Téma: Krimplovanie

Nazdar,
viete mi niekto poradit, ci sa da (a je rozumne) beznymi kliestami krimplovat konektory PFF?
Alebo by som si mal kupit na to klieste? Ak ano, ake v rozumnej cene?
Je to iba na doma a budem robit odhadom do 100 dutiniek (neskor mozno dalsie), takze zda sa mi zbytocne investovat 30 eur do kliesti, ktore budem vyuzivat minimalne.
Vdaka

Re: Krimplovanie

Pro sto a více dutinek mi příjde už cena kleští zanedbatelná...   Doma to (dělám občas jen pár ks) zmačknu malinkejma kleštičkama tak, aby to šlo zastrčit do konektoru a opatrně zapájím (aby mi nezatekl cin dopředu, tj. na místa kde by vadil). A to krimplovací kleště mám smile

Re: Krimplovanie

ja som to robil (iba 8 konektorov) tupými štikačkami a drží to super.

Re: Krimplovanie

Tohle se bez speciálních předražených kleští řeší tak, že tam drát přiletuješ a plíšky domáčkneš kleštěma. Dělám to tak už několik let a dosud s tím nebyl problém.

Re: Krimplovanie

Vdaka za reakcie.
Takze budem asi spajkovat a "kliestovat" wink
Keby som sa tym zivil, tak kupim krimplovacky, ale pre vlastne obcasne pouzitie to musi stacit.

Re: Krimplovanie

Já bych skoro řekl, že ten pájený a zakleštěný konektor bude spolehlivější, než pochybně nakrimpovaný, kde veškerý kontak závisí na kvalitě zamáčknutí plechů.

Re: Krimplovanie

Jan16: Tiez mam rovnaky pohlad na tu spolahlivost.
Krimplovacie klieste su pre lenivcov, ktorym sa nechce robit konektory poriadne so spajkovackou a kombinackami. wink

Re: Krimplovanie

Takto jsem kdysi v dobré víře opravoval Fiata. Začal chcípat, nejel, a po všemožném diagnostikování - a že na to koukalo odborníků, jsem našel od motoru do kabiny dva drátky, byl prostě ukostřen nějak motor tímto způsobem. Najednou jsem to měl, motor naskočil - protože za ta léta jeden z drátků odpadnul. Napochodoval jsem do autodílů, a koupil nová očka, ale jak je tady popsáno, šel jsem na to s pájkou a kombinačkami ve snaze zajistit kvalitní spoj. A bing, za dva měsíce jsem to dělal znovu, protože v místě kde byl už cín, se to uklepalo znovu. Takže do auta nedoporučuju. Chvění...

Re: Krimplovanie

Máš naprostou pravdu. Já sice taky piny do konektorů pájím a zamáčknu, ale pokud jsou to konektory, se kterými se pracuje, brzo se vodiče ulámou tam, kde končí cín. Kvalitně krimpovaný ne.

Web

Re: Krimplovanie

letování a krimpování jsou dvě zcela jiné technologie a jsou v podstatě v mnoha aplikacích nezaměnitelné. Co se má pájet pájejte, co se má lisovat lisujte.
4elisti na tyto konektory na tzv "univerzální" krimpovací kleště stoují do 300Kč
zvlášť pokud se letování týče velmi tenkých licen, v místě, kde končí pájka a začíná licna dojde časem k "uklepání" spoje.
Pokud to chceš letovat, musíš přechod licna - pájka nějak "vyztužit" - třeba alespoň smešťovačkou - nouzové řešení.

No pokud je to na bastl spoj, se kterým se nebude manipulovat a vibrace od provozu nehrozí, tak to neřeš a prostě to připájej.

Do nějaký mašiny (auto, stroj, pračka,..) bych toto řešení nedoporučoval, ale jestli je to na nějaký modulek, kde vibrace nehrozí, tak tam to neřeš a letuj.

Re: Krimplovanie

Takze nakoniec som kupil klieste Proskit CP-371 a do nich celuste CP-236DU.
Dnes som konecne krimploval prve konektory (vymena ventilatorov v asi 20 rokov starom a stale plne funkcnom 3Com switchi SuperStack 3 3300), ale nie som s vysledkom spokojny na 100%. prikladam foto. Horny som robil ja, spodny je original 3Com (resp. Papst - znacka originalneho ventilatora).
http://212.89.232.234/rfwFWy2gaqFE4y/krimp.jpg

(upravil zuki 23. 10. 2015 10:33)

Re: Krimplovanie

Tohle bych asi zaletoval. sad Takhle to dělám bez krimpl. kleští (jen malejma kleštičkama a pak zaletuji)...

Doma krimpl. kleště nemám a tak ani nevím jak mají správně vypadat ty čelisti. Ale od těch na obr. bych nic jiného ani nečekal... V práci jsme si nechávali krimplovat kabely většinou v Chině nebo to v malém někdo mačkal ve výrobě...

Edit: mám kleště na koax. konektory ...

Re: Krimplovanie

Jenom pro úplnost - není to ani krimpl, ani kripl, ale krimp, tedy z angličtiny crimped smile Krimplové smile

Web

Re: Krimplovanie

JUPI
Nedal jsi náhodou ten konektor do těch kleští obráceně. Takhle je to  nakrimpovaný úplně blbě.

(upravil zuki 23. 10. 2015 13:07)

Re: Krimplovanie

Našel jsem obojí výrazy. Častější je možná Krimpování. V angličtině je krimp = nařasení či zvlnění, záhyb atd...

Možná je Krimplování sleng či přejaté a počeštěné slovo. A já mám počeštěné výrazy rád. I když to "Angličtinofilům" rve uši...  Amíci a spol. taky neříkají Jágr... ale mluví tak, jak jim "huba narostla" smile

http://www.k2machine.cz/krimplovaci-jed … i-tlumice/
http://www.antenex.cz/krimplovaci-kleste-sw-7/314.html

Pěkný přehled opět krimplovacích kleští: http://www.elektroeden.cz/kleste-lisova … e+dp40865/ (přehled je na adrese o odkaz výše)

Škoda, že ty obr jsou tak malé, ale občas je tam náznak na mnou předpokládaný tvar tj. uprostřed otvoru je podélný výstupek, který nasměruje a pomůže správně ohnout a vytvarovat ten konektor...  Bohužel jsem si je nikdy detailně neprohlédl a nedělal s nimi i když se kolem mne několikrát "mihly"... Samozřejmě jak bylo zmíněno (mako) je třeba správně založit konektor...


https://cs.wikipedia.org/wiki/Krimpovac … %A1t%C4%9B uvádí v závorce i Krimplovací... Obdobné mám doma na Wifi konektory a podobné koax. zamačkávací konektory.

Re: Krimplovanie

mako: urcite som dal konektor spravne. Je pravda, ze ten na tej fotke bol asi nahorsie urobeny zo vsetkych a preto som ho aj odfotil.
Vidiet, ze celuste maju kazdu dutinku odstupnovanu - dva priemery, vacsi na drot s izolaciou a mensi na odizolovanu cast. Tie celuste maju v strede este po dlzke vystupok, aby vtlacili plech do drotu, resp. izolacie, ale ten vystupok je velmi maly.
Napadlo ma, ze pouzite dutinky neboli dostatocne vytvarovane do tychto celusti a zislo by sa zohnat kvalitnejsie.
Bral som ich u chobota, chcel som tie na pase, ale mali iba sypane v sackoch po 100ks... Mozno tie na pase su lepsie.
Pozeral som vsetky dutinky u chbota a tie cinovane mi podla fotky pripadaju inac tvarovane.

Re: Krimplovanie

Inu vystříbřený pravopiss.
Krimpování na krimplování možná zkriplil výraz krimplen což je nějaký dederonský nemačkavý hadr, baby by věděly víc.

S těma kleštěma za levno... to baťovské heslo asi znáš, žejo?

(upravil mako 23. 10. 2015 12:55)

Re: Krimplovanie

Je fakt, že na mých kleštích http://www.tme.eu/cz/details/fut.pa-01/ … eer/pa-01/ je ten výstupek co to zámáčkne do drátu podstatně výraznější.

Re: Krimplovanie

Len pani pozor, nemylte si klieste na  kablove zakoncovacie dutinky, co sa davaju na koniec lanka pre elektroinstalaciu. mako zda sa mi, ze zrovna tvoj odkaz je na klieste pre pouzitie. pre zakoncovacie dutinky... Mozem niekedy vyskusat aj tie, len ich nemam doma.
Tiez som sa rozhodol, ze do buducich konstrukcii sa budem snazit tieto konektory obmedzit a budem sa snazit pouzivat samorezne konektory na ploche kable. A tiez plochych kablov mam dost zo starych IDE a FDD kablov. big_smile

Re: Krimplovanie

Když jste u těch kleští - já mám takové univerzálky na kdeco v ceně přes tisíc korun a nejsem spokojen - a to jsou prosím značkové, Bernstein. Není tam dořešeno to tvrdé domáčknutí v poslední třetině a usazení krčku - stačí nepatrné pootočení a všecko špatně, uštípnout a znovu. Jenže někdy to znovu už nejde, nebo s porodem..například na stíněném káblu.

Web