Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » PA a zvukařina » zvuk sejmutý z kobáku neleze z basáků

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

Téma: zvuk sejmutý z kobáku neleze z basáků

zdravím, todle je muj první pokus o nazvučení naší kapely, a potřeboval bych poradit jak správně sejmout zvuk z kopáku mikrofonem audix f12 který byl daný vevnitř na dece , poprvé jsme zkoušely venku hrát přez aparaturu a bylo vše v pohodě sejmuto pěkně rozumět atd... akorád kopák nešel skoro vubec z těch basáků (aparatura byla 4x em15bass + 2x 400w trojpáskovky 15" ) výhybku pro basáky jsem měl nastavenou na 170hz pak jsem musel přidat na 220hz a bylo to lepší, vím že ty horny em15bass na to nejsou asi vhodné ale ted nic jiného není.  ten kopák šel dost z trojpásmovek těm lítaly membrány až jsem to musel ubrat a do těch basáku se mi to nepovedlo dostat, ale basa z nich šla perfektně , tak nevím no. dík za rady

Re: zvuk sejmutý z kobáku neleze z basáků

Používaš kompresor? Ako máš nastavený EQ? Mate na príslušnom vstupe mixpultu vypnuty HPF? Samozrejme je dôležité aj nastavenie ladenia bubna resp. napnutia blany. Pri zvučení sa zvykne blana uvoľniť, lebo ked sa bubo n nezvuči je lepšia tvrdšia aby to buchalo, no pri zvučeni mikrofonom je lepšie spraviť mekšiu blanu potom je zvuk mekší a hlbší,m ak chcte väčší atak stačí pridať trocha výšky na EQ a stredy ubrať.

(upravil tubamusic 9. 8. 2013 0:30)

Re: zvuk sejmutý z kobáku neleze z basáků

Předpokládám, že výstupy z crossoveru jsi měl zapojené do správných sekcí. Dělení mezi satelity a basy se mi zdá poměrně dost vysoko. Já dělím tak kolem 100 - 120Hz, dle prostoru kde zvučím. Při dělení nad 100Hz dělají subbasy už docela nepříjemný hukot. Pro 4x 15" na basech už to chce docela kvalitní a hlavně výkonný zesilovač aby to kopák opravdu hrálo. Musí to dýchat a ne se zadýchávat a limitovat - výkonová rezerva. Co se týče EQ u kopáku, je to docela alchymie. Neexistuje univerzální rada jak ekvalizovat. Každopadně se mi osvěčilo: spodní frekvence od 0 do 80-100Hz značně přidat, mezi 100-200Hz ostře vyřezat-ubrat nepříjemné hučení, od cca 600Hz pozvolný pokles až k 20kHz - tam už je - 16dB(co EQ dovolí) + ostře vypíchnout vyřezané pásmo kolem 3,5 -4kHz kvůli typickému mlasknutí. Nejen kvůli přidaným basům na kopáku (jako na jediném nástroji) pak používám horní propust na master výstupu na cca 35Hz.
Co se týče dynamiky, tak používám hlavně Gate, kde nastavuju tak, aby mezi údery nepřeznívala blána a ruchy z ostatních nástrojů. Díky dobré výkonové rezervě na kopáku téměř vůbec dynamicky nekomprimuju. Kompresor dokáže při nevhodném použití kopák akorát rozpatlat a nemá to pak takovou razanci.
To co jsem napsal jde celkem snadno uskutečnit na digitálním mixu. Na analogu je to o vybavenosti mixu a efektového racku použitelnými ekvalizéry a dalšími šikovnými pomocníky.

Web

(upravil codex 12. 8. 2013 15:42)

Re: zvuk sejmutý z kobáku neleze z basáků

dík, asi to chce se osobně sejít s někým z vysočiny kdo tomu rozumí, ale potřebovyl bych jiný crossover, nevíte o něčem třeba kolem + - 3000kč ? nějaká rozumná značka aby to nešumělo, ted mám starší phonic pcr 2213 který má na každý kanál svůj limiter , tak něco srovnatelného (nebo jestli to někdo opraví) , protože ten phonic když zapojím satelity do "hig" tak to hrozně šumí z výškáče

Re: zvuk sejmutý z kobáku neleze z basáků

nějaká zkušenost s crossovery od behringeru ? šuměji ? já totiž nevím jestli je to normální když používám starší crossover phonic který stojí nový 6500kč a šumí to když zapjojím satelity do hig výstupu

Re: zvuk sejmutý z kobáku neleze z basáků

Môže byť v ňom niečo šahnuté, alebo je to spôsobená kvalitou. Odporúčam crossover od Rana napr. SAC22, prípadne DBX 223 sa ešte dá.

Re: zvuk sejmutý z kobáku neleze z basáků

V první řadě vytáhni ten mikrák ven, kup si stojánek a umísti ho do díry v bláně.

Příspěvky [7]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » PA a zvukařina » zvuk sejmutý z kobáku neleze z basáků

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£