Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 4)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 73]

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

ok takze spat k teme...

Po dlhsom "vyskume" som celkom zaujaty Williamsonovym zapojenim zosilnovaca. Skusal to niekto? V podstate tam su tiez v predu dve zdvojene triody, jedna poskytuje rozkmit, potom dalsia s rozdelenou zatazou=dokonala symetria, a dalsie dve triody pre finalny rozkmit/budenie kazdej polvlny. Vyzera to zatial tak ze toto zapojenie ma (asi?) same vyhody. Skusal to niekto / pocul to niekto ako to hra? Parametrovo by to malo byt dost dobre, krasna symetria signalu, skreslenie netusim ake big_smile

Mozno by sa aj dalo namiesto tych 6SN7GT pouzit napr. ECC85 ? zaujima ma len zapojenie preampu, koniec by som mal 2xEL34 UL...

http://img202.imageshack.us/img202/8015/trexamp02.jpg

(upravil maras 1. 5. 2013 21:50)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Misto 6SN7GT muzes pouzit ruskou 6n8s  nebo novallovou ECC82... to jsou  vicemene prime nahrady

Marek

Web

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

ECC85 ma vyrazne jine zesileni a strmost. Vic odpovida ECC82, ale taky neni uplne presny ekvivalent (ma o neco mensi zesileni, mensi povolenou anodovou ztratu a nizsi kapacity). Pokud mas, pouzij ECC82, ale 6SN7 je pro audio pry lepsi (dle ohlasu na netu). Osobne jsem meril 6N8S, coz je primy ekvivalent a ECC82 a nenasel jsem rozdil, ani ve zkresleni ani v kmit. rozsahu, ECC mi davala trochu vetsi vyst. napeti pred limitaci, ale rozdil byl nepatrny. Zvukove mi prisly stejne.

Web

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Wili napsal:

ok takze spat k teme...

dalsia s rozdelenou zatazou=dokonala symetria,

Ona ta symetrie není dokonalá:
horní polovina má velký výstupní odpor, spodní malý, pokud dojde k přebuzení následující "spodní" triody do mřížkového proudu, je signál horní poloviny zkreslený.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

PB0305 nj mas pravdu, pozeral som viac informacii okolo toho invertoru a to skreslenie pri zacinani limitu je tam nechutne, asi aj z toho dovodu vela vyrobcov pouziva "long-tailed pair".

Este sa chcem opytat... uz som toho celkom dost precital ohladom lampovych zosilnovacov, a celkom ma zaujalo zapojenie koncoveho stupna ake casto pouzivaju aj napr. zosilnovace MC Intosh, cize koncove pentody su zapojene na vystupak tak, ze maju este do katody zapojene vinutie co sposobuje miestnu spatnu vazbu na katody elektronok. Da sa toto zapojenie kombinovat este s Ultralinearnym zapojenim? Cize zapojil by som klasicky pentodu na vystupak, s G2 napojenou na odbocku trafa, a katody by som napojil na dalsie separatne vinutie na transformatore... malo by to nejaky prinos? alebo to sposobuje len zbytocne problemy? Ak tomu spravne chapem malo by to znizovat vystupny odpor tym koncovym lampam a aj znizovat skreslenie, otazne je ako pridem na to ake velke napatie vinutia je potrebne pre tie katody koncovych elektroniek, pripadne aky prud by malo byt schopne zvladat toto vinutie?

Pytam sa z dovodu ze vystupaky z Tesla M70, maju spatnovazbone vinutie, ktore je celkom vhodne umiestnene a pri jeho rozpojeni a spravnom zapojeni by sa dalo dosiahnut aby davalo symetrickych 2x27V pri plnom budeni, je navinute drotom s priemerom 0,425mm, takze by teoreticky malo byt schpne dodat prud cca 0,4A. Toto vinutie zapojene do katod koncovych EL34 by teoreticky mohlo fungovat, co si o tom myslite?

Lukes v knihe pise ze by to mohlo prispievat k stabilite a kvalite celeho zosilnovaca, samozrejme by klesol vykon. Pise o tom na str.158-159.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Jasne, take trafo pouzit mozes. Sam mam take pripravene pre EL51 (povodne som chcel gu50, ale nejak som pozabudol na Ug2 max).

Najlepsie je skombinovat hore uvedene zapojenie invertora s klasickym dif. zosilnovacom so spolocnou katodou (viacmenej spominane LTP).

Na M70 by sa dalo pouzit to vinutie, len pozor na spranu orientaciu.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

hmm aha zaujimave, a ako som pozeral v knihe, ak tomu spravne chapem, ta orientacia vinuti v katode ma byt v opacnej polarite ako vinutie anod, cize akoby "krizom" ?

Ak to takto zapojim, cize katody cez vinutie co tym ziskam?

Este sa chcem opytat... to, na ake napatie je to vinutie v katode, zalezi na tom velmi? alebo je to len ekvivalent klasickeho odporu co sa dava do katody? cize cim vyssia hodnota, tym vacsi ubytok na nom mam...

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

PB305:

JJ ale řekněme, že v tomto režimu by zesík s tímto invertorem se neměl nikdy vyskytovat.

Tj budit zesík až k kladnýmu mřížkovýmu proudu s invertorem s rozdělenou zátěží je prasárna, a osobně bych se tím netrápil.
To není chyba, to je vlastnost. Prostě tahle "topologie" buzení až k mřížkovýmu proudu neumožňuje. (no jde to krapte kompanzovat sériovými odpory v mřížkách, ale není to právě košer.
¨
Pokud má konec pracovat v mřížkovým proudem, měl by za tímto invertorem následovat oddělovač - zesilovač a pak teprv koncová flaška.
nebo se musí použít inný druh invertoru...

(upravil PB0305 9. 5. 2013 11:08)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Dalča: No pochopitelně pro buzení do mřížkového proudu budič vypadá jinak. Nicméně kvalitní design se od nekvalitního liší mimo jiné i tím, že v případě přebuzení např ve špičce se chová pokud možno kultivovaně. Dále nevidím žádné zvláštní výhody invertoru s rozdělenou zátěží spíš mírně převažují nevýhody (ale to už popsal Lukeš).

Vinutí v katodě:

1. Je potřeba vetší budicí napětí.
2. Působí jako lokální napěťová NFB
3. O napětí na katodovém vinutí je sníženo napětí mezi katodou a g2, tudíž to působí trochu jako ultralineár.
4. Primár se může víceméně "libovolně" rozdělit mezi katodové vinutí a anodové vinutí, nicméně je potřeba brát ohled na potřebné budící napětí atd.
5. katodové vinutí je v podstatě pokračováním anodového vinutí, t.j. konec vinutí spojený s katodou má stejnou polaritu jako konec anodového  vinutí zapojený   na +.
6. katodové vinutí oproti obdobnému utralineáru nesnižuje výkon.

Výhody vyplývají z bodu 2. a 3. : menší zkreslení, menší výstupní odpor, lepší frekvenční průběh, eventuálně menší rozptylová indukčnost transformátoru.

(upravil Dalča 9. 5. 2013 12:17)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Jeho výhoda je, že je v podstatě jednoduchej a "blbuvzdornej" na nastavování - páč se v posdtatě žádný nekoná, ale má svý mouchy (nejednu)
Já ho nijak neobhajuju, jen zrovna tohle neberu jako chybku, spíš jako vlastnost.
Osobně mám nejraděj invertor se "společným katodovým odporem" ale to je věc osobních sympatií.. smile

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

nj tie poziadavky na budic su potom fakt velke, asi aj preto dava MCintosh tak vela zosilnovacich stupnov este za invertorom... Inak ak by som pouzil to vinutie v katode, potom staci zvysok zapojit klasicky ? cize anody na kraje anodoveho vinutia atd... ? alebo sa to potom zapaja inak?

Vid schema MC intosh MC40, to co je tam pouzite, to je uplne ine zapojenie koncoveho stupna alebo ked pouzivam vinutie do katody tak sa to stale takto zapaja? Cize cele akoby "krizom" ze z jednej strany vinutia na G2 hornej elky + anoda druhej elky, a druha strana vinutia na G2 dolnej elky a anoda prvej ? ako na scheme proste...

http://www.drtube.com/schematics/mcintosh/mc40.gif

(upravil PB0305 9. 5. 2013 14:28)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Podobné zapojení vysvětluje Lukeš na str. 182 - 191.
McIintosh MC40 má pravděpodobně v katodě 50% závitů, proto je g2 napájena "křížově" aby měla proti katodě napětí bez střídavé složky, g1 je buzena proti katodě. Zkus se podívat na zapojení v Lukešovi str. 212 (pochopitelně to dělej bez expanze).

Podívej se taky na schéma Quad II, to je klasika.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Koncovka jako takova pak jede v pentodovem modu, nelibi se mi to ani trochu.
Ug2 je 470V, pro flasky s nizkym Ug2 zadny pokrok.

(upravil Wili 9. 5. 2013 14:46)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Dakujem! jj nasiel som to... cize ide o dost ine zapojenie. Takze ja by som rad ostal pri klasickom. Este ma napada ked uz mam chut experimentovat s tym katodovym vinutim, dalo by sa to skombinovat takto s ultralinearom (vid obrazok nizsie)? Napatia sedia k vystupaku M70, UL v 1/3 + spatnovazobne vinutie zapojene symetricky v katode. Alebo som to uz privelmi prekombinoval ?

Kludovy prud by sa riadil cez G1 ako v Music70

EDIT: zabudol som do tej schemy dokreslit este odpory do G2, dal by som tam 1k/3W

http://img580.imageshack.us/img580/460/ultralinear.jpg

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Jo, nevidím důvod proč by to s tím UL nemělo fungovat správně. Jaké bude napětí na +B?

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

na trafe mam vinutie 310V / 0,5A, takze cca +430V

(upravil Wili 9. 5. 2013 15:32)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

este dalsia otazka, aj napriek tomu ze ta vazba v katode je "slabsia", budem aj tak potrebovat silnejsi budic? ( teda o tych 27V ? )

(upravil Wili 9. 5. 2013 20:02)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Skusal som simulovat ten preamp kolko to je schopne dat na vystupe a s ECC82 na konci to vyzeralo najlepsie. Tesne pred limitom, pri vstupnom napati 35mV to da na vystup cca 110V rozkmit... tymto by sa uz dalo vybudit asi cokolvek flaskove big_smile

(ale je to bez spatnej vazby, ta by sa upravila tak aby to malo citlivost na vstupe 750mV)

http://img716.imageshack.us/img716/7765/mcintoshpreamp.jpg

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Pozor na fazove pomery v zosilnovaci, najma pri NFB.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Schema na predesle strane. 2x 6sn7

http://imageshack.us/a/img153/796/6n8sd.png


po prebuzeni:
http://imageshack.us/a/img22/8309/ok6n8s.png

Příspěvky [21 až 40 z 73]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£