Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Akustika místnosti

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 30]

(upravil rotr 1. 11. 2012 16:29)

Téma: Akustika místnosti

POKUD ADMIN NAJDE VHODNĚJŠÍ RUBRIKU, PROSÍM PŘESUNOUT

Všude se píše, že úprava místnosti pro poslech je velmi výrazným článkem celého poslechového řetězce. Myslím , že tohle téma tady není nikde uceleně řešené a mohlo by zajímat víc lidí. Něco jsem v SZ nakousl s MaBat (em) a MethMan (em).

Mně jde o vyřešení mé místnosti, pravděpodobně bedna s WG žádá něco jiného než běžná koncepce.
Stávající stav :  http://loudspeakersoft.com/forum/uploads/thumbs/70_inter1.jpg

Celý prostor je členěný, ale základem je místnost cca 4,5 x 9,5 m, Cca 5 m za sedačkou je kuchyňská linka vysoka 85 cm přes celou šířku pokoje, nad ní stěna obložená sklem. Bedny jsou cca 50-60cm od stěny

Zatím mám doporučení následující :

1. osy repro natočit tak, aby se protínaly před poslechovým místem - pro poslech posouvám sedačku cca 1 m dozadu a funguje to
2. vyhodit všechno v trojuhelniku repro-poslechové místo - ano, když tam není konferenční stolek, je to lepší, plánuji mělčí stolek na komponenty
3. koberec na zem - tady už nejsou doporučení jednotná ale bude asi nejjednodušeji realizovatelné
4. zatlumit zadní stěnu - zatím konstrukčně nemám dořešeno, jak "schovat" nějakou pěnu tak, aby to nevypadalo jako studio
5. zatlumit strop - aspoň v místě 1. odrazu

Web

(upravil MethMan 2. 11. 2012 12:54)

Re: Akustika místnosti

V čem konkrétně máš problém?
Posouvání se dál od beden není jen tak. Reproduktory máš natočené málo.

(upravil rotr 1. 11. 2012 18:09)

Re: Akustika místnosti

Tak, jak je to nafocené, odpovídá víceméně rovnostrannému trojúhelníku. Pokud se posunu dozadu, tak se zdroj zvuku usadi lépe mezi repra a lze lépe lokalizovat nástroje. Zkusím tedy víc natočit.
A problém - ozvěna místnosti a pocit, že jsou tady rezervy, jejichž odtranění by při nevysokých nákladech posunulo kvalitu.

EDIT : 7tech ? kde? co ?

Web

(upravil MaBat 1. 11. 2012 19:05)

Re: Akustika místnosti

Natočením beden k sobě se sleduje schematicky toto (intenzita zvuku nad 45° od osy rychle klesá, to je smysl těch zvukovodů):

http://www.loudspeakersoft.com/forum/uploads/thumbs/2_image233.png http://www.loudspeakersoft.com/forum/uploads/thumbs/2_image233-2.png

Ve výsledku bys měl tedy sedět těch cca 20 - 30° od osy, ale "zvenku". Stereoobraz tak bude velmi konkrétní a přesný, ale zároveň se ztratí taková ta mlha kolem - záleží, co kdo preferuje (bedny jako takové v obou případech "mizí", díky nízké míře vlastní difrakce). Mně už to dnes "s mlhou" nevyhovuje a vadí mi to, ale to přišlo až s časem. Jinak už bych to nechtěl, je to tak zkrátka celkově čistší (stále si to žádá pohltivou stěnu za bednami), a proto jsem taky přišel s tímhle, jelikož jinak vypadají až tak moc natočené bedny IMO trochu blbě.

Jinak k tomu víc, než už jsem napsal do mailu, nemám...


PS. "konkrétní a přesný" mj. znamená, že Q-soundová scéna u Watersova AtD je široká opravdu 180° - samozřejmě, že jsem to zkoušel.. smile

Re: Akustika místnosti

MaBat: a k té úpravě stropu prkny něco máš , nebo fakt bude stačit 10-15 cm vysoké, 3cm tlusté a 25 cm od sebe?

Web

(upravil MaBat 1. 11. 2012 19:40)

Re: Akustika místnosti

Znám to od Geddese, který to tak používá a ty rozměry i někde psal, a viděl jsem to už i u pár dalších lidí. Někde to bylo popsané, momentálně už to nemůžu najít. Asi to bude chtít trochu experimentovat. Tloušťka asi nijak velkou roli hrát nebude a základní rozměry budou muset zákonitě korespondovat s vlnovými délkami, na kterých to má být účinné.

Každopádně esteticky mi to přijde jako velmi přijatelné řešení. Celkově se mi to líbí, v novém baráku to budu dělat zrovna tak (než si postavím poslechovku na zahradě..)

(upravil MaBat 2. 11. 2012 11:19)

Re: Akustika místnosti

Popis stropního difuzoru od E.G. z jeho fora (on je to tedy spíš takový odražeč):

"Its basically a bunch of parallel 6" slats ( I think that there are 12 in mine) all pointed at 45 degrees down towards the front of the room, about 6" apart. If you ray trace this you will see that almost every ray ends up going back towards the front. Thats a simplification of coarse, but the measurements indicate that it works pretty well. Down into each well I placed some absorption. The slats are about 48" long and run across the width of the room between the listener and the speakers."

Desky natočené tak, aby zvuk z bedny "vletěl" mezi ně.

Re: Akustika místnosti

Díky. 15 cm vysoká prkna  a ještě pod úhlem 45 st. nebude ani žádná velká obluda, navíc to zkosení zakryje tu pěnu mezi tím. Co to udělat z desek sádrokartonu ?

Web

Re: Akustika místnosti

To by asi taky šlo.

Re: Akustika místnosti

Rotr: co přesně myslíš ozvěnou. Slyšíš nějaký konkétní odraz, nebo dozvuk? Mění se to s hlasitostí nebo s tím jak sedíš daleko od reprosoustav? Pociťuješ zabarvení zvuku podle poslechové pozice nebo nějakou degradaci ostrosti stereofonního obrazu? Jak velká je ta místnost ve které posloucháš? Chtělo by to napsat víc.

(upravil rotr 4. 11. 2012 17:45)

Re: Akustika místnosti

Tak místnost vypadá takhle : http://loudspeakersoft.com/forum/uploads/thumbs/70_prizemi.jpg

Základ obdélník 4.5 x 9.5 x 3m, v místě čárkovaného čtverce otevřeno do 1 patra, výška přes 7m. K tomu jídelna 3 x 5m - celá prosklená, vstupní prostor 3 x 3m - vnější stěna prosklená. repra umístěna v místě X v kroužku, sedačka víceméně v místě koty 9.5m. schody do 1. patra. Konstrukce  - ztracené bednění - tj. 3 cm  heraklit, 20 cm beton, 20 cm polystyren, heraklit. Podlaha v celém prostoru dlažba. Jediný nábytek sedací souprava, skleněný konfernční stolek, jídelní stůl (skleněný) a židle.
Akustika tomu odpovídá -tleskneš a ozvěna-dozvuk jako hrom. Vzhledem k tomu, že z popisu se asi nedomluvíme, co si kdo představuje, tak otázka . Jakým SW s dá "něco" změřit, na čem se pak dá poznat, že - koberc na podlaze měl takový a rošt na stropě makový vliv.

EDIT : benazi - už jsem slyšel pitevna, transformátor,..... márnici si připisuji.

Web

Re: Akustika místnosti

Vždyt to máš jak v márnici,,,kde jsou ty koberce od stropu dolů?sám beton,to nebude hrát nikdy dobře.

Re: Akustika místnosti

Na měření místnosti REW neboli room eq wizard. Moc šikovnej program - je potřeba se zaregistrovat na jejich fóru, ale stojí to zato.

Re: Akustika místnosti

SW může být v podstatě libovolný. ARTA, HOLM, cokoliv.
Nepodléhej panice. Dozvuk je dobrý, ozvěna už míň. Co je třeba jsem psal už kdysi v SZ. Přetlumený cimry má 99% lidí. A protože mají blbý bedny, myslí si, že to tak je nejlepší.

Re: Akustika místnosti

nebav se o přetlumený cimře,bav se se o vůbec nezatlumené cimře, tam je zakopaný pes,holt musíš makat na tom a dát to do pořádku, aby to za něco stálo,jinak škoda peněz za vyhozené ...

Re: Akustika místnosti

Hanzi : díky, program pěknej, měřit s tím nebude asi až takovej poblém, vyhodnotit výsledky a navrhnout opatření bude ale zřejmě složitější......

Včera jsem objevil pěkný čtení na dané téma na hifinazory.cz : http://hifinazory.cz/forum/viewtopic.ph … mp;t=6637. Vypadá to na běh na delší vzdálenost smile

Web

Re: Akustika místnosti

V té místnosti jsem byl a ... takhle ne.

(upravil rotr 7. 11. 2012 11:05)

Re: Akustika místnosti

MethMan : jsi spíš zastáncem tlumení ? Nevyhovovalo Ti to zvukově ?...........
Mně ty QRD difusory přišly jenom jako jiná forma prken z MaBat ovo příspěvku, ono těch 6" není diamentrálně odlišné od 120mm u použitých Skyline.  Někde jsem dneska ale četl, že s difusí je to jako s ženskou - nikdo přesně neví, jak funguje.

EDIT : už jsem našel nějaké Tvé názory na difusory na slovanetu...

Web

Re: Akustika místnosti

Jsem zastáncem toho, aby mezi přímým zvukem a brzkými odrazy byla co nejdelší prodleva. Také jsem zastáncem toho, aby tyto brzké přicházeli pokud možno zezadu v nejhorším odkudkoliv jen ne ze stereofonní báze zepředu. Také nepovažuju za dobré mít nějaký dominantní odraz z jednoho směru/místa. To vede k absorbci za reprosoustavami, protože difuze požadavky nesplní. Dtto platí pro 1. odraz od podlahy a stropu. Ipsilaterální odrazy máš vyřešeny kostrukcí reprosoustav, kontralaterální je asi vhodnější řešit difuzérem nebo jen dostatečným časovým odstupem daným šířkou místnosti. Principielně se jedná o LEDE koncept (live-end, dead-end). V live-endu může být difuze přínosná zejména pro 1. odrazy, ale celkově nemyslím, že je zásadní, protože po několika odrazech je reverb v podstatě dekorelovaný od přímého signálu.
Místnost mi nevyhovovala, protože je velmi malá a totálně mrtvá. I při malém pohybu hlavou se znatelně mění barva zvuku. Viním z togho blízkost zadní stěny.

Re: Akustika místnosti

Tak jsem postavil bedny podle příspěvku 4 od MaBata. Osy se mi teď protínají tak 1.2m přede mnou. Neskutečně velký přínos. Pokud platí i pro Totemy, tak to tam zvýrazněte!

Web

Příspěvky [1 až 20 z 30]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Akustika místnosti

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£