Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Akustika místnosti

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 30 z 30]

(upravil Power of Bass 6. 1. 2013 20:04)

Re: Akustika místnosti

Já už dřív jinde tuším zakládal k tomuto taky téma s cílem aby se tam probralo ideální řešení poslechové místnosti ještě před samotnou stavbou, bo jak se něco udělá "blbě" v prvopočátku,pak se to musí kdovijak všelijak dohanet dodatečně... přitom leckerym zásadnim chybám (rozměrům mistnosti,orientaci atd.) by se snad dalo takto zabránit. Jen vědět co a jak a brát to v potaz,když už má člověk ten umysl a je ve stadiu možnosti budování od píky. No ni?
Mabat - tohle navržené pootočení beden bude mít vliv i u "klasiky" ?
Přiznám se mám bedny uprostřed místnosti (4,8*4,6m*2,25m - dřevena podlaha s kobercem,stěny dřevo+omitnuty heraklit v interieru,strop rovněž omitnute deskove podbití tramu s pilinovou vyplní-stara dřevěnice smile ), vcelku "dost bordel" v celém objemu místnosti, proč se tím "chlubím"- příjde mi,že při vyšší hlasitosti vnímám hudbu vesměs stejně v místnosti,za bednama,stejně jako před nimi (s nějakou tou ztrátou "prostorovosti" a utlumem na basech..), apson ne tak,že by to před a jnde bylo jako "100 a 1" smile . (to jen k te #4 o rychlem klesani intenzity zvuku nad 45° smile )
ale ano,nemám nějak kvalitní řetezec i tak mi přijde zaznamenatelný ten rozdíl mezi tichym poslechem před bednami a hlasitym,kdy začnou působit odrazy (jinak mylsim dost zatlumene) místnosti.

Re: Akustika místnosti

Power of Bass napsal:

Mabat - tohle navržené pootočení beden bude mít vliv i u "klasiky" ?

Nevím, co je myšleno "klasikou". U všesměrové bedny to samozřejmě nefunguje vůbec, u dostatečně směrující bedny to funguje dobře. Co je mezi tím, je prostě mezi tím. Obrázek výše jsi předpokládám zkoumal, když už tam visí, takže si dokážeš představit, o čem teď mluvím.

Re: Akustika místnosti

rotr, vítej v klubu divně postavených beden. lol Proto jsou bedny konstruovány a mají být postaveny právě takhle - velmi omezují odrazy od přilehlé boční stěny až tak, že jsou bez vlivu na stereoobraz.

Re: Akustika místnosti

Pravda, je to trochu nezvyklé, ale dá se s tím žít . Při nejhorším dám místo hrotů kolečka a na pěkný poslech si vyjedu smile

Web

(upravil DJ_Rix 7. 1. 2013 11:10)

Re: Akustika místnosti

Pokud mám boční stěny dostatečně daleko, nevidím důvod tuhle opičármu dělat smile
Kupříkladu u tebe si myslím že levá bedna by byla OK (možná až na ten krb) big_smile

Re: Akustika místnosti

Dj_Rix: nic to nestálo a mám z toho dost dobrej pocit smile

Web

(upravil DJ_Rix 7. 1. 2013 11:28)

Re: Akustika místnosti

Jasný Romane, nemyslel jsem to konkrétně na tebe, myslel jsem to spíš aby to nebrali ostatní jako všeobecnou poučku a nezačali všichni houfně otáčet bedny na šikmo big_smile

Re: Akustika místnosti

Rixi, za zkoušku to stojí vždycky. Pochybuju, že jsou 2 a víc metrů volného místa kolem beden normou.

(upravil DJ_Rix 9. 1. 2013 16:34)

Re: Akustika místnosti

Já tomu nějak nerozumím. Vždycky když se tady řešily bedny, kladl se extra důraz hlavně na průběh mimo osu a pokud někdo měřil jen osovku, řeklo se, že to nic nevypovídá o tom jak to bude hrát a je to skoro k ničemu. Já měl za to, že většinou se bedny poslouchají někde kolem 30° od osy, tak jsem se asi mylně domníval že i proto je třeba ladit hlavně ty mimoosovky. Jak to tedy je ?
Každopádně je to určitě dobrý parametr k testování big_smile vyzkoušet otáčet bedny a jak se to projeví na zvuku. Já bohužel v tomto upřednostním optický vzhled, natočený bedny v obýváku nechci smile

Re: Akustika místnosti

Pleteš dohromady dvě věci. Poslechovou osu (ta bývá obvykle kolmo na čelní desku, u WG 20 st. mimo) a tzv. mimoosový charakteristiky. To první popisuje přímý zvuk a to druhý ovlivňuje odrazy a dozvuk, které dotváří celkový vjem. Pokud máš bedny v obvyklém postavení rovnostraného trojúhelníku a klasické konstrukce, měly by být natočený 30 stupňů ''dovnitř'' , s WG  ještě o 20 víc.
Poslechové místo mám dál než je rozteč beden a natočení je u mě asi 45 stupňů a p.o. se kříží ještĕ před poslechovým místem. Některé věci je lepší si nakreslit. Zkus to pro představu.

Příspěvky [21 až 30 z 30]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Akustika místnosti

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£