Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » PA a zvukařina » vytlumeni reproduktoru

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [3]

Téma: vytlumeni reproduktoru

Zdravi, mam neobvikle prani smile
Da se nejak vytlumin zadni strana reproduktoru z venci?
Jde mi o to, aby za hornovyma reproduktorama nebyl hluk, aby vsechen hluk byl vzyrovan jen dopredu

Re: vytlumeni reproduktoru

Pokud se bavíme o subbasech, tak kdysi se k nějakým Wbinám dávaly jakýsi křídla po stranách, ale to bylo spíš pro natažení rozsahu o kousek níž. Vzhledem k dýlce zvukových vln na basových frekvencích ale bude "vytlumení" nereálný a patrně jediná možnost by byla nějaká formace pro kardioidní provoz + slušný DSP + laborování.

Re: vytlumeni reproduktoru

Na basech pro začátek by stačilo prubnout 2 stejná breptobvedna dát za sebe, tu zadní přepólovat a krimt přes zpožďovačku danou vzdáleností membrán od sebe. Už se to tu řešilo....

soustavy basových repro "zorganizovaných" tak, aby basy hrály kardioidně, tj dozadu pokud možno vůbec. Dosáhnout předozadního poměru ak tlaků 15dB (tj bedny dozadu hraje -15dB než dopředu) lze dnes již standartně.
Musíš na to mít 2 identické reprosoustavy (basové). Jednu dáš klasicky a druhou za ní (nelogické, že) mezi ně vrazíš zpožďovací linku, kde nastavíš zpoždění přesně takové, jaká je vzdálenost membrán (nebo vyzařovacíh otvorů) od sebe a zadní bedně k tomu ještě otočíš fázi (otočíš reorobednu tak, aby "hrála dozadu"). No a v tu chvíli se signály dopředu jdoucí z té otočené bedny  odečítají se signály dozadu jdoucí z první bedny a tím vznikne ona směrová charakteristika. Je to použitelný jen pro SW, protože to pracuje (díky proměnné délce vlny) jaxi dost úzkopásmově. Samozřejmostí je nutno mít 2 reprobedny a 2 zesilovače a taky si musíš uvědomit, že ten výkon, co cpeš do 2 bedny jde pánubohu do oken a nepřispívá k tvorbě ak. tlaku pro posluchače, nýbrž je z většiny použit pro  "vymazání" akustického tlaku za reprobednama. Ale má to značnou výhodu, že ti na stage nedrnčí brejle basama, tak jak když použiješ klasický PA s basáky, co mají omni vyzařovací charakteristiku (absolutní většina standartních SW)

Příspěvky [3]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » PA a zvukařina » vytlumeni reproduktoru

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£