Téma: HiFI kontra PA

Mám DPA 222, Symasym Enhanced, třípásma laděná až pomocí Dawsa(výborná), také PC s ESI JULI a předzesilovači od Quarta a nebo PMA(JFET Dispre), k tomu buď sluchátka AKG 701 nebo DPA222 a Checkova VMA II pásma. Hraje mně to výtečně, říká to i 14letá vnučka, což je k zaznamenání. Poslouchám Laďu Kerndla CRAZY.
Úplně bezva , jsem nadšený a je to pohoda.
Pak přijdu na jeho živý koncert. Hrají totéž. Léta vím, že má výtečné zvukaře, je to mimořádně dobré. Přijdu domů a pustím si totéž.
Jsem v šoku, výšky, basy a celkový dojem z mé reprodukce je šunt.
Jsem vůl, anebo máte pro mě utěšení? Podotýkám, že jsem si to mockrát ověřil.

Re: HiFI kontra PA

Kdyby nebyl rozdíl mezi živou a reprodukovanou hudbou, asi bychom nechodili na koncerty.

Re: HiFI kontra PA

Z 99% je mizernej už záznam... živou muziku nelze nahradit,lze se jen více či méně vzdáleně v některých aspektech přiblížit. PA nebo Hifi s tím nemá co dělat,kdyby Lá´da Kerndl udělal komornější verzi koncertu na hifi aparátu bylo by to taky jinde než z jakéhokoliv záznamu. Nějaké pokusy na toto téma jsme v práci dělali a výsledek je přesně co popisuješ Honzo smile Hodně na vině jsou zvukaři a jejich "umělecké záměry".

Není co dodávat...

Re: HiFI kontra PA

dawsoo napsal: Hodně na vině jsou zvukaři a jejich "umělecké záměry".

100% pravda, zkus poslech CD vydaného před 30 léty a vydaného teď. K té vině bych přidal ještě peníze.

Re: HiFI kontra PA

Tak já mám třeba takovou zkušenost, že jsem u několika koncertů litoval vynaložených peněz (např. živák Ozzy Osbourna s Kornama v Praze). Když jsem podobné téma rozpoutal na jiném fóru, tak mi jeden přiznivec PA aparátů na doma řekl, že se mi libí když mu basák naklepe pořádně plíce. Za sebe musim říct že pro mě to není zrovna slast, když se mnou něco klepe. Navíc mi přijde že na některých menších koncertech nebo například v kinech je to zbytečně vohulený na úkor kvality zvuku. Hodně taky navštevuju koncerty Blue Effect a tam musim říct že když hrajou v klubech je to zvukové mnohem přijemnější než třeba na fesťákách. Je to asi hodně individuální věc, pač já celkově nemám rád hlasitej poslech a dost mě unavuje. Takže asi každému co jeho jest smile

Web

Re: HiFI kontra PA

Nevím no, moc na koncerty nechodím poněvadž někteří zvukaři s potřebou ukázky síly aparátu jsou kolikrát psychouši a dávaj tomu nesmyslný hašte. Víc si užiju poslech doma, na takové hlasitosti, jaká mi vyhovuje. Tím nechci říct, že koncert je špatná věc, atmosféra je nenahraditelná...

Web

Re: HiFI kontra PA

pridavam sa k nazoru ze trafit dobre ozvuceny koncert je rovnako tazke ako dobre nahrate CD ...
Posledne dobre ozvuceny moj koncert bol Lara Fabian v Inchebe a uple najlepsia bola cast ked spievala bez mikrofonu ... to ma posadilo na zadok.
Inak same sklamania...

(upravil be_em 16. 9. 2013 12:39)

Re: HiFI kontra PA

Ja som práveže bol na viacerých koncertoch, poväčšinou sklamanie so zvukom a väčšinou šlo v tomto prípade o koncerty pod holým nebom, preto predpokladám že je rozdiel ozvučiť niečo v interiéri, hale a niečo iné na štadióne, čo ja pokladám za asi náročnejší proces. Posledný koncert v malom kine s Richardom Mullerom bol neskutočný aj po hudobnej stránke (kvalite reprodukcie).

Avšak za top považujem koncert U2 kde mal jeden kanál veľkosť cca 20x20 metrov (viď obrázok - tie červonočierne bedne naskladané v rastre 10x10) kde som nechápal akú dynamiku, čistotu, priestor, prekreslenie toto monštrum dokázalo vykúzliť. A to na moje počudovanie som počul na koncerte vlastné slovo, nestískalo mi hrudníkom (bol som blízko hľadiska), nič nedunelo ani nič nezjapalo!

http://farm2.staticflickr.com/1019/8986 … z.jpg?zz=1

Jednej veci však ja tiež nerozumiem a to je dynamika, dynamický rozsah PA systémov, proste keď bubeník tresne do nejakého malého bubienka alebo do nejakej "perkusie" alebo basgitarista pustí strunu - to je niečo čo som na žiadnom hifi systéme nikdy nepočul .... prepokladám že toto sa stráca niekde na ceste zo zvukového štúdia po CD! Fakt nerozumiem ..... ešte som nepočul formát SACD možno tam to bude lepšie

Re: HiFI kontra PA

jde jen o to, jak moc to pri zaznamu zprznej, a co je tva "hifi" (~domaci) reprosoustava schopna prenest. je jasny, ze s 5" plus kalota asi moc tlak na plice nepocitis...
napr. co mam '74 deep purple s DR asi 14 uz ma velmi velmi slusnou dynamiku a cim vic to hulis, tim je to vetsi nadhera.

(upravil kemo87 16. 9. 2013 14:43)

Re: HiFI kontra PA

Ono co člověk to názor. Já třeba ten tlak na plicích nevyžaduju, ba dokonce mě to štve na koncertech.
Mám doma LP Deep Purple - Made in Japan (72 - USA) , která má podle databáze DR12. Zkoušel jsem pro navození atmosféry vcelku hlasitej poslech a za sebe musim říct že mě to po pár skladbách naprosto unavilo, že jsem už neměl chuť to poslouchat dál. Navíc ta velká hlasitost mě prostě šíleně znervožnuje, prostě na to nemám klid. Možná je to ale řetězcem, který u mě nedosahuje valných kvalit.

Web

(upravil dawsoo 16. 9. 2013 15:03)

Re: HiFI kontra PA

Nejlepší je neamplifikovaná muzika naživo venku nebo v nějakém klubu např. ... to je jedinnej správnej etalon toho jak zní origo lidskej hlas,klavír,kytara,akustická basa,bicí jak bubny ta i činely,dechy apod ... vše ostatní je vždy karikováno a více či méně zprzněno mikrákem-mixákem-krabičkama-zesíkama-bednama...

Není co dodávat...

(upravil Zorg 16. 9. 2013 16:49)

Re: HiFI kontra PA

Tak to samozřejmě. be_em ale mluvil o "koncertním zážitku" předpokládám na elektrifikované hudbě. Je jasný, že symfonická hudba naživo je úplně jinej level.
Já poslouchám dost nahlas, samozřejmě jen občas, když mám chuť. Dá se říct, že dokud mi nezkreslujou uši, tak se mi to líbí lol

(upravil be_em 16. 9. 2013 19:04)

Re: HiFI kontra PA

Ja práveže nehovorím o koncertnom zážitku - o pocitoch, zážitkoch, to je niečo čo sa dá ozaj zažiť len naživo osobne, svojou prítomnosťou na danom mieste ... hovorím o tom že nástroje, hlasy, vokály, cinkanie činelov, klepkanie perkusií, sila basgitary znie na kvalitných a dobre spravených, vyladených PA systémoch tak neskutočne detailne, reálne a dynamicky, že proste nechápem kde sa to všetko stratí na tom CD a vychádza z toho tak plochý zvuk. Už len napr. to, keď som sestre nahrával naživo hudbu z digitálneho piána KORG ktorý má audio výstup a nahrávané to bolo cez kvalitnú zvukovú kartu ROLAND, potom som to wav-ko napálil na CD (nie som v tom teda žiadny odborník ale parametre karty som vydupal naplno) tak z toho CD ani zďaleka nešlo to čo som počul naživo z toho piána.

Proste PA systémy majú k živej a reálnej hudbe veľmi blízko a ja netuším prečo aj kvalitné HIFI systémy im ozaj nesiahajú ani po päty.

A za toto už možno aj dostanem po držke ... myslím že aj PA reprobedňa napojená na ten istý zdroj signálu a ten istý zosilovač bude hrať ďaleko lepšie ako HIFI (HIGH-END) reprobedňa (samozrejme v porovnateľnej cene). Nikdy som to takto neporovnal, t.j. mať ich vedľa seba, len si myslím že by to takto v prospech PA dopadlo.

A nakoniec myslím že hudba naživo bez akejkoľvek elektriny (hoc aj obyčajná píšťalka) by mal byť ten etalón ku ktorému by sa akýkoľvek PA, HIFI, HIGH-END systém mal čo najviac priblížiť.

Re: HiFI kontra PA

Taky váš tak píchne v uších když kravál (hlasitý poslech) ustane třeba mezi písničkami? smile

Re: HiFI kontra PA

nikdy, zato minimalne pak dalsi den mi piska v usich smile


be_em napsal:

keď som sestre nahrával naživo hudbu z digitálneho piána KORG ktorý má audio výstup a nahrávané to bolo cez kvalitnú zvukovú kartu ROLAND, potom som to wav-ko napálil na CD (nie som v tom teda žiadny odborník ale parametre karty som vydupal naplno) tak z toho CD ani zďaleka nešlo to čo som počul naživo z toho piána.

asi chyba obsluhy.

Proste PA systémy majú k živej a reálnej hudbe veľmi blízko a ja netuším prečo aj kvalitné HIFI systémy im ozaj nesiahajú ani po päty.
A za toto už možno aj dostanem po držke ... myslím že aj PA reprobedňa napojená na ten istý zdroj signálu a ten istý zosilovač bude hrať ďaleko lepšie ako HIFI (HIGH-END) reprobedňa (samozrejme v porovnateľnej cene). Nikdy som to takto neporovnal, t.j. mať ich vedľa seba, len si myslím že by to takto v prospech PA dopadlo.

jabka/hrušky...

Re: HiFI kontra PA

Môže byť, písal som že v tomto nie som odborník, proste pustil som nahrávanie cez linkový vstup naživo digitálneho piána v programe Cakewalk Sonar cez kartu Edirol UA4FX (myslím 24bit/96 kHz), vzniklé wavko som napálil v tom istom programe na audio CD ... viac som sa v tom nehrabal, na toto moc nie som. Robil som to len preto že som chcel vedieť čo z toho CD potom vylezie. To digitálne piáno je síce top model od KORG-u ale predpokladám že neviem aké reproduktory to nemá (je tam stereo dvojpásmo, stredobas cca 15 cm, reproduktory na dne piána otočené k zemi)

Áno, úplne súhlasím že ide o jablká a hrušky ale zvuk je len jeden a toto vlákno rieši prečo sú v tomto tak jasne počuteľné rozdiely. Tiež ma to zaujíma prečo jablká a hrušky. Len som zvedavý, pýtam sa

(upravil BlackRider 17. 9. 2013 18:23)

Re: HiFI kontra PA

Pískání v uších ne, ale stává se mi, že po některých koncertech se cítím mírně nahluchlý.. big_smile

Ale aby to nevypadalo, že poslouchám potichu, tak to ne... Jen to nesmí být NESMYSLNĚ vytavený. Jinak si vysokou hlasitost celkem užívám.

Web

Re: HiFI kontra PA

Blackrider: musíš si najít ten moment, kdy ti to ještě hejbe vnitřnostma a ještě ti nezkresluje bubínek, to je pak ideál lol

be_em: ono je to celý složitější, zjednodušeně:
1) PA hraje většinou víc nahlas
2) na koncertech nechávají většinou větší dynamiku než na (zvlášť dnešních) CD
3) to co se ti líbí ještě nemusí být věrné a většinou ani není
(mluvím o elektronicky upravené hudbě - rocku)

Re: HiFI kontra PA

be_em napsal:

A za toto už možno aj dostanem po držke ... myslím že aj PA reprobedňa napojená na ten istý zdroj signálu a ten istý zosilovač bude hrať ďaleko lepšie ako HIFI (HIGH-END) reprobedňa (samozrejme v porovnateľnej cene). Nikdy som to takto neporovnal, t.j. mať ich vedľa seba, len si myslím že by to takto v prospech PA dopadlo.

Taky si to myslím, tedy pokud by se to mohlo pustit dostatečně nahlas, což by ale HIFI bedna asi nezvládla.

Re: HiFI kontra PA

Že PA bedny hrajou líp, než hifi bedny je nesmysl.