Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » SW kappa 15lfa

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 36]

(upravil pepsimus 15. 12. 2012 17:50)

Téma: SW kappa 15lfa

Dobrý den, prosím vás o pomoc.Je to cca rok zpátky co jsem si postavil ozvučnici s rohovým štěrbinovým bassreflexem. Ale čekal jsem od toho víc a myslím, že za to může bedna, takže plánuju udělat novou.
v první řadě má smysl to menit? stávající ozvučnice.

pak jsem prošel forum a našel jsem tohle. což se mi docela líbí, chtěl bych se zeptat ,jak je to v porovnání např s tímto.
četl jsem ,že uživatel Crashpc by tu kappu dokázal ladit níž cca 30-35hz. bohužel to vlákno teď nějak nemůžu najít. je to vůbec možné a má to smysl? sw je určený na doma a občasnou akcičku pro pár lidí(narozeniny). zes na to mám 250w/8 zatím s výhybkou 12dB/oct ale už procházím amára po nějaké 24dB. v budoucnu se plánuje zmůstkovat zesilovač, ale to ještě musím něco nastudovat.

předem děkuji za pomoc.

Re: SW kappa 15lfa

A co ti na tý stávající bedně nevyhovuje? A kterou variantu jsi stavěl? Kappa15LF na doma vychází použitelně zhruba v bedně 150l/35Hz.

Re: SW kappa 15lfa

Ten bandpas od danu som staval. Je to pomerne velka a tazka bedna, najme ak sa spravi z DTD. Islo to pocitovo hodne nizko no na moj vkus to malo kopalo, celkovo som nemal s toho dobry dojem, aj ked to vyslovene zle nehralo, keby to bolo na mne tak by som to najme prednu komuru ladil vyssie, no zakaznik bol spokojny tak som nerobil nic. Zvukom to pripominalo mohutnost 18" - huhlavejsie a menej dynamicke. Neviem ktoru variantu toho ala RCFsubu si staval. Pokial to je ten 130l/40Hz tak v tom by mal kappa 15LF hrat v celku optimalne pre PA. Pokial ten 100l/50Hz tak to uz moze mat tam diole problem.  Na doma by to chcelo cosi vecsiu bednu tak okolo 150-160l, no zas neviem ci by som to tahal az 35Hz ci by to prinieslo nejaky zmysel lebo Kappa pod 40Hz uz toho vela tak ci onak neuhra. Celkovo pre domace pouzitie to neje az tak optimalny repro, uz aj ked PAckovy repro tak taky co dokaze ist viac dole a netreba mu az taku skrinu.

(upravil pepsimus 16. 12. 2012 18:29)

Re: SW kappa 15lfa

dobrý večer, stavel jsem to podle varianty L15/55AK, takže jak říkáte 130l 40hz tahle taky moc nekope (skoro vůbec) ikdyž to doma nepouštím na max. protože mám strach z výchylky a limitace. smile ale celkově jsem si představoval větší razanci basů.
budu se stěhovat do většího prostoru, tak by mě ani 200l kysna nevadila. nejradši bych postavil brandpass, nebo něco kdy repro nebude tak na očích (nemám tam mříž a docela se bojím aby mě to někdo neprokopl atd).

Re: SW kappa 15lfa

ke "kopání" si bandpassem nepomůžeš, spíš naopak. Spíš by pomohlo o něco zkrátit bassreflexy, čili to naladit výš, pak to bude razantnější.

Re: SW kappa 15lfa

KarelXth: Přesně, není co dodat.
Jen trochu poňouknu: Co takhle 15BG100 a pořádný zes, to nemusí hrát v BR špatně, simulace mi vychází famózně, Xmax dvojnásobné (ale ta cena, pane Khón, ta cena).

Re: SW kappa 15lfa

15BG100 tam je cena už někde jinde, mimoto neplánuji v budoucnu nějaký jiný sw kupovat.
takže myslíte vykašlat se na to? nebo zkusit zkrátit bassreflex? ikdyž to půjde celkem těžko, protože je to celé prošroubované. takhle když tomu vohulim tak okna chtějí vyskočit, ale kopák žádnej.
ještě bych se chtěl zeptat: neměli by jste prosímvás nějaké schéma výhybky 24db/oct? popř jak vysoko by jste to nechali až jít, 100hz nebo méně? někde se tu válelo schéma sinclairovej výhybky, ale odkaz už je starý.

Re: SW kappa 15lfa

Jasně, našlo by se víc vhodnejch reproduktorů, ale i ta Kappa musí na doma stačit. Možná bych zkusil na zkoušku vyměnit zesilovač, zesilovač je polovina zvuku a ne všechny zesilovače umí ty "basy s koulema". Pokud zjistíš, že to pořád nepomohlo, zkus zkrátit ty bassreflexy.

Výhybka se strmostí 24dB/oct. je třeba tahle: http://www.aldax.cz/?act=prod&show=subsenior nebo pokud jí chceš stavět sám a máš menší nároky, tak jedna je v AR 1/2002 (kdyžtak ti můžu poslat PDF)

Re: SW kappa 15lfa

zesilovač.
kouknu do toho AR. (tenkrát jsem někde na netu narazil asi na 8gb amara a tak mám někdy od roku 1952-2010)
děkuji.
jak vyskoko by jste ladil propust? teď je to laděno myslím až ke 150hz a hučí to, takže já bych tech 100hz vyděl asi jako max, nemylím li se?

(upravil Otas 16. 12. 2012 22:31)

Re: SW kappa 15lfa

Možnosti té Kappy jsou omezené, nečekej zázraky. Je důležité zdůraznit kmitočty kolem 60 - 70 Hz - to dělá ty hutné nízké basy.
A cesta k tomu vede přes zvýšení naladění BR, jak už výše napsal Karel, klidně bych šel na cca 45 - 47 Hz. To na nejdůležitějších kmitočtech podle simulace přinese cca 1,5 dB (to je jako bys měl zes s výkonem 370 W).
Na jakém kmitočtu dělit nelze asi říci jen podle SW, důležité jsou i satelity a vzájemná pozice.
Výhybka 24 dB je fajn, ale oproti 12 dB to zázračný efekt nepřinese, jen srovná pásmo kolem dělení.
Jen pro jistotu: Je to skutečně výhybka, není to jen dolní propust?
Návod na na cestu ke schématu výhybky (vcelku jednoduchá věc) mne nenapadá, snad někdo pomůže. Měla by být typu L-R a pokud bude laditelná, tak pro 24 dB/okt. bude potřebný čtyřnásobný poťák.
Edit: A, výborně, výhybka je mezitím na světě.

(upravil pepsimus 16. 12. 2012 23:02)

Re: SW kappa 15lfa

tak ta výhybka co tam je má horní propust nastavenou okolo 17 hz a dolní okolo těch 150hz. je to spíš takovej předzesilovač než výhybka.
jednu výhybku jsem zkoušel i kreslit, typu L-R. byla jen na papíře, pak mi bylo ale chytře zděleno , že musí být impedančně přizpúsobené aby se nedeformovala frekvenční charakteristika. tak jsem toho pro jistotu nechal. scháma bych ještě někde našel ,ale myslím ,že je k ničemu.jedině jen tak pro zasmání jak na tom jsou dnešní studenti.
satelity zatím nemám planuji buď totem ,ale spíš bych to viděl na tohle.

(upravil KarelXth 16. 12. 2012 23:39)

Re: SW kappa 15lfa

Ten zesilovač to nebude, pokud je správně postavenej, tak vypadá velice slušně. 17Hz je jako nic, pokud se ti ten sub podaří naladit dejme tomu na těch 45Hz, pak by ta propust při strmosti 12dB/oct. měla být naladěná kolem 35-40Hz. Je to otázka výměny dvou odporů a není problém to přepočítat. Jak psal Otas, dělicí frekvenci ti opravdu nikdo neporadíme, žádná univerzální není, bude to někde mezi 60-150Hz.

Ještě mě napadá jedna jednoduchá věc-předpokládám, že pokud je ta tvoje dosavadní výhybka nějakej jednoduchej bastlík, nemá otáčení fáze. Takže zkus otočit polaritu subu, pokud máš totiž smůlu, může hrát s vrškama v protifázi, to by taky mohla bejt příčina tvýho problému. Je to takovej výstřel do tmy, ale nic za to nedáš.

(upravil pepsimus 17. 12. 2012 11:33)

Re: SW kappa 15lfa

dobře ,dobře. jo výhybku si přepočítám to není problém děkuji.
k zesíku, měl jsem to na osciloskopu měřeno na zátěži 8ohm

měřeno 50 hz, nemám generátor ,tak jsem vzal trafo  230/12, následoval napěťový dělič s trimrem a reguloval jsem 0-2V.
edit: když chci změřit TS paramatry repra, musí být venku z bedny že?

Re: SW kappa 15lfa

Na satelity máš vybráno skvěle, výtečná volba, kdybych neměl doma dokonce zbytečný pár (4.)  beden, tak bych si udělal právě tyhle. Ty jsou o třídu výše, než SW, především očekávanou kvalitou zvuku.
TS parametry repra bych se nezatěžoval, pokud máš na mysli tu Eminenci. Tam bych pro jistotu změřil jen rezonanční kmitočet BR.  Jinak platí, že ano.
2KarelXth: Myslím že otočení fáze není výstřel do tmy, ale přesné hodnocení situace.
Dále je potřeba správně doladit vzájemné pozice bližšího satelitu a SW, když uvážíme, že bude ta těžší Kappa zpožďovat oproti satelitu, měl by být SW trochu předsunut. Poloviční výhybku 12 dB (k W binům) jsem já ladil někde kolem 80 Hz, ne výše, ale fakt to může být závislé na kde čem.
Jako poloviční výhybku jsem použil stavebnici, která navíc měla navíc parametrický ekvalizér (+-12 dB), nastaven na 60 Hz + cca 8 dB, moc dobrá věc. Její schéma bych mohl někde najít. Ale není to pravá výhybka, chtělo by to odříznout basy do satelitů, prostě plný R-L crossover.

Re: SW kappa 15lfa

pokud by jste byl tedy ochoten schéma někam upnout, rád bych se na něj podíval.
k satelitům ,autor říkal ,že to má málo basů. prý by bylo lepší ladit níž, ale na to já nemám zkušenosti a upřímě, když si ty basy ekvalizuji, tak to ani nepoznám.

Re: SW kappa 15lfa

Jo, někam upnout, už to není po ruce, jako servis na tomto webu. Nechce se mi komunikovat s nějakými ukladači obrázků.
Je to stavebnice od Alana Krause A99328 Korektor pro subwoofer, bohužel vyhledávač mi dává pouze mé předchozí odkazy.
A píchnout 990 kB PDF sem do okna, to by administrátor nejspíš nebyl rád.
Pokud chceš, pošlu ti ho na mail.

Re: SW kappa 15lfa

Já měl v místnosti 30m2 kappu 15LF ,zvuk byl výborný ale zase ten měkký huňavý zvuk,jako z nového 15PS76 z toho teda nešel,spíše to kopalo. 15PS76 je už mašina a na doma je to akorát.
Jinak v 120 BR , 40Hz

Re: SW kappa 15lfa

Otas: nevyšlo to i v ar? myslím ,že jsem tam něco podobného zahlédl. zkusím to prolistovat. každopádně klidně to pošlite na email. tdkpepsimus@seznam.cz smile
smutmi: smile 15ps máš ve 4ohm verzi? má větší xmax. smile

Re: SW kappa 15lfa

V 8ohm. Myslím,že pokud už se dostáváš za repro kolem 3000 kč,tak našetři jěště pár stovek a kup něco kvalitnějšího.
Jěště chci dodat,že do toho ženu max 100w i při takovém malém příkonu to je docela zlo.

Re: SW kappa 15lfa

Tak mail s přílohami jsem odeslal.
Doplňované zásahy tužkou měly odstranit zhoršení přeslechů při užití linkového signálu na vstup, původní je to vhodné na připojení vstupu na výstupy pro repro L + R.
Asi by to nebyl tak velký problém překopat první úsek  (IC1A + B) z dolní propusti na klasickou L-R výhybku (ale min. 6 OZ pro 12 dB/okt, 10 OZ pro 24 dB/okt.), jen bych na to muset najít AR s popisy a vzorečky od RNDr Sýkory - někam jsem ho zašantročil. Pak to nemá chybu a je to věc, kterou bych si chtěl udělat také. Jen ten čas.

Příspěvky [1 až 20 z 36]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » SW kappa 15lfa

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£