Téma: Nastříkání barvy na pozink

Abych nevymýšlel už vymyšlené.
Potřebuji nějaký postup, aby mi běžná sprejová barva držela na pozinku.
Mám jakési stojany (šikovné), ale mají vadu: vnější trubka je pozink. Pochopitelně po pár akcích vypadají, jako bych je vytáhl z popelnice, šedá matovka (sprejová) se loupe.
Vím, že se doporučuje pozink před nátěrem nechat "zajít" (co vznikne na povrchu - asi směs oxidu, sirníku, uhličitanu).
Jako povoláním chemik bádám nad chemickou oxidací (peroxidem?? hydroxidem??), jenže to mi zkoroduje neochráněné železo. Zdrsnil jsem to teď šmirglem, ale přemýšlím, zda tomu ještě před nastříkáním něco nepřidat.
Je otázka, zda by nepomohla základovka jako na nátěr nárazníků aut.
Máte někdo nějaký nápad - osvědčenou metodu?

Re: Nastříkání barvy na pozink

Takto jsem stříkal nové brzdové třmeny, barvou na třmeny, dá se sehnat. Drželo to do doby než jsem auto dal pryč, čili asi šest let.

Re: Nastříkání barvy na pozink

nedá sa to nechať nastriekať práškovou farbou ? sú firmy čo to robia a nie je to až tak drahé

Web

Re: Nastříkání barvy na pozink

Pokud chceš pozink stříkat sprejem, tak na to zapomeň, oloupe se to. Jsou dvě možnosti. Pokud trváš na spreji, vezmi kyselinu chlorovodíkovou [lidově kyselina solná], hooodně ji nařeď vodou, přetři třeba štětkou, a až začne zinek šednout, omyj vodou a pak na tom sprej bude držet. Druhá možnost je komaxit-prášek. Není to drahý, a drží to jak ďas.

Web

Re: Nastříkání barvy na pozink

eště je další možnost kup reaktivní základní barvu, napatlej to štětcem, počkej 2 dny a můžeš stříkat...
reaktivka zde:
http://www.sincolor.cz/Naterove-hmoty/S … i-1kg.html

anebo toto, i na finální vrstvu

http://www.fajnebarvy.cz/kirjo-barva-na … -p-99.html

Re: Nastříkání barvy na pozink

No vida, že jsou tu šikovní kluci (o tom jsem samozřejmě ani na okamžik nepochyboval big_smile, proto jsem sem napsal).
Jako chemikovi je mi nejbližší a nejlevnější ta chlorovodíková kyselina (skoro se mne dotklo, že mi někdo vysvětluje, že je to solná wink ), tu mám i doma a je snadné udělat si cca 0,1N roztok a dát na hadr, kterým to v gumové rukavici otřu.
I když na jednu stranu nevím přesně, jak to zestárne, když se z toho udělá ZnCl2, a ten se pak setře. Snad že se udělají cestičky ve struktuře?
Vyzkouším a poreferuji.
Zatím díky za pomoc všem!

(upravil sagitarius 27. 7. 2013 23:18)

Re: Nastříkání barvy na pozink

Ono nejde ani tak o zestárnutí. Problémem totiž nemí zinek jako materiál, ale tzv. povrchové napětí té vrstvy žárově nanášeného zinku. To je třeba narušit. Prostě tou kyselinou jen změníš  strukturu povrchu. A zároveň to máš dokonale odmaštěný smile

Web

Re: Nastříkání barvy na pozink

Když jsem dával na střechu pozinkovaný plech, povídá klempíř, že před nátěrem musí tak dva roky stárnout, aby nátěr "chytil". Na námitky, že bude třeba opět lešení za nemalý pronájem, navrhnul naředěnou HCl, oplach proudem vody a nátěr suříkovou základovkou a syntetikou. Bylo to v roce 2004 a barva drží dodnes!

Re: Nastříkání barvy na pozink

dnes by tě hnali z olověnkou na plechu.

Re: Nastříkání barvy na pozink

je závislý, jestli ten zinek je galvanickej, nebo žárovej, nebo šopovanej.
obecně u žárovýho vznikne hladká vrstva, na který nic nedrží. Musí se buď počkat, než kyslík udělá svý a vznikne matná porézní vrstva oxydu, na který drží cokoli vhodného perfektně, nebo tu vrstvu chemicky "poléčit".
HCl naleptá zinek, vyniknou jeho krystaly, zdrsní se, odstraní se povrchová slitá vrstva, ve které je poškozena krystalická struktura zinku (teplený šok). Lze použít i ředěnou HNO3. nebo vhodné okysličovadlo (ale to je dost nepraktické)

Pak vznikne povrch s krystalivkou strukturou (matný) a na něm se barva udrží. Chlorid zinečnatý na to nemá vliv (na rozdíl od letování pozinku, kde hraje roli).

Nebo použít barvu viz výše můj minulý příspěvek, která má v sobě patřičnou "chemii" a povrchovou vrstvu si "naleptá" sama, proto tzv. reaktivní barva.

Ekologové mi mohou políbit..... suřík je nejlepší základ! a podle mne je lepší jedna vrstva suříku nař pořád opravovaný nátěr a stejně to časem shnije.

Vynikající nátěr na železo je tzv ajznlak, to je uhelná smola (zbytek z dehtárenských provozů) s trochou antracenovýho oleje, rozpouštědlo třeba toluen.
Věčný nátěr (teda pokud se mechanicky neodbrousí)
Hammerite je proti tomu absolutní sračka.

Re: Nastříkání barvy na pozink

U žárového zinkování vzniká na povrchu plechu při tuhnutí zinkové vrstvy květ, ten je vidět na běžném plechu který používají klempíři. Žárově zinkovaný plech s potlačeným květem se prožene válcovací stolicí s drsnými válci které tento květ rozruší. Nejhladší povrch má elektroliticky zinkovaný plech, ten používají automobilky na karoserie. Všeobecně elektroliticky nanášené kovy mají hladkou strukturu (stejný rozdíl je u pocínování žárovém a elektrolitickém. Problém u žárově zinkovaného plechu z nátěrem je v tom že je konzervovaný proti šedé korozi. Dále je na povrchu smáčedlo které je na hladině zinkovací pánve při žárovém zinkování. Je tam z toho důvodu aby roztavený zinek na hladině neoxidoval a zlepšuje také přilnavost zinku na plech. Celý problém je v tom že před nátěrem je potřeba tyto vrstvy důkladně odstranit. Prodává se tekutina na bázi čpavku kterou se čerstvý zinek omývá. V práškových lakovnách před lakováním dochází k odmaštění a pasivaci povrchu lakované plochy. Proto práškové barvy na čerstvé vrstvě zinku drží.

Re: Nastříkání barvy na pozink

Na pozink, zinek a taky hliník existuje speciální reakční základ na lehké kovy, který není standartní suříkový maglajz, ten je na železo. Nevím, jak je to dnes dostupné, před 20 lety jsme s ním dělali. Dal se po rozředění stříknout i na čerstvý hliník, pochopitelně odmaštěný, a drželo to velmi dobře. Na něj už celkem snadno chytá další barva, třeba i ve spreji.

Web

Re: Nastříkání barvy na pozink

2 dolly j:
To vypadá velmi věrohodně.

Stojany (resp. jen pozinkované dříky) prošly nátěrem solnou, krásně "zbělošedly", vypadá to nadějně. Drobnou vadou na kráse jsou místa vaření, kde byl zřejmě zinek odstraněn, tam to zrezlo, pardon zkorodovalo smile.
Nastříkat (na balkoně) to teď nemůžu, bo by na mne provedli sousedi z paneláku lynč, všichni mají okna dokořán.

Re: Nastříkání barvy na pozink

Otas:
zrezlý místa vylešti práškem na čištění lecčehos.. AVA nebo tak něco...
před stříkáním důkladně omýt vodou - jak ten prášek, tak ten chlorid musí pryč. Musí zůstat jen "naleptaná" zinková vrstva.

Sendy: reaktivky stále jsou viz můj předpředchozí příspěvek.

(upravil Wili 30. 7. 2013 22:59)

Re: Nastříkání barvy na pozink

ja na zinok, hlinik, nerez pouzivam primer, je to zakladna reaktivna farba pod autolak (aj v spreji). Myslim ze sa to da kupit aj v plechovke. Odporne to smrdi ale na slnku to je do 2-5 minut suche. Je to jedna z najkvalitnejsich zakladnych farieb vobec, ja ju pouzivam skoro vsade kde mi treba zaklad a mam s nou len dobre skusenosti.