Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 67]

Téma: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Zdravím. Plánuju stavět kromě 5ti satelitů k domácímu kinu taky subwoofer. Zaujal mě reproduktor Visaton TIW 300 8ohm, protože mi při simulaci vycházela poměrně malá ozvučnice pro 12" reprák.

Inspirace

Inspiroval jsem se originálním modelem Visaton SUB T-30-60 se štěrbinovým basreflexem zde: http://www.visaton.com/en/bauvorschlaeg … index.html . Chtěl bych, aby ten můj subwoofer vypadal podobně. Zdá se mi však, že kvalitu tohoto továrního výrobku můžu překonat. Místo MDF desky o tlouštce 19 mm hodlám použít MDF desku o tloušťce 28 mm, jak na stěny, tak i na výztuhy i vrchní stěnu basreflexu.

Konstrukce

Vnitřní objem boxu by podle simulace v programu WiniSD měl vzrůst o 8 litrů, tedy ze 60ti na 68 litrů s laděním basreflexu na cca 38 Hz. Spodní stěna boxu nemůže být kvůli umístění basreflexu pokryta tlumícím materiálem proto ji zhotovím ze dvou vrstev MDF 28 a 30 mm. Čelní stěnu zhotovým ze dvou vrstev MDF 25 a 28 mm. Bednu vyztužým trojrozměrně čtyřmy MDF hranoly 80 krát 30 mm. Pro modul umístěný na zadní stěně boxu vytvořím oddělenou přepážku v ozvučnici z mDF 25 mm. Stěny spojím lepením a vruty (co 10 cm spoje, jeden vrut). Na tlumení stojatých vln uvnitř boxu použiju tlumící rouno o tloušťce 35 mm, na přední stěnu dám vatelín 15 mm

Rozměry boxy tak budou Š * V * H  (396 * 600 * 585 mm)

Zesilovač, modul (krmení)

Zamlouvá se mi modul Monacor SAM 500 D zde: http://www.monacor.de/en/products/energ … /sam-500d/ , Který dává do 8 ohmů výkon až 350 wattů, to by podle mě mělo bohatě stačit.

Zvažuju taky nad satelity k tomu subu (5.1), které budu taky stavět. Měli by to být dvoupásma s repráky TVM ARN-150-03 8 a ARV-104-03 8, akorát centr bude obsahovat dva basáky ARN-150-03 4

Nejsem si jistej, jestli veškerá ta konfigurace, kterou sem napsal je zrovna nejvhodnější, nemám zrovna bohaté zkušennosti se stavbou reprobeden. Proto bude rád za každý Váš názor na zlepšení

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Na takovéhle satelity až moc luxusní sub.

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Lukáš33: Vím. Ty satelity asi nebudou nic moc. Ale jaké satelity bych měl k němu udělat, abych zachoval zhruba stejný jejich rozměry?
A taky se chci zeptat zda se od čistýho objemu ozvučnice odečítá i objem části měniče, (magnet, materiál koše reproduktoru, vidutí membrány dovnitř do ozvučnice) která zasahuje dovnitř o ozvučnice

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Tak si s tím dám práci... Nevím v čem by tohle mělo být luxusnější než dvoupásmo s TVM, a nic proti nim nemám, spíš by mě zajímalo, kdo ti to odladí. Reprák pro sub bych vybral jiný, ale když už není zbytí, hrát to bude, ona hraje nakonec třeba i X-230...

Čelní stěnu zhotovým ze dvou vrstev MDF 25 a 28 mm. Místo MDF desky o tlouštce 19 mm hodlám použít MDF desku o tloušťce 28 mm, jak na stěny, tak i na výztuhy i vrchní stěnu basreflexu.

Zbytečné, nijak tomu nepomůžeš, soustřeď se spíše na vhodné vyztužení.

Bednu vyztužým trojrozměrně čtyřmy MDF hranoly 80 krát 30 mm.

Tak se to nedělá, zadej si v obrázcích googlu "bracing subwoofer".

Spodní stěna boxu nemůže být kvůli umístění basreflexu pokryta tlumícím materiálem proto ji zhotovím ze dvou vrstev MDF 28 a 30 mm. Na tlumení stojatých vln uvnitř boxu použiju tlumící rouno o tloušťce 35 mm, na přední stěnu dám vatelín 15 mm.

Tomu moc nerozumím, ale v bassreflexu žádné tlumení být nemusí, resp. nemá dokonce žádný přínos. Co potřebuješ tlumit, tak vibrace stěn a na to je třeba Tecsound, ztrácí ale význam u silných stěn, 16mm a víc.

Stěny spojím lepením a vruty (co 10 cm spoje, jeden vrut).

Vruty nejsou potřeba, lepíš-li správně stahovačkou nebo svěrkama.

Zamlouvá se mi modul Monacor SAM 500 D...

Může být, ale stačila by ti i dvoustovka.

A taky se chci zeptat zda se od čistýho objemu ozvučnice odečítá i objem části měniče...

Jeho 3D model jsi do simulace nikam nezadával, takže objem vytlačený reprem, vzpěrami, sklenicí od okurků odečítáš.

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

antonio: takže stačí, když použiju mdf desku třeba 22 mm a uvnitř udělám výztuhy bracing subwoofer? Jenom by mě zajímalo. Ty otvory ve výztuhách musej asi určitě bejt větší než plocha basreflexu, že jo?
Vím, že dovnitř do basreflexu se nedává žádný tlumení. Měl jsem na mysli u štěrbinovýho basreflexu ta stěna z vrchu, tam by mělo bejt taky tlumení.
Jinak ty výztuhy bracing subwoofer budou dobrej nápad. Vím, že Tiw 300 umí udělat obrovský tlakový vlny a nechci nic podcenit

(upravil Lukáš33 16. 7. 2013 20:03)

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Třeba tohle by zahrálo http://www.tangband.eu/cs/24-tang-band- … -8ohm.html
A i tenhle  http://www.tangband.eu/cs/15-tang-band- … -8ohm.html

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

phasemaster: "bracing subwoofer" není označení nějakého konkrétního řešení, takhle jsem to napsal jenom proto, aby těch výsledků vyjelo mnoho a byly relevantní.

Když jsem psal "v bassreflexu žádné tlumení být nemusí" nemyslel jsem tím tu rouru, ale komplet celý box, nikde tam uvnitř nic být nemusí, ledaže bys měl repro s vyšším Q a chtěl funkci BR omezit.

(upravil check 17. 7. 2013 23:44)

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Jak máš velkou místnost? Hraješ rád nebo můžeš hrát nahlas? Jak velký k tomu bude obraz? Jaký bude zesilovač? To jsou dost zásadní otázky pro správné dimenzování.
4" jako středobas nedoporučuji, to je příliš malá plocha na vážné hraní. Minimálně 5", nebo 6-7", ale to bys musel zvětšit ozbučnici. Na TVM, hlavně na výškáče od nich zcela zapomeň, to je hnůj. Levné věci dostupné v čechách se dají vybrat od Monacoru a pak je slušná Beyma 5MP60N, na kterou je pár výhybek hotových, nebál bych se ani Dexonu IRB16 v BR na satelity - ten chce alespoň 14 litrů, ale hrál by rozhodně líp než TVM a dá se i upravit pro ještě lepší zvuk. Vedle tu s ním někdo dělal výhybku na základě měření, tak to bys mohl obšlehnout.
Předně základ jsou kvalitní satelity s výhybkou odladěnou na základě měření. Tzn. že si vybereš z internetu již hotový projekt a ten do puntíku okopíruješ.

Do subwooferu můžeš už dát více vlastní invence. TIW300 je dobrý reprák, ale na sub jsou myslím vhodnější repráky. Bassreflex bych (s jiným reprákem) ladil níž, to chce alespoň 30Hz nebo 25Hz. To ve filmech pak dělá hezké foukání, které ti zatřepe s nohavicemi. Soustředil bych se na Dayton SD315-88 nebo RSS315HF-4. Díky nižší impedanci lépe využiješ výkon zesíku. Když jsem testoval nějaký levný submodul od Monacoru, tak nedal ani specifikovaný RMS výkon, šuměl jako prase a celkově dost bída. V tomhle jsou lepší submoduly Hypex.

Jestli trochu vládneš angličtinou, tak se toho dá najít spousta. Případně prošmejdit zdejší web.

Web

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Subwooferové moduly robia aj chalani zo zosilnovace.eu, tam určite nebude problém s dodaným výkonom:)

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Taky nechápu,proč nekoupí zde ověřenou labinu.

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Ten dayton sd315 potřebuje tak stolitrovou ozvučnici, aby to bylo ok. Tiwu 300 stačí 70 litrů. navíc nesnese takovej výkon jako tiw. 38 hz podle mě není vysoko.

(upravil mechanik 18. 7. 2013 23:52)

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

LAB12 v 68L s BR na 22Hz vychádza omnoho lepšie než TIW300 s BR na 35Hz, teda na rozdiel od TIW pod 40hz strmo nepadá... Aj ked dal by som ju do väčšieho objemu. Tiež by tým odpadol problem s dlžkou BR...
Zosilovač by som tiež použil hypex alebo nejaky tranzistorový leach napríklad od zosilnovace.eu a s výkonom by som asi nešiel pod 400W/4. Ked chceš aby to ako celok hralo dobre tak ako píše check bol by vhodný väčší stredobasák a myslím si že 3 pásmo s 8" by bolo idealne. Pozri sa napríklad na checkovu stránku ktorú má dole pod avatarom.

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Vím, že LAB12 je jeden z nejlepších repráků do subu. Známej má o něco větší LAB15. Ovšem potřebuju, aby sub vycházel do menší ozvučnice (cca do 80 litrů maximálně), což by se Labu asi nelíbilo už jen podle simulace ve WiniSD a s LspLabu. O něco lépe vychází ten Dayton SD315-88. který mě tady doporučil Check, ovšem ozvučnice mě ve WiniSD vycházela taky moc velká. Další možností je basák Eartquake DBX 12, který se dá do 70 litrové ozvučnice ladit na cca 20 Hz. Ten by byl dobrý do auta, ale pro domácí kino mě odrazuje estetická stránka repráku. Přece jenom reprák s červeným nápisem Eartquake přes celou membránu by asi v mým obýváku nepůsobil moc esteticky, ale mám v plánu že sub s menší variantou DBX 10 budu stavět do auta, do mého 500 litrového kufru. Tiw 300 má dobrej zdvih membrány, snese velkej výkon, trochu vypadá narozdíl od DBXka a podle simulace by moh vyhovovat mým požadavkům.
Jinak k satelitům: 3 pásmo s 8" basákem už je moc velký. Zaujala mne spíš ta Beyma 5MP60N, kterou mě doporučil Check.

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Vždyť píše mechanik "LAB12 v 68L s BR na 22Hz". Zbytek bych neřešil a postalvil sub s LAB12.

Web

(upravil phasemaster 19. 7. 2013 16:06)

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Tak jsem teda zkusil ve WiniSD nasimulovat LAB12 do 68 litrový ozvučnice a ladit na 22 Hz, jak mi radíte. Vypadá to takhle: http://postimg.cc/image/q1cofa3x7/full/ . Myslíte, že to je tak správně?

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Vychází ti moc dlouhej BR. Pokud plánuješ bedny osazený Beyma/Tesla/Dexon atd, tak si myslím, že stavět k tomu sub reprákem v těchto cenách je trochu nevyvážný. TIW je super reprák ale do subu mi ho přijde trošku škoda a v tak malým objemu bych to nestavěl. Pokud potřebuješ objem do 80l, pro většinu 10" to vyjde v pohodě a k regálům to s přehledem bude stačit.

Web

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Nasimuluj si oboje, je to tam dobre vidieť. Zaujímavé pri LAB12 ti vadí že citlivosť smerom k ladeniu BR mierne klesá a pri TIW ti nevadí že klesá strmo pod 40hz. Ked chceš použiť BR tak by som ten objem trochu zväčšil, tým klesne dlžka BR. Tiež by som reprobednu urobil hlbšiu asi o 20cm... a bude to v pohode

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Vtom případě zkusím udělat něco podobnýho jako je toto: https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=3036 od Antonia. Ještě si radši nechám poradit s modulem. Buďto bych zkusil Monacor SAM 500D, nebo Detonation DT 300. Chci hotovej modul, protože nejsem zrovna mistr pájení. Jako povrchovou úpravu bedny zvolím asi černou tapetu imitace dřeva.

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

akorát nikde na českým eshopu jsem nenašel takhle dlouhý basreflexový nátrubek. Potřebuju průměr 10 cm, aby umožňoval nastavit délku 44 cm. Nebo se na to prodavaj ňáký nástavce?

Re: Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Hajzlová trubka:)

Příspěvky [1 až 20 z 67]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Stavím subwoofer s reproduktorem Visaton TIW 300 8ohm

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£