Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 3)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zdroj pre SPS50

  Stránky: ««« 1 2 3

RSS

Příspěvky [41 až 49 z 49]

Re: Zdroj pre SPS50

To je zaujímavé, a práve sinclair radil nerobiť dvojitý zdroj, čo by v tomto prípade bolo vlastne to isté ako dual mono, iba s jedným trafom - stredy vinutí sú vyvedené samostatne. Už sa v tom fakt strácam...

Re: Zdroj pre SPS50

Božínku, ty řešíš, jestli dát 4-válec nebo 6-válec z bavoráku do fábie. Jestli ti mohu doporučit jako začátečník se vyprdni na všechny přemoudřelý konstrukce zdrojů a udělej to jednoduše. Daleko více než nějaký geometrický středy a podobnou alchymii, řeš, abys někde  nevyrobil zemní smyčky (velmi dobře se to dělá, když neděláš odporem oddělený napájecí a signálový země). Dále se vyvaruj těm idiockejm pérovejm svorkám, který tam máš nakreslený, nejlépe to připájej nebo když už je tam teda musíš mít, dej tam pořádný šroubovací (osobně mám rád takový s roztečí 5mm a ratingem 20A). Dále pokud máš možnost místo klasickýho usměrňovacího můstku si sežeň 100V shotky (já třeba v zesu použil toto: DSS16-01A), to má několik výhod: 1) budeš moct v klidu vypustit tu ptákovinu s blokováním RC členem a za 2) a na tý diodě budeš mít o 0,5V menší úbytek smile Čemu je dobrý se taky věnovat je odrušení od sítě jek tu psal Sinclair, v síti je mraky bordelu, takže si někde sežeň EMI filtr (dávali se do lepších zdrojů k PC), sám s tím mám nepříjemné zkušenosti. Co se týče blokovacích kondíků, tak neplatí víc proužků, víc adidas, prostě k baterii elytů v jedný větvi dej jeden blokovací (tzn. budeš tam mít 2).

(upravil marcin 23. 10. 2013 20:48)

Re: Zdroj pre SPS50

Napájacia a signálová zem nie sú oddelené odporom. Na odrušenie by som chcel použiť TC 241, 250V/2,5A, ktorý je už roky nevyužitý. 2 blokovacie kondíky sú tam už dávno.

Re: Zdroj pre SPS50

TC241 nepoužívat. Sice konkrétně tento model jsem řachlý snad ještě nepotkal, mno každopádně veškeré odrušováky tesly v hliníku jsou šmejdy, a nejchtěj mít vedle něj hlavu, když to zrovna detonuje.

Re: Zdroj pre SPS50

je v plastu..

http://katalogy.ic.cz/TC241.html

Web

(upravil marcin 30. 10. 2013 1:58)

Re: Zdroj pre SPS50

Tak, aby tu nebola nuda, pokúsim sa zhrnúť, čo mi z toho všetkého vyplýva. Teraz nejde ani tak o tento konkrétny zdroj, ale všeobecne dva moduly zosilňovača v jednej krabici so spoločným trafom s oddelenými stredmi vinutí:

1. Zdroj so spoločnou zemou pre oba kanály, zem vedená z jedného bodu kde sú pripojené dva stredy vinutí trafa, zem modulov zosilňovača a výstupné zeme pre reprosvorky. Vstupy zosilňovača vedené k jednotlivým modulom tienenými káblikmi, pričom zeme vstupov nie sú vzájomne spojené pri RCA konektoroch, ani spojené s PE. V zosilňovači slučka nevznikne do okamihu pripojenia zdroja signálu. Vtedy sa na strane zdroja signálu spoja signálové zeme a vznikne slučka.

2. Rovnaký prípad zdroja zosilňovača ako v bode 1, ale vstupná signálová zem bude pri RCA konektoroch spojená a prípadne spojená aj s PE ako na reebovom obrázku na prvej strane. Vznikne slučka medzi zdrojom zosilňovača vedená cez zeme oboch modulov a spojená na RCA vstupoch.

3. Dva samostatné napájacie zdroje pripojené na trafo s oddelenými stredmi vinutí (keďže to trafo umožňuje), každý zdroj napája jeden modul. Výkonové zeme sú teda úplne oddelené a signálové sú spojené iba v jednom mieste, buď na strane zdroja signálu, alebo pri RCA konektoroch, slučka nevzniká.

Pri zapojení zosilňovača v I. bezp. triede je ešte otázka, či spojiť signálové zeme na PE, alebo nie? Zvlášť keď može byť zdroj signálu takisto v I. triede.
Mne z toho vychádza bod 3 a signálová zem nepripojená na PE a asi aj RCA vzájomne nespojené.

Na vedľajšom fóre sa tiež nejako nevedia dohodnúť...

Re: Zdroj pre SPS50

Člověk který nerozezná PEN od PE by neměl bastlit mad ..nic ve zlém

Proč to neuděláš tak, jak řekl sinclair?

Zdravím,
jako autor SPS50 doporučuji - zvláště pokud ještě nemáš dost zkušeností se zapojováním dvojitých zdrojů a hlavně se zemněním - jeden společný transformátor s jedním symetrickým vinutím cca 2x22V/120-150VA, jeden usměrňovač, jednu společnou filtrační baterii, složenou z menších kondenzátorů tak, aby měla celkovou kapacitu cca 2x15.000uF a s blokováním elektrolytů svitkovými MKP kondenzátory o kapacitě 220-470nF/250V, lze s výhodou použít i svitkové MKP kondenzátory, označované CFAC, tedy kondenzátory určené pro síťové napětí 250VAC, které se dají s výhodou vykuchat z vadných PC zdrojů, kde bývají minimálně dva a vždy nepoškozené. Napájení obou polarit i země potom povedeš ze společného místa na výstupu zdroje, odtamtud /ze společné centrální GND/ můžeš také vést záporné póly výstupů pro reproduktory. Filtrační kondenzátory by měly stačit na 35V, např. Nippon Chemicon 4.700uF/35V je poměrně levný, ale i Samwha není špatná, Jamiconům se raději vyhýbej, poslední dobou produkují pěkné šmejdy.
A teď pozor!

Centrální zem /GND/, kam přijde připojit střed vinutí transformátoru i výstupy pro země obou modulů a výstupy zemí pro reproduktory udělej tak, aby vycházela Z GEOMETRICKÉHO STŘEDU společných pólů filtračních kondenzátorů - jen tak si zajistíš dobrý odstup.
Potenciometr pro regulaci hlasitosti použij logaritmický 10k/G nebo nejvýš 25k/G.

Neuvěřitelný, kolik řečí se dá vyvinout okolo grecu a dvou filtrančích kondů...

Na nějaký kostření země zdroje se můžeš vyprdnout, tím spíš, pokud máš trafo ve třídě 2.
Jako kdyby to tu nebylo Nkrát:
http://i44.tinypic.com/24g94z7.png

Re: Zdroj pre SPS50

S tým PEN to bol preklep, moja chyba, hanbím sa...

Proč to neuděláš tak, jak řekl sinclair?

Už sa stalo.

Kopec otázok síce ostalo nezodpovedaných (pričom by niekotré zaujímali aj iných), ale už kašlem na to.

Re: Zdroj pre SPS50

preto si dohadujem a zapisujem cenu dorpedu no big_smile

Web

Příspěvky [41 až 49 z 49]

  Stránky: ««« 1 2 3

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Zdroj pre SPS50

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£