Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 28 z 28]

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Nitram: Veď ja som to napísal v skratke, aby som pána zbytočne nemotal. Základ je odstrániť vplyv miestnosti a až potom je možné robiť ďalšie úpravy. Tiež som prekladal skrine, ukladal knihy do rohov, prekladal repro... Ale až som osadil pasce, tak mi zmizli skoro všetky problémy.:-)

(upravil MethMan 16. 10. 2012 9:07)

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Sanchez_DCA napsal:

Obávam sa, že tento problém nevyriešiš bez dobrých basových pascí vo všetkých ôsmich rohoch miestnosti. Tiež som skúšal všetko možné a až keď som namontoval pasce, vyriešil sa problém.

Ještě nikdy jsem neviděl nějaké měření účinku tzv. basových pastí a nejem proto jsem velmi skeptický k jejich účinku pokud nejsou skutečně obrovské. Dal by jsi sem své měření?


Predpokladám, že meraním zistíš len to, že Ti rezonujú frekvencie - módy miestnosti. Sú to frekvencie, ktoré rezonujú presne podľa rozmerov miestnosti. Budú tri - tak ako sú tri základné rozmery - v x š x d. Keď máš rozmer izby 5 x 3 m, tak tie dve prislúchajúce frekvencie budú: 68Hz - 5m a 113Hz - 3m. To je to, čo počuješ v rohoch miestnosti.

Bude jich mnohem víc, přesněji řečeno nekonečně. Problematických může být řekněme prvních 50 z nich. První bude okolo 35Hz, další pod 60Hz, pak asi tangenciální (složenina těch 2) nebo 3. axiální, pak 4. axiální cca 70Hz atd.


val.l napsal:

Blbost. Nábytek a jeho rozmístění pochopitelně vliv na spodek má a to dost zásadní. Stejně tak módy místnosti nejsou dány jen jejími rozměry, ale i tím, co a kde se v té místnosti nachází.

Taková blbost to není. Pokud se budem bavit o řekněme o prvních 10 módech, kde je to trochu předvídatelné, tak to má vliv leda na prostorové rozmístění rezonancí - "problém" se pouze přesune do jiného místa. Je věcí náhody jestli to situaci zlepší nebo zhorší. Vliv na jejich vlastní frekvence a jakost bude malý.   


IMHO - zatlum stěnu, kde jsou dveře - tj. za posluchačem. Asi bych začal tím, že bych tam přesunul tu knihovnu, .... že by to mělo mít pozitivní efekt

Rada nad zlato. Mohl by jsi vysvětlit, jakým mechanismem by mělo fungovat něco co je řádově menší než je potřeba?


Sanchez_DCA napsal:

Základ je odstrániť vplyv miestnosti a až potom je možné robiť ďalšie úpravy. Tiež som prekladal skrine, ukladal knihy do rohov, prekladal repro... Ale až som osadil pasce, tak mi zmizli skoro všetky problémy.:-)

Ostranit vliv místnosti nelze. Ani anechoické komory nejsou pod určitou frekvencí bez vlivu. Navíc to není ani žádoucí ani potřeba. Pro optimální poslechovou místnost je nábytek a kramárna největší nepřítel. Velikost je ten zásadní předpoklad - čím větší tím lepší to může nakonec být.

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Ďakujem za skvelú reakciu:-)

Pri posluchu v miestnosti som zistil, že na niektorých miestach sú basy neprirodzene silné a naopak v niektorých miestach sú mŕtve. Meraním som zistil tri ( a samozrejme niekoľko ďalších, ale menej výrazných:-) ) nadmerné rezonancie a to na frekvenciách, ktoré výpočtom zodpovedali rozmerom miestnosti. Po osadení pascí do každého rohu, sa v posluchovom mieste posluch zlepšil natoľko, že už som ani nemeral. Na ostatných miestach je posluch tiež už uspokojivý. Tie pôvodné merania mám možno aj niekde uložené, ale nie vo forme jpg. pdf... 

Ak som napísal, že je nutné odstrániť vplyv miestnosti, myslel som tým samozrejme postup pri riešení problému a to: najskôr urobiť opatrenia, ktoré zmiernia základný problém ( voldemrd píše o probléme s basmi...) a až potom sa zaoberať nábytkom, gaučami, presklenými plochami, rezonujúcimi predmetmi....

Ospravedlňujem sa, že sa nevyjadrujem presne vedecky, ale to sa mi nechce a navyše to ani neviem.:-)

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

MethMan: dovolil bych si v něčem trochu nesouhlasit, ale jelikož bych dost možná pravdu neměl, tak to asi nijak zásadně dělat nebudu... smile Nicméně nejde přeci jen o vztah k vlnové délce, ale také o materiály a rozbití plochy.

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Sanchezi, vytáhni měření a dej ho sem.

val.l: To máš pravdu, že jen o to nejde, ale v tomto konkrétním případě si troufám tvrdit, že to je rozhodující. V jednom whitepaperu z RD BBC (autor byl myslím Walker) zkoumali nepravoúhlé místnosti z pohledu rozložení vlastních frekvencí (módů) a jako "vedlejší produkt", který lze vypozorovat, že nerovnoměrnosti se oproti modelovým pravoúhlým místnostem moc nezmenšují, jen se přesouvají jinam. Nábytkem, dveřmi a okny v podstatě neděláš nic jiného, že zavádíš nesymetrii a tím rušíš orthogonalitu módů. Prakticky to znamená, že z nějakého místa budíš i rezonance, které by v případě vzájemné kolmosti zůstaly v klidu. Což bývá plus, ale ke zlepšení jako takovému to nutně nevede. Pro vlnovou délku 4-15m je ale nějaká "nerovnost" v řádu 3-10% prakticky zanedbatelná.
To správné řešení spočívá v rovnoměrnosti vybuzení a ve snížení činitele jakosti módů tlumením. Vzhledem k vlnovým délkám o kterých se tady bavíme, je rezistivní tlumení (basové pasti) na spodním okraji účinnosti (odhlédněme od dalších negativních vlivů na zbytek pásma). Ono vůbec dosáhnout nějaké rozumné účinnosti přes 3 oktávy basového pásma je velký problém. Mě se to nepodařilo, vím sice proč, ale teď už s tím nic neudělám. Dosáhl jsem na nějakých 35-40%, což třeba v nějakém standardně udělaném podkroví bude hodnota zcela běžná. Na druhou stranu oproti 45 cihelné zdi to pokrok je, ale k ideálu je to polovina,
Nechme téhle debaty, protože je nutně teoretická. Vše je dostupné v literatuře týkající se akusticky malých místností. Doposud nikdo nevyvinul nějaký spolehlivý simulátor chování takových místností, protože jenom zadání okrajových podmínek by bylo velmi obtížné. Daleko jednodušší je to změřit na místě. Udělejte to, protože všeobecná pravidla prakticky nejsou a každá místnost se chová velmi rozdílně.

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Merania som už nenašiel:-(
Ale mám z toho poznámky. Meranie bolo "len" do 500Hz, lebo hlavný problém som mal na basoch. Potvrdilo sa, že najviac rezonujú frekvencie, ktoré presne zodpovedajú rozmerom miestnosti. Tie rezonancie boli dosť silné a nájsť miesto na normálne počúvanie muziky bolo nemožné. Buď boli basy nadmerné, alebo neboli vôbec. Najskôr som osadil 4ks pascí Auralex do horných rohov, potom do rohov za monitory... Skúšal som kadečo. Zvuk sa zlepšil, ale rezonancie na basoch boli ešte stále problém. Potom som dokúpil ďalšie 4ks pascí od výrobcu z Bratislavy. Osadil som teda všetky rohy a je pokoj. Merania už robiť nebudem, lebo radšej muziku počúvam, tvorím a nahrávam. Zvuk v miestnosti sa mi páči, nič mi nevadí - z toho pre mňa vyplýva, že problém už neexistuje.:-)))

(upravil millano 22. 10. 2012 10:50)

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Co sfázování subu s hlavními bednami ? - zkoušel si ten SUB prostě přefázovat ? Mají hlavní bedny dělící kmitočet jako subwoofer nebo hrajou celé pásmo ? Je více důležitých otázek které se tu, pokud sem dobře čet, neřešily ...

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Ja si myslím, že sub v takej malej miestnosti je akosi "navyše"... Viem si predstaviť sub v sade PC repro, alebo inú zostavu, kde je jasne daná a presne nastavená deliaca frekvencia. Ja som sub nejaký čas používal v štúdiu pri nahrávaní, kde som si ním LEN kontroloval, či nemám príliš zahltené basy celkom na samom spodku. Teraz to riešim sluchátkami.

Pre posluch muziky by som to radšej riešil reproboxami, ktoré sami o sebe dobre uhrajú dolné pásmo - prípadne basy trocha prikrmiť equalizérom. Asi by som doporučoval reproboxy uzavreté - bez bassreflexu. Maximálne bassreflex vpredu. V našich panelákových miestnostiach sa aj tak nemôžeme hrať na vážnu akustiku a určite platí, že menej je viac.

Příspěvky [21 až 28 z 28]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » nerovnoměrně rozložené basy v pokoji

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£