(upravil lou 21. 10. 2012 10:15)

Téma: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

V této sekci má antonio moc pěknou sérii článků poměrně dopodrobna vysvětlujících (nejen) zesilovače a jejich parametry.

Co mi ale chybí - jsou třeba nějaké názorné ukázky toho o čem je řeč - konkrétně:

"zesilovač se skládá z diferenčního, napěťového a proudového stupně" - tady by se hodilo schéma nějakého "profláknutého" zesilovače Leach, DPA - cokoliv  kde by by byly ty jednotlivé sekce a jejich součástky označeny a případně vysvětleno, co se jejich hodnotami dá ovlivnit.

Další článek by se mohl věnovat decibelům.

Sice chápu dB jako jednotku akustického tlaku - z toho si dokážu ještě tak odvodit údaj o citlivosti reproduktorů.

Ale pokud jsou dB udávány jako "elektrické" parametry obvodů - zesilovačů,výhybek atd. - tady jsem v koncích - strmost výhybky 12dB/oktávu - co to je? A co tam znamená ta oktáva?
8 tónů?

Myslím, že tyto věci by zajímaly nejen mně a že by si zasloužily nějaké to zevrubnější vysvětlení.

Re: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

Ad zesilovače: přečti si mnohokrát omýlaný článek Pavla Dudka z Amatérského rádia, tak je problematika rozebrána. Ale je pravda že ne tak podrobně.

Vysvětlení pojmu oktáva je myslím dobře zpracováno tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Okt%C3%A1va_%28hudba%29 , takže nemá cenu je dále rozebírat.

U reproduktoru citlivost udává jaký akustický tlak lze získat přivedením 1W na jeho svorky. V podstatě se je jedná o účinnost, čím větší je citlivost, tím více energie se promění v akustický tlak (zbytek je jen teplo). Reproduktory jsou velice mizerné, protože jejich účinnost se pohybuje 1-10%, ale zatím nikdo nevynalezl lepší měniče.
U výhybky strmost 12dB/okt znamená strmost útlumu. Výhybka neodřízne frekvence nad/pod určitou úroveň (spodní/horní propust), ale pouze je zatlumí s danou strmostí filtru. Takže jestli zvolíš dělící frekvenci 1kHz, bude na 2kHz útlum 12dB (1. oktáva), na 4kHz bude 24dB (2. oktáva = 12+12) atd.
A dále, pokud se bavíme o úrovních signálu, bavíme se vlastně o napětí. Pak každé 3dB znamenají zisk nebo útlum 2x - takže útlum 12dB, znamená že ma frekvenci vzdálené 1 oktávu od dělící bude svorkové napětí 16x (2 na 4) menší.

Jenže tohle jsou základy a předpokládá se jejich znalost.
Doufám že jsem to popsal dobře, případné doplnění nebo uvedení na pravou míru od chytřejších uvítám.

Re: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

Na wikipedii, zvláště anglické, je tolik kvalitních textů, že vůbec nemá smysl psát další. Zrovna dB je tam rozebrán důkladně a v souvislosti s různými veličinami.

Web

Re: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

PavelTI:

Nejdřív dík za ochotu a tvůj čas - i když jsem to myslel malinko jinak. Přesto jsem se dozvěděl alespoň ohledně těch decibelů a oktáv co jsem potřeboval. Článek P. Dudka si jistě rád přečtu pokud bude někdo té kozí dobroty a dá sem buď odkaz, nebo aspoň ročník a číslo amára ve kterém se onen článek nachází.

Já jen, že mohlo ve výše uvedené sekci klidně k vláknům jako Druhy provozu (třídy) zesilovačů,Zesilovače - parametry, výkony, limitace,nebo Základní typy ozvučnic přibýt taky titulek "Základní informace o decibelech v oblasti akustiky a zesilovačů", nebo něco podobného.
V tomto vláknu tvoje cenná informace za pár dní zmizí v "propadlišti dějin".


Sendy:
Nikdo tě nenutí cokoliv psát - oslovoval jsem evidentně jinou sortu lidí.
Nevím, jestli si to uvědomuješ, ale svojí "logikou", že všechno je přece ve Wikipedii, nebo jinde na netu zpochybňuješ samu existenci třeba Audiowebu - k čemu je? vždyť jich je tolik a nejlépe v angličtině.
Být antoniem, tak jsem teď pěkně naštvaný - protože mi teď dal někdo na jevo, že celá moje práce (články v Teorie& praxe..) je k ničemu.

A jen tak mimochodem - z článku na Wikipedii (i anglické) jsem se nedozvěděl na rozdíl od Pavla skoro nic o tom na co jsem se ptal smile.

(upravil reeb 23. 10. 2012 20:11)

Re: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

http://www.mako.webz.cz/DPA.pdf

http://moryst.sweb.cz/elt2/stranky1/elt021.htm

http://www.hifimarket.cz/teorie-zesilov … dudka-a259

v češtině jsou pak starší knihy:

Ing.Jindřich Čermák/Ing.Kamil Jurkovič-Návrh a konstrukce nf tranzistorových zesilovačů

Nízkofrekvenční tranzistorové zesilovače- J. Budinský

Ing.Kamil Jurkovič / Ing.Ján Zodl - Príručka nízkofrekvenčnej obvodovej techniky
Ing. Kamil Jurkovič / Ing. Ambróz Škrovánek - Príručka nízkofrekvenčnej techniky

Ctirad Smetana a kolektiv - Praktická elektroakustika

a nějaké další knihy..

Web

Re: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

http://en.wikipedia.org/wiki/Decibel  studuj.

Lou, nevím, jestli si to uvědomuješ, ale asi nikdo není zvědavý na tvoje vývody a dovody a rady Antoniovi, co si má myslet a jak si má vykládat můj příspěvek.

Web

Re: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

Sendy, prepáč, ale troška sa musím zastať loua, samozrejme nemám na mysli to ako "radí" antoniovi čo si má myslieť smile Ale ide mi o tú základnú myšlienku. Podľa mňa by nebolo zlé ak by tu bola zbierka kvalitných článkov okolo audiotechniky. Uvedomujem si, že na webe sú tisícky článkov, ktoré sa venujú danej problematike, ale mať podobné články v "zrozumiteľnom" (mám na mysli CZ/SK)  jazyku je IMHO niečo oveľa lepšie. Mne konkrétne napr. angličtina nerobí problémy, ale radšej si 100x prečítam SK/CZ článok, ako by som sa mal prehrýzať (pre mňa) ťažšie pochopiteľnou témou v EN. A aj keď je teraz angličtina "IN" možno nie každý česko-slovák ovláda tento jazyk. 
Tvoj názor nie je ďaleko od obľúbenej frázy dnešnej doby "Však si to vygoogli" (inak táto veta ma už neskutočne irituje). To by sme naozaj mohli otvoriť fórum s jediným príspevkom, že teda vaša problematika sa už na 100% niekde riešila, tak použite google.   

Skrátka mať to pekne všetko pokope je podľa mňa fajn myšlienka. Samozrejme chápem, že sa  s tým asi nikomu nebude chcieť "srať",  keď je toho plný net , ale tie články by mohli byť hoc aj odniekiaľ prevzaté - veď ide o to, mať to všetko pokope a nie vymýšľať teplú vodu...

Ale samozrejme neberte toto ako nejaké vnucovanie názoru, chcel som len povedať, že súhlasím zo základnou myšlienkou...

Re: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

Souhlasím s Tipim.. Ne vše lze nalézt na i-netu v - zvláště pro laika - srozumitelné formě, a také ne každý má eltech. vzdělání.. Přesto, jako laik, mám snahu některé elementární věci pochopit a tak trochu se "dovzdělat"..

Např. dodnes mi není tak zcela jasné, co si mám představit pod pojmem RISE TIME, který je uváděn v tech. specifikacích některých zesilovačů. Na i-netu lze dohledat, že tento údaj specifikuje rychlost zesilovače. Ovšem již moc nerozumím tomu, jak se tento parametr měří a tedy co si mám představit pod tou kterou konkrétní hodnotou.. Je kupř. zesilovač s jmen. výkonem 200W/4Ω/kanál a údajem RISE TIME 1,5us dobrý nebo špatný ?  A takovýchto špeků, nad kterými zůstává rozum laikův stát, lze nalézt více...

Re: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

Sendy:  neměla to být rada co má antonio dělat a myslet si o tobě - byl to ryze můj pocit v dané chvíli a jiný příklad mně zrovna nenapadl. Jinak ale uznávám, že ta formulace mohla být pochopena i tak jak píšeš.
Moje reakce na tvůj odlišný názor na věc byla přehnaná a hlavně  naprosto zbytečná.
Takže bych rád celou tuhle nepříjemnost ukončil smírem.

Pánové Tipi a BFU43:

jsem rád že jsem v tom nakonec nezůstal sám smile když přibyde ještě deset dalších, třeba se někdo ustrne smile.

K tomu, že jsem si dovolil nějakou takovou věc navrhnout mně navedla už samotná existence zmiňované sekce a články v ní. A i když to není hlavní náplní tohoto fóra - je to dobrý nápad mít na jednom místě články srozumitelně (těm co mají aspoň povědomost o tom co to je a jak pracuje tranzistor) vysvětlující o čem že se tu ty lidi vůbec baví.

Takže když něčemu nerozumím - stačí přepnout do sekce Teorie & praxe místo zdlouhavého  googlení a louskání hatmatilky překladače - co si budem povídat, je nastavený na všechno možné, jen ne na technickou angličtinu - takový datasheet nějaké součásky je pak sice veliká sranda, ale pochopit se z toho nedá nic.

Re: Tip na články do sekce Teorie & praxe.....(nejen pro antonia)

Sendy, prý seš nyní poblíž východního pobřeží US.