Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Ozvučení bigbandu

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

Téma: Ozvučení bigbandu

Zdravím,
sháním aparaturu na ozvučení bigbandu. Cenově bych si to představoval něco mezi 30-50 tisíci korun. Potřebujeme nazvučit elektrický klavír, zpěv (minimálně 2 mikrofony), příčná flétna (svůj samostatný mikrofon) a pak aspoň 2 prostorové mikrofony na ozvučení zbytku kapely. Basa má své kombo. Někdo mi říkal, že je potřeba zvučit i bicí... moc tomu ale nerozumím, tak se ptám, jestli by mi někdo neporadil, co a jak. Většinou hrajeme v menších sálech, takže není potřeba nic extra. Občas ale hrajeme i venku, takže něco, co by se dalo použít. Představoval jsem si asi 2 bedny, zesilovač, mixpult a ty mikrofony. Mohl by mi prosím někdo poradit? Předem děkuji za odpověď.
Lukáš

Re: Ozvučení bigbandu

Chvíli jsem se v téhle branži pohyboval a můžu ti říct že bicí se v menším sále nemusejí zvučit vůbec, možná pokud bys vybral cestu 1 středovrch + sub na stranu, tak akorát nazvučit kopák dle vkusu, ale nedoporučuji ti pouze jednu bednu na stranu.
Podle toho co jsem zažil tak dejme tomu EM151 stačí bohatě na menší sál při elektronické hudbě, ale při živé kapele je to daleko horší.
Pokud budeš chtít pořídit věci co aspoň za něco stojí, pak se budeš pohybovat okolo horní finanční hranice, spíše nad ní...
Také záleží jaké máš výrobní možnosti, zda-li si můžeš postavit bedny sám dle osvědčeného plánu. Tzn minimálně nějakého šikovného a levného truhláře, Pak jde s celkovými výdaji hýbat celkem razantně dolů.

Pokud budeš nakupovat bazarové věci, pak by ses do té částky cos uvedl mohl vejít, ale nebude to žádný luxus.

Web

Re: Ozvučení bigbandu

Někomu se možná to, co teď napíšu, bude zdát k smíchu, ale ono to velmi uspokojivě funguje už asi šest let a nikdo si nestěžoval na nedostatek výkonu, nekvalitu apod.
Byl jsem postaven před úkol za co minimální peníze ozvučit countryovou pětičlennou kapelu, pohybující se a hrající v prostorech pro max.150 lidí, nouzově i na venkovní zahradě restaurace.
Za základ jsem vzal sice hezký, ale porouchaný černý STUDIOMIX 6-132, který jsem kompletně zrepasoval až do té míry, že jsem ve vstupech a korekcích vyměnil MAA503 za NE5534AP, ven šly samozřejmě plastové elektrolyty a ostatně všechno, co souviselo s MAA503 a chrastěním potenciometrů. V koncovém stupni /topologie zapojení je AZK052, ale bez trafa/ jsem lehce upravil proudové omezení, aby bezproblémově pracoval i do 2 ohm a na vstup konce přidal NADovský softclipping /jeho jednodušší verzi najdete v TW140P/. Dále pak byly pouhou výměnou odporů upraveny obvody, související se send/returnem pro hall a vyměněna příslušná zásuvka z DIN5 na 6,3 stereojack pro jednošňůrové připojení Nanoverbu Y šňůrou. Rovněž i zásuvky jednotlivých vstupů byly vyměněny za značně spolehlivější, pozlacené zásuvky Rean. Celkově oprava, repase a úpravy nestály dohromady víc, než 2.000,-Kč + pořizovací cena porouchaného Studiomixu /400Kč/.
Co se týče soustav, tak byly použity prakticky originální bedny Regent s 2x12" reproduktory, které v Rolay upravili na 50W/8ohm, vyměněna přední deska a jinak rozmístěny reproduktory, aby tam ještě vešla DT150 s hornou Beyma tuším TD235 /ale už si nejsem jist označením/. Regenty jsou zapojeny fullrange, 1" horna přes filtr s dělicím kmitočtem 4,5kHz a důkladnou ochranou proti přetížení.
Mikrofony jsou jednotně Sennheiser E835, mikrofonní šňůry vyrobeny z kabelu MK2x0,35, ze kterých se dodnes neporouchal ani jeden.
Pět vstupů je využito pro zpěv, šestý pro steel-kytaru a do magnetofonového vstupu je přiveden přes pasivní DI box signál z basového komba. Jako hall, jak už jsem uvedl, je použit z druhé ruky koupený Alesis Nanoverb, nastavený na Plate3 a maličko protažený.
Sestava jako celek /i s konektory, mikrofony, kabely, mikrofonními stojany K&M a další drobotinou/ včetně práce nestála víc, než asi 20.000,-Kč.
Přesto, že zesilovač ve Studiomixu 6-132 má papírově pouze 100W/4ohm, do paralelně zapojených soustav dle popisu výše a s posílenou filtrací odevzdává přes 200W výkonu a ani se při tom moc nezahřeje, ve spojení s velmi citlivými 12" reproduktory RFT sestava velmi hlasitě a čistě ozvučí letní zahradu s cca 150-200 lidmi, přičemž při správném nastavení má klidný a neagresivní zvuk. 
Z dnešního pohledu se takovéto počínání jeví jako čistý amatérismus, on to také amatérismus je, co si budeme povídat, ale pakliže kapela začíná a doslova se obrátí každá koruna dvakrát, dá se i tímto způsobem dosáhnout za pár korun docela slušného výsledku, pokud jste ovšem ochotni do celé sestavy investovat i nemalý podíl vlastní práce.
Dnes bych to zcela určitě takto neřešil, dnes je za pár korun k dispozici nemálo kvalitních komponentů - druhá otázka je otázka spolehlivosti, kdy ty vybrané čtyři KD503 pojedou až do zblbnutí věčného ámen a nenechají Vás v půlce kšeftu ve štychu, jako laciné čínské výrobky. Ale to už je zase otázka priorit a přístupu kapelníka - někdo vyžaduje velmi mizivou poruchovost /kabel, mikrofon atd., co neohrozí aparát jako celek/ a někomu je u prdele, že mu v půlce kšeftu bouchne koncák a šup - dohráli jsme a ještě se tomu tlemíme. Někomu tohle projde, ale u některého pořadatele už si nevrznete, protože dostanete nálepku nespolehlivosti.

Web

Re: Ozvučení bigbandu

Hezká povídka. Co takhle zapnout telefon a povyprávět jinou : ,,O NAD 208 a jeho putování do krabice''  v úpravě pro tento týden ???

Re: Ozvučení bigbandu

ale no tak.. vzdyt na stiznosti jsou tu uz jedno vlakno v zesilovacich a jedno cely tema v sekci "ostatni"..

btw k tematu -  zkus pogooglit po zanrove i kvalitativne podobnejch hudebnich skupinach, prokonzultovat to primo s nima - zkusenosti primo z praxe jsou lepsi nez tisic teorii -  a z tech pak si muzes udelat nejakej konkretnejsi nazor co ano, co ne, atd.. s bicima ti nepovim, ve zkusebne nebo v maylm sale to fakt neni potreba ale kdyz je to vetsi, muze to bejt docela alchymie.. ale zase, poptej se po hudebnich forech a diskusich bicaku co hrajou s nazvucenim co a jak..  (tedy idealne at si to zjisti vas bicak ze jo.. je to v podstate jeho vec, vy ostatni na podiu ho uslisite stejne, tak jako tak.. big_smile)

Příspěvky [5]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Ozvučení bigbandu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£