Re: Klub důchodců
Dalca: co se tyka soukromniku s idejemi cervenych tresnicek nebo oranzovych kyticek v hlave, nejsou o nic lepsi, to mi ver. V tehle urovni to je jen barva kabatu
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » K fóru » Klub důchodců
Dalca: co se tyka soukromniku s idejemi cervenych tresnicek nebo oranzovych kyticek v hlave, nejsou o nic lepsi, to mi ver. V tehle urovni to je jen barva kabatu
Kudlibabka zabudol si na humus žradlo, ktoré prúdi do našich tiel a vyzerá to tak, že už čisté nebude.
Myslis potravu?Ta je taky dulezita,ale ne az tak moc jak by se mohlo zdat...navic to co jime ovlivnime pomerne snadno...60% Čechu nakupuje podle letaku,to je velka zmena za poslednich 20 let..az budeme nakupovat podle kvality je sance ze se zmeni i sortiment v obchodech...recept je mensi mnozstvi kvalitni potraviny...
Víš v čem je problém? Že spousta lidí na tu "kvalitu" nemá peníze a proto musíme nakupovat zlevněné věci (myslím ty, které jdou s cenou opravdu dolů, nikoliv zlevněné ve stylu "nejdřív zdražím, potom zlevním")
podle mne je problem ve stravovacich navycich....mensi mnozstvi kvalitni potraviny cloveka zasyti vic nez vetsi mnozstvi nekvalitni,kde je traba stejny podil bilkoviny a navic tym jsou pridany nekvalitni doplnovadla...vetsinou to je i nechutny,takze clovek je jeste nastvanej,ze to jidlo uz neni co bylo...
Ano zasyti, ale nedodá tolik živin. Jdi dělníkovi na stavbu vykládat o tom, že půl kila cereálního chleba ho zasytí víc než kilo obyčejnýho.
cerealni chleba doda samozrejme vic zivin nez obycejny...navic pokud se clovek neprecpe,neztrati nasledne telo tolik energie zpracovanim nadbytecne potravy...sam jsem delnik,takze vim o cem mluvim....
Počkej, takže ty mi chceš říct, že PŮL kila cereálního chleba zasytí a dodá víc energie než KILO obyčejnýho chleba? Buď tak hodnej a najdi energetický hodnoty na 100g výrobku, protože se mi tomu nechce věřit. Proč srovnávám půl kila cereálního s kilem obyčejnýho? Protože to vychází cenově STEJNĚ.
precti si pozorne moji odpoved a nic z toho co se mi snazis podsunout tam neni...v postu 346 pises o zivinach,nic o energii...navic je potreba vzit v uvahu,ze kdyz se clovek nacpe mnoho energie pak telo musi dodat na to aby se s tim nadmernym pridelem potravy vyrovnalo notabene kdyz jde o potravu nekvalitni...
Mimochodem tmavý chleba se dělá často tak, že se obarví na hnědo a eventuálně se přidají nějaké otruby či co.
tmavy chleba je ze smesi zitne a psenicne mouky,cim vic zitne tim tmavsi....chleba "Moskva" je jen ze zitne mouky,opakem byvala "Bratislava" chleb z bile mouky,taktez vejrazkovy...co vsechno se dnes pridava do ruznych chlebu nevedi casti ani ti co je vyrabeji...ale jeste jedna vec,do sedumdesatych let platila jina norma na vymilani obili nez dnes,tzv. valecna,tzn. vetsi podil latek z obalu zrna,dnes je mouka prakticky bez obsahu dulezitych latek obsazenych v obalu zrna...navic jsou pouzivany k uprave zrna chemikalie vcetne Sava...mnam...
Uvedu jinej priklad nez s chlebem:šunka:lze koupit sunku s 96% obsahem masa a levnejsi s 80% obsahem masa...takze co se tyce obsahu kvalitni bilkoviny jste na tom lip,kdyz si koupite min drazsi sunky s obsahem 96% masa...do te levnejsi se doda 16% nejake pochybne hmoty,takze chutna hnusne,cloveka to nastve a jeste to da telu zabrat nez se s temi pridanymi bilkovinami srovna....ps od roku 1990 nejim maso...
Kudlibabka:
Nepiš je z mouky ale měl by být z mouky...
Je časté, že chleba Moskva = obyčejná levná pšeničná mouka z Polska + krapet žitné + patřičné barvivo a tradá zdravější barevnější výrobek je na světě...
Švindluje se všecko, je jediný tlak na cenu, tzn produkuje se levný šunt, "páč lidi to chcou" a pak úplně stajný šunt akorát pod "značkou" mnohonásobně předraženej...
Byly doby kdy byly normy. Státní, oborové, podnikové. V okamžiku, kdy řezník natvaroval kus plece a prodával jako svíčkovou a přišlo se na to, tak šel klečet za rozkrádání majetku v soc vlastnictví.
Dnes normy de facto nejsou, jsou jen taková "doporučení"
Výsledek, prosím, všichni prožíváme.
A je jedno jestli jde o paliva, potraviny, elektoniku.... Skladbu silnic a dálnic...
reklama na biopotraviny nasi produkce zde:
http://www.youtube.com/watch?v=N2x-2dKK … e=youtu.be
Cenový rozdíl mezu šunkou s 96% masa a 80% masa je asi tak dvojnásobný, takže to není dobrej příklad. Ono obecně si nevybereš. Ten zmrdský xindl nahoře se nás snaží otrávit snad čímkoliv. Od polské soli (jeden čas jsem se divil, proč mě furt pálila žáha, teď už to vím) až po separát z krys, namleté slepičí pařáty, zobáky......nějak mi ta Vysočina teď přestala chutnat.
Přeju dobrou chuť u kuřecích jemných párků z Tesca. V letáku čtu 12Kč za 250gramů. No nekupte to a já jdu urychleně navštívit hajzlík protože se mi zvedl kufr.
No chce to krapet pozitivně myslet.
Dělal jsem pořádek ve špajzu a našel patentní šunkovar.
(taková kulatá válcová nádoba s deklem a "pístkem" na pružině.
Vrazí se do toho igeliťák, do něj patřičně naložené a uležené maso, pytlík se zakroutí stlaší vrazí se tam pístek péri a dotáhne se uzávěr. Celý se to pak vrazí nasotato do kastrólu s vodou 80°C ± a v týhle teplotě se to patřičný čas "vaří"
A šunka ve složení - máš tam co sis tam dal - je na světě!!!
A vynikající....
Kudlibabka:
jo mladej se má k světu...
Ale s těma potravinama, každej nemá pozemek pár set metrů čtverečních aby si moh pěstovat svý zelenisko, brambory, na dvorku mít hejno slepic a nějakou tu husičku na posvícení, v chlívku pašíka atp. Tzn. velká část obyvatel je de facto závislá na maloobchodní síti...
Mnozí jsou nuceni se řídit cenou, a mnozí dašlí toto mají jako jediné kritérium...
Pamatuju salám Vysočina, když začal, jo, a šunkovej salám, a čerstvý rohlík z těsta, žádný mražený polotovar, a pak pečivo z toho, tak ten šunkovej s rohlíkem v práci k svačině, to bylo něco, panečku.
Stiglitz: jo, a jsme zpátky u toho žrádla . Už jsem tady psal, jak moje máma v domově důchodců vzpomínala na rohlíky a pletenky z první republiky. K tomu špekáček nebo tlustý od šunky (pro psa, pán to rád). A vyhazovala potraviny, který jsem jí nosil, že se to nedá jíst. A to jsem kupoval to nejlepší, co jsem mohl.
Vcera vecer jsem pekl chleba,zito mame od farmarky ze sousedni vesnice,psenici od tchana,cerstve meleme pred kazdym pecenim,zito kvasi 12-24 hodin,pak teprve pridam psenici a kyne to dalsi dve hodiny,pak do pece,mnam...kazdymu doporucuju aby si zkusil upict chleba...je to skoro takova rozkos jako si ubastlit lampac...
Hlavně de o to jak se podaří udělat kvásek. aby nebyl moc kyselej, prostě tak akorát...
Chleba je moc složitej, ale domácí housky jsou jednoduchý a taky dobrý.
Audioweb.cz » K fóru » Klub důchodců