Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 59]

Téma: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Zdravíčko,

jako milovník neotřelých řešení jsem se rozhodl pro další chuťovku. Ještě předtím, než příjde na řadu obývákové řešení, hodlám v tomto vlákně průběžně aktualizovat práci na 2p k PC. Špatná zkušenost s klasicky designovanými bednami situovanými na stole při PC, pokud jde o umístění stolu těsně proti stěně, mě donutila řešit tohle jinak - provizorně jsem vyzkoušel řešení prakticky kopírující stěnu se stolem a překvapení dalo podnět udělat to jako konečné řešení v takovém místě a za takových podmínek.

Měniče se mi tu dlouho válely různorodě využívané NTR08-2011D a DE120, oba lehké kompaktní neodymy. Driver bude zářit do mělké horny PH-170 - tady jsem ji měřil s CP380/M.

Základem je dostat hloubku bedny na minimum, bude 120mm. Šířku a výšku jsem pak určil podle výšky uší a nabízeného prostoru, přestože je to bedna vcelku velká (450x630mm), odsunutým stolem do cca půlky hloubky beden se vlastně ztratí. Objem 15l, bassreflex bude obdelník na boku bedny 12x594mm s hloubkou cca 150mm (ladění 66Hz). Předek z 22mm MDF, zbytek 18mm. Povrchovka je ve hvězdách.


http://s7.postimg.cc/gsm1fbnyv/shot_20.jpg http://s7.postimg.cc/pp1ex03yv/Celestion_NTR08_2011_D_2_green.jpg

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

To by mohlo zafungovat podobně jako RK10. Na to čím jsou osazeny, tak na ně nedám dopustit.

Ta basreflexová štěrbina se bude muset zevnitř přemostit nějakýma příčkama aby zadní stěna nedržela jen na 3 bočnicích.

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Nápad na ploché reproboxy se mi líbí (vzhledem k tomu, že dokud jsem neměl adekvátní prostor pro PC, tak jsem podobný problém také řešil... o to hůř, když pak mají bedny bassreflex vzadu...to se pak na stůl sotva vejdou a člověk sedí "mezi bednama").

Akorát mě napadá jedna věc... ikdyž budou osazeny neodymy, nebude i tak bedna náchylná k převrácení dopředu???? Nebo počítáš s připevněním ke zdi, případně zcela pověšená?

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Nechápu, proč je takováhle placka ergonomičtější?

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Mě se to líbí.
Připlácneš to na zeď, mezi to monitor...nikde nic nepřekáží, spousta místa na stole... smile

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Antonio osmipalec k pc to je hardcore smile . Když slyším jak mi hrajou fialky s třípalcem v cca 5L tak předpodkládám, že si před pc budeš "fénovat" vlasy... big_smile

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

microlan: Nemyslím, že to úplně vadí, ale pouvažuju na tím, rozpůlit, nebo na třetiny.

Basstl: To jsem rád. wink

ondra: Nějakým způsobem to určitě připevním. Kdyby nebyla omítka tak i suchým zipem.

Zorg: Jak jsem psal, klasicky koncipovaná 2p vyčnívají a ještě hrají blbě, takto vypadal první pokus s tímhle řešením, původně rovné bedny zeleně.

paf: Samosebou to bude sloužit pro ozvučení celého pokoje. Bude i sub.

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Taky jsem tohle řešil, a nakonec to vyšlo tak, že bude široký a velikánský custom stůl v rohu, monitor malinko předsunutý, a bedýnky v zádu skosené, tak jak to mají různé univerzální PA.  Mělo by to vyjít také stejně s monitorem.
Co jsi antonio myslel tou klasickou koncepcí 2P. Už mi dneska přijde klasické prakticky všechno.
Bude takovýhle bassreflex fungovat tak jak Ti maluje simulace? Přecejen je to velká plocha na relativně malý průřez. Ztráty z tření...

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Crashpc: No přece klasický design kvádru, často hluboký a tím ještě míň použitelný. Co se týče BR, uvidí se, ale taky se toho moc nebojím, fungovat to v toleranci +/- nejspíš bude, zas tak úzký není.

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Já se v tom až tak nevyznám, ale nebude pro tento účel průměr basáku už příliš velký?

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … ht=poslech

(upravil zuki 13. 11. 2013 14:19)

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Moje postřehy ze stavby dvou páru PC budek:

Synovi jsem udělal 8,5L - 2P s BR(D4,5x17cm) s 5,25"Peerless + mám dojem, že s 3/4" ND20FA-6  z 18mm MDF a já sám mám uzavřenku 2,7L (143š x130h x227v mm) - 2P s 4,5" středobasem, z 10mm MDF z "noname reprobedniček" z Aukra - výběr dle přijatelných rozměru k PC  (s mnou následně předělanou a odměřenou výhybkou - předtím tam byl jen jeden kond...).

Max. poslouchatelný příkon obou 2P tak 4-5Wp, jinak je to už dost nahlas. Standardně pod 30mW...  Ty malé mi vyhovují, mám je umístěné na bocích monitoru. Končí někde kolem 60Hz, takže ty větší s BR 56Hz jim dole dávají "na frak", ale nejsem moc náročný a tak mi vyhovují. Lokalizaci prostoru mají ty malé pro mě neuvěřitelnou. Bylo to dost překvapení, když jsem to poprvé zapnul a slyším kytaru z jedné strany, činely z druhé a najednou přímo přede mnou z monitoru zpívá zpěvák a hraje další kytara... smile ...

Takže za mě - na stůl k PC stačí 5"... u 4" je ? zda nepřidat sub.

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

IO, zuki: Ano, myslím, že docela rozumím tomu, že větší plocha může být problém do 1m od beden. Ale tohleto mi připadá jako zcela nevýznamná moucha ve srovnání s tím, co jsem postnul Zorgovi tady. Malé satelitky v přímém poli opravdu hrají báječně, o tom jsem se několikrát přesvědčil, ale jak už jsem psal, krom poslechu u PC budou budky sloužit pro ozvučení celého pokoje, fifty-fifty.

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Stejně to nějak nechápu, ale to je jedno uui tak uvidíme, až dokončíš wink

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Asi ti to není dáno, stejně jako mě "multisub". wink

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Přiznám se, že dělám "to samé" - tedy osmipalec s horničkou a driverem k PC jako kompromis, když to musí opravdu ZAHRÁT.

Antonio: Zasekl jsem se slíš na tom výrazu "klasický" s následným dovětkem "hraje blbě". Zase nepozornost, nevšiml jsem si, že tam máš celou galerii. Pak se není čemu divit. Ten bassreflex jistě budeš vyvíjet a měřit funkci, tak snad se zadaří.  Jen to pořádně povyztuž, ať to nehraje jak kytara. Občas jsem takovéhle ploché ozvučnice k DK z tenkého materiálu hrát slyšel, a bylo to opravdu k pláči.

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

antonio: chystám se založit vlákno, kam ho mám fláknout- do subwooferů? ono je to spíš o měření asi...
co na tom nechápeš? je to o tom optimalizovat průběh na basech v malých místnostech ideálně pro víc poslechovejch míst a to jedním prostě neuděláš. co jsem zatím pročet, každej to dělá trošililinku jinak, asi to bude chtít experimentovat (a měřit, kurňa mad lol) v konkrétní místnosti.

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Crashpc: Asi vím z čeho to bude, ale proč jako "kompromis"? Co se týče BR, už je přepracovaný na dva širší a celkově jednodušší na výrobu.

Zorg: Naopak, hlavně kurňa žádné náhodné rozmisťování subů po pokoji s následným nekonečným měřením. mad Existuje pro to simulace, a tu jsem už ukázal tady, a následně diskutoval od druhé strany tady. Já mám tedy jasno, dále to můžeme řešit v jiných vláknech.

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Takový bedny dělala Tesla xx let zpátky. Objem asi 20 litrů, 8" basák. Takže zvěrstvo to není. smile

Pro mě nic jiného než bedny na míru, a 8" mi přijde akurátní.

Web

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Antonio: s hlavou kousek od reprobedny prostě půjde rozeznat vyzařování výšky a basu z různých míst. Proto kompromis pro blízký poslech. Kdyby to nebyl kompromis, dávno tam mám nějaký nabušený 10"... Už kvůli tomu, že doma chci řezat asi na 60Hz, a když tomu vytneš, tak se ten reproduktor bude hejbat, a ne málo...

Re: Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Crashpc: Nevím jestli sis to už zkusil, ale tohle mi funguje právě dobře, ono vůbec nevadí, že bedny nesměřují přímo na ucho, těch výšek je jen trochu míň a s hornou jich bude ještě méně. Mají v tom prsty asi brzké odrazy, a tohle řešení je jich prosto, kdyby byla možnost instalovat do zdi, neváhám.

Příspěvky [1 až 20 z 59]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Další Tonyho zvěrstvo - Mamby 3

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£