Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 32]

Téma: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Rád bych vyměnil svůj aktiv sub (200W RMS) z domácího kina za něco výkonějšího myslím že v hifi ani nic výkonějšího není než mám. Třeba PA neb při promítání venku u zdi na louku prostě nemám... či v mistnostech kolem 150m2 jedu stále na maximum. Jenom PAčka nemají často nastavitelnou frekvenci což by mě dost chybělo, na receiveru stím moc nehejbám kdežto při změně žánru na sub šahám často(přechod z dok.filmu na videoklipy). Moje představa je yamaha SW115V ale 15 mi přijde málo tak JBL JRX 118 v pasivní verzi či jakýkoliv jiný slušný kompaktní sub ale nevím jaký zvolit k němu koncový zesilovač.
Výstup na receiveru je jeden cinch. Ani nevím jak by to fungovalo abych sub nepoškodil pokud bych tam zapojil zesik jen tak, bez subsonickýho filtru nebo co je vlastně třeba. Rád bych koupil zesik jen k subu ale v hifi jsou výkony zcela mimo a často se mi zdá nekvalitní provedení a když má reprák 350W rád bych radši víc než míň výkonu.
Nikoho co by promítal neznám abych se poradil. Koukal jsem na zesilovače s DSP ale v profi ozvučení se prd vyznám... ps. pořádám vpodstatě dobročinné akce v nejbližším kruhu přátel proto jsem doposud volil cestu co dům dal nebo z bazaru. Teď bych rád přikoupil něco new ale aby to stálo za to.

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

a co místo výkonu koncáku honit spíš citlivost reproduktoru? Většinou to vychází jako rozumnější varianta. Navíc PA subwoofery mívaj prostě trochu jinej charakter zvuku...

Pokud to má bejt fakt univerzál na používání doma i venku, tak bych spíš zůstal u gumovýho závěsu, a zkusil bych citlivější repro, nebo postavit paralelní (samozřejmě totožnou) ozvučnici.... čímž se zvedne citlivost, a zachová  +/- charakter zvuku. Ale záleží na tvém konkrétním případě co by jak vycházelo finančně, nebo jestli to má bejt striktně jedna bedna, atd atd atd....

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

ondra.klofat: to co píšeš o PA basáku a "jiném charakteru zvuku" je kravina na druhou.
Co jinýho bys chtěl použít na místnost 150m2? Na to žádnej "hifi" měnič nemá...

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Tak na doma to nebude, spíš jídelny školky, u restaurace. Jinak to bude ležet doma ve skříni proto ta nutná kompaktnost. Už jenom tahání toho hifi subu bez madel je dost náročné. Proto bych rád už to pa v koberci co snese horší zacházení. Faktem je že pa sub v domácím kině jsem ještě neslyšel

to Basstl a stejná velikost repro ale pa by byla dostačující? já si stále říkám že velikost nejde nahradit a čím větší tím nižší Hz

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Nemám zkušenosti se zvučením tak velký místnosti, ale řek bych, že by to chtělo alespoň 18", větší už by byla moc velká bedna.

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Spíš jsem to myslel tak, že PA reproduktory mívají v drtivé většině papírový závěsy, a HiFi naopak gumové, tak tam rozdíl prostě je! Jasně... neni to jedinej faktor, ale vliv to mít prostě bude, a rozdíl tam taky je!  Do obýváku bych si papírák nedal.

Pokud to má být výhradně na zvučení někde venku, tak rozhodně profi, s tim se nedá než souhlasit. Mám aktivní sub s Beymou 15P1000Fe, pověšený na 500W zesik + k tomu 12"+1" satelity taky na Beymách, a film ve 150m2 bych se tim ozvučit asi nebál. Jasně... na nějakou diskotéku to nebude, ... záleží jak moc rámusu potřebuješ a chceš.

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Tak to jsi asi ještě neslyšel poctivě udělanou bednu s PA basákem.
Já už bych doma nic jinýho nechtěl.
Rozdíl tam asi je, ale spíš ve prospěch PA. wink

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Fakt nevím, proč by sis ondro.klofate do obýváku "papírák" nedal. Potřebuješ vidět pořádný holínky v akci?

tazatel: tak si stanov nějakej spodní rozsah a výsledný SPL případně rozměry a váha celku a vyjde ti z toho, co musí reprák splňovat. Pokud to nemá bejt přenosný a na kino, nebál bych se něčeho většího jako např. 18PS100 ve 250 litrech, ta dá na 30Hz v metru reálně 115dB jestli dobře počítám a je to pořád dostatečně levnej a robustní reprák.

Pokud to chceš přenosnější, tj. lehčí tj. menší, tak to bude vždy o kompromisu dolů vs. citlivost a výslednej spodek.

Zesík bych si asi nechal udělat od kluků ze slovenska, dali dokupy teď novou subovou výhybku co se mi děsně líbí.

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

to ondra.klofat po zkušenostech musím s bedničkama v 150m dost improvizovat, naštěstí se nestalo že by bylo plno a tak třeba změnšuji ozbučovací prostor posunutím beden. Domácí kino je dost specifický a chová se úplně jinak než třeba 2.1 které pouštím na klipy tam je to daleko jednodušší.
Pokud dám sub s 15" 10m ode mne tak si tam někde basuje... i dva kusy jak jsem původně chtěl by to nevyřešili je to prostě opravdu velkej prostor 

to Zorg já vycházím z roměrů ostatní hodnoty jsou mimo moje zkušenosti.
já kluky ze slovenska neznám dášli mi odkaz určo se mrknu díky moc

(upravil Crashpc 18. 11. 2013 8:51)

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Myslím, že ten 21SW model jde zavřít do relativně malý bedny. Asi jako 18PS100, a to už by s 2500W zesilovačem v jednom kuse stačit mohlo.
Jinak nezapomenu podotknout, že závěsy membrány PA reproduktorů nejsou papírové, a mají obvykle větší rozvin než běžné holínky.
Ve velkých kinech se používají PA reproduktory dost běžně, nikdo si nestěžuje, že by to hrálo nějak papírově. Splnění všech specifikací včetně THX je samozřejmostí. Takže O.Klofáte trošku uber, opravdu jsi to netrefil.

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Děkuju náčelníku, že ses mě zastal lol
Klucí ušatý ze Slovenska: http://zosilnovace.eu
Asi by šla najít ne tak těžká 21", která nalazená nějak rozumně by šla doekvalizovat i dolů (přecijenom +/-14mm třeba u té stopadesátdvojky už je slušný), ale i tak bych počítal třeba 200 litrů.
Tohle už je regulerně požadavek na PA, takže já už nemám takovou zkušenost (ač co jsem zatím zkoušel, tak mi jedna 18" stačila i ve velkém sále). Pokud to má být přenosný, tak třeba dvě tři lehčí silný 15" udělají lepší službu než jedna hrombedna, kterou nikdo neuzvedne. Víc bych jich pak pro velkej sál asi strkal k sobě doprostřed přední báze.

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Asi tak nějak, papírový závěsy mají leda některý "kytaráky". V opravdových kinech se na pozici subwooferů používají PA reproduktory ne běžně, ale téměř výhradně. Pokud to má být přenosný systém pro improvizované promítání, neřešil bych rozsah ke 20Hz, ale do 150m2 pořídil jednu slušnější 18", která bude pracovat v cca 150l/35Hz boxu. To se pořád dá stěhovat relativně snadno a pořád by to mělo být slušné.
Kino je dost široký pojem, pokud to má naopak divákům křivit tlakem obličeje, nemusí stačit ani dvě 21". Chtělo by to vědět, co od toho čekáš.

(upravil ondra.klofat 18. 11. 2013 10:51)

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Jak jsem říkal, můj názor se týkal toho, že by se subwoofer měl používat jak doma (výhradně), tak v "kině" (příležitostně).  big_smile big_smile ale tady se stále chytá za každé slovíčko big_smile Jinak máte pánové samozřejmě pravdu, neříkám že ne, jen jsme to každý zpočátku pochopili asi trochu jinak. měl sem z toho dojem, že je to projekt o dost menšího formátu. Pokud se už opravdu uvažuje o 18" a 21" subwooferech, tak uznávám, že moje původní úvaha byla dost mimo big_smile

(upravil hoza 18. 11. 2013 21:58)

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

to KarelXth Věta cituji "pokud to má naopak divákům křivit tlakem obličeje" mě opravdu rozesmála  wink;-);-) ale vážně, hnedle jsem si to představil
jako s mých promítání situaci, že se ze mě často stává DJ co sleduje projekci na jedné a na druhé straně pohledy obecenstva, pak mi to představování jde snadno, opravdu dost často se tam tak někdo tváří wink
Třeba když 50tým ročníkům pustím Armin Van Buurena tak řada znich odchází či má tvář v křeči smile
To je ale vyjímka protože mě hnedle přítomní uzemní na 60-90tá léta


Čekám sub s výkovovou rezervou a váhou kolem 35kg co se mi vleze do skříně s dalšíma satelitama smile
Čekám sub co venku z 5m a uvnitř s 15m vzdálenosti je cítit a ne jak teď pohasíná.

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

No 35Kg bude trochu oříšek. Buď použít pro začátek jednu 18" do malých objemů, typicky třeba LF18G401 apod. Nebo hotovou třeba http://eshop.prodance.cz/taurus-181-dm/d-94663/ . K tomu koupit (v případě nevýdělečných akcí) zesilovač kategorie Behringer EP1500 - EP2500 zapojený do můstku a uvidíš. Určitě by byl lepší kvalitnější a dražší zesilovač, samozřejmě se to vyplatí, ale i tohle nějak poslouží. A pokud to bude málo, uděláš/koupíš druhou stejnou bednu. Vyjde to levněji než to samé realizovat s 12" nebo 15".

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Do 35kg to bude muset být spíš neodym, vexle z 15mm multiplexu, a ne úplně šílená mříž.
Něco jako L18P300ND. Jenže to všecko pak něco stojí. Když si naporoučíš, tak zaplať...

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Tak jsem si byl poslechnout JBL JRX 118 v pasivní verzi a přišlo mi to výkonem dostačující. Jediné co mi vadilo že bedna má 4Ohm a většina zesiláků má do můstku 8. Tak jedině jet ve stereu na jeden kanál. Pak jsem trošku zabrousil do zesilovačů s DSP a tam teda ceny nic moc.
Jedině Normální zesík a nějakou aktivní vyhýbku. Nějaké tip na zesík a vyhýbku celkem pod 10tis by jste neměli? díky

(upravil KarelXth 20. 11. 2013 13:51)

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Pokud chceš za každou cenu šetřit, nemusí to dopadnout dobře. JBL řady JRX je opravdu hnus fialovej, ten Taurus je o dost kvalitnější výrobek za podobný peníze. Kolem deseti nepořídíš ani pořádnej zesilovač, natož ještě s výhybkou. Maximálně tak tohle a spoléhat na tříletou záruku:

http://www.thomann.de/cz/dbx_223_xs.htm
http://www.thomann.de/cz/the_tamp_tsa_1 … tock_2.htm

sakra, špatnej odkaz - opraveno

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

JBL řady JRX je opravdu hnus fialovej,...... nevím nemám zkušenost ale třeba Taurus mi nic neříká Pokud by ale obsahoval ten reprák co píší pak klobouk dolů.
Nevíš jak je na tom JBL JRX 218? ten M118-4 repráček není k nalezení nikde

Tak jsem se díval na ten taurus. A mám dotaz vidím zle nebo je  Hmotnost: 31,6 Kg bez osazení? jak píšou na stránce výrobce http://www.danacoustic.sk/zvuk_technika … 8&od=3
Konstrukce je bytelná tak bych se vůbec nedivil, jenom nemůžu na záda... sad

(upravil KarelXth 22. 11. 2013 10:05)

Re: Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

JRX basy jsem v ruce neměl, ale vrchy jsou hodně zoufalé a v jedné řadě beden nebudou kvalitativní rozdíly zajímavé.
Taurus od DAN sice není nijak "profláknutá" značka, ale je to kvalitní konstrukce osazená kvalitním reproduktorem, tam není co řešit. Ale dle stránek výrobce se opravdu zdá, že je to váha neosazeného skeletu. Pak si připočti +-10Kg, snad to tvoje záda zvládnou. Ještě je možnost si ho nechat osadit třeba 18NW100, ten by se tam celkem hodil a je to 9Kg neodym.

Příspěvky [1 až 20 z 32]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Promítání aneb PA Subwoofer do AV Receiveru domácího kina

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£