Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » Oddělovací (audio) trafo - identifikace

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [9]

Téma: Oddělovací (audio) trafo - identifikace

Zdravím, dokázal by někdo z místních guru určit, co je to zač? Vypadá to jako signálová oddělovací trafa. Sídlí to v plechovkách z permalloy plechu, cca 55x55x40mm, uvnitř dvousloupkové trafo s patrně 5ti vinutími na každém sloupku. Vinutí jsou vzájemně izolována ve svazcích. Na jedné straně trafa jsou 4 a 4 svorky proletované dohromady, na druhé straně je svorek 7, z nichž 2 a 2 jsou též proletované, patrné na foto.
http://i42.tinypic.com/6sud02.jpg

Díky za pomoc

Re: Oddělovací (audio) trafo - identifikace

Změřit, bylo toho více typů. Co jsem měl v ruce, byly to trafa na výstupech linek velkých pultů (asi Bratislava), taky něco bylo z rozhlasáckých zařízení (odchozí linky z režie).

Web

(upravil Hazys 16. 11. 2013 13:57)

Re: Oddělovací (audio) trafo - identifikace

Tak ty čtyry paralelní vinutí (tenčí svazky) mají R asi 11 ohm,  L 85mH. (Z cca 27ohm na 50Hz...)
Zapojení dalších vinutíé je drobet komplikované. Na jednom bodě se sbíhají 4 modré vodiče, které nejsou elektricky spojeny snad s ničím dalším, pravděpodobně stínění.
Druhé vinutí se skládá ze tří sériově spojených, dohromady dcR asi 4,37k a L asi .. hmm. Mimo rozsah mého měřáku, tzn asi hodně desítek H (nebo možná neměří kvůli tomu velkému odporu vinutí - ostatně, nezměří mi ani indukčnost té třetinovoé sekce vinutí).
Zatím jsem tedy zjistil:
http://i44.tinypic.com/xofns2.jpg

//skoro se to tváří jak trafo k mikrofonu...  zkusím zjistit převod, to taky lecos napoví a půjde odhadnout indukčnost toho dlouhého vinutí

Re: Oddělovací (audio) trafo - identifikace

No ano, zjistit převod, a bylo by vhodné pak nějak změřit THD vs level, THV vs frequency při nějakém rozumném zapojení. Můžou to být i mikrofonní trafa, ale já jsem na ně neměl moc štěstí.

Web

(upravil Hazys 16. 11. 2013 14:58)

Re: Oddělovací (audio) trafo - identifikace

Převod je 1:35 - to nevypadá příliš na linkové. Z 200 ohmů by to dělalo 245 kilo a řádově stovky mV, to už by mělo jít zesílit snad z takto velké impedanci při rozumném šumu. Možná že to bude dokonce 1:36, pak by jednotlivé třetinsekce "dlouhého vinutí" vycházely pěkně 1:12.
Měřil jsem 7,015V na tom velkém vinutí (proud byl nějakých snad 20uA - domnívám se tedy, že k přesycení nedošlo), a 201,5mV na malém.
//indukčnost toho velkého vinutí je tedy cca 104H ?


Udělám jednoduchou věc: Dám na trafo mikrofon, na výstup operák, a zkusíme zahrát smile

Re: Oddělovací (audio) trafo - identifikace

Fungovat to bude i s páskovým mikrofonem smile.

Web

Re: Oddělovací (audio) trafo - identifikace

No jo, páskáč nemám, a na amatérskou výrobu si netroufám smile

Přibastlil jsem k trafu TL071 a už to maká jak fík. Poté, co sem se bleskově vyškolil, že každá kovová část a stínění musí být opravdu uzemněno, to dokonce i perfektně hraje. Žádný brrrum ani šum.  Trafa mam tři.. Že bych z nostalgie ze dvou postavil preamp s MAC156 a s třetím lampový preamp, aby netopýři pukli závistí? lol

Jedna vzorně opravená krabička:
http://i44.tinypic.com/10r3dhy.jpg

PS: Jedno trafo mě stálo 10 korun. Dotyčný asi nevěděl, co to je lol

Re: Oddělovací (audio) trafo - identifikace

No ono je možné, že to jsou trafa, určená na vstup s elektronkou. Popis nějakých kostek byl kdysi ve Sdělovací technice, ale to asi nemá smysl hledat.

Web

(upravil indianLN 24. 8. 2014 16:29)

Re: Oddělovací (audio) trafo - identifikace

Uplně stejně vypadající věc mi chybí v některejch vstupních modulech, ale já mám převod 1:17,5 , což už považuju za hardcore a vy tu píšete, že dělali ještě dvojnásobně vyšší převod, tak to je úlet smile
Jedná se o Teslácký vstupní trafo, na jehož sekundáru se očekává flaška, ale v tomhle případě nevim jaká, ani jakej zatěžovací odpor a kompenzační RC člen to vyžaduje.
U těch 1:17,5 to byla EF806-S.
Mohl bych se pokusit to blíž identifikovat, pokud tam někde najdete zbytky nápisu s číslem, kouknul bych se do svejch seznamů wink
Ale vlastně teď koukam, že při jinym zapojení primáru, je to to samý.
Nechcete se dvou kousků zbavit, pokud jste s tím zatím nic nepostavil? Měl bych šanci rozchodit moduly, který zatim nemůžu používat, což by bylo potěšující. Já tam nechtěl rvát nic neoriginálního, tak je nepoužívám.
Snad by jsme se na ceně nějak dohodli k oboustrané spokojenosti a přidal bych i pár důležitých informací ke stavbě vstupního zesíku s tou EF86 v kombinaci s timhle trafem, protože ono to vyžaduje vhodnej dělič na vstupu a hlavně konkrétní zatížení RC členem na sekundáru, jinak to nehraje tak, jak to má hrát!
Tento návrh ovšem platí jen v případě, že nebyly plechy poničeny připojením k ss zdroji, nebo přiložením magnetu na jádro.
Jsou na to strašně citlivý a dát je úplně do kupy, je taková pakárna, že je snad lepší koupit nový.

Příspěvky [9]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » Oddělovací (audio) trafo - identifikace

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£