(upravil tubamusic 4. 11. 2013 14:54)

Téma: RCF 4PRO 8003-AS

Mám takový dotaz, nebo spíš problém. Vlastníme výše zmíněné subbasy. Často se stává, že se tahle aktivní bedna dostane do limitace - červená LED ještě dřív, než se vůbec začne rozsvěcet indikace přítomnosti signálu - zelená LED. Kde hledat příčinu? Opravdu si nemyslím, že bych tyhle bedny používal nějak nestandartně, nebo chtěl od nich víc než jsou schopny zahrát. Krom té indikace se to samozřejmě projevuje i ve zvuku, kdy limiter komprimuje kopák, basu a to pak zní naprosto nepoužitelně. Používám rozvaděč 400V/32A, proto v nedostatku napětí/proudu taky problém nebude. Pravdou ovšem je, že pokud jsem nucen ject pouze na jednofázových  240V, limitace a zvuk je ještě daleko horší. Dodám, že to dělají obě bedny. Má to nějaké řešení?

Web

Re: RCF 4PRO 8003-AS

To je dotaz na Prodance, kteří je prodávají, popřípadě i mimozáručně opravují, asi tedy na servismana Kučeru.
Mám obdobnou (snad dokonce stejnou) elektroniku v ART905 a v podstatě o něm nevím, vše se koná korektně (nejprve signal, pak limiter) - jenže dělám reprodukovanou hudbu. Live dovede udělat značně náročnější podmínky.

(upravil Otas 7. 11. 2013 19:57)

Re: RCF 4PRO 8003-AS

Ještě mne napadla taková blbost, zkusit tam před vstup nacpat nějaký RC člen (který odřízne rychlejší nárůsty signálu, než odpovídá řekněme 400 Hz). Jen tak pro zkoušku, jestli není nějaká divnost na vnitřním crossoweru. Je to přeci jen digitál.

Re: RCF 4PRO 8003-AS

maš v poriadku signalove káble, mohlo by to robiť možno prehodené tienenie s + lebo -. Takisto skus to zapojiť na iny mixplt či ten tam nedava nejaky bordel. Avsak aj tak odporucam navstivit servis nech sa na to pozru.

Re: RCF 4PRO 8003-AS

zajimalo  by mne, jak to dopadlo. Tohle muze delat i spatne buzeni signalu

(upravil tubamusic 10. 9. 2014 12:41)

Re: RCF 4PRO 8003-AS

Já už do tohoto vlákna nepřispíval proto, že to asi nemá řešení, ale mám pár poznatků.
Výše popsaný problém souvisí s tvrdostí sítě a jejím napětím. Je to logické. Čím menší napětí (ne zřídka hrajeme i v místech, kde je pod 220V!), tím dřív přichází limitace. Když je rozvod udělaný slabým drátem + přívodní síťové kabely, je to pak katastrofa, protože napětí padá = rozsvicuje to limiter. Jedna akce z deseti se povede, že mají kvalitní třífázový rozvod a pak vše chodí jak má. U těchto subů je taky dost nešťastné řešení použití té prokleté Euro zásuvky - nedá se do toho dát pořádný kabel. Být tam powercon, je to daleko lepší a spolehlivější. Proto jsme nuceni mít napájecí kabely k subům 3x 1,5mm a to je na ty špičky málo. Když tedy hrajeme tam, kde není šťáva, řeším to horní propustí na mixu klidně i na 50-60Hz a problém se tak mírně eliminuje na úkor spodku. Když je na tom síťový rozvod lépe, dávám horní propust na 30-35Hz. Bez horní propusti se s tím hrát nedá, což je nejspíš konstrukční prohřešek. Když už je to aktivní, mělo by tohle být ošetřeno v interním DSP - výhybce aby se nedostávala bedna do stavu, kdy většinu energie spálí pod rezonančním kmitočtem reproduktoru a vyfoukne ho tak bez užitku basreflexy.
Pro ty kdo mají obdobný problém a pro všechny co tyhle bedny vlastní, bych doporučil nešetřit na napájecích kabelech (3x2,5mm) a vždy napájet z co nejtvrdšího síťového zdroje. Ideálně 3F/64A + adekvátní rozvaděč. Nejde zde o proudový odběr, ale tvrdost napájení.
Ještě jeden dotaz. Existuje kvalitní kabelová Eurozásuvka, do které se vejde 3x2,5mm kabel? Pokud o ní víte, dejte vědět.

Web

Re: RCF 4PRO 8003-AS

Stejně z toho mám pocit, že je tam něco blbě nastaveno, ti makaróni snad tak hloupí nejsou. Na své 905 jsem limiter viděl svítit minimálně a vždy v pořadí signál - limiter. Na kabely kašlu, jsou 3 * 1 (výhodná koupě smile, má to stejně povoleno jen 10 A).

Re: RCF 4PRO 8003-AS

Euro konektorov je viac druhov. Tebe by vyhovoval skor C20. Pouziva sa na vyzsie prudy ako bezny C13 resp. C14
http://en.wikipedia.org/wiki/IEC_60320
Musim uznat, bezne PC eurokonektory ma uz par krat sklamali...

Re: RCF 4PRO 8003-AS

Ten metr šňůry nemá žádnej zásadní vliv, pokud to není 3x0,35. 3x1,5mm2 je naprosto dostačující. Spíš ty moduly v tomhle typu jsou trochu zklamání celkově. 8001 a 8002 byly asi lepší výrobky.

Re: RCF 4PRO 8003-AS

Běžné PC konektory už mne občas zachránily wink

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

Re: RCF 4PRO 8003-AS

Tubamusic, můžu ti přenechat koncovky Schurter, některé typy 3x2.5qmm kabelů tam vejdou, ale je to zbytečné. 1.5qmm při rozumných délkách stačí všude.

BTW, ty "PC konektory", aneb laciné kábly z PC shopů jsou děs běs a nějaké jistření, tavení a vzplanutí jsou docela časté.

http://ema.sweb.cz/images/koncovka10.jpg

Web