Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » SW kappa 15lfa

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 36 z 36]

Re: SW kappa 15lfa

děkuji, toto zapojení bylo zveřejněno i v ar 7/2000 str. 13
ten popis výhybek od RNDr. Bohumila Sýkory je v modrém amáru 1/2005, nedávno jsem to četl. smile
tak ,že by tam bylo pár opéráků navíc by ani nevadilo.
to by stačilo hodit za operák IC1b do serie ještě jeden opérák zapojen analogicky s čtverytým poťákem né?

Re: SW kappa 15lfa

Stačilo, pokud to budeš řešit jako dolní propust 24dB/okt.
Čistější je pustit do satelitů pouze vyšší kmitočty. Ono při větším zatížení ty basy mohou dostat pozici membrány (respektive kmitky) mimo Xmax.
Tuším, že Xmax bývá někdy definováno také jako pozice, kdy je zkreslení 10%.
A zatímco zkreslení na kmitočtech pod 100 Hz se jakš takš rozeznává až na úrovni jednotek %, zkreslení středů, vnášené basákem satelitu v pozici blízko až mimo Xmax je hodně znát už při desetinách procenta, i méně. Proto je lepší tam membránu ani nepouštět.
Díky za toho Sýkoru (jeho popis je skvělý, je špička v ČR), už vím, kde to mám hledat, jen to najít.

Re: SW kappa 15lfa

http://leteckaposta.cz/889220379 tady to je.
takže, jestli to teď chápu správně. vy plánujete překopat tohle zapojení na sub výstup a pak výstup L-R (levý a pravý) 

Otas napsal:

klasickou L-R výhybku .

big_smile jsem idiot. nepochopil jsem to v kontextu a předpokládal jsem Linkwitz-Riley. (:D) chápu to teď správně?

Re: SW kappa 15lfa

Asi ano, plánoval jsem naimplantovat výhybku z obrázku 63 (12dB/okt.) nebo 65 (24 dB/okt.), obojí samozřejmě dvakrát pro každý kanál místo těch dvou operáků. Výstupy LP sečíst a prohnat tím zapojením od Alana Krause.

Re: SW kappa 15lfa

jojo, vím jak to myslíte. možná by se k těm satelitům hodila taky ta korekce, ale to by tam musel přijít ten quadro poťák nebo tam hodit nějaký přepínač +3 +6 +9 +12db třeba. nebo netuším jak by se to dělalo.
každopádně by to chtělo přesunout subsonik na začátek ne? nebo u vejšek stačí jen horní a dolní propust?

Re: SW kappa 15lfa

Topologicky je nejprve stereo vstup, rozdělení laditelnou výhybkou (dělení potenciometrem, na místo odporů R na obr. 63 a 65 je pevný odpor a dráha poťáku) na výstup pro výšky - satelity stereo a na úpravu zvuku pro subwoofer, který s výjimkou live postačí mono - sečtou se oba výstupy. K satelitům bych žádnou korekci raději nedával.
Po sečtení se s basy pracuje podle toho Alana Krause: regulace zesílení, parametrický ekvalizér (neměl by pochopitelně být laděn výše, než dělení, ale v praxi se stejně požaduje zesílit v oblasti 40 - 70 Hz), subsonický filtr a přepínač fáze.
Namísto poťáků dělení může být čtyřnásobný přepínač - mám jich spoustu - kde je pevnými odpory nastavena dělící frekvence třebas 80, 85, 90, 95, 100, 105, 110, 115, 120, 125, 130 Hz. Bože, zase počítat a pájet minimálně 80 odporů?!
Jinde (parametrický ekvalizér ani zesílení) bych poťáky nenahrazoval.
Zatím je to ještě syrová představa.

Re: SW kappa 15lfa

jojo, jde mi o to. říkal jsem si, žebych si toto zapojení upravil podle sebe. jelikož plánuji tyhle a u nich mi bylo doporučeno, ať si k tomu seženu korekce. spodek je prý laděn vysoko a nekope to,ale korekcema se to dá urovnat. tak jsem si říkal, že bych těm satelitům dal taky tenhle korektor i se subsonikem a LP filtrem okolo 20khz aby do zesilovače nelezl bordel. pak bych už jen sloučil kanály a ten korektor by nemusel být u sub výstupu a hodil bych tam jen LP filtr 24dB/oct.
to by znamenalo 2xkorekce L+R tzn quadro poťák nebo ten přepínač. Žádný dělení bych neřešil, kappu bych pustil někam k 90hz a o satelity se postará pasivka v bedně.
jestli to IMHO není úplna kravina.

(upravil Otas 20. 12. 2012 17:55)

Re: SW kappa 15lfa

Ten výběr satelitů vypadá velmi schopně, oba repráčky patří k vysoké zvukové kvalitě, nakonec už jsem na to jednou reagoval.
Pokud to má hrát v obýváku, pak je samozřejmě navýšení basů (vytížení zesilovače na basech) možné, s riziky viz výše.
Pokud se ti chce do parametrického ekvalizéru na basech ve stereu, asi to není žádný problém (něco podobného jako spínatelný prvek používám jako součást výkonového zesu). Asi by to mělo mít volitelný výstup hned za touto ekvalizací, nač to zatěžovat šumem případné výhybky, je to volitelně i na hifi, jak to vnímám.
LP filtr 20 kHz podle mne není dobrá myšlenka, jednak je to nízko (bylo by to slyšet) a jednak prakticky každý zes má na vstupu RC člen, který to ořezává s naladěním mezi 30 - 80 kHz.
Basy, i posílené ekvalizací, pro větší místnost (malý sál) nebudou zázrak, pak přijde ke slovu SW s Kappou, který udělá podstatně lepší práci, plocha 15" membrány je znát a lépe, když odřízne basy do satelitů (čili klasické rozdělení signálu, nikoliv jen dolní propust).
Zvolíš-li jen dolní propust pro SW:
Proč intenzivní basy nedělají dobře zvuku ze satelitů už jsem napsal.
Budeš řídit ekvalizací s vysokým Q přidání basů do satelitů i SW zároveň, to se mi pocitově nelíbí, možná k tomu někdo jiný řekne i své stanovisko.
Na některých kmitočtech se basy budou sčítat, na jiných odečítat, svůj vliv bude mít jiné chování různých repráků (rychlost odezvy 15" a 12") na basech, vzájemná vzdálenost zdrojů zvuku a jinak naladěné BR. Fáze signálu se bude vzájemně různě posouvat, někde se to sečte, někde odečte. Kmitočtová charka bude jako pohoří.
Nějak to samozřejmě hrát bude, ale do ideálu dost daleko.

(upravil pepsimus 20. 12. 2012 18:39)

Re: SW kappa 15lfa

takže je lepší dát ty korekce zvlášť L-R a SW . za ty korekce satelitů už necpát ani žádnej subsonik a dát už vystup? a k sw jen okopčit výše uváděne zapojení s tím, že tam přidám LP na 24db/oct a možná přečmárám subsonik na 36db/oct. idkyž ten asi nemá smysl?
nepředpokládám, že těm satelitům budu nějak hodně dávat (na těch korekcích), ale lepší je tam něco mít než to pak nějak dobastlovat.

Re: SW kappa 15lfa

Začínám se v tom vysvětlování ztrácet. Možností vzájemných propojení, které budou fungovat, je určitě několik.

Je potřebné si v tom udělat pořádek:
Subsonický filtr k satelitům by měl být naladěn na cca 50 Hz.
Subsonický filtr k SW by měl být naladěn na cca 40 Hz.
Jiné subsonické filtry jsou vcelku na nic.
Existují i filtry, které oblast těsně před omezením zdůrazní (Čebyšev, pokud mne paměť neplete).
Rozdíl 24 dB/okt nebo 36 dB/oktávu v praxi není velký. Ty vyšší hodnoty jsou používány v digitálním zpracování zvuku, tam je to snadné. Tady máme analog, tak bych to nedělal složitější víc, než je potřebné. Problémem bude vkládání dalších součástek, které mají svůj šum, zkreslení i poruchovost.

Parametrický ekvalizér by mohl být použit pro satelity (pokud pojedou sólo) nebo pro SW (aby lépe využil schopností repra a ozvučnice).

Z možností
1. Plného pásma kmitočtů do satelitů a přídavku basů dolní propustí od SW
2. Dělení signálu v elektronické (L-R) výhybce a pouštění vyššího pásma do satelitů a nízkého pásma do SW
já preferuji jednoznačně tu druhou možnost a vysvětloval jsem proč. Samozřejmě volba cesty je na tom, kdo si věci staví.

Navrhovaná dolní propust (omezení nadzvukových kmitočtů) 20 kHz není dobrá, kazí zvuk a omezí pásmo.

V těchto vymezeních by bylo dobré se pohybovat.

(upravil pepsimus 20. 12. 2012 20:29)

Re: SW kappa 15lfa

dobře, takhle nějak jsem to potřeboval vědět. děkuji vám za pomoc snad jsem se něčemu i přiučil a pokud né, tak někdo jiný doufám ano nebo teprve přiučí.

Děkuji vám a ostatním zůčastněným za informace a čas, které jste mě a tomuto threadu poskytli. Snad to nebylo nadarmo.

Re: SW kappa 15lfa

Teď už vám do toho kluci nechci moc rejpat, ale já bych udělal klasickej crossover satelity/sub (něco jako tohle: http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/fsn1269_fsn1212.htm ) +subsonic pro sub a equalizer, příp. další kurvítka předřadil celýmu řetězci. S ohledem na použití převážně doma, bych při naladění subu mezi 40-45Hz subsonic doporučil 12dB/oct. BW, někde kolem 30-35Hz, úplně to stačí. Pro satelity je pak zbytečný dělat další subsonic, horní propust v crossoveru to obstará. Stejně tak potom odpadají problémy s laděním satelitů, který stejně pravidelně končí na nemožnosti dostat do tak malýho objemu nátrubek s dostatečným průřezem.

Re: SW kappa 15lfa

V zásadě to není proti tomu, co jsem výše shrnul, ba dokonce je to ta druhá cesta, která se mi více líbí.
Tu stavebnici je nutné překopat, jednak by nestačilo 80 Hz jako horní propust pro satelit (což je principem dobrý nápad, třebas jako nejnižší kmitočet možného rozsahu ladění), jednak je tam přepínání kmitočtů přes 10 jumpů (brr). Kdysi jsem proto tuto stavebnici zavrhl. Ale jako příklad proč ne.
Na SS filtr jsem opatrnější vzhledem k parametrickému ekvalizéru s Q = 5, ten dovede s charkou zacvičit pořádně a dostat z pásma blbovzdornosti.

Re: SW kappa 15lfa

Jasně, ten EZK crossover je jenom pro příklad, i když jsem ho jeden čas doma měl a zvukově nemám námitek. Dělicí frekvence se taky nastavuje jenom na začátku, takže to nekomfortní ovládání děličky by se asi i sneslo a na hlasitost sub kanálu stačí doplnit potenciometr. Pokud si Pepsimus postaví něco svýho a propracovanějšího, tím líp.
   U toho subsonickýho filtru je to taky otázkou "vyznání". Já to beru tak, že pokud je někdo trotl, nezachrání ho ani 48dB/oct. a ostrej limitér a pokud má člověk trochu cit, obešel by se i bez něj a 12dB/oct. je dostatečný. Zase ale platí, že se bavíme o víceměně domácím aparátu, kde nehrozí pád mikrofonu na beton a podobný jevy.

Re: SW kappa 15lfa

Děkuji za příklad, já teď hraju na výhybce ,která má jen dolní a horní propust 12db/oct, ale jednou jsem se nudil a vytáhl jsem oscilloskop, změřil to a když jsem viděl co z toho leze za brajgl, tak od té doby už nehraju (:D). radši si měsíc počkám na něco lepšího. vzásadě teď mám propust 12db/oct a klidně by mi to i stačilo, ale říkal jsem si, že když už to dělám, tak ať to udělám pořádně. Radši koupím o pár odporů navíc, vrazím do toho o 100kč víc, když vím, že to výslednému zvuku ve finále může jen víc prospět.

Re: SW kappa 15lfa

Rozhodně víc neznamená nutně líp, maximální strmost bych doporučil 24dB/oct., vyšší už jsou tady spíš na škodu.

Příspěvky [21 až 36 z 36]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » PA a zvukařina » SW kappa 15lfa

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£