Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Mereni elektronek

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 73]

(upravil maras 7. 2. 2013 22:44)

Téma: Mereni elektronek

Ahoj mam ted chvilku cas nez dojdou vsecky komponenty a tak jsem uvazoval jak "sparovat" lampy k sobe a napadlo mne co treba  zbastlit jednoduchy meric anodovych charakteristik elektronek. Premyslel ,jsem, ze nejjednodussi by to mohlo byt na Arduinu a taky lehce opakovatelne, potazmo i cenove priznive. Nechtel bych to nejak komplikovat automatickym merenim, ale jen "sber" dat pres uPC a pote seriovou linkou postat do PC, ktery by napriklad v openofficu potrebne krivky vytvotil.
Lezi mi doma nejake nepouzite Arduino - Nano , tak mozna na nem by to slo udelat (ma dostatecny pocet analogovych vstupu pro mereni vsech velicin, seriovou linku  a  je dostatecne levne.) :

Merilo by se pro kazdou elektronku (nebo system) zvlast
UCC 2x
Ua   2x
Ia    2x

A spolecne pro oba systemy
Ubias:


Mam takovou predstavu, ze by byl na zarizeni diplay, ten by ukazoval aktualne namerene hodnoty. a byl by tam dva potenciometry.
Prvni by nastavoval predpeti Ubias, druhym by se dalo regulovat napeti UCC.  Vzdy by se nastavily rucne pozadovane hodnoty a pak by se stisklo tlacitko, v tom okamziku by procesor poslal na seriovy port namerene hodnoty v predem danem formatu. Potom by se bud zpracovaly napriklad v openofficu, nebo by se mozna mohl napsat nejaky "frontend" ve wiringu a ten by primo uz kreslil charakteristiky. Co si o tom myslite, ma smysl o tom uvazovat , nebo by o to nebyl zajem ?). Casu je malo tak at se nevenuju blbostem smile

Marek

Ps: cena by nemusela byt nijak strasna. Z ciny jde Arduino objednat kolem 12 USD a displej jeste vyrazne mene.

EDIT: Mohl by na displeji byt i  vypocet rozdilu hodnot, pro rychlou kontrolu enektronek bez  vystupu na PC - to uz je jednoducha matematika

EDIT2:  Neco jako todle ale "trochu" sofistikovanejsi

http://lampizator.eu/UPGRADE/tubetester … ester.html

Web

Re: Mereni elektronek

"ze nejjednodussi by to mohlo byt na Arduinu a taky lehce opakovatelne, potazmo i cenove priznive"
Sry, ale budu sprostý: Strčte si to ardujíno do p...

Představujete si ten měřák jako hurvínek válku.  S tím, jak to popisujete, díru do světa neuděláte. Místo mačkání tlačítka na ardujínu můžu vzít ze šuplíku multimetr, a udělám totéž lepší, kvůli vyšší přesnosti měření. Akorát budu msuet ta čísla z měřáku opisovat do kompu (lepší multimetr bývá vybaven sériovým portem, ty nejlepší pak GPIB). Hlavně že tam bude ardujíno a s displejem. Ale měřit budu stejně ručně kroucením poťáků. Doprčic co to má za smysl?
Pokud nejste schopný vymyslet měřák se samostatným procesorem, doporučil bych tuto myšlenku opustit.

Aby to celé s tím procesorem vůbec k něčemu bylo, měl by ten procesor umět ovládat i ty zdroje vyšších napětí.  (Máte na to znalosti to zkontruovat?), včetně řízeného zdroje Ug1.
V praxi použitelný měřák flašek by měl obsahovat nejméně dva "anodové" zdroje (anoda a G2 pro měření pentod) a zdroj -Ug1. Každý zdroj by pak měl být vybaven měřákem proudu.
Bohužel s flaškama nemám moc zkušeností, takže co se týká jejich měření, musel bych ještě něco nastudovat.

(upravil maras 8. 2. 2013 1:12)

Re: Mereni elektronek

No  co na to rict...

Arduino bych pouzil proto, ze lze koupit HOTOVY modul se vsim vsudy za snad ani ne 200Kc. Presnost toho AD predodniku je 1023 hodnot z referencniho napeti , takze pokud referencni napeti nastavim napriklad na  3.3V /1023=0.00322 V.... Takze pokud  budu chtit merit UCC treba 300V pres delic napeti 100:1 jsem na presnosti 0.322V a to jako nestaci pro UCC nebo UA  ? .   Proud se  muze merit take pomerne velmi presne 


Vite aspon  jak meri meric elektronek BM215A ? - a sposta lidi je rada ze ho ma a staci jim na rychlou kontrolu jak  na tom lampa je.   
Jinak zadnou diru do sveta jsem s tim nechtel udelat - jen jsem treba chtel nekomu  pomoct....  Jedina vec. ktera  mne  NESKUTECNE sere je ta, ze posledni dobou jsou na forech arogantni exoti napriklad jako VY, kteri si mysli, ze maji patent na rozum a jediny spravny nazor na vec je ten jejich.  Fakt sem z reakci na ruznych forech posledni dobou znechuceny - tohle drive nebyvalo , lidi se vsude k sobe chovali slusne a na forech nevyjimaje !

Navic jsem to tu neprezantoval jako nejaky hotovy projekt, ale pouze jako napad na zkonzultovani ....    Verte tomu, ze znalosti na to abych umel regulovat napeti arduinem mam celkem slusne, ale NEVIDIM v tom zaden smysl - jen projekt zdrahne a bude slozitejsi. Konkretne to nastavni Ubiasu je uplna hracka. Jedna z moznosti je  napriklad za pomoci  digitalniho potenciometru poveseneho na SPI nebo I2C zbernici (PWM atd..). S tim UCC by to bylo trosku slozitejsi , ale i tohle by slo lehce resit-otazka je proc.

(mozna ten bias a UCC dodelam  uvidim)

Smysl to ma ten, ze jsem schopen srovnat napriklad dva systemy jedne lampy prakticky okamzite- nastavim si UCC ktere bude +-  pouzito v zamyslenem zapojeni, nastavim vypoctenou hodnotu Ubias  a okamzite VIDIM  na displeji hodnoty lampy i s pripadnou odchylkou systemu v procentech - tohle nema smysl ?   Dyt to nevyjde financne snad ani za tu cenu dvou ruckovych meridel co jsem dal jako odkaz z lampizatoru !!!!  Tak kde je problem -? Ma to byt jednoduchy meric elektronek  a to zamyslene reseni to naprosto splnuje.

PS: Jinac za tu dobu co jsem to napsal tak uz mam prakticky HOTOVY program i se zobrazovanim na displeji - mozna proto ARDUINO - protoze lze rychle naprogramovat to co potrebuju, dobre se uci zacatecnici (a proto by treba ten system jeste nekdo zdokonalil), je to levne a dobre zdokumentovane.   Cena procesoru je napriklad 100Kc,  dale prevodnik TTL na USB nebo RS232 , krystal, tistak, atd.... HOTOVY modul koupim snad ani ne za 200KC tak proc bych nepouzil Arduino rozumbrado ?

EDIT: 

Ted jsem schvalne vzal to hnusne a nepresne ARDUINO a propojil jej k laboratornimu zdroji spolecne s multimetrem PROTEK D620: A to "nepresne ARDUINO" v rozsahu 0,5 az 3,3V melo chybu orproti multimetru 0,01V (slovy: Jedna setina VOLTU) takze vysoke napeti Ucc a Ua lze zmerit s chybou  na +- 1V a to je pro zamyslenou aplikaci vic nez dost, nemyslis ?.

Web

(upravil Jan16 8. 2. 2013 1:27)

Re: Mereni elektronek

brzděte...

Možná jsem jen nepochopil, co je cílem vašeho nápadu, to se omlouvám.  Pokud vícekanálový voltmetr k PC s rozlišením 10bitů, pak nevidím problém v realizaci, klidně tím ardujínem (ačkoliv je to stejně zcestný, protože tam zvenčí někdo bude muset dobastlit napěťový děliče a další příslušenství)

Možná jsem jen trošku víc napružený, protože tu podobnou záležitost (dig. měřák na flašky) řeším v hlavě už delší dobu a vůči některým řešením mám poněkud zaujatý postoj. (Popravdě, chtěl jsem vycházet z toho BM215, jen jsem se zasekl na automatizované náhradě té propojovací matice. Jinak než spoustou relé to udělat nejde.)


(Díky, nepotřebuji poučovat, jaké rozlišení převodníku mají AVR mikrokontroléry.)

Re: Mereni elektronek

Nepoucuji , jen sem poukazoval, ze presnost AD prevodniku v arduinu je dostatecna. Zrovna ted sem zkousel to PWM a funguje to celkem dobre (na multimetru) - otazkou je co na to reknou lampy a jestli to usili fakt stoji za ten benefit automatickeho mereni. Jak jsem psal vyse napad sem dostal proto, jelikoz pristi tyden prijdou trafa a zacinam stavbu zesilovace a chtel bych vybrat vhodne pary z lamp ktere mam a na to by to zapojeni mohlo  bohate stacit ne ?

Marek

Web

(upravil maras 8. 2. 2013 5:07)

Re: Mereni elektronek

Zkusil jsem takove "ucelove" zapojeni s Arduinem.   Zkousel jsem ridit PNP tranzistor pomoci PWM z arduina (pres NPN tranzistor). Nastavil jsem mu podminku pri dosazeni urciteho  napeti (zvolil jsem 15V) proved akci (delic napeti z trimru 10:1). Nejhorsi vysledek bylo prestreleni pozadovaneho napeti o 0,19V - coz mi prijde na anodovem napeti jako nepodstatne (verim, ze to pujde jeste optimalizovat).
Ovsem napeti U bias - tam by uz to mohlo delat problem.
Zitra koupim nejaky vhodny PNP darlington a vyzkousim to na 300V a pokud vse dopadne dobre tak premyslim o tomto:


Potakem se nastavi presne pozadovane  napeti Ubias, Potom by se mohla nastavit maximalni anodova ztrata lampy dle katalogu,nebo az tam kde chceme merit  (tlacitky + a -  ) pote se stiskne START a Arduino provede serii mereni anodove charakteristiky od 0V po max.povolenou anodovou ztatu  s krokem 5 nebo 10V (nebo i jemnejsim . Vzdycky po ukonceni smycky posle namerena data na seriovy port. Zaroven si namerene data ulozi do promenne (mozna pro rychlou kontrolu na displeji by stacila jen suma anodoveho proudu, nasledne podelit poctem mereni a porovnet oba merene systemy lampy s tim , ze rozdil v procentech  by se  nakonec vyhodil na displeji pro skonceni mereni).

No a potom by slo na PC pripadne  z namerenych hodnot sestrojit anodovou charakteristiku.  Ovsem furt si nejsem jisty jestli to stoji za tu namahu smile

Takze by se merilo :

Ua- pro obe lampy
Ia - 1 Lampy
Ia2 -2 Lampy
Ubias

Referencni napeti procesoru  by mohlo byt 1.1V,  pokud by se Ia merilo napriklad na 10 Ohmovem odporu sel by zmerit max. anodovy proud 110mA.
Presnost by byla  (1,1/1023)=  0,001076V coz mi prijde dostatecne.

Marek

EDIT: Jeste pred spanim jsem dal do google vyhledat "Arduino curve tracer" a hele:

http://arduino.cc/forum/index.php?topic=70003.0

Tady je podobny projekt, ovsem zamereny na tranzistory. smile

Nasel jsem i projekt zamereny na elektronky , ale ten byl mnohem vice sofistikovanejsi nez to co zamyslim udelat ja.

Web

Re: Mereni elektronek

A není jednodušší si prostudovat manuál k BM215 a doplnit měřák o potřebné funkce?
Lze tam poměrně jednoduše přidat i regulaci Ug1.
A zkus popřemýšlet proč je měřák udělaný právě tak jak je, proč jich bylo vyrobeno tolik a proč je o něj zájem dodnes.
A i kdyby bylo měření procesorem seberychlejší ničím neodstraníš minimálně minutovou prodlevu při nahřívání elektronky...

Re: Mereni elektronek

Njn  ja si myslim taky ze BMko je fajn , nicmene ho nemam a tak sem se snazil si nejak "pomoct" smile   Jinak dalsi problem ktery sem si ted rano uvedomil je ten, ze nejsem schopny Arduinem jednoduse merit zo zaporne predpeti - Ubias.  No  tak nevim... jeste si to necham  projit hlavou. DNeska poku vyjde cas zkusim jeste to PWM primo na vysokem napeti a podle vysledku se rozhodnu jestli se na to vysmolim  a nebo s tim zapojenom co mam na nepajivem poli alespon nejak naparuju lampy co mam doma.  No uvidim.

Marek

Web

Re: Mereni elektronek

Regulace Ug1 u BM215A vůbec nic neřeší. Pro nějaké srovnatelné měření se musí použít ss zdroje pro anody a g2, nebo aspoň vyhodnocovat jinak, než tím ručkovým měřákem.

Web

Re: Mereni elektronek

Tak dneska sem dosmycïl dom nejake drobnosti co mi chybely abych mohl v pokusech pokracovat. Ovsem nesehnal jsem potrebny tranzistor v GM nebyl skladem. Tak se jeste podivam zitra do "suplikovych" zasob a treba neco najdu at muzu vyzkouset to mereni na realne lampe - nasel jsem jednu ECC 85 kterou hodlam obetovat smile  (pevne doufam, ze to prezije bez uhony smile )
M.

Web

Re: Mereni elektronek

tohle by mohlo bejt řešení....
http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3.html

(upravil maras 9. 2. 2013 16:13)

Re: Mereni elektronek

JJ na todle jsem taky narazil - tam to maji dotazene k dokonalosti.... Poardne si tam prectu jak to vlastne meri. A treba se tam neco priucim smile

Web

Re: Mereni elektronek

Akorát celej kit je dost drahej...
Ale myslím si, že kdyby byl někdo schopen vymyslet onen SW do libovolnýho jedočipu, tak zbytek HW je velmi dobře propracovanej.
Keby se to dalo realizovt tak do 2 litrů, tak bych do něj šel.
200 éček + řešení  zahraniční platby a tp. je pro mne moc....

Re: Mereni elektronek

Bohužel příliš malé rozsahy a pokud se nepletu, není možný kontinuální chod - tedy pouze pulzy. Vlastnosti elek za pracovní teploty tímpádem zůstávají utajeny sad.

Web

Re: Mereni elektronek

Ted se mi trosku nedostava casu, ale  urco neco pomerit s tim arduinem zkusim.
M.

Web

Re: Mereni elektronek

Sendy:
To jo, máš recht ale něco, co by šlo do 800V, 0,25A do anody a kontinuální produ by nešlo pořídit v týhle cenový relaci....
Bohužel  i tahle cena je pro jednotlivce dost vysoko.
Ono se snímáním charek elek je to těžký. POřádný mašiny , který by byly dostupný , nšjsou , amatérska to bastlit není jednoduchý - pokud chceš záznam na počítač. dá se to realtinvě snadno zbastlit na klasickej osciloskop,  ale i tak je to složitý zapojení (přepínání Ug1 synchronní s pilou časovky, Ua odvozeno od pily časovky Ia měřeno X zesilovačem.
No a máš obrázek na malinká osciloskopický obrazovce... zaznamenat tak leda foťákem s dlouhou expozicí...

Re: Mereni elektronek

To nemůžeš brát tak, že to bude v téhle cenové relaci... to je nesmysl. Jde o to, aby to vůbec bylo. Pořádných mašin je i ve světě doopravdy málo, sériová výroba - až na výjimky - prakticky není.

Obrazovka osciloskopu nemusí být až tak maličká, viděl jsem nějaký pomalý skop i s úhlopříčkou kolem 240mm. Ony i originální charakterografy nemívají obrazovky extra velké, ale už rozdíl v přesnosti rastru může znamenat několikanásobnou přesnost a rozlišení.

http://ema.sweb.cz/servis/CT_emg.jpg

http://ema.sweb.cz/servis/CT_TEK.jpg

Web

(upravil Dalča 16. 2. 2013 14:26)

Re: Mereni elektronek

Temi provokativnímu obrázky chceš naznačit, že máš teka 576????

Můj celoživotní sen....

Závidím ti i toho maďara....

Re: Mereni elektronek

Vždyť i dělník ze šroubárny... Verigilia v originále... neber to jako provokaci smile.

Maďar je na takové základní domácí žvýkání postačující. Jeden byl před Vánocemi na Aukro a prošel jen za 300,-.

Web

Re: Mereni elektronek

To si děláš kozy!!! za 3 kila???
Já bych šel i na 3 litry....
Tak tomu se říká pech....

Příspěvky [1 až 20 z 73]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Mereni elektronek

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£