Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » 200W od Josefa Sedlaka

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 44]

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Mám pocit Pawle, že ne zcela přesně víš, která bije. Ft jednak není tak jednoduché měřit, jednak konkrétní hodnota Ft je pro konkrétní typ tranzistoru zcela typická a liší se v řádu desetin až max. jednotek procent. Jakýkoli "výběr" je tedy zcela zbytečný.
Zato Uceo je parametr dosti proměnný a u jednoho typu tranzistoru /a specielně z produkce TESLA/ se může lišit až o stovky procent.
Tento zesilovač je na těchto "vyměřovaných" tranzistorech víceméně postaven a nevhodnými náhradami si lze život hezky zkomplikovat.

Nejsem příznivcem využívání tranzistorů daleko za hranicemi jejich katalogových parametrů a to i v případě, že je využit pouze jeden a ostatní parametry zůstávají zdánlivě zdaleka nevyužity. Praxí je potvrzeno, že dřív či o málo později se takto využívané polovodiče stanou zdrojem téměř fatálních poruch.

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Diky, ted uz sem snad trochu v obraze. Jestli to chapu, tak spis doporucujes vymerit KFka nez tam cpat 2N, ikdyz to i tak asi nebude ono. Jeste jeden hodne stupidni dotaz: co kdyz pred ten konec soupnu aktivny vyhybku, treba subjunior, pak pouziti 2N nebude vadit? /teda mysleno tak, ze do toho konce nebudu postet frekvence vyssi nez onech 15kHz/.

jo a sinclaire, to zaverny napeti jde merit nejakym schudnejsim zpusobem? a co bys mi Ty doporucil za osc.?

(upravil sinclair 14. 9. 2007 14:05)

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Ty 2N nedoporučuju, zapojení s nimi není stabilní.
Pro orientační výběr KFek stačí Zdenkovo zapojení, nemusí to zrovna dávat 600V, stačí cca 200-250V a omezovací odpory stačí dva 220k. Měřit je samozřejmě nutné měřákem s velkým vstupním odporem.
Pro dané napájecí napětí /asi cca 2x36V ss naprázdno/ by neměl být výběr problém, stačí kusy s Uceo kolem 110V.

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

K tomu měření závěrného napětí: šlo by to měřit taky tak, že bych si pomalu najížděl autotrafem? Až by napětí zůstalo stát při prvním průrazu, tak bych mohl zjistit jeho přesnou hodnotu,ne? Trafo sem tu někde měl 220/600, takže bych ho aspon využil smile

Web

(upravil sinclair 16. 1. 2009 14:15)

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Musíš zásadním způsobem omezit proud, jinak první měření bude pro ten tranzistor taky poslední...

Úplně nejlepší bude jít s těmihle konci někam do prdele. Jsou s tím akorát trable, je to taková nemlich fedrmanovina.
Když už teda, tak úplně nejlepší by bylo darlingtony "udělat", např. MJE15030+MJ15003, MJE15031+MJ15004, místo KFek tam nasypat japonce v long TO92, třeba 2SA1145/2SC2705, co mají aspoň 120-150V a bude klid.
Dneska už z těch mladších hóšů nikdo nemá dva pytle KFek na výběr, aby si je mohl vybrat třeba na 130V a nikdo z nich to v podstatě neumí a ani nechce měřit. Takže vysrat na takovýhle bastlo-experimenty, stojí to jen čas a peníze a radši postavit Leach, tam je aspoň slušná reprodukovatelnost výsledků.

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Sinclaire, jak sem napsal v jiném threadu, tak jsem tento zesák postavil a prodal. Stavět ho nechci-mám v  plánu starší DPA 2x80.
Ptám se na to měření Ucbo.
Pokud sem to pochopil správně tak pokud pojedu s napětím tak součastně bych musel měnit odpor do série s trafem...
Takže lepší bude udělat několik rozsahů, pokud se to tak dá nazvat. Tedy při daném napětí, daný odpor /rezistory/.

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Na začátku starých tesláckých katalogů bylo měření dost dobře popsáno.

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Ten já bohužel,ale nemám. Avšak, že to není omluva. Mohl by to někdo naskenovat.Tyhle věc se ve škole neučí a rád bych to uměl, stejně tak bych toho rád víc věděl o párování TRANZISTORŮ smile.

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

člověče otevři si učebnici a podívej se na charakteristiky tranzistorů, to měření ti pak už musí dojít. Vždyť je to tak jednoduchý. Odpor necháš pořád stejnej.

Re: 200W od Josefa Sedlaka

A jakej odpor ? Nebo je to jedno ?

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Nejde náhodu o proud jakej poteče přechodem ? Z kterýho je pak podle U odvozen R ?

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Jo přesně tak to je, ten odpor je danej testovacím napětím a proudem přechodu v průrazu- ten proud nesmí bejt moc velkej. Vystačíš tak s proudem do 1mA.

Re: 200W od Josefa Sedlaka

1mA pro všechny tranzy, at budu měřit např KD503 nebo BC546?

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

V zásadě ano...

Re: 200W od Josefa Sedlaka

1mA nezničí přechod CB u malých tranzů?

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

http://www.seattlerobotics.org/encoder/ … tracer.htm

Tohle může být inspirace. Trafo ideálně s odbočkama, nebo sérioparalelně nějaká vinutí až do 500V ef, odpory v těch přepínacích sadách až do pár M, bylo by dobré sondu 1:10 ke scopu pro vyšší napětí, nebo snímací zesilovač s velkým vstupním R a můžeš si hrát smile

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Tak úplně obecně se to asi říct nedá jo,  Ale u běžnejch diskrétních tranzistorků ať je to 0,5waťák či 150 waťák by to podle mě vydržet měly naprosto bezpečně. Ve skutečnosti by měly vydržet ještě mnohem víc ale není důvod zbytečně zvyšovat ten proud-změřit se to dá i při tomhle). Jasně pokud by jsi to s tim odporem přehnal a dal ho moc malej, tak v okamžiku kdy se přechod "začne prorážet" tak je na něm ještě dost velký napětí a kdyby jím měl téct i dostatečně velký proud, tak se může asi zničit i v tenhle okamžik. Ale 1mA určitě vydrží. Nakonec obyčejná lavinová dioda třeba na 15V taky potřebuje třeba při použití ve stabilizátoru napětí proud řádově jednotky či desítky mA, a pracuje v tu chvíli přece na stejným principu jako nedestruktivní průraz toho tranzistoru.

(upravil wwsly 16. 1. 2009 23:41)

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Ten encoder vyzkouším, na TDS220 by z toho mohla být pěkná chárka.

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

No jo, jenže lavinová dioda nebo zenerka jsou na tenhle režim přímo konstruovaný, tak nemíchej jabka s hruškama.
V zásadě je možno použít regulovatelný zdroj napětí, který je popsán v článku "Elektrolytické kondenzátory", je to ten tranzistorový regulátor. Na výstup se zařadí odpor podle velikosti tranzistoru a ještě mikro-miliampérmetr, já používám pro orientační měření výkonových tranzistorů od cca 10W kolektorové ztráty odpor 100k a pro malé hajzlíky odpor 330k. Napětí na přechodu je třeba sledovat voltmetrem s co nejvyšším vnitřním odporem. Hledané napětí je to, při kterém procházející proud prudce vyskočí na násobky původních hodnot a napětí na přechodu se téměř zastaví na určité hodnotě. Od této hodnoty je dobré odečíst cca 10% a máte s přijatelnou přesností dovolené Uceo toho konkrétního kusu.
Lze měřit s otevřeným přechodem E-B, případně s odporem řádu desítek až stovek ohmů mezi E-B. Zjištěné napětí bude s odporem E-B o dost vyšší a platí s odečtem těch 10% jen pro případy, kdy je v praxi ten tranzistor skutečně takto zapojen.
Lze se dočkat příjemných i nepříjemných překvapení, zvláště u Tesly díky značnému rozptylu hodnot člověk nikdy neví, co bude smile

Web

Re: 200W od Josefa Sedlaka

Ještě bys měl napsat Leoši, že někdy po průrazu napětí skokem spadne právě o těch cca 10% a pak platí, že závěrný napětí je právě tato hodnota...jinak naprostý souhlas... smile

Příspěvky [21 až 40 z 44]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » 200W od Josefa Sedlaka

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£