(upravil lusl 25. 8. 2013 8:44)

Téma: Uzavretá alebo BR?

Zdravím, chcem vymeniť reproduktor v 30L uzavretej ozvučnici (Teraz tam je Monacor SP 202C, Qts 0,5) chcel by som 10". Rozmýšlam nad Monacor SPH 250TC, QTS má 0,25. Výrobca udáva objemy:
Closed
25 l
Bass-reflex
50 l

chcel by som ho dať do BassReflexu, no bedna má malý objem, ale podla simulácie v Amplione by hral lepšie ako v uzavretej..

http://i42.tinypic.com/xmio2b.png

bude mu vadiť keď bude hrať v 30L miesto 50?
Alebo máte nejaký iný tip na reproduktor ktorý by hral v 30L BR ozvučnici? (max cena 80€ s DPH)

Ďakujem..

Re: Uzavretá alebo BR?

Nedá se jednoznačně říci "lepší". Akustický tlak není měřítkem kvality.
Pravda je taková, že reproduktory s Qt pod 0.35 v basech padají doslova jak šutr, a bassreflex je minimální věc, kterou lze udělat pro vyšší SPL na basech takového reproduktoru. V Tvém případě je to vesměs nutnost. Samozřejmě, že by si zasloužil objem větší. Bude to prostě hrát méně. Má to ale i své výhody. Nejlépe vyzkoušet, a počkat si, co na to řekne ucho smile

Re: Uzavretá alebo BR?

Aké sú tie výhody? Chcem si spraviť testovaciu uzavretú 30L ozvučnicu, počúvať a potom dať do nej BR.. Skúšal som simulovať rôzne 10" reproduktory od Monacoru ale tento mi vyšiel najlepšie.

Re: Uzavretá alebo BR?

Víc SPL v basech znamená víc problémů s místností, menší ozvučnice má při dobrém ladění lepší parametry (GD,TR).  Přecejen bassreflex je jen rezonátor, a nemá takové kvality jako opravdický, aktivně buzený i tlumený elektro-akustický měnič.

Re: Uzavretá alebo BR?

aha tak, ďakujem. Simuloval som ešte stredobasy a teraz som v rozpakoch.. SPH 8M je síce 8", ale vyzerá že by išiel hlbšie ako 250TC..

http://i42.tinypic.com/s2qzde.png

ktorý? sad

Re: Uzavretá alebo BR?

Na tom není nic divného. Má na to parametry, je menší, tudíž je to pro něj optimální objem, takže výsledná kombinace vychází tak jak vychází. Otázkou je, jak na tom bude maximální výkon kvůli cívce a kvůli výchylce memnší membrány reproduktoru, a zda by to nešlo na tom větším reproduktoru doekvalizovat, pokud na to je zesilovač s dostatkem výkonu. Každé řešení je vždy dost komplexní.

Re: Uzavretá alebo BR?

no zosík ma výkon 100W do 4 Ohmov.. asi ostanem pri tom 250TC.