Re: Konektory ( CINCH )

Já bych spíš řešil jinou věc, a to zemní smyčku: Pokud mám stereosignál, třeba z výstupu předzesu na gramo, DAC a propojím ho dvěma kabely do zesilovače, tak si zakládám na pěknej brum, nebo ne? jak se tohle řeší? obyčejný dvoucinche do panelu mají země spojený, a co třeba 5.1 signál z DVD (PC)? Tam už budou ty signály ve třech samostatnejch kabelech s plochou smyčka odhadem 200cm2.
Samozřejmě nepočítám do toho třeba konce ala DPA, kde jsou dva oddělený kanály a žádná smyčka nevznikne.

Re: Konektory ( CINCH )

stiglitz napsal:

ale jestli někdo pozná zvukově rozdíl v konektoru za 60 kaček, a nebo za litr, tomu prostě nevěřím.

A to řeší kdo? O tom není toto vlákno.. Tady je jen pár odkazů na rozumně mechanicky provedené konektory za normální cenu..

Web

(upravil mechanik 4. 11. 2016 14:41)

Re: Konektory ( CINCH )

Tak ako sa to robí vznikajú slučky neustále, menšie alebo väčšie. Jediná možnosť je, DAC má zeme oboch kanálov vždy spoločné, od toho bodu tahať 2 vodiče pre každý kanal a už nikde to nespojovať. Dual mono nie len koncák ale aj predzosilňovač. Prepínanie vstupov zase urobí problémy. Jediné riešenie je odpojovať aj zeme a ošetriť to proti lupancom... Posledný problém je "kolík" krabíc. Tak to urobiť v dvojitej izolácií a mať to bez kolíku. Možno pomôže ten diodový mostík a súčiastky okolo a prepojenie na vstupné cinche. To druhé som neskúšal, momentálne mám HiFi bez krabíc. Takto mám 50Hz a násobky na takej úrovni že ich nepočujem ani s vyradeným potenciometrom, teda na plno a s uchom na reprobedniach ktoré majú 97db/2.8V/1m. Dual mono preamp je sice drahší ale človek má pokoj. Zemné slučky sa neustále riešia aj na slovanete a je to hrozné... Jediný kto sa rozhodol to vyriešiť rozumne je Peter SPX, jeho preamp je dual mono. Okrem toho to chce tiež kvalitný návrh zemnenia na plošných spojoch čo má vplyv aj na THD v zátaži a kvôli indukčným slučkám a väzby medzi nimi ktoré tu nedávno niekde rozoberal Danhard.

Re: Konektory ( CINCH )

reeb: já jsem se jenom ptal, jaký má smysl mít ultradrahé konektory na komponentech, pakliže v těchto zdrojích signálu, a zesilovačích jsou  - to, co jsem napsal - má snad některý kondenzátor, odpor, tranzistor, pozlacené vývody? O to mi jde, protože pak pozlacené konektory, cinch, nebo i kbednám, nemají význam, Neutrik, já nevím, jaké značky, ale shodneme se, je potřeba mechanicky solidní, elektricky stálé, propojení. Tomu rozumím. Nic mi nepodsouvejte. Ale - jenom jsem se ptal na váš - všech - názor, mají smysl, ty předražené věci? Když jsou v komponentech, špičkových komponentech běžné spoje, jaké taky jiné, že, a použijí se běžná propojení, je to bezpochyby sračka. Není to tak? Co myslíte?

(upravil mechanik 4. 11. 2016 20:11)

Re: Konektory ( CINCH )

na to som ti už odpisoval pred 2 rokmi smile

mechanik napsal:

stiglitz, jedna vec sú spájkované spoje a vodiče celkovo a druhá zase rozpájatelné, prípadne často rozpájatelné, kontakty. Zlato zaistí dlhodobú stálosť povrchu a minimálny prechodový odpor. Ved pozlátené sú aj kontakty RAM, procesorov a iných komponentov v PC. Že sú spoje inak medenú vôbec nevadí, ani cín.

Prechodový odpor v kontaktoch je "svina" neraz som mal kovy pritlačené tesne k sebe a nechápal som pre čo cez to nejde signál alebo neviem namerať rozumný odpor. Určite si to zažil, napríklad tie reproterminály, kontakty na pružinu, kov hádam hliník alebo čo... Ked v tom človek mal zastrčené medené lanko ktoré tiež už trochu oxidovalo tak bolo nepochopitelné ako to môže stále vypadávať... K tomu je dobré to zlato.

Teraz komponenty spínam +5V do ATmega328. Mám tam nejaky asi pocínovaný kláblik, konkretne 2. Zapínam to tak že sa tie droty dotknú. Prekvapivo často ich pritlačím k sebe a ono to vôbec nič nerobí.

Myslím si že konektor za 1000kč zmysel nemá ale tie lacné majú často nejake problémy. Napríklad nakamichi bananky som často dostal už nalomené. Pri CINCH som mal zase problém s mechanickou konštrukciou kedy tam bola "vôla" a teda kontakt aj tak vypadával a pri iných kusoch napríklad opačný problém že sa tažko zasúvali. To všetko v rámci jedného typu. Tiež som tu mal ESI juliu ktorá nemala kontakty zo skutočného zlata a konektory po rokoch hnusne zoxidovali. Dosť trvalo než som na trhu našiel použitelné konektory s ktorými sa dobre pracuje a vydržia.

Re: Konektory ( CINCH )

Ano, pérové svorky jsou problém, měl jsem potíže s pérovými svorkami. Překvapuje mě, že jsem je viděl i na relativně drahých komponentech.

Re: Konektory ( CINCH )

Navic je u tech oxidu/hydroxidu kovu nelinearni odpor, obcas se to chova jako usmernovac..

Web

Re: Konektory ( CINCH )

Zdar hoši, nerad zakládám nová vlákna, to jste si už určitě všimli, ale mám celkem vážný dotaz, tak jsem ho dal sem. Něčemu rozumím víc (tam rád poradím), něčemu míň (tam se jenom ptám) a ve vysokofrekvenční technice technice se teda moc neorientuju.

Otázka: Dá se použít spojení CINCH ve VF technice? Je to úplná hovadina, anebo se to dá s přimhouřenýma očima používat?

Prosím o nějakou fundovanou odpověď.

Vím, že to není ideální spoj pro VF, ale trochu si těmi cinchi pomáháhám, protože se s nimi líp dělá, např. mám čítač (měřič frekvence) někde přes 60 MHz a kvůli jednoduchosti mám na panelu dodnes právě cinch, mám rámovou anténu, kde mám cinch, oscilátor pro zkoušení v řádu MHz, tam mám cinch také atd.
Proto moje blbá otázka. Samozřejmě znám vf konektory (BNC a jiné...), ale to připojování koaxiálu k nim, to je aspoň pro mě očistec a navíc nemám takovou tu jistotu, že mám všechno správně a pevně.

(upravil hranatybraska 7. 12. 2016 18:35)

Re: Konektory ( CINCH )

Tak vlnová impedance je daná rozměry a tu bych zrovna řekl, že to průser nebude. Tak do 50MHz bych to vzhledem k vlnový dýlce vůbec neřešil. Bude to mít impedanci někde mezi 50 - 150ohmy, podobně, jako ty stíněný kabliky co používáš. Pokud nemáš propojovací dráty desítky metrů dlouhý, a netlačíš tím Watty výkonu, tak tě to asi nemusí zajímat.. No ale fakt je, že alespoň mě se s BNCáky a koaxem teda mnohem líp pracuje.

Web

(upravil reeb 7. 12. 2016 19:40)

Re: Konektory ( CINCH )

Třeba tady ty jsou prý použitelné až do 1GHz big_smile

http://www.wbt.cz/produkty/panelov%C3%A … ums-detail

jinak cinch každého výrobce je jinak mechanicky provedený, impedance bude různá..nedefinovaná. Ale do 50MHz by to nemusel být problém..
Použi bych BNC..

Web

Re: Konektory ( CINCH )

pokud to máš "na hraní" tak každýho věc, za vf konktor se vydává i PL, ale to je tak na z dnešního pohledu nf zařízení do 30MHz,  ale v profi anténařině se používají téměř zásadně N konektory, a díky číně je jich tolik modelů, a tolik různě zprasenejch jak po el. stránce, tak po mechanické, tj těsnost proti vodě a možnost kvalitně připojit stínění. Samozřejmost je mít správnej konektor pro správnej koax, to platí i u BNC i u F konektorů. Ale v profi jde o kmitočty do 1.5GHz, kde už vlnová délka konektoru jistě není zanedbatelná a je důležitá i životnost ve venkovním prostředí. V laboratoři samozřejmě BNC,  nejjednodušší je koupit hotový šňůry.

Re: Konektory ( CINCH )

Díky za odpovědi.

Jenom vysvětlení:
Trochu si teď hraju i s přijímací technikou (myšleno chci chytat i něco jiného, než je v našem éteru normální), panelák máme zarušený, na balkóně je to o něco lepší. Mám tam dipól na CCIR, chytám na něj v údolí u řeky(!), navíc naproti ve směru na Rakousko máme kopec, který postupně stoupá k 500m n m. (!), několik stanic Österreich někdy i Slováky. 75 ohmový koax zakončený řádným konektorem pro rádia. Totiž, podařilo se mi nedávno vymyslet a zrealizovat otvor z bytu na balkón v zatepleném bytě tak, že že jak zateplení tak rám plastových dveří zůstal nedotčen. Bylo to trochu krkolomné, ale zadařilo se. Také si hraju s rámovou anténou pro AM, ta musí být ale laděná otočným kondenzátorem (aby byla v rezonanci), z vazebního závitu do bytu, dále si hraju se smyčkovými mag. anténami, ty laděné být nemusí, protože jsou zatížené nízkou impedancí dvoutranzistorového zesilovače a právě v pásmu KV a SV je na balkóně jakž takž čistější éter než doma. Jsem si vědom toho, že téma příjmu v pásmech AM moc na Adioweb nepatří, ale mám radost z dálkového příjmu jako prostředek, né účel. Kdybych bydlel na vesnici, nic takového bych neřešil a radost by mi dělala drátová anténa na AM a pořádná zisková anténa na CCIR.

No a k věci - do druhé díry, kterou jsem vyvrtal vedle té první, chci prostrčit kousek koaxiálu a kovové samice cinch, což by mělo sloužit jako takový "servisní" můstek mezi balkónem a bytem. Tam bych si hrál s těmi různými anténami. BNC jako takové dejme tomu zpracovat umím, ale to závěrečné utahování je pro mě očistec - je tam všechno v pořádku?, není středový vodič načatý a nepraskne někdy? drží mi připájení ke špičce spolehlivě?... to s chincem je lepší práce a pro VF jenom přiletovaný střed a stínění koaxu na plášť i za cenu nevyužití odlehčovacího svíracího plíšku za cenu menší mech. odolnosti v tahu. Ale celý můj problém je v tom, že jsem nevěděl, zda izolant cinche vyhovuje vůbec dielektricky atd.

Myslím, že co jsem chtěl slyšet, jste mi řekli. Dík.

Re: Konektory ( CINCH )

Cinch pouzit pro VF lze.
Nema sice presne definovanou impedanci, ale to nema ani PL konektor a presto se pouziva az do cca 1GHz.
Prenese v pohode dokonce i VF vykon, pri normalni a vyvazene impedanci, kolem 100W.

Problem muze byt u starsich konektoru dielektrikum, ktere byvalo treba u teslackych "cinch" alias RCA konektoru z textitu, ktery muze navlhnout a pak pri prenosu VF, muze zahoret. Stejne tak bakelit a pod.
Dnes bych se nebal,  ve vetsine pripadu je tam nejaky termoplast, ktery neni nasakavy, ale nemelo by na to prset, rosit se na tom voda, jinak bude mit ten cinch nejaky utlum, ktery nelze jednoduse definovat.
Ale pro docasne propojeni na prijem, to postaci.
BNC konektoy, pripadne TNC, SMA, ale sou vhodnejsi, maji obvykle lepsi odolnost, proti vniknuti vody.

Re: Konektory ( CINCH )

Na koax pro TV/FM se mi líbí F konektory a redukce.
Pro průchod koaxu oknem se vyrábí levnější průchodky, https://img1.emos.eu/_t_/files/product/attachment/2305032010_04-S5378_98_98_fit.jpg
nebo tenčí.
http://www.penta.cz/Libraries/thumbnails/483957-300x258-into-255x255x255.jpg

Re: Konektory ( CINCH )

O okenních průchodkám vím.

Jejich přítomnost na trhu a určitě i jejich spokojení uživatelé jsou další důkaz toho, že to v praxi s impedancema nebude tak horké (viz ploché vodiče). Jedině že by měly v koncovkách symetrizační členy... Ikdyž ta plochá tenčí podle vzhledu je tam možná i má. A zrovna tak ocelová kostra plastových oken. Ona i ta VF technika má asi určitou blbuvzdornost.