produkci CO2 podobnou jako všechny auta ja světě. Stejný "ballpark".Tak by se na to už mohli vysrat, a nechat lidi bejt.

Elektrika tady technicky vzato mohla být už dávno, ale já to vidím spíš tak na 30 let s těmi silami, které proti tomu stojí.

Re: Logické hádanky

Nevíte někdo, jak se v elektrickým autě topí???

(upravil Crifodo 16. 9. 2015 16:44)

Re: Logické hádanky

pro dohnalíka:
Z většiny toho vyrosteš, aspoň to tak bývá. Idealismu na stará kolena by se pak říkalo omezenost.
Zdravá míra sobectví je přirozená a potřebná pro přežití, v první řadě rodiny, pak dalších celků. Kdo přeskočí vlastní rodinu (kmen, vesnici, národ) nebo ji má v despektu vůči nějakým imaginárním celkům, si zadělává na vlastní zánik.
Vědci? proč by to nemohli být úplně stejní prostituti jako kdokoliv jiný, stejní narcisové jako kdokoliv jiný nebo stejný blb žijící v chimérách jako kdokoliv jiný.
Jestli se zříkáš apriori slušnosti sám za sebe, nevím co bys potom chtěl po ostatních.

Re: Logické hádanky

PB napsal:

Nevíte někdo, jak se v elektrickým autě topí???

Poslechem autorádia přes áčkový koncák 2x(48x6N6P) OTL. Napájen další metrákovou LiPolkou.

Re: Logické hádanky

Lodě a letadla jsou společně s výrobou elektřiny z fosil největš znečištovatelé, to máš pravdu...a i tam má elektrika jasný a nevyvratitelný výhody.
Letadla můžou lítat daleko výš, protože ke své funkci nepotřebujou slučovat kyslík s palivem, takže máš nižší odpor zduchu -> letíš daleko rychleji s nižší spotřebou energie. Tady už se z dlouhodobějšího hlediska začíná vyplácet lítat na baterky, jsou lehčí a menší.

Lodě můžou valit na jadernej pohon...nicméně tady bych ještě počkal, není to asi zatím úplně ideální a uvidíme co přinese termonukleární fúze, 2050 už by měly být plně funkční komerční tokamaky. Můžou jezdit na baterky, ale cenově se to proti fosilu nevyplatí.

CrashPC: ano, bere to kyslík ze vzduchu a slučuje majoritně s vodíkem a uhlíkem za vzniku vody a CO2. I té vody je hodně...to je jenom obrázek toho jak velké množství energie (32 MJ na litr) má benzín. Oproti tomu Lithium-ion batterie má na 1l objemu asi 650 Wh, jinak řečeno 2,34 MJ na litr. Tedy 13,7x nižší mnosžtví enregie než benzín...to je jenom nádherná ukázka neskutečné neúčinnosti spalovacích motorů. Dostanou koncentrovaný slunko (rozhdoně ne koncentrovaný dinosaury...ropa je 99% z mikroroganizmů na dně moře a tvoří se i dnes, jenom další miskoncepce, ale tahle narozdíl od těch dalších asi ničemu nevadí) a přemění většinu na teplo.

Pro zajímavost, E100 ethanol má asi 20MJ/l, tj asi 60% energie benzínu.

(upravil Dohnalik 16. 9. 2015 17:02)

Re: Logické hádanky

Crifodo: nezříkám se slušnosti, jenom mě už nebaví jednat slušně s lidma, kteří nejednají slušně semnou a s mým prostředím. Byl jsem docela dlouho v anglii, tu zem sice extra nemusím, ale s každým sem tam jednal slušně a naprosto každej jedinec tam jednal slušně semnou. To samý v tom USA, kterým tady pořád mácháš...když jedeš na ulici na kole, tak ti auta dají přednost, každej tě pozdraví, řidiči autobusů ti pomůžou s věcma a pak ani nechtějí dýško. Jako je to v ČR asi všichni víme. Navíc na netu má každej větší péro než ve skutečnosti, tam bych tě asi doprdele neposlal.
Idealismus? proč s tím pořád máváš? Protože ty jsi zarputilej pesimista? Ne každej musí sdílet tvůj názor, nejsem idealista.

Nikdo nepřeskakuje vlastní rodinu a nebližší celky, jakou to má vůbec souvislost s tím, o čem se tu bavíme?

Vědci většinou nejsou, protože mají vzdělání na úplně jiné úrovni, jako většina lidu a mají ho v oboru, který popisujou a kterýmu rozumí. Ne jako někdo, kdo celej život dřel ve frabrice, nemá o tom nejmenší tušení a než by si něco zjistil, tak raději si přidá k většina, která ten názor popírá, snad aby se začlenil do poslečnosti nebo co.

(upravil Dohnalik 16. 9. 2015 17:02)

Re: Logické hádanky

PB napsal:

Nevíte někdo, jak se v elektrickým autě topí???

Elektřinou nebo tepelným čerpadlem (v zimě obrácená klima). Využívá se i každýho kousku tepla z motoru, měniče a baterií. Navíc je naprsoto nezávislý, takže pokud spíš třeba konkrétně v Tesle někde na campingu na rybách na noc, tak si ho můžeš nechat zaplý a nezmrzneš...a sebere ti 2-5% baterky za jednu noc, protože tesla má 90 kWh baterii.

//omlouvám se za 3 příspěvky pod sebou, nechca jsem něco nacitoval a pak to nešlo už smazat.

Re: Logické hádanky

Dohnalik napsal:

jakou to má vůbec souvislost s tím, o čem se tu bavíme?

Vědci většinou nejsou, protože mají vzdělání na úplně jiné úrovni, jako většina lidu a mají ho v oboru, který popisujou a kterýmu rozumí. Ne jako někdo, kdo celej život dřel ve frabrice, nemá o tom nejmenší tušení a než by si něco zjistil, tak raději si přidá k většina, která ten názor popírá, snad aby se začlenil do poslečnosti nebo co.

No, někdo se tu s despektem (česky) vyjadřoval o Češích, tak předpokládám že i o té rodině, které blahosklonně vysvětluje v čem žije ve hříchu.
Vědci mají vzdělání (a vůbec obživu) díky té pyramidě většiny lidí s úplně jinou úrovní, takže jestli si chtějí udržet svoje elitní postavení, musí té většině něco vracet. U aplikovaného výzkumu je to celkem dobře měřitelné za co takový vědec stojí. V obecných teoriích a v humanitních úchylkách typu environmentálů a sociálních antropologů je to spíš tak, že žijou díky nepozornosti obecného  lidu a díky grantům. Na každých sto vědců s jednou teorií seženeš sto jiných s protiteorií (nebo stodeset, když přisypeš grantu do korýtka).
K tomu tvému náboženství obnovitelných paliv, zkus mi vysvětlit, ale festovně, jak nahradíš v současné hustotě přepravních výkonů fosilní paliva elektřinou (samozřejmě ne z tepelných a jaderných elektráren, to je taky fosil).

(upravil Dohnalik 16. 9. 2015 17:49)

Re: Logické hádanky

Vyjadřuju se o češích jako o většině, ne o každým jedinci. Ti jedinci, kterých se to netýká, si to po přečtení uvědomí, že se jich to netýká...protože se tak nechovají a často mají pdoobnej názor.
Vědci, kteří se zabívají tím, abysme lidstvo v budoucnu nechcíplo z vlastní demence je humanitní uchylka? Potvrdil jsi mi, že se řadíš to většiny a jsi přesně ten člověk, kterej ve mě vzbuzuje nutkání emigrovat.

Ukaž mi těch 110 pritoteorií globálního oteplování. Co si zase za nesmysly počtem. A 98% vědců se schodlo na tom, že globální oteplování probýhá, nikdo z intelignentích racionálně uvažujícíh lidí se to nesnaží vyvrátit, to ty 2% musí těžce makat aby vytvořili 100 argumentů. To spíš oni budou mít za pohonnou sílu nějakej druh náboženství, ne?

Nevyznávám žádný náboženství obnovitelných paliv, tvůj argument je zase argument věšiny...nikdo neříká, že máme všichni okamžitě přestat těžit ropu a začít hned všude stavět fotovotlaický elektrárny, naopak, byla by to naprostá katastrofa. Viz to co předvedli naši politici s obnovitelnýma zdrojema...takhle se to nedělá. Proti plastům taky nic nemám, sám bych si bez nich neodkázal předstaivt život...ale jsou ekoplasty vytvářený z rostlinných uhlovodíků, ně který z nich se dokoážou i po pár měsících rozližit (PLA), na obaly perfekt.

Dělá se to postupně, vytvoříš nezávislou energetickou sít, kdy velký elektrárny (rozuměj voda, vítr, jádro, fúze) budou napájet spíš jenom města s továrníma komplexama a začneš používat na domech fotovoltaiku s baterií...vytvříš malý sítě mezi sousadama, na vesnicích, často u nových vesnic nebude potřeba ani tahat nějaký VN vedení. Investice se vrátí do 5 let, nebo mohou začít vznikat firmy, co nabídnou třeba fotovoltaický panely a bateri v jejich vlastnictví, dají vám to na barák, starají se o to, ale vy platíte normálně kWh, nicnémně třeba 3,5 Kč místo 5Kč. Pak nemusí člověk řešit nic.
Tím vyřadíš tepelný elektrárny (proti jaderným nic nemám) a budeš mít nabíjení bez fosilů. Navíc i když nabíjíš auto ze sítě, tak množství CO2 slo zlomečky toho jako bys měl mít ICE, přecejenom tepelný elektrárny pracujou úplně jinou účinností a ne všechny elektrárny jsou tepelný.

Nikdo netvrdí, že všechny letadla, auta a lodě mají okamžitě přejít na elektřinu proboha. Jenom jde o to na ni přejít většinově do konce století, jinak budeme ve strašlivých sračkách. To je to, o co se snaží enviromentálové...protože lidi samotní na to očividně nebyli schopni přijít. Pokud to nechytnem ted, tak pak budeme za korekci věcí co zvýšený CO2 napáchalo platit těžký daně. Pak bude teprv průser a budou kolabovat ekonomiky.


//ještě něco, nikdo nikomu nechce brát Lafeerari sportáky...je potřeba jenom drasticky snížit produkci CO2, příroda se sama dokáže vypořádat s určitým množstvím CO2a i my ji můžeme pomoct, viz: https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI

Pár grillů na zahradě, sportáků ba i tepelných elektráren nikomu neuškodí.

Re: Logické hádanky

Dohnaliku, na co měli lidi přijít, když si nemůžou svobodně vybrat? Také globální oteplování nevyvracím, ale odpověď, zda ho dokážeme definitivně "zmařit" také ještě nemáme. Možná to je opravdu banda buzerantů, co jen otravují lidi. Ne pro špatnou věc, ale pro lhostejnost situace, ve které planeta je. A s tím českem máš recht. Všecko co vláda dělá je prokazatelně tunel, aj s ekologickejma snahama. Pak je ten odpor pochopitelný. Také nechci nic s nikým mít, a už vůbec ne s naším státním zřízením, protože to je na 90% voblož.

Re: Logické hádanky

Takže tři prdele představ, vlhkých snů a dlouhodobých chimér. S totálním ignorováním reality. Podobně vlhké sny měl akademik Běhounek a různí jiní věrozvěsti včetně utopických komunistů před sto lety taky. Život šel obvykle úplně jinudy.
Nepopírám že současný systém vede ke kolapsu. Tím kolapsem si buď projdeme a působením korigujících mechanismů změníme, nebo to půjde do prdele úplně, jak se už v historii stalo. Ale jistě ta změna neproběhne tak, že kolokvium chytrých hlav v Bruseli nebo jiní komouši vydají závaznou směrnici o kolik terajoulů nebo procent za kolik let. Tyto environmentální závazky kromě toho, že jsou vytažené z prdele, navíc fungujou přesně naopak a situaci ještě zhoršujou.
Ty korigující mechanismy se do praxe uvádějí pomocí krizí, války, dominantní mocí diktátora a dneska možná technokratickou a informační totalitou. Jinak nejslušněji a nejpřirozeněji pomocí ceny služeb a zboží - neboli trhem.
A teď se vrať na zem a zkus si spočítat a odhadnout kolik lidí bude ochotno sestoupit na jakou příčku životní úrovně, aby do roku 2050 nebo do konce století nahradili přepravní výkony na fosilních palivech energií z elektřiny distribuovanou - nevím kam a jak?
Když tak soptíš na produkci CO_2, tak předpokládám že ta elektřina z fosilních paliv bude taky zatížená produkcí CO_2, když ji budeš chtít nahradit jádrem, musíš technicky ekonomicky a politicky zajistit paliva vyřešit odpady, v Německu zelení environmentálové jak známo zabrzdili jadernou energetiku a přitopili hnědým uhlím. To jsou ekologisti v praxi.
Produkce různých biolihů zablokuje produkci potravin, plus souvislosti dotace, kvalita půdy, soběstačnost a strategické rezervy v potravinách.
Jak říkám, oteplovači mají svoje vlhké sny.

(upravil Dohnalik 16. 9. 2015 18:45)

Re: Logické hádanky

Nikdo nemusí sestupovat z žádné životní úrovně, to neutším kde jsi sebral. Ty tvrdíš jako by se to mělo stát rázově. Nikdo nebude muset nikam sestopovat, do roku 2050 je poměrně dost času, internet se taky vybudoval za pár desítek let a hle tu jsme pičujem po sobě.
Samozřejmě, že zazačátku musíš vysvavět pomocí fosilních paliv, ale to je jedno rázová investice a to je přesně to, co lidi jako ty jenom vidí. Tak je naše ekonomika psotavená a to je to, o čem jsem psal...že nemůžeš utnout těžení ropy, ale musí to být pomalej přesun k obovitelným řízenej ideálně trhem. Nicméně o tom lidi nechtějí ani slyšet, dlouhodobý hledisko mi přijde jako sprostý slovo. Nelze to brát za zlý, tak nás evoluce vytvořila. Jakmile se protne cena výroby elektřiny z fotovoltaiky s cenou výroby s fosilů, tak by to taky mohlo něco udělat...fosily rostou, fotovotaika díky číně a USA masivně klesá.
Nikdy jsem nebyl pro biolihy, kdybys přečetl co jsem napsal o pár řádků výš, tak se dozvíš opak. Je to rádoby řešení neexistujícího problému...my nehledáme co pálit, my hledáme jak přestat pálit (ropy máme doooost). To samý jako atuobusy jezdcí na methan z hoven a podobně...na tomhel tě naprosto chápu, že se rozčiluješ, že se do toho rvou prachy a účinnek je opačnej.

Nebudem se dál dohadovat, nikam to nevede, ty jsi tvrdohlavnej, já jsem tvrdohlavej, takže si užiju svoje vlhký sny a ty jsi užij svoje semisedilní pičování na všechno okolo. Připadáš mi jako z oka vypadanej komentátor na bulvárních serverech typu novinky.cz idnes a spol. No offence. Nikdy jsme si my dva na tomhle foru nerozuměli, nevidím důvod proč by se to ted mělo měnit. Za 20 let uvidíme, kdo z nás se víc blížil pravdě.

Re: Logické hádanky

Ale jo, vlhký sny asi k mládí patří, v tom věku člověk někdy věří v chiméry a lepší svět, zvlášť když se to podá mlhavě a nekonkrétně. Taky si můžu věřit, že za padesát let budou běžet elektrárny na jadernou fúzi a všude sluníčko a hepy zkouřený lidi. Proč ne.
Já se nerozčiluju, omyl, jen se občas těch environmentálů zeptám jak ty svoje vlhký sny mají podložený... a je to pořád to samý.
Těch dalších dvacet let si můžeš extrapolovat na základě minulých dvaceti let, nebo padesáti. Lidí přibývá, nároky na energie ještě víc, dřív jedna škodovka na každou třetí rodinu, teď dvě auta před barákem, dřív byt s jednou šestkou a jednou desítkou jističem, po padesáti letech dvacet kW příkon na barák. Jestli jsou nějaký změny v klimatu, tak je to uvolněnou energií v sídlech a je jedno jestli z jádra nebo plynu. Když to lidi chtějí, tak to mají. Voltaika neřeší zimní výpadky až k nule ani půlroční akumulaci (jakože stejně v létě nepokryje energetiku), jenutná 100% záloha a jaderná je podmíněná mnoha faktory, jako veškerá prognóza čím vzdálenější doba tím větší chyba odhadu.
Klidně si dneska sni o autě na LiPolku, ojedinělý exot stojící mimo nic statisticky neznamená a pokud mi nepřijdeš ke mně domů s dekretem od soudruha z Brusele, čím mám svítit a na co jezdit, se zařiď podle sebe. Narazil bys v okamžiku, když bys chtěl řídit můj život wink
Spíš to vypadá, že ty jaderky možná nebude mít kdo stavět ani provozovat a topit se tu bude velbloudím hovnem.

Re: Logické hádanky

Elektrárna má sice slušnou účinnost, ale 10% se ztratí při přenosu, charging efficiency u Tesly je jen okolo 80%, v měničích a motorech jsou taky nějaké ztráty. 
Takže, zas takovej ekologickej zázrak ty elektro auta nejsou.

http://my.teslamotors.com/forum/forums/ … ficiency-0

Re: Logické hádanky

jojo, 80% vs 3% (při těžení ropy se vkládá energie, při převozu ropy se vkládá energie, při přeměně ropy se vkládá energie, při převozu benzínu se vkládá energie a provoz benzínek taky něco žere), je to shit smile

Re: Logické hádanky

Proto je žádoucí mít ty ekologické představy podložené čísly a realitou. Uhelné elektrárny mají zoufalou účinnost a mají politicky podmíněné souvislosti (těžba neobnovitelných zásob, ničení krajiny, prodej vlastních zdrojů za "rychlé" peníze ven, sociální souvislosti zaměstnanosti). Jaderné znamenají giga investice na desetiletí, strategické smlouvy na paliva, bezpečnostní režim v širokém okolí (bezletové zóny, sekundární náklady) a ještě jsem neslyšel o lidech co by uložiště pod svým zadkem chtěli.
Při hustotě energie slunce na m2 v podmínkách ČR kolik klientů má možnost zabrat svou potřebou příslušnou plochu, i když budeme optimisticky počítat, že nebudou oblačné zimy, že panely nestárnou a že nutná elektronika nebude dnes obvyklý čínský póvl bezolovo-vyfouklé elyty-zadřené ventilátory atd. Jak se orientace na FV projeví v tržní ceně plochy doteď využívané pro jiné účely.
Jaké náklady si vyžádá změna distribuce plošně tak aby nahradila současnou hustotu distribuje energie v cisternách s uhlovodíkovými palivy (trafačky, distribuce vn/nn, přeložky sítí, projekce...) a jak se ty náklady promítnou do celkové kalkulace.
V případě elektromobilů, jaké jsou náklady na obnovu akumulátorů a jak je řešena jejich recyklace.
To celé v opravdové šíři dopravních výkonů, ne nějaké jezdítko pro studenta s nosností 250 kg, ale i pro kamion který mi má z Ostravy do Budějovic vozit 40 tun hutního materiálu. Kolik m2 solárů bude živit takové kamiony na LiPolku.

(upravil Dohnalik 19. 9. 2015 15:18)

Re: Logické hádanky

Žádná lipolka...na lipolku nezedí nic krom RC autíček. Používají se li-ion.
Nikdo nebude montovat fotovoltaický elektrárny na normální pozemky, to je maximální píčovina co se dá udělat... namontujou se normálně na střechy. A žádný obrovský plochy nepotřebuješ, kdyby se zastavěl malej zlomek střech co máme, tak elektřinu máme kompletně obnovitelnou i v zimě (panely jdou taky dobředu a dneska už zpracovávají širší a širší spektrum, takže fungujou i v zimě pod mrakem). Pokud přidáš pár střech navíc, vodu a vítr, tak jsi schopnej přejít kompletně s vytápěním a transportem. Přijde mi, že jsi ani nečetl to, co jsem psal, nebo jsi tak zaslepenej, že jsi to ani nepřijal jako mžonost. Navíc ne všechno budou soláry a nestane se to ze dne na den s aktuální technologií.
Nejsou to autíčka s nosností 250 kg, ale auta s točivým momentem hodně přes tisíc Nm a výkonem kolem 500 kW a na to nepotřebuješ brutální baterii, stačí ti cca 250 kWh, aby takovej kamion ujel 300-400 km. Navíc kamiony přijdou později, první musíš přetransformovat osobní dopravu, ale to je těžký, když dlouhodobý hledisko považuješ za sprostý slovo a pokud to nejde ze dne na den, tak je to pro tebe blbost.

Re: Logické hádanky

Nikde netvrdím, že dlouhodobou strategii odmítám, to je omyl. Jen bych rád viděl čísla a nějaké pozitivní příklady a to ne typu Vánoční besídka dětí z Terezína pro Červený kříž. Na alternativní energie jak jistě víš jsou totiž pravidelně přisátí různí dotační dobroserové a lhaní je jejich přirozenost.
Je možné někde vidět fungující kamionovou spedici na bateriový pohon a zeptat se jich na zkušenosti?
Nebo: máš sídliště typu Jihozápadní město, aglomerace s desetitisíci obyvatel v domech průměrně 11 pater, podíl plochy střechy na jeden byt třeba 2,5m2. Každá rodina má auto, někde dvě, vezmeme průměr 50 kW a týdenní nájezd 550 km. Kde si dorovnají schodek v příjmu energie a zatím nepočítáme zimní období s třeba 50 dny bez slunečního svitu. Tohle opravdu nejsou Kanáry.
To o vodě a větru se hezky představuje, ale realita je o desítky procent pozadu.
Klidně může přijít za 80 let první energetická revoluce a za 125 let druhá, ale aspoň polovina z nás současně žijících musí počítat s realitou a tu realitu ještě často poškozujou falešní proroci víc, než by byla sama o sobě.

Re: Logické hádanky

Crashi, to je jednoduchý, každej jeden atom uhlíku v palivu na sebe naváže dva atomy atmosférickýho kyslíku a každej jeden atom vodíku další dva atomy kyslíku z atmosféry. Při dokonalém spalování. Proto se z litru benzínu (0,72kg) vyprodukuje 2,29 kilo CO2.

Re: Logické hádanky

Tak hurá, plnit do flašek.... wink