Téma: DPC Latency

Vlastním zvukovku Audiotrak Prodigy HD2 Advance a jen tak ze zvědavosti jsem si zkusil otestovat DPC latency programem se stejným názvem a výsledek mě zrovna nepotěšil:
https://i.postimg.cc/D8rfdc9R/2137418.jpg

Dlouho jsem ani nevěděl kde může být zakopaný pes. Tak jsem zkusil prográmek "LatencyMonitor", který odhalil viníka:
https://i.postimg.cc/Mv2KQLFy/2137417.jpg

A po odinstalování driveru zvukovky to začalo být zajimavější:
https://i.postimg.cc/p58WSQph/2137416.jpg

Počítač není žádné ořezávátko (Intel Sandy Bridge i5 2550K, Asus P8Z68-V/Gen3, Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX, SAMSUNG SSD 830 Series atd). I na obstarožním pc se socketem "A" a integrovanou zvukovkou bylo vše v zeleném pásmu, bez výrazných změn. Takže jsem došel k závěru, že výrobce audiotraku má co dohánět v oblasti driveru. Pravda, žádné výstřely do červených hodnot se nekonají (ty by měly podstatný vliv na zvuk), ale i tak jsem trochu zklamaný. Jinak jsem vyzkoušel všechny dostupné ovladače ze stránek výrobce, ale žádná změna k lepšímu se nekonala. Docela by mě zajímalo jak na tom jsou i jiní uživatelé této zvukovky.

(upravil Jan16 20. 4. 2013 12:32)

Re: DPC Latency

Vysvětlí mě někdo, jak se měří odezva zvukovky s pikosekundovou přesností? lol
Tohle má být zas nějaké honění si trika čí zvukovka dá menší číslo?
Ještě by to chtělo doplnit, že kdyby to mělo o 0,5ms rychlejší odezvu, že by to mělo určitě kvalitnější zvuk.

Re: DPC Latency

Jan16: spis jde o to ze pokud mas pak prehravani pres ASIO s malou latenci ale zvukovka ma velke DPC, pak muzou nastat dropouty/praskani apod. Alespon tot ma zkusenost, korelace je tam jasna wink

(upravil Jan16 20. 4. 2013 12:48)

Re: DPC Latency

Tak samozřejmě, ale DPC 1,5ms se zdá hodně dlouhé?  Nevím, možná jen žiju v jiné dimenzi, ale DPC 1,5ms versus buffer dlouhý třeba 10ms mi nepřipadá jako moc velký průser.
A ano, když někdo se snaží honit superkrátká zpoždění v jednotkách ms, tak to holt bude praskat, jinak to nejde. PC není realtimový stroj a už vůbec, je-li okupován něčím, jako windows.

//ale aj tak mě zajmá, kde ten program bere tu drzost zobrazovat číslo s přesností na ps. Nevím jak u vás, ale u nás veškole nám neustále říkají, abychom uváděli jen tolik platných cifer, kolik má smysl a přišlo yb mě to logické i bez té školy smile

Re: DPC Latency

Jan16: Jasne, ten pomer je ok, ale praxe je takova ze to proste nestiha semtam, nebot jak sam rikas, PC neni zrovna realtime stroj a protoze je pak trebas na foobaru aby to naplnil vcas (a tam muze byt docela dlouha cesta nacteni/dekodovani/processing) tak typicky cervena cisla skutecne pri 10ms bufferu znamenaji dropouty. Sakra, ja mam 4 jadro na 4.5Ghz a s blbyma ovladacema to neda ani 80ms buffer a to se procesor silne flaka, ovladace jsou obcas tragedie.

Co se cisel toho programu tyce, musel bych videt zdrojak abych mohl rict keca / nekeca. Ale  teoreticky kdyz si zamknes sekci jako 'neprerusitelnou', znas frekvenci CPU a muzes ji pouzit pro pocitani casu napr pres ASM instrukci 'rdtsc', tak co bys to nezmeril i na takove casy? ;D

(upravil Jan16 20. 4. 2013 13:10)

Re: DPC Latency

Ta takhle hluboce do toho zase nevidím, ale stojím si za svým, že na ps to změřit nejde. Už jen proto, že obsluha interruptu má proměnnou dýlku o několik řádů větší, než jsou ty ps, takže je naprostá píčovina to uvádět v ps, ve kterých pc stejně nemá šanci cokoliv dělat. To číslo bych zakončil us a basta. Dál to nemá smysl. Nebo snad myslíš, že se obsluha IRQ dá měřit na 10 platných cifer?
Omlouvám se tedy, že sem asi trochu OT, ale když sem viděl tam ty kilometrový čísla, tak sem se zas jednou nezdravě nasral...  U systému s dýlkou vykonání instrukce řekněme 10E-9 nemůžu už jen z principu uvádět dobu provádění nějakého kódu s přesností na 10E-12.

(upravil The_P 20. 4. 2013 13:15)

Re: DPC Latency

Jan16: No, zcela uprimne, take jsem k tomu mereni skepticky. Ale ciste empiricky vim, ze cervena cisla skutecne u ASIO playbacku pres foobar delaji problem - at uz na Creative audigy 2ZS, nebo na Xonaru Essence ST co mam ted. To mi staci, na hodnoty zcela uprimne nekoukam, nicmene meri to v mikrosekundach, to je 10E-6 coz zni realne , teda jestli dobre vidim.

orhore: Diky za tip na 'latency monitor', je dobre vedet, kde se to zasekava. A jak vidim Envy24 tak se jen smeju, tez mam na Xonaru stejny chip a tez musim pouzivat neofiko ovladace.

Re: DPC Latency

Chlapi, na ty pikosekundy se vykašlete. Taková numera tenhle program podle mě vygeneruje už náhodně smile. Důležité je, že ta latence je zvýšená i když ve zvuku to samo nejde poznat, protože to nekolísá do červených hodnot. Šlo mi o to, zda i ostatní majitelé této zvukovky mají podobné výsledky.

The_P: Není zač. Na ty neoficiální ovladače pro audiotrak se budu muset podívat zda vůbec existují.

Re: DPC Latency

Takže jsi odinstaloval ovladače a jedeš jenom přes windowsácký, nebo jak?

Re: DPC Latency

Pokud dotaz od Dohnalika byl na mě, tak ovladač jsem sice odinstaloval, ale byť mám win7, tak žádné ovladače zvukovce nepřiřadil. Takže jsem jel úplně bez zvuku a ta latence spadla do zelené oblasti. Byl to jen pokus, zda to pomůže. Bohužel bez zvuku to jaksi nejde, že smile.
Zkoušel jsem trochu hledat nějaké náhradní drivery co by problém vyřešily, ale zatím bez úspěchu. Buď jsou nefunkční a nebo je to stále tak jak jsem uvedl na obrázku.

Re: DPC Latency

orhore
Osekané W7 64bit, Core2duo 2,6Ghz, 8gb ram, plnohodnotná SB XFi a nepodstatný zbytek.

Tenhle prográmek je fajn pro ty co chtějí hrát přes PC na keyboard, ale praská jim to už při latencích 5ms. Bez něj se dost dobře nedá zjistit co to způsobuje, nebo o něčem podobném nevím. Není to špatné také pro hráče FPS. S tímto souvisí celkové "lagy" systému při zpracovávání informací CPU-GPU.

http://abload.de/thumb/dpcdasal.jpg

Stejně to vypadalo i na osekaném os W XP.

(upravil DJ_Rix 20. 4. 2013 18:41)

Re: DPC Latency

orohore: Jinej slot volnej pro zvukárnu nemáš ? S něčím se to hádá, sdílené IRQ.

Re: DPC Latency

Nene, tohle je vlastnost ovladačů pro tuto kartu, všech verzí. Mám Audiotrak Prodigy HD2 a dělá mi to taky. A nejsme sami - viz support fórum Audiotraku.
Můžeš zkusit v linku výše navrhované přeflashování FW a použití ovladačů od ESI (má v sobě podporu ASIO napřímo, není třeba používat ASIO4All. Ale poslední ovladač od ESI jsem našel pro Win7 a nevím, jak bude poračovat podpora v dalších verzích Windows). Já to flashnout nezkoušel, zatím na to nemám dost velký koule.

Re: DPC Latency

DJ_Rix: jiný slot jsem zkoušel, bohužel jediný co zůstal na těsno pod grafikou a beze změny.

Fox_25: ano, s jinýma zvukovkama, i s těma nejpochybnějšíma (integrované) jsou výsledky výborné skoro na jakémkoliv HW.

Hippo007: díky, že v tom nejsem sám smile. Přeflashovat FW je jedna z cest, ale taky se trochu bojím.

Re: DPC Latency

Pokud je ten FW odzkoušený a funkční na téhle kartě, není se absolutně čeho bát, pokud teda nezačnete zběsile mačkat tlačítko reset během toho co se to bude nahrávat.

Re: DPC Latency

Noooo, právě že jsou popsaný nějaký možný problémy.
Až se k tomu dostanu, budu muset vyzkoušet, jestli používaný program pro nahrávání FW umí i stáhnout aktuální FW ze zvukovky. Pak by se to dalo zkusit .... ono těch verzí HD2 je několik a chci mít i zaručenou cestu zpět.

Re: DPC Latency

Tak to by mi za to nestálo, nějaká vyšší latence mě nevytrhne, pořád je to v normě a ASIO4ALL to musí zvládat.

(upravil orhore 21. 4. 2013 15:36)

Re: DPC Latency

Takže jsem nelenil a rozhodnul se "flashnout" zvukovku. Postupoval jsem přesně podle návodu z odkazu, který sem postnul Hippo007. Vlastní flash proběhnul bez problému a velice rychle. Po nutném několikaminutovém odpojení od napájení, jsem opět PC zapnul. Nainstaloval doporučené ovládače a z repráčků se ozval příjemný zvuk smile.
Takže nainstalovaný ovladač:
https://i.postimg.cc/1VXNh2Xb/2137548.jpg

Ovládací panel:
https://i.postimg.cc/Bt7KcSw3/2137553.jpg

Tak to vypadá v nabídce foobaru:
https://i.postimg.cc/gnfLQMWB/2137549.jpg

A konečně výsledek měření v DPC Latency Checker:
https://i.postimg.cc/kBVtT0kb/2137550.jpg

Sem tam nějaká špička je bohužel způsobená grafickým ovladačem nvidia. To už ale řešit nebudu.
https://i.postimg.cc/gx8LWvcc/2137556.jpg

Myslím, že můžu být spokojený. Všem děkuji za reakce a hlavně Hippo007, že mě navedl na stránky které mi pomohly.

Re: DPC Latency

Na jednom ruským fóru jsem si přečetl, že návod funguje na všechny verze Prodigy HD2 a že ztráta zvuku je způsobena nezkratováním propojky JP4.
Tak jsem ji taky flashnul. Se stejným výsledkem jako orhore. Funguje i cesta zpět na původní FW. Jediná výhrada - ovládání hlasitosti je jiné než s původním FW (musí se ovládat přes ovládací panel karty, nefunguje defaultní ovládání Windows).

(upravil orhore 22. 4. 2013 16:19)

Re: DPC Latency

Přesně tak, nefunguje ovládání přes Windows. Beru to jako takový drobný nedostatek. Nakonec i v té diskuzi kde byl návod na flash FW je o tom zmíňka.

Ještě jsem dělal pokusy ve foobaru. Přepnutí v položce "output" z ASIO na KS během přehrávání = modrá smrt. Přepnutí během přehrávání na ASIO4LL = modrá smrt. Rovněž experiment KS a přehazování z 16 bit na 24 bit = modrá smrt smile. No, asi se to takhle nesmí dělat, ale musel jsem vědět co si mohu dovolit.