Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Dílna » Jaký koupit osciloskop?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

(upravil Dohnalik 25. 12. 2012 17:14)

Téma: Jaký koupit osciloskop?

Zdravím, momentálně se rozhoduji jaký koupím osciloskop, protože bez něj, jak sami uznáte, se pracovat nedá a do školy si nemůžu tahat měřit všechno...
Jako první mě zaujal tento Rigol: http://www.batronix.com/shop/oscillosco … 1052E.html
Je levný a něco málo asi změří. Dá se upravit pro 100MHz pásmo, ale to rozlišení je katastrofa a dost lidí říká, že prostě nestojí takové levné škopky za nic.
Tak jsem koukal dál a celkem mě zaujal tento: http://www.batronix.com/shop/oscillosco … 7102V.html
Sice si připlatím, ale mám 100 MHz v defaultu a hlavně má mnohem větší rozlišení a display. Avšak pak mě zaujal ještě tento:
http://www.batronix.com/shop/oscillosco … 8202V.html stojí už sice balík (pro studenta), ale má dvojnásobnou šířku pásma a vzorkovací frekvenci.

Moje otázka zní, jestli se vyplatí připlatit si za ten poslední, nebo stačí ten první Owon, případně jak to s touto značkou je? Neposere se mi po 3 letech? Pokud máte nějaké jiné návrhy na škopek tak budu rád, když se podílíte. Měřit s tím budu hlavně Zesilovače, předzesilovače, sluchátkáče...prostě všechny druhy analogového audia + digitál u DAC, u procesorů atd... Analogy moc nepřichází do úvahy, tolik místa nemám a jsou značně nepohodlné. Díky moc

(upravil reeb 25. 12. 2012 17:52)

Re: Jaký koupit osciloskop?

Nějaké povídání máš tady:

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … ight=rigol

omezené rozlišení je dané 8bit

Já mám docela dobrý analog který pro audio má něco do sebe, z digitálů jsem zvažoval bud Rigol DS1052E  nebo Hantek

http://www.silcon.cz/ds1052e.html

http://aukro.cz/digitalni-pametovy-osci … 94607.html

jako správný váhavec ještě počkám big_smile

Jinak v Prakticke elektronice tet vychází článek o digitálních scopech, v současném čísle byl tuším 4 díl.

Web

Re: Jaký koupit osciloskop?

Owon neznám, UNIT bych taky nechtěl  ale Rigol léta vyrábí osciloskopy pro HP, takže to asi umí..
Ale takový Lecroy.... wink

Web

(upravil The_P 25. 12. 2012 18:23)

Re: Jaký koupit osciloskop?

Mam Owon SDS7102, kupovan prakticky pred rokem, aktualne v reklamaci v GME zatim bez odpovedi co s nim je. Pokud uz takovy stroj kupovat, rohodne silne doporucuji nekde u nas ci tam, kde to jde dobre reklamovat - a klidne si ty 2000,- za to priplatit, udajne hlavne starsim revizim odchazely zdroje pac kondenzatory. Kdyz tohle pominu, tak prakticke zkusenosti - obsluzny soft IMHO nestoji za nic, lec zakladni fuknce zvlada. Ukladani obrazku na USB a vubec prace s USB trva vecnost, ale jde to. VGA vystup se obcas hodi, ale display je tak velky ze mereni je skutecne velmi pohodlne. Co se praktickeho pouzivani pri ladeni zesilovacu a nejakeho zakladu digi tyce, nemuzu si stezovat a sel bych do nej znovu. Zvlast, kdyz jsem zatim nenarazil na problemy s jeho rychlosti ani funkcemi (samozrejme nelze cekat za tuhle cenu ze to umi vse a dokonale), vzdy jsem zmeril co jsem potreboval. Hlavne kdyz vidim jak mala rozliseni ty Rigoly maji, rikam si vzdy sakra, dobra koupe to byla. Snad mi ho brzy z GME vrati, udajne se jich tak moc nereklamuje a kdyz tak 90% zdroje ze starsich serii.

killerX3: Onehdy nekdo srovnaval a meril sum ruznych skopku, Tektronix i Agilent oproti tomuhle Owonu s velkym prekvapenim prohraly (srovnatelna rychlostni kategorie), hlavne co se tyce poslednich revizi Owonu, tam az prekvapive o hodne. O HW kvalite a robustnosti se samozrejme nema cenu zminovat, ale zdaleka neni vsechno zlato co se trpyti, asi jako ty Thinkpady zde vynasene do nebe. Vzdy je to kompromis a co vyuzijes vic, zadne 'tohle nikdy a tohle vzdy' dneska prakticky neexistuje, na tyhle soudy bych si dal docela pozor, nic ve zlem wink

PS: Jeste k tomu Owonu, tohle: http://www.eevblog.com/forum/reviews/re … n-sds7102/ jsi predpokladam videl. Neco nove FW upravily (update bez problemu) a neco zustava. Jestli Ti to bude stacit je na Tobe pripadne, ale ja ho bral prave mimojine ze zaklad je OK a nechtel jsem delat 'bastly' na tech Rigolech. Tot mych 5 centu.

(upravil Dohnalik 25. 12. 2012 18:47)

Re: Jaký koupit osciloskop?

Díky za názory, myslím, že killer bude mít s těmi enkodéry pravdu, dost se to žeprej u těhle škopků sere... Tak co tento? http://www.gme.cz/osciloskopy-digitalni … -p720-094/ ?

Ale asi možná te´d pro začátek půjdu do toho co "má" The_P http://www.gme.cz/osciloskopy-digitalni … -p720-091/ , jak je na tom s rychlostí měření u digitálu, tj aby se tím daly pěkně odrušit zákmity na obdélníku lezoucího do DACana co má třeba 40 MHz? nečekám zázraky, ale tohle by bodlo.

Pokud ne, tak bych si připlatit za tento http://www.gme.cz/osciloskopy-digitalni … -p720-093/ , ten už má 2GSa/s

(upravil The_P 25. 12. 2012 18:55)

Re: Jaký koupit osciloskop?

Mit to v ruce, zmerim trebas neco na externi zvukarne a ukazu, tohle je imho subektivni a takhle bych tahal z pameti, merim skoro vyhradne analog posledni dobou takze asi nemohu uplne slouzit v tomhle. Nicmene prinejhorsim to na klepajicim se sumu / pridanem sumu jde poznat docela dost vysoko, zvlast kdyz si to jeden roztahne, ale samozrejme to uz se jeden pak k tomu limitu blizi. Je to holt tezky a taky jsem se bal rychlosti, ale nakonec to alespon pro mne je dostatecne, vic ted bohuzel nemohu rict wink

PS: K enkoderum - rozhodne jsem skopek nepouzival kazdy den, takze tohle musi posoudit jini, zatim byly ok ale z toho opravdu nelze usuzovat.

Re: Jaký koupit osciloskop?

Ok díky, předpokládám, že jsou to všechno 8 bit, nevíte někdo o nějakém alespoň 9 bit do 15k? Někdo na slovanetu psal LeCroy, ale asi špatně hledám, nikde v Česku do 15k a 9 bit jsem nenašel.

(upravil reeb 21. 1. 2013 0:08)

Re: Jaký koupit osciloskop?

Lecroy je špička..

http://cz.farnell.com/jsp/search/produc … 11,1633312

https://www.distrelec.cz/lecroy?gclid=C … zAod8T0AhA

zná někdo http://www.attenelectronics.com/  ?

Web

(upravil Ollie 26. 12. 2012 5:04)

Re: Jaký koupit osciloskop?

Atten známe, některý modely jsou to samý co nejnižší LeCroye, http://youtu.be/JaIuSnODbOM - aby to nebylo jednoduchý, tyhle řady prý vyrábí OEM výrobce Siglent smile
Z těch levných skopů okolo 10k by měl být v současné době nej asi Owon SDS7102, pokud nevadí tragické možnosti připojení k PC.
Mě teď zaujal Rigol 2072 , cena už je pravda vyšší, ale funkčně je podle všeho taky o hodně dál. Má i Hi-Res režim, což může být zároveň odpovědí na otázku dostupného skopu s větším vertikálním rozlišením...

Web

(upravil zuki 26. 12. 2012 10:56)

Re: Jaký koupit osciloskop?

Co je to platné, když se rozlišení (u cenově dostupných skopů - pro obyč. smrtelníka) posunulo z dříve obvyklých a platných cca 7 bitů nejdříve na 6bit -aby to bylo levné a dostupné a posléze a na 8-9, když stopa je na 10cm obrazovce silná cca 0,5-1mm a třepe se šumem o další 0,5-1mm. Když si to převedete na rozlišení přes obrazovku, tak se dostanete na platných (použitelných) 6-7bitů...  Na výše uvedeném videu je to taktéž patrné a koresponduje to s tím, co za posledních 5-10let vídávám na stolech... sad  Připomíná mi to 100W-1kW(ppppp..ooo..ppp) od NF mikrověžičky ... prostě dnes oblíbené hraní s čísly a jak se říká skutek utek... 

Takže nejdříve, pokud je možnost, to někde skouknout, aby po koupi nepřišlo rozčarování, že jsem chtěl Bugatti-Veyron a dostal jsem něco co jede jen 80-desátkou...

Re: Jaký koupit osciloskop?

zuki: Můžeš napsat příklad "starého dobrého" a "nového špatného" dostupného digitálního skopu? Nebude ten větší šum novějších skopů způsoben mj. větší šířkou pásma? Ty nejlevnější skopy zřejmě budou mít analogovou část horší, ale to je snad jediná nevýhoda, pořád si myslím že nikdy dřív nešlo za pár peněz koupit tolik muziky jak dnes, buď ten Owon, nebo slavný Rigol DS1052E už stojí jen asi 7k5, za tu cenu nikdo nečeká Veyron smile Proti šumu pomůže omezení šířky pásma, u periodických signálů průměrování, nebo ten HiRes režim.

Web

Re: Jaký koupit osciloskop?

A ještě jedna otázečka, vyplatí se teda připlatit 3k za ty 2GSa/s, nebo mi pro těch 100MHz nějak slušně stačí i ten 1GSa/s?

Re: Jaký koupit osciloskop?

Vzorkování se mění. OK, připlatím si za ty 2GSa. Díky

Re: Jaký koupit osciloskop?

Ollie: Jak už jsem nedávno v jiném příspěvku zmínil, nedám dopustit na mého možná už 20 letého domácího stařečka Tektronix TDS210 60MHz/ 1GS/s /8bit (nemá na sobě rok výroby, je to jeden z prvních vyrobených vzorku). Ten, jak se říká ve své době předběhl "konkurenci" možná i o 10let. smile Do dnešní doby na něm vše funguje, dokonce jsem ho asi 3 roky tahal obden v tašce z jednoho konce Prahy MHD na druhý konec. A stopu má na 7,5cm aktivním rastru (z 9cm displeje) asi tak 0,4mm (s občasným šumem tak do 0,6mm). Používám ho skoro denně, dokonce i sondy jsou orig. V práci nám od jiných různých skopů (výrobců) vydrží sondy jen pár let... Nemá FFT, ani USB (na to si musím vzít něco modernějšího), ale dělám s ním, nebo v práci s 100MHz TDS220 nejraději. Následující první barevné řady od Tetronixu (ve stejné krabici) byly pak šumem katastrofální, po pár letech se to zas trochu zlepšilo.

A k vzorkování 8bit.
Mám dojem, že asi všechno dále zmíněné má napsáno min. 8bit, dokonce i  25MHz/100MS/s šunka OWON 5022 (kterou jsem dal staršímu synovi před pár rokama k vánocům). Tehdá jsme kupovali do práce asi 15 skopů OWON (60-100MHz) pro "digitálisty", kterým stačí rozpoznat log 1 od log 0 (případně "třetí stav") a já si za velmi dobrou cenu přiobjednal jednu slabší šunku. Ale rozdíl je právě v tom šumu. Máme v práci různý lepší 200-350MHz/2GS (možná i 500MHz, nesleduji to už moc) skopy od Tetronixe, Owonu, Agilentu apod, ale skoro vše novější bez ohledu na frekvenční šířku pásma šumí jako prase. Stopa je často odhadem tak 1mm a s šumem i víc.

A ještě jedna poznámka k výdrži (snad to už někdo výše také zmínil), po pár letech používání OWONU v práci ( i těma digitálistama, který s tím zatočí tak 2x denně) jim odchází ovládací knoflíky. Synovy, který ho používá max. tak týden z měsice, zatím drží.

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Dílna » Jaký koupit osciloskop?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£