(upravil Yeayer 31. 10. 2012 22:31)

Téma: 150W Leach v4.5

Tak jsem se odhodlal ke stavbě zesilovače Leach. Nejdřív jsem myslel, že se mi to nepovede, ale s pomocí zukiho se podařilo.
Celej je v plastový bedně a potýkal jsem se s hodně problémama, ten hlavní je takovej, že je to tam všechno na sebe narvaný. Jelikož koncový tranzistory mají 30MHz, tak jsem k nim musel mít co nejkratší dráty, tak jsem je dal i s chladičem na horní stranu krabice ale DPS jsem přidělal ke spodní straně a dráty mají vůli tak 1cm, tudíž při rozšroubování obou dílů krabičky nejdou dát od sebe, musí se odšroubovat distanční sloupky, které spojují DPS a spodní díl krabice. Potom už se dá bez problémů dostat dovnitř. DPS je od pana Kohouta, filtrace 4x 4700uF (na každé větvi 2x 4700uF) a kondíky jsou TESLA TE925 4700uF/63V, síťový konektor je klasický EURO, toroid je na zakázku z fy Tronic, 200VA, primár 230VAC, sekundár +-36VAC (po usměrnění a vyfiltrování okolo +-48VDC) a má stínění mezi primárem a sekundárem, pojistka v primáru je T2,5A, za filtrací je v každé napájecí větvi pojistka F6,3A. Výstupní konektor Speakon, vstupní mono 6,3 Jack. Výstupní výkon se pohybuje okolo 150W, ještě musím zajít k zukimu aby to změřil. Zesilovač ani trochu nebrumí a neleze z něj žádnej šum, za což jsem vcelku rád.Stavba mě vyšla:
Trafo: 1100Kč
DPS+součástky na DPS: +-550Kč
Krabice: 135Kč
Filtr. kondy: 100Kč
Konektory: +-100Kč
Výkon. trandy: 150Kč
___________________________
Celkově: 2135Kč
Upřímně řečeno - těch peněz ani přinejmenšim nelituju smile
Problémy:
Chladič to moc nezvládá, budu muset přidat nějakej větrák s čidlem...

Zhruba takhle to vypadá vevnitř, nechce se mi ho otevírat:
http://imageshack.us/a/img405/8014/leachamp.th.jpg

A fotky:
http://imageshack.us/a/img35/9356/imag0320cc.th.jpg http://imageshack.us/a/img17/5646/imag0319c.th.jpg http://imageshack.us/a/img843/7748/imag0330c.th.jpg http://imageshack.us/a/img222/3661/imag0329ea.th.jpg http://imageshack.us/a/img23/1589/imag0327a.th.jpg

Co na to říkáte?

(upravil Honza63 31. 10. 2012 21:24)

Re: 150W Leach v4.5

A na co? Když to nechceš otevírat, tak to sem nedávej. Dvě fotky krabice a jednu počítačovou vizualizaci asi nemá smysl ukazovat. Nebo máš pocit, že ano? Tak napiš proč. Že se ti to povedlo a hraje ti to, to ti ze srdce přeji, ale proč o tom mám vědět já? Celé DIY HiFi jde do háje, také kvůli tomu. Nebo myslíš, že to tady někoho obohatí o nápad, invenci, cestu dopředu? Ježišmaria, čím? Nemáš kamarády, kterým bys to ukázal a pochlubil se? Budou tě obdivovat. A já nebudu mít pocit, že už nerozumím, proč jsou HiFi fora. No ale jsem starý pán, tak se na mě vykašli.

Re: 150W Leach v4.5

Honza: dobře, tak to vyfotim zevnitř.

Re: 150W Leach v4.5

Honza63: zatáhni brzdu. Pískomil je rád, že se mu povedlo zprovoznit zesilovač, je to jeho prvotina v takovém výkonu, tak ať se klidně pochlubí. Je to mladej klučina co má radost, tak mu to nekaž "stařeckou" nepříjemností!

Yeayer: vyfoť nám to i zevnitř. Omrkneme, zkritizujeme, dokopeme k předělání lol

Re: 150W Leach v4.5

Ale vždyť jsem mu napsal, že mu to ze srdce přeji a ať se na mně vykašle. Myslím si však, že se má pěstovat autokorekce, třeba bude jednou tím, kdo to tady potáhne ke hvězdám. Tím spíš, podle mě má vědět, co posílat nám všem a co si nechat pro sebe. Já mu to nekazím, ale kdo mu to má připomenout? A napsal, že to vyfotí zevnitř, tak to snad vzal v dobrém.

Re: 150W Leach v4.5

Honza: ten zeditovvanej příspěvek jsem četl až teď. Promiň, ale nechápu, proč bych si měl pro sebe nechávat můj první tranzistorovej a zároveň tak silnej zesilovač v mym životě, kterej jsem postavil. Jinak nemám ani jednoho kámoše, kterej by měl aspoň tušení jak zesilovač funguje...

Re: 150W Leach v4.5

Zcela přátelsky. Ono tam nic, co jsi chtěl ukázat, nebylo. Proto jsem ti psal, ať to odkryješ. Ale pokud jsi to tak nevzal, tak na to zapomeň. Povídat si má smysl jen pokud se dva poslouchají. Já ti chtěl dobře poradit, pokud to tak nebereš, tak hezký večer, a už, prosím, nepokračuj.

Re: 150W Leach v4.5

Honza: jestli tím "Povídat si má smysl jen pokud se dva poslouchají." jsi myslel, že jako já tě nevnímám, tak bych řekl, že je to spíš naopak, protože jsem ti ihned odepsal že to vyfotim odkryté. Já tvoji radu vzal a odpověděl jsem ti, že to udělám, tak nevím, proč píšeš "Ale pokud jsi to tak nevzal.

Re: 150W Leach v4.5

Mám odpovídat? Prosím, nepokračuj.

Re: 150W Leach v4.5

Nahrány fotky.
Honza: Ok, vyhovím ti i podruhé.

Re: 150W Leach v4.5

Děkuji, chceš asi můj posudek. Když už si tady píšem. Asi bych zkroutil silové přívody, všichni to tak dělají. Ale napiš jak ti to hraje, brum, a dojem o zkreslení. A ještě jednou, nic proti tobě, i přes stařeckou nepříjemnost, nemám. Všiml sis, prosím, že nás povedeš ke hvězdám? A ještě zdůrazňuji, nekonfrotační, a zcela přátelský přístup. Ne, že tě neposlouchám, tedy nečtu. Já se těším na všechny pod dvacet, co se o něco snaží.

Re: 150W Leach v4.5

Honza: Zkroutil silové přívody? Nevím, co tim myslíš smile. JInak hraje excelentně, brum absolutně žádnej, šum taky, i když to dám na max. hlasitost, šum taky vuubec žádnej, ani nejjemnější. Dojem o zkreslení je takovej, že to zkresleni bude hoodně malý, ale to už mi pak pomůže zjistit zuki smile. Ok.

(upravil Honza63 31. 10. 2012 23:34)

Re: 150W Leach v4.5

Bezva. Bývají zkroucné přívody od přívodů trafa k usměrňovačům a přívody + - kondenzátorů. Dělám to léta, nevím, jestli je to lepší. Poslouchal jsem to bez výsledku, tak to dělám podle ostatních. A zapomněl jsem přát hezký večer.

Re: 150W Leach v4.5

Honza: Díky, tobě taky smile. Jako zkroucené dráty dohromady?

Re: 150W Leach v4.5

Ano, ale nic dobrého jsem nezaznamenal, lepší než já to tak to dělají. PMA, DPA, tak se jich držím, oni, na rozdíl ode mě to měří, ví tedy proč. A ještě jednou dobrou noc.

Re: 150W Leach v4.5

Dobře. taky přeju. Jop, už to vidim. To je podle mýho spíš z estetickejch důvodů, aby se tam ty dráty nepletly. U mě to bohužel nepujde sad

Re: 150W Leach v4.5

Ten problém je v tom, jak moc to zkroutit, někdy je to úplně hloupé, tedy fyzicky. Ale snižuje to indukci rušivého napětí, především síťového napětí. Jen tak na okraj, víš, že nás dělí víc než půl století života.

Re: 150W Leach v4.5

Nevím budu tedy vykat smile

Re: 150W Leach v4.5

jo s tim povidanim je to fakt, hodinu a pul se snazim pokecat s digitalnim potakem na SPI rozhrani a porad je to jaksi jen monolog.. a proc ? muze nekomu aspon vzdalene pripadat podobny 07h a 0Ch ?? big_smile

no ale k tematu - hezky to mas, kdyz si vzpomenu na ty fotky slepencu pred pul rokem.. kabelaz trosku chaoticka a to zakrouceni kabliku by u NF nezaskodilo.. taky mi prijde lehoulince neprakticky dat ten potak primo vedle vstupu, se budes tlouct rukou o kabel..  ale coz.. to pridje casem smile a uz jsi me predbeh - ja regulerni tranzistorovej zes jeste nikdy zadnej nepostavil (alespon co si pamatuju) wink

Re: 150W Leach v4.5

Klidně tykej, o tom to nebylo. Já jen, že svět HiFi není o věku, pokud to tedy vidíš jako já.