Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 4)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Mereni elektronek

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 73]

Re: Mereni elektronek

U těch vykopávek jde taky o to, že záleží jak přesně ta obrazovka ukazuje, geometrické zkreslení je v %. Zvláště u sovětských bolšich ekránů smile
U těch digitálních měření je zajímavý, že můžeš ty charakteristiky naměřit přesně, dostatečně jemně a můžeš výsledky analyticky zpracovat - získáš parametrický model.

Re: Mereni elektronek

toho teka bych na měření moc nepoužíval, to by byl můj osobní mazlíček....

(upravil Sendy 16. 2. 2013 21:40)

Re: Mereni elektronek

A nechtěl bys radši Tek 370 nebo 371 ? smile

Ten maďar za 300 byl pochopitelně nefunkční, dokonce z Brna, ale i tak..
A tady byl taky nějaký...
http://allegro.pl/charakterograf-tranzy … 97784.html

Jo, a tady je rozpracovaný jeden můj kousek z oboru měření...

http://hifi.slovanet.sk/bb/files/thumbs/t_x121_113.jpg

Web

Re: Mereni elektronek

maras napsal:

Ted se mi trosku nedostava casu, ale  urco neco pomerit s tim arduinem zkusim.
M.

Jak dopadly hrátky s Arduinem ?

Web

Re: Mereni elektronek

No zatím sem se k tomu nedostal tak jak bych si představoval , ale v hlavě to mám +- vymyšlené tak snad to bude brzo ...  smile  - bude třeba měřit ....

M.

Web

Re: Mereni elektronek

Je to trochu mimo, ale nemáte někdo návod k měřiči elektronek P 508? Mám něco polsky, ale rád bych i jinak. Děkuju

Re: Mereni elektronek

maras napsal:

ale v hlavě to mám +- vymyšlené tak snad to bude brzo ...  smile  - bude třeba měřit ....

Nějaký pokrok je?

(upravil maras 2. 2. 2015 15:21)

Re: Mereni elektronek

Takže po delší době znovu  otevírám toto téma a aktuálně se hodlám věnovat konstrukci  jednoduchého "měřáku" anodových charakteristik elektronek.

Jen připomenu, srdcem měřáku bude procesor Atmega (pravděpodobně 328), která bude provádět veškerá měření. V průběhu měření přes sériový port bude posílat na počítač naměřené data a tam se budou vizualizovat.  Ideální by bylo abychom tu dali hlavy dohromady a spáchali relativně  levný a dostatečně přesný měřák. Naprogramování uPC bych si vzal na starost já, ovšem ideální by bylo jestli by se nenašel někdo , kdo bude schopný naprogramovat GUI na počítači. (nechce se mi to učit).

Zatím jsem navrhnul první nástřel jak by mohl vypadat digitálně regulovaný zdroj anodového napětí Polovodiče jsou jen pro ověření funkčnosti a nejsou definitivní (je mi jasné že MJE340 tohle UCE nemůže vydržet) totéž rezistory atd...  je to pouze jenom taková idea jak by to mohlo fungovat. Jako obvykle za každý dobrý nápad nebo nakopnutí budu jen rád.  Ideální by bylo  kdyby se přidal někdo další a s konstrukcí a nebo softem pomohl.

Mám ještě rozpracované měření záporného předpětí, ale nechtěl bych přeskakovat z modulu na modul a řešit všechno systematicky a postupně.

Takže zdroj :

Regulovaný zdroj, řídící napětí 0-5 V (řízeno 8-bit. DACem), výstupní napětí stabilizované  25-490V.


V3 má simulovat DAC převodník a napětí 0-5V nastavuje výstupní stabilizované napětí zdroje
V4 má simulovat výstup uPC pro zapínání a vypínání napěti na výstupu stabilizátoru
R14 snímací rezistor pro měření proudu






Schéma:
http://jpeg.cz/images/2015/02/02/hnHCp.png


A výstupní napěti  při 255 krocích regulace
http://jpeg.cz/images/2015/02/02/xfbXs.png





MB

Web

(upravil zuki 2. 2. 2015 18:08)

Re: Mereni elektronek

Netuším jak moc to chceš mít přesné a jaký bude rozsah měřených veličin (typu elektronek a tím třeba rozsah měřených proudů atd.), ale zamyslel bych se nad 10bity smile

8bit DAC znamená pro 8bit (0-255)/ 0-510V skok po 2V.  ATMEGA 328 má taky asi 9bit PWM (a 10bit PWM), to proč to neřídit aspoň 9bity po 1V(0,5V)... I když chápu, že se nabízí neřešit linearitu a přesnost nastavení zdroje a řídit vše jen 8bity z PC.
Pokud se nebude napětí měřit zpět, tak OK, v opačném případě se ti mohou sečíst 8bit chyby PWM a AD a už by to nevypadalo moc dobře...  Stejně to asi budeš měřit 10bity a po RS232 ti to půjde do PC třeba po dvou "6bit slovech"+2bity adresy atd.... Nebo 6bit adresa +2bity_dat + 8bit_dat...

Já to většinou řeším tak, že mám skalibrovaný AD na měření napětí a dle něj řídím "jemnějším" PWM zdroj. Zdroj má samozřejmě svou vlastní "základní" HW stabilizaci výst. napětí. I když u méně přesných věcí, jsem to taky řešil spoléháním na linearitu celého řetězce PWM - zdroj napětí... (Naposled jsem tak řešil dvou-fázový +-7bit /+-1kV zdroj (2kVpp/5Hz-120Hz) a bylo to celkem OK.

Zrovna řídím 500V/1W DC/DC zdroj z 12V na měření charakteristik APD (400V fotodiod), nejprve 10bity (po 0,5V), nakonec jsem skončil u Fast PWM 1 z 5000 (tj. po 0,1V) smile   

Ps: nejdou mi přečíst odkazy příspěvku výše. / už jdou smile

Re: Mereni elektronek

Pisu z telefonu tak krátce. .
ty o odkazy opravim   hned jak budu doma (kolem 17  h  a snad i drive). A ještě se k tomu více rozpisu.
M .

Ps: sem rad Zuki   ze si sem zavital ; )

Web

(upravil maras 2. 2. 2015 15:52)

Re: Mereni elektronek

Takže jsem se dostal k netu dříve smile

Obrázky jsem opravil a snad už to je ok.

Zuki já jsem nechtěl používat PWM pro regulaci napětí (i když i to by asi nebyl problém), ale chtěl jsem použít externí DAC převodník. Mohl jsem zvolit například nějaký 10 bitový , ale nevím jestli to nebude zbytečně jen prodlužovat dobu měření elektronek a tak jsem pro začátek zvolil 8 bitový DAC. Připadne mi rozlišovací schopnost  nastavení výstupního napěti po  1,8V jako dostatečná pro měření elektronek.  Mám myšlenku, že by to probíhalo takto:

Lampa se zapojí do měřícího obvodu bud v softu v počítači, nebo na dispeji měřáku se nastaví max. povolená ztráta lampy a maximální napětí Ua. Poté se nastavi manuálně předpětí a stiskne se tlačítko START. Procesor zapne zdroj , počká pár sekund než se vše ustabilizuje a potom začne měřit plynule proud lampou  až do povolené ztráty nebo do max. povoleného napětí. Potom měření ukonči -  (jednoduchá incrementující smyčka kde se vždy po ukončení jednoho cyklu vypočte ztráta na lampě a napětí a porovná s nastaveným maximem).  Následně se nastaví  další předpětí a opět se stiskne START a celé se to bude opakovat s tím , že v průběhu měření bude posílat data na seriový port.

Měřit napětí a proudy se bude s 10- bitovou přesností což si myslím, je u lamp vice než dostatečne.  Součástí měřáku bude i regulovaný (pravděpodobně identický) zdroj pro  mřížku G2 aby šly měřit tetrody a pentody.

Asi by šlo i to záporné předpětí regulovat automaticky, ale otázka je jestli to má smysl se s tím párat a zkomplikovávat - nicméně se tomu nebráním.

Pak to chce vyřešit galvanické oddělení měřáku od PC (USB) - tady přemýšlím nad tím, že by se galvanicky oddělil  převodník RS232/USB. Nicméně nevím jestli by nebylo vhodné oddělit i nějákýma lineárníma optočlenama měřící zesilovače a uPC ????

M.

Web

Re: Mereni elektronek

zuki, když už ses zmínil o APD dovolím si taky malé OT, kde se dají sehnat u nás lavinové fotodiody, jaké a za kolik?

Re: Mereni elektronek

Běžně je vidět elektronky, tady na audiowebu třeba vlákna s elektronkama 6c33c, kt88,pl509 a nejběžnější elektronkou el34, které jsou zajímavé pro velké proudy i při vysokém napětí. V řádu mnoha jednotek amper. Krátkodobě, špičkově s ohledem k dalším parametrům.  Sledoval jsem Marasi Tvou práci na elektronkovém sluchátkovém zesilovači. Je to velmi podnětné. Myslím že v měřáku by bylo lepší vše umístit na jednu a pokud možno né  více jak dvě desky. A pokud někdo nějakou funkci nepotřebuje , tak jen část neosadí.

Web

(upravil zuki 2. 2. 2015 19:18)

Re: Mereni elektronek

1) Když už optočlen, tak bych Q4 (+Optočlen) připojil nějak paralelně k D4, aby v klidu byl zdroj vypnutý a zapínal se optočlenem (proudem jeho LEDkou). Nebude se pak při vypnutí (a nabití výstupních kondů) přetěžovat ten 1k odpor R2 .
2) K procesoru většinou nepřidávám to co tam není potřeba, ale malý 8-12bit DA - klidně ano...
3) K regulaci zdroje bych naopak přidal IO typu TLC272(9-12Vcc), MCP602(5Vcc). Pak bude výst. U zdroje lineární s řídícím napětím... IO by přes odpor řídilo Q2.  Druhou/2 IO na HW stop max Uzdroje (zde asi není moc potřeba, nebo Imax  (zkrat)... nebo něco jiného smile třeba měření proudu lampou atd.  I když zkrat na Out bude lepší vyřešit přímo u M1 (snímací odpor + tranzistor zapojený v S - "emitoru"). Protože "bloky" (zdroj apod.) by měly být "samostatné" i když se uP "zblázní".
4) Malý problém je měření proudu zdroje.
    a) Optickým oddělením např. s IL300 (chodí i bez "podložení nuly" OK skoro na 3řády), potřeba uA až do cca 30mA pro řízení optočlenu
    b) Nic bych neodděloval a měřil proud lampy malým odporem v katodě s velmi malým max. úbytkem do 0,05-0,1V (0,5-1V a záp. přepětí stabilizoval (difer.zap.) vůči katodě). Proud bych měřil nějakým "slušnějším" operákem.
5) pozn: 10bit PWM je na tohle měření dost rychlá, i DA bude asi dost rychlé... Spíš bude pomalejší to AD. Pro pomalé děje používám např. 32 vzorků po 2,5ms (80ms). Nebo aspoň 8 vzorků do 20ms). Tím se potlačí 50Hz rušení. 

6) Na záporné přepětí stačí záporný zdroj a invertující operák (z PWM). Nevím do kolika -V chceš jít (lampy víc než 40let nedělám), ale -18V udělá každý druhý IO, případně 1-2 tranzistory navíc zvládnou "cokoli".


Pro 4.b) je možné mít všechny měřící vstupy propojené na uP a oddělit jen RS232.

Ps: přeji Marasi hodně zdaru a zápalu pro elektroniku, já už musím jít teď večer řešit něco urgentního...

----------------------

Crifodo:  U nás nevím, já je mám od Hamamatsu

(upravil maras 6. 2. 2015 13:50)

Re: Mereni elektronek

Takže díky všem za zajímavé nápady. Budu se to snažit "vtěsnat" na jednu desku , uvidíme jak se to podaří.
Překopal jsem ještě to spínání toho zdroje tak, aby se nezatěžoval odpor na co mě upozornil Zuki - bylo to do očí bijící , jen jsem to prostě opět přehlédnul.

Jinak spínání zdroje je uděláno tak, že pokud není z uPc log.1 tak je zdroj gate regulačního Fetu přišpendlená na zem přes Q4  a tím pádem je tranzistor uzavřen a na výstupu je 0V.  Při přivedení Log.1 na optočlen se tranzistor Q4 uzavře a na výstupu je nastavené stabilizované napětí.  Trochu jsem upravil schéma a hodnoty součástek no a dopadlo to asi takto :

http://jpeg.cz/images/2015/02/06/rkX2g.png



Tady je průběh na výstupu při opakovaném  zapínání a vypínání stáblu

http://images.proxaudio.cz/vyvoj/prubeh.png


No a teď mě ještě napadá jaké by asi mělo být maximální měřící  napětí, kdyby se zredukovalo na řekněme  400V tak by se zjednodušil výběr součástek , nemusely by se dávat sériově kondíky atd...   

Na běžné měření lamp by to bylo asi dostatečné - nevím  tady by to chtělo asi se zamyslet a proto mě zajímají Vaše názory.  Nicméně když už se  to konstruuje od píky  tak by bylo dobré to udělat asi co nejuniverzálnější.
M.


Edit: Upravené linky na obrázky , jpeg.cz poslední dobou vypadává
Edit2 : Ještě mě napadla jedna úprava a za zítra jak budu mít chvilku tak tu zase dám
EDI3: Výměna obrázku

Web

(upravil maras 6. 2. 2015 19:20)

Re: Mereni elektronek

Takže jsem se zase dostal k Ltspicu a překopal ten zdroj snad do definitivní podoby.  Ustoupil jsem z měření proudu do 0,5A a myslím si že rozsah do 300 mA bude na drtivou většinu aplikací dostatečný.  Do schématu jsem doplnil ochranu proti nadproudu a celkově to "učesal". Dle simulace by to mělo fungovat dobře. Pokud někdo vidí něco co není dle jeho názoru OK tak určitě pisněte ať se to může probrat než to začnu stavět. ¨

No a teď  znova přemýšlím nad nějakým dobrým zdrojem předpětí rěkněme od +5 do -30 V  nějaký tip  ?  Ten co jsem měl vymyšlený se mi přestal líbit a tak to chci překopat.

M.


http://jpeg.cz/images/2015/02/06/d4X9.png

Web

(upravil zuki 6. 2. 2015 23:26)

Re: Mereni elektronek

C5 jde ušetřit, když ten bod zapojíš mezi C2 a C8. Potlačení 50(100)Hz tady nemusí být pro měření charakteristik až tak důležité jako u zesíku.... Optočlen U2 moc nechápu. Nic galvanicky neodděluje a místo něho může být tranzistor připojený k procesoru. Pokud bude buzený do emitoru (báze přes odpor na 2,5V až +5V, tj. spínaný 0 na procesoru, tak bez 5V bude zdroj v Off a zapne se tou nulou (proudem jako přes U2)... Ale není to až tak podstatné...

Pokud nechceš použít k řízení zdroje operák, tak bych místo D2 použil PNP (kolektor na gnd, kolektor na bázi Q1 (z ní přiměřený odpor na 10V), báze toho "D2" připojená na DA řízení. Pak to bude cca lineární, cca teplotně kompenzované a jednoduché. A v 0V (DA, PWM)  bude na zdroji nejnižší napětí (cca 10V )... , v +5V bude dle odporů (proudu) v emitoru Q1. V původním zapojení se bude obtížněji HW realizovat proměnné napětí V3.

(upravil maras 7. 2. 2015 10:33)

Re: Mereni elektronek

Zuki ty mě vždycky nakopneš dobrým směrem smile  Takže jsem to celé zase překopal a k řízení jsem použil operák. Stejně je tam budu používat jako měřící zesilovače  tak to není žáden problém.  Druhá půlka může například měřit napětí na výstupu atd..   Optočlen jsem tam nechával z důvodu, jelikož jsem stále uvažoval nad tím, že galvanicky oddělím měření i spínání od procesoru, ale nakonec sem se rozhodl, že na to prdím a oddělím jen převodník RS232/USB přesně jak jsi psal. Jakmile jsem si uvědomil , že na to budu ještě muset navrhovat tišťák  tak tak bylo rozhodnuto všechny "zbytečnosti" vyhodit ze schématu.  I takhle je ovšem stabilizace a potlačení střídavé složky výborná 

Takže schéma:

http://jpeg.cz/images/2015/02/07/rRZs4.png

Regulované výstupní napětí 23 - 490 V po 255 krocích

http://jpeg.cz/images/2015/02/07/rgXTV.png


Periodické spínání, napětí na výstupu  23V

http://jpeg.cz/images/2015/02/07/KzWpG.png

Periodické spínání, napětí na výstupu  490V

http://jpeg.cz/images/2015/02/07/5nosE.png

Zvlnění na výstupu 490V / 270 mA - nějakých 40mV š/š

http://jpeg.cz/images/2015/02/07/6wZDH.png


Nějaké další nápady nebo připomínky ?  smile

M.


EDIT: Výměna obrázku schémata

Web

Re: Mereni elektronek

Přes C2 moc dc proudu nepoteče smile

Re: Mereni elektronek

Ja sem cyp smile sem to pichnul na špatný nod smile  Díky za kontrolu Danharde  už je to opravené smile

M.

Web

Příspěvky [21 až 40 z 73]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Mereni elektronek

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£