Téma: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Ahoj, chci se pustit do stavby malého stereo vu metříku s ručičkovýma ukazatelema, koupil jsem tyto, dva kusy a potřebuji najít nějaké schéma (či pokud by mi někdo něco nenakreslil), protože už jsem zkusil asi 4 schémata a nějak se mi nepodařilo to přetvořit tak, aby ručičky nelétaly sem a tam jako při zemětřesení, proto potřebuji nějaké schéma, které by pracovalo se vstupním signálem ze zvukovky (1Vpp) a aby ručičky padaly z hodnoty 100% zhruba rychlostí 0,5-5 vteřin (to bych byl rád kdyby šlo udělat nastavitelné). Jediný co mě napadlo by bylo použít operák, do jeho + vstupu pustit ten signál ze zvukovky, - vstup uzemnit, výstup operáku usměrnit grecem z 1N4148 a za to dát ten VU metr a paralelně k němu připojit v sériovym zapojení kondík a poťák, kterým by se nastavovala ta čas. konstanta padání tý ručičky. Akorát že s mým štěstím by to asi shořelo. Přikládám schéma (kreslil jsem ho na rychlo a eagle dělal nějaký kraviny)
http://imageshack.us/scaled/thumb/194/pr49.png

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Skusil by som sa pozret napr. do servisnej dokumentacie nejakeho starsieho magnetofonu. Napr. si vyber nieco od Revoxu:
ftp://ftp.studer.ch/Public/Products/Revox/Revox_A700/
ftp://ftp.studer.ch/Public/Products/Revox/Revox_A77/
ftp://ftp.studer.ch/Public/Products/Revox/Revox_B77/
ftp://ftp.studer.ch/Public/Products/Revox/Revox_PR99/
Su tam kompletne schemy, budes musiet iba upravit podla citlivosti toho VU metra.

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Já s úspěchem používám na tyhle "stěrače" LM386. Jednoduchý, spolehlivý. Třeba takto- jen místo těch budičů LED tam dám ten budík. http://www.pira.cz/bar.htm

Web

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Zkoušel jsem tato jednoduchá zapojení, kde se signál pouze usměrní a vyhladí kondenzátorem na různých "stěračích". Vždy se špatným výsledkem. Ručička byla schopna "odlétat" jen pár dB. Řešením je logaritmický zesilovač. Na netu jsem našel i nějaké integrované logaritmické integráče. V amáru lze nalézt i s tranzistory. Zatím jsem to ale nezkoušel.

Web

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Jupi: díky, prohlédnu si to.
Sagitarius: to nezní špatně, já jsem akorát chtěl něco spáchat ze šuplíkovejch zásob, lm386 tu nemám big_smile proto jsem si představoval něco s operákem... Ale díky, až budu mít cestu do Gesu nebo gme tak to koupim
Elipsa: mě spíš jde o to aby se ta ručička nepohybovala tak zmateně, protože když o ten VU metr škrtnu tužkovkou tak ta ručička vystřelí, odrazí se a než se přestane kývat tak je to dobrejch 5 vteřin, potřeboval bych spíš nastavit časovou konstantu...
_____
BTW nemá někdo z vás schéma AZK 052, konkrétně desky s předzesilovačema a korekcema? Celkem by se mi to hodilo, protože ho mám doma a kuchnul jsem z něj ten obří VU budík a ten lítá opravdu pěkně. Na netu jsem našel jen osazovák...

(upravil sagitarius 18. 8. 2013 16:14)

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Zkus trošku uvažovat. Je to normální měřák s rozsahem 500mA. Když mu dáš natvrdo tužkovku, tak je to samozřejmý, že se může zbláznit. Po odpojení lítá, protože už tam nepouštíš nic, co by ho uklidnilo. Kdyby měl tak tvrdý pružiny, že by hned přeslal lítat, tak by byl k ničemu. Rafika musí mít možnost okamžitě reagovat na sebemenší změny, a ne bejt tlumená pružinama.
Čas návratu rafiky je dán rychlostí poklesu napětí, který do něj pouštíš, a ne tím, jak dlouho lítá bez napětí! A ten si nastavíš výstupním kondem v tom zapojení.

Web

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Sagitarius: no to jsem zkoušel, když jsem tam dal třeba 10uF tak furt to samý, když jsem to zvyšoval třeba až na 220uF tak už se to nehejbalo vubec páčse ten kond nestíhal nabíjet...

(upravil sagitarius 18. 8. 2013 16:59)

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Já ale myslel kondenzátor v tom zapojení s LM386, a ne jen tak, nebo v tom tvým, kde máš graetz, což je blbost.

Web

(upravil Hazys 18. 8. 2013 18:05)

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

A copak je na tom za blbost? To že všichni šetří a umí usměrnit jen jednu půlvlnu znamená, že usměrnit obě je blbost?

Vem operák, na - vstup mu dej odpor od zdroje signálu (určující proud), do zpětné vazby (mezi výstup a inv. vstup) dej grec s měřákem a kondem paralelně. To by nešlo?
http://i41.tinypic.com/28m5vl.jpg
A máš měřák střední hodnoty jak vyšitý.


//EDIT: Co se týká průběhu na stupnici - záleží co máš za kus měřáku. Vhodný průběh si můžeš nastavit přímo na operáku, bylo na to nějaké fikané zapojení s odporama a diodama, které se otevíraly až při určitém napětí a tím se měnil přenos.  Stačí použít ten kedluben co vám sedí na krku smile

//EDIT2: Lidi jsou neska líný, tak jsem vám to našel:
http://i40.tinypic.com/2uo3vjd.jpg

Napasuješ to na tentýž OPamp, jako ten měřák.

(upravil Yeayer 18. 8. 2013 18:43)

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Hazys: díky za ochotu, ale to ten OZ přece okamžitě vzplane když bych "usměrnil" vstup a výstup ne? Vždyť za tím grecem bude SS napětí rovnající se (Uin*zisk)-Uin,nebo ne? No pokusím se to postavit.

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Sorry, napsal jsem to jinak, než jsem myslel. To je tím, že tady zároveň dělám na interface, a myslím na víc věcí najednou. Chtěl jsem napsat, že ten kond za tím graetzem je blbost tlumit poťákem, je lepší měnit hodnotu kondu. Když já se nedokážu uklidnit a myslet jen na jednu věc.

Web

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

sagitarius: Poťák je do série s měřákem - pro zvýšení napětí na kondu - v případě příliš malého Ri měřáku. Časovou konstantu může upravovat čím chce, klidně odporem do vstupu.

Yeayer: Prdelajs. Mezi inv. vstupem a výstupem máš zdroj proudu I= U vstupní / R do vstupu. Spolu s tim kondíkem to dělá střední hodnotu. 
Když sem dodáš nějaké konkrétní parametry toho tvýho měřáku (aspoň Ri a proud pro plnou výchylku), můžeme se pohnout z místa a bavit se o konkrétních hodnotách součástek. Máš k dispozici symetrický napájecí napětí, nebo bys radši nesymetrický?

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Hazys: to s těma diodama a odporama je ale invertující zapojení, to nemůže fungovat ne?

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Nechci tu rozebírat proč to či ono funguje, to jsou základy. Když z toho schématu O. Vysokého vyhodíš Rf a dáš místo něj dvě svorky, máš z toho zase zdroj proudu řízený napětím na vstupu, podle té aproximované křivky. Pokud tomu pořád nevěříš, tak si to překresli do falstadu.

Máš zjištěné Ri a ten proud ?

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Hazys: nakláněl bych se k sym. napájení. Měřák mám tento http://www.ges.cz/cz/fm-136-GES07313265.html.

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Cože, děláte si prdel? Ručkověj měřák za 2 pětky?  eh.. mno, dobrá.
Vypadá to, že má lineární stupnici, žádný aproximace nebudou potřeba. Když je k dispozici souměrné napájení, proč ne. Ale pokud zdroj k dispozici nemáš a budeš ho dělat separé, tak je to zbytečný a pojede to krásně i s asymetrickým, jsou to jen dva odpory a dva kondy navíc.
V děsu píší 0,5mA... ale ten Ri by mě zajímal, holt budeš muset Ri změřit. Vem multimetr a udělej to. (už to dávno mohlo být).
Zapoj to tak, jak jsem nakreslil #9. Grec poskládej třeba ze 4 kusů 1N4148.  Pokud to má odpovídat, že 0,775mV~ (0dBu) na vstupu má na měřáku ukázat 0dB, pak dej vstupní odpor 2k2. Vstup bude vhodné oddělit střídavě, tj stačí bipolární (v nouzi obyčejný - on se z toho nepodělá) elyt 4u7.  Kondík paralelně k měřáku bude odhaduji v desítkách uF.

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Hazys: Nevím jak poděkovat! Funguje to skvěle (pro jistotu jsem dal na vstup kondík 2u2 a do obou napájecích větví +-15V pro jistotu 150R rezistory kdyby náhodou). Opravdu koukám, protože to zaprvé Reaguje na všechna frekvenční pásma stejně (při basovém kopanci ručička nejeví zájem mi vystřelit do oka), je to nádhera! Ještě si budu muset pohrát s tím padáním té ručičky, je tam 100uF kondík paralelně a to je vše, to co je v sérii před tím měřákem v tom tvém schématu je poťák?

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Odpory 150 ohm v přívodech sou zbytečný, a pokud je tam chceš, je nutné přívody napájení u operáku zablokovat kondy proti zemi.
S 2u2 na vstupu bude cutout 33Hz, s 4u7 je to 15Hz.
Trimr v sérii s měřákem byl míněn na víc věcí, třeba na jemné doštelování časové konstanty, pokud je člověk líný měnit elyty. Nemusí tam být, časovou konstantu můžeš měnit změnou kapacity elytu.

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Hazys: no ty odpory jsem tam dal jen kvůli tomu že jsem ty elyty u měřáku měnil "za chodu", jsou tam jen jako ochranné rezistory, až to bude nějak líp dobastlený tak je pochopitelně vyhodím. Jinak mohu použít nějaký starší Tesla operák v plechovym pouzdře (z nostalgie big_smile) a  na usměrnění použít starý hrotový diody?

Re: Ručičkový VU metr - nefungující schémata

Klidně tam dej MAA741 nebo 748, je to pro ně tak akorát využití.

Hrotový diody jsou na signál, né do usměrňovače! Basama s fousama! Jestli chceš 4 plesnivý diody, tak ti hrst KY701 odsypu. Ale beztak bych tam radši dal KY130.