(upravil Dohnalik 10. 2. 2017 11:31)

Re: DIY DAC

Nová verze DACu s ES9038Q2M DACama, který mají nový Hyperstream II modulátory smile Zvukově velkej skok. Ještě uvidíme jestli do výroby půjde 28 nebo 38.

Na poslech se někdy budu moct stavit, akorát netuším kdy...mám dost plno big_smile



Možná pro někoho taky zajímavý, narychlo jsem sbastlil destičku která se nasadí na ARM SoC desku a je z toho jednoduchej streamer se slušnou kvalitou. SW na tom rozběhnem asi volumio 2, který umí základní věci jako DLNA, spotify, NAS, přehrávání z USB uložiště, nějaký internetový rádia s možností tidalu, chromacast a airplay...

DACy opět dual mono ES9038Q2M, pracující v mastermodu.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/86116171/Streamer%20Dev%20DAC1.jpg

https://dl.dropboxusercontent.com/u/86116171/Streamer%20Dev%20DAC4.jpg

(upravil Wili 18. 10. 2016 16:38)

Re: DIY DAC

Potreboval som kvalitnejsi audio Bluetooth prijimac pre zabudovanie do preampu, tak som si postavil vlastny modul s AK4490 do ktoreho ide digitalny signal cez bluetooth -> i2s prijimac. Takze signal nie je spracovavany v nekvalitnom low-cost dac implementovanom v BT module ale digitalny signal je vytiahnuty do externeho DAC od AKM. Tiez napajanie a layout dosky je prepracovane. Rozlozenie kondenzatorov a cesty v okoli dac som sa snazil aby cim viac sledovali vzorovu ohodnocovaciu dosku od AKM. Zdroj co to napaja je spolocny pre vsetky vetvy ale oddeleny samostatnym low-noise LDO stabilizatorom pre kazdu napajaciu vetvu. Kazdy kanal samostatne 2x5V + osobitne analog 3V3 a osobitne digital 3V3 a este osobitne Bluetooth. Stabilizatory som pouzil LT1763 ktore by mali mat zvlnenie okolo 20uV. Tiez kvoli minimalizovaniu velkosti dosky som dal stabilizatory z druhej strany DPS vdaka comu su napajacie cesty k DAC extremne kratke.

Vystupny buffer je potom s LME49720...

Vzhladom na to ze to hra cez bluetooth je zvukova kvalita neporovnatelna s akymkolvek BT co som doteraz pocul. Neveril som ze aj bluetooth moze hrat takto kvalitne smile je to fakt super prakticka a velmi mala vecicka uz premyslam ze postavim dalsi smile

Kedze DPS nema masku a ani prekovy tak to vyzera ako vyzera... (tie hromady cinu su prekovy robene drotikmi zapajkovanymi z oboch stran)

https://s25.postimg.cc/epg5gkti7/IMG_0258.jpg

https://s25.postimg.cc/uc7ety7a7/IMG_0259.jpg

Re: DIY DAC

Wili smile nahodou super na to, že to je domorobo to chce hodně zručnosti smile

Re: DIY DAC

Tak tohle je dost dobrej počin, nechystáš se to publikovat ?

Re: DIY DAC

chcem si postavit dalsi tak mozno dam na to narobit profi dosky s maskou a prekovmi, lebo pajkovat 0.3mm piny bez masky a kablovat snad 50 prekovov je fakt paraken... keby o to mal niekto zaujem mozem potom ponuknut nejake DPS. Ci uz s AK4490 a BT modulom alebo bez uvidim, tie som nakupil cez ebay a neviem ako by to bolo s hromadnejsim nakupovanim a ci by vobec o nieco take bol zaujem, lebo ono to v konecnom dosledku vychadza celkom dost draho.

Este to je len zatial prototyp musim to este pomerat co to robi, ci to nerobi nejaky bordel na vystupe alebo tak. Zatial som skusal len uchometricky a ok, ale musim to zavesit na PC a pomerat. Teraz mam rozrobene ine veci kam to pojde takze vysledky az neskor...

Re: DIY DAC

když maximální rozměr jedné strany desky máš třeba do 10cm tak se dají nechat v číně vyrobit desky za pár šušňů

já byl teda líný a už dřív jsem si pořídil komplet modulek s tím čísným BT to I2S, tady tenhle: http://www.ebay.com/itm/Bluetooth4-0-AK … SwUV9WphpS

Re: DIY DAC

Wili: perfektná práca, ako iné veci od teba.

(upravil Wili 18. 10. 2016 22:08)

Re: DIY DAC

ythren ma to 40x100mm, druhu verziu spravim uz aj s SMD analogovou castou a tym padom by to mohlo mat predpokladam tak zhruba 40x70mm. Co posielas ten cinsky modul ano ja som pouzil cosi podobne ako zdroj suciastok, lebo vyjde to lacnejsie kupit takyto hotovy modul kde je uz naprogramovany BT i2s a aj AK4490 cip, len tieto dve veci samostatne by stali viac ako cela ta doska z ebayu...

V tom mojom je to ine v tom, ze napapanie je komplet uplne prerobene a v podstate cely layout dosky aby bol podla evaluation boardu AKM.

Ja som to robil ako modul s pinmi na okraji, aby sa to zapajkovalo do inej vacsej DPS ako vymenitelny modul s moznym upgrade do buducna. Zabudujem to do takeho vacsieho hybridneho preampu co akurat staviam smile ale ten uz bude v inej teme...

Re: DIY DAC

kluci,jestli tomu dobre rozumim,je to DAC,ktery se da krmit treba z telefonu pres bluetooth?
willi si fakt sikovnej

(upravil Wili 18. 10. 2016 22:31)

Re: DIY DAC

dakujem smile

ano je to na mobil / tablet / notebook atd... potrebujem to hlavne ked chcem v kuchyni varit, pustat nieco z notebooku a reproduktory mam daleko... tak napadlo mi ze kvalitnejsi BT je asi najjednodchsie riesenie.

Je to v automatickom "search" mode, takze po privedeni napajania BT hlada zariadenie, ktore by sa s nim sparovalo. Ked k tomu dojde nepusti ineho usera kym sa neodpojis. Toto je signalizovane ledkou = ked blika tak hlada, ked svieti tak je pripojeny. Potom ostane uz zapamatany a netreba uz nic sparovavat proste pustis a hra to same.

Re: DIY DAC

diky...jaka je kvalita ve srovnani s USB?myslim,ze by se mi to hodilo do dilny...

Re: DIY DAC

posluchovo sa mi to velmi pacilo, myslim ze to hralo dokonca lepsie ako externa creative x-fi HD ale mozno to bol len taky pocit. Ono samotne AK4490 ma mam pocit taky trochu iny zvuk ako ostatne DACy taky basovejsi a pevnejsi takze to moze byt aj tym sposobene, ale ako som sa s tymto hral tak zistil som ze je fakt pravda ze ani tak nezalezi na samotnom pouzitom DAC ako na implementacii, pomocnych obvodoch okolo, aky to ma zdroj, zemnenie, buffer atd. Nepocuval som to ale dlho, po odskusani som to uz zabudoval do vacsej DPS a teda najblizsie to vyskusam az ozivim preamp v ktorom to bude... Merat som to este nemeral.

Re: DIY DAC

Veľmi pekné smile Samozrejme, cenovkou nebudeš konkurovať číňanom, ale pridaná hodnota je inde, akú fs a bit-rate to max. zvláda?

(upravil ythren 19. 10. 2016 15:13)

Re: DIY DAC

kudlibabka: no obávám se, že USB DACu, který bude vyroben řekněmě podobně kvalitně to nejspíš nebude moct konkurovat, hlavně díky tomu, že přenos přez bluetooth audio ve valné věšině není bezztrátový, používají se tam normální ztrátové komprese, podobně jako MP3. v základu nějaký SBC codec, pak teoreticky i jiné kodeky ale musí je podporovat jak vysíalací tak příjmací zařízení, což se mi moc nechce věřit, že by číňani do toho programovali ještě něco lepšího a nepochlubili se s tím. Do dílny, kuchyně, nebo i na jiný laxní poslech vpohodě ale na vážný poslech to asi nebude uplně ideální. Ale má to velkou výhodu v pohodlí.

(upravil Wili 19. 10. 2016 14:27)

Re: DIY DAC

ythren tak to mas pravdu, to urcite nie, ak je USB spravene kvalitne to je uplne inde, ci uz kvoli bitrate alebo vzorkovacej frekvencii lebo tento BT ide len na obyc. 44k.

Je to len ako kvalitnejsia alternativa za lacne a nekvalitne BT sunty... existuju aj velmi nizko alebo bezstratove kodeky, co zrejme asi nebude tento pripad, neviem. Tento BT ale inak nie je 4.0 ako pisu cinania ale len 2.1

Re: DIY DAC

Wili: to je docela smutné že to není 4.0, jelikož 2.1 má jen asi 3Mb/s ... jak jsi na to vlastně přišel?

(upravil Wili 19. 10. 2016 15:37)

Re: DIY DAC

co som nasiel v popise k tomu BT modulu, pisu ze:

MV-MTK-A is a highly integrated Bluetooth2.1+EDR stereo audio module , which is
embedded with ARM Cortex-M3 Core

viac neviem. Na druhu stranu nemam doma jedinu nahravku ktora by mala vyssi tok ako 1Mbps... vacsinou pustam spotify co ma 160/320k ci kolko, a nejake flac co mam maju tak maximalne 1-1,5M.

Re: DIY DAC

a co nějakej DIY wifi příjmač a na něj nasadit převodník ? Tak by si člověk mohl pouštět muziku po celém baráku i do více zdrojů najednou, samozřejmě na trhu jsou takové příjmače ale bůh ví jak moc dobře to hraje. Mám to doma přímo v repro ale tam nelze hovořit o wifi smile a kvůli záruky jsem dovnitř nekoukal, nejsou jednoduše rozebiratelné.

Re: DIY DAC

no i takové věci se vyrábějí číňani toho chrlí hodně, ale něvím jestli nějaký bude s i2c výstupem nebo podobně, udělat to uplně sám je utopie, jelikož na wifi potřebuješ dost výpočetního výkonu a nejlíp operační systém, který se ti o to bude starat. Jediná alternativa je pak mít nějaké raspberry pi na to nasadit nějaké to volumio, do usb DAC (případně jsou i moduly na zasunutí) a jede se, nicméně ovládání může být kostrbatější, není tak jednoduché jak bluetooth audio, kde to co bys slyšel přímo v telefomu se ti realtime přenáší. navíc raspberry má trochu nevýhodu ve vypínání a zapínání, na zapínání jde připájet tlačítko, ale vypnout to jedině softwarově, nebo pak tam doprogramovat něco co bude snímat tlačítko přez IO piny.
Sám mám raspberry s volumiem, a USB dacem a je prostě daleko pohodnější tu hudbu pustit přímo z komplu. K tomu už by to pak chtělo napíchnout nějaký dotykový display (mám to tak udělané ale je titěrný a ne příliž citlivý) jenom na to aby se na to dalo sáhnout a hrálo to nebo prostě sáhnutím přepnout, ztlumit a podobně, jelikož hledat kvůli tomu furt telefon a dělat to přez něj, nebo to dělat přez něco extra v počítači, zkrátka není vždy uplně pohodlné

Re: DIY DAC

jeste porosim o radu:doputoval ke mě telefon Sony Xperia Z1 compact,moc se mi libi i mi vyhovuje,zajimalo by mne,jestli by s nim komunikoval nejaky USB i2s konvertor,operacni system je Android 4.3 jelly bean,diky...