Téma: Zalévací hmota

Máte někdo zkušenost se zalévací hmotou pro elektroniku, jednak samotné plošné spoje, ale i zalití středu toroidních traf. Něco má ELCHEMCO, nic ale nemám vyzkoušené..

Web

Re: Zalévací hmota

My v robotě používáme Elan-tron PU501, Elan-tron PU 4254 LV a pár dalších. Na zalití středu traf tyto hmoty stačí, zvláště ta PU501, ta je tvrdá jak "beton" . Ono záleží co se bude zalévat, kam a s čím. Jestli jsou na DPS SMD součástky, nebo z DPS vedou kabely, či jaká bude vrstva hmoty. Při zalévání SMD se u některých hmot stává, že při vytvrzování hmota pne a hřeje se. Už se nám stalo, že hmota urvala procesor, nebo spálila tepelné pojistky. Pokud vede z DPS kabel a zaleje se, tak se může stát (u některých hmot), že hmota vyzlíná do kabelu a ztuhne.

Re: Zalévací hmota

Aco by jsi mi doporučil na zalití okolo hliníkových 5 cm kroužkú na přírubu sání do auta.Bude tam i teplo.Výška oblití cca 3cm a tak 1,5cm od kroužku.Potřebuji maximální pevnost.

Re: Zalévací hmota

Tak to by chtělo něco na bázi tekutého kovu (dvousložkové lepidla). Loctite, Belzona, Versachem, atd. Záleží na teplotě, na prostředí(vlhkost, otřesy...). Těžko říct.
Ty Elan-trony při teplotě nad 80°C trošku měknou.

Re: Zalévací hmota

Správně použité Elchemco mám vyzkoušené na zalévání transformátorů (nemýlím-li se, PU515/PH27) - neničí kostry, boxy, ani PE vinutí, a to ani po letech. Co nejpřesnější dodržení poměru složek mohu jen doporučit, vhodné je zalévat "tak akorát pod".

Re: Zalévací hmota

reeb, aký máš dôvod zalievať plošné spoje? smile

Re: Zalévací hmota

Příkaz od šéfa, protikopírovací ochrana smile

Web

Re: Zalévací hmota

Tak to mohu doporučit Elan-tron PU501 a Elan-tron PU 4254 LV.  My je používáme na zalévání DPS do krabiček kvůli Ex prostředí (petrochemie a doly.)
Jo a bacha na tepelné pojistky, ty hmoty se trochu hřejou při tuhnutí, cca 30-40°C a důležité je taky mít kvalitně zapájené SMD součástky. Při vytvrzování hmoty trošku pnou, tak se může stát, že pokud hmota zateče mezi pájecí plošku a pin součástky, tak ten pin může urvat, pokud tam bude málo cinu.