(upravil sinclair 27. 9. 2012 7:51)

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

Rixi, takže všichni ti konstruktéři, kteří odrušovali spínání diod paralelními kondenzátory, byli a jsou podle Tebe blbci? Třeba i Pavel Dudek, který má ve zdroji k Mk.IV. odrušený grec čtyřmi paralelními kondíky, je blbec a kondíky jsou tam na hovno? Nebo i spousta továrních výrobků zvučných značek, kde jsou grecy odrušené paralelními kondíky až 100-220n, to tam dávali jen tak pro srandu králíkům, aby byl zesilovač dražší? Měl by sis koupit rychlejší osciloskop a naopak pomaleji uvažovat a pak teprve psát. Nic osobního v tom není, jsi chytrej kluk a mám Tě rád, ale tohle jsi kapku přepísk.
Kondenzátory u grece SPV250 měly být původně větší, ale nepodařilo se nám tehdy sehnat stabilního dodavatele MKP kondíků okolo 100n/250V a kromě toho se rušení z diod usměrňovače projevuje jen při minimální a střední hlasitosti, kdy kapacita 10n/400V ke každé diodě grecu stačí.
Věř mi, že bych si nekomplikoval život odrušováním a měřením, kdyby to nebylo potřeba a navíc by byl zesilovač zhruba o desetikačku levnější...
Malý příiklad z našeho dvorku: zkus odstranit kondíky 100n paralelně k diodám u zesilovače AZS223 a nedomluvíš se s korekčním zesilovačem pro přenosku, kdy klesne odstup díky rušení diod o dobrých 15dB. A to je jen zesilovač 2x25W, u výkonnějších strojů musí být odrušení adekvátně lepší. Někdy se ještě dávají MKP svitky přes celé sekundární vinutí, případně dva přes obě poloviny vůči středu vinutí, případně i MKP kondy okolo 1uF paralelně k filtrákům, ať jsou jakkoli velké.

Web

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

http://www.czechaudio.com/pdf/Zdroj_zakmity.pdf

PMA napsal:

Ty kondenzátory jsou zejména mýtus, ve skutečnosti je jejich hlavním efektem vybuzení parazitních rezonancí. Problémy spojené s vypínáním proudu diodou to nezachrání, a ty generují VF. Lepší řešení by zřejmě byl RC člen, ale bastlířská kuchařka typu "vraž tam 22nF" je nesmyslná. Bez solidní analýzy je lepší tam ty kondenzátory nedávat.

Proto ani ten tebou zmiňovaný Dudek je už do DPA222 ani 223 nesral,protože jejich přínos je, přinejmenším sporný Leoši.


Víc nemám co bych k diodám u usměrňovače dodal,výše zmíněné měření a vyjádření PMA myslím stačí.

(upravil reeb 27. 9. 2012 9:04)

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

V žádném DPA kondenzátory nejsou a odstupy jsou excelentní..tak nevim

Podrobný rozbor včetně měření je na slovači, můžeš hodit Leoši nějaká tvoje měření ?

Přínos C paralelně k diodám zná každý kdo dělal sítový zdroj pro AM rádio, bez blokovacích keramik to pořádně nejelo smile U ostatních aplikací je to sporné.

Web

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

PMA je nějaká autorita na odrušení ?

Ano, vliv na zvuk může být sporný, třeba jako použití oddělovacího trafa - pračky, nebo použití vakuové usměrňovačky, velkých indukčností a malých MP kondů v napájení  smile

Ale zkus si ty kondy vyletovat z můstku nějakého napáječe AM rádia, aby jsi viděl, kde to má smysl !

(upravil DJ_Rix 27. 9. 2012 9:28)

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

Ono v dnešním "čistém" prostředí ještě funguje AM rádio? Obávám se že v běžných nebo nedejbože městských lokalitách pokus nelze realizovat. big_smile

A i tak by mě zajímal přínos těch kondíků paralelně přes diody. Bavíme se o rušení které vyprodukují diody,nebo to které je v síti??

(upravil zuki 27. 9. 2012 12:35)

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

Už jsem to tu kdysi taky psal. Několikrát ročně schvalujem přístroje v EZU. Některé části nebo jednoduché věci občas dělají i "začátečníci po čerstvém absolvování nějaké té školy" a jejich řešení mají nezanedbatelný vliv na úroveň přístrojů. smile Tak jsem poměrně v obraze, jak to s diodama bez kondíků vypadá...  Není třeba spínaných zdrojů apod, ale často stačí diodový můstek bez C a jste s rušením na hranicích normy... Přitom bohatě stačí aspoň jeden kond přes AC, nebo dva z AC na GND a je rušení min. o 20dB méně...

Ale kdo chce kam... ať tam jde smile

DJ_Rix: Dovedu si představit, co udělají diody bez kondů s rušením zvenku... Nejlépe jak je občas zmiňováno, že nejlepší jsou rychlé Schotky... To bude nových frekvencí a na všem ještě namixovaná 50Hz a její násobky...

(upravil Dalča 27. 9. 2012 12:50)

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

No když máš slušnej příjmač, lze na AM pochytat mnoho zajímavého. Zvuk není hájend, ale o to tu nešlo a nejde.
Třeba na 270 kHz jsem chytal ČRO i ve středomoří. Zkus to na VKV smile
I v Brně chytnu na DV, SW, bezproblémově všechny sousední státy, a pár exotickejch. na KV chytím celý svět.
Závisí hlavně na anténě a uzemnění taky to chce příjmač, ne ty Tesco Store ksindly, který mají AM jen kvůli tomu, aby to nevypadalo blbě. Páč na feriku chytíš jen pár blízkejch silnejch vysílačů.

DJ RIX: v podstatě obojí. Jednat ty diody částečně "požírají" bordel ze sítě a taky hodně likvidují to, co "vyrábí" diody při komutaci.

Lecos pochytá slušný filtrační řetězec, ale nic není všespásný.

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

Diody v usmernovaci rusi dvema zpusoby, jednak zmenou impedance, to se uplatni u mustku modulaci impedance zeme a tim i spojenou modulaci AM signalu a za druhe generuji rychlou zmenu proudu pri vypinani,  diky recovery naboji.

(upravil Hordek 28. 6. 2014 12:47)

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

.

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

Čili podle Vás je lepší vždy osadit kondenzátory paralelně k usměrňovacím diodám,neb to bude mít vždy blahodárný účinek na úroveň rušení na napájení??

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

formuloval bych to krapet jinak.
Je lepší vždy vrazit k diodám kondík nebo RC článek, je vhodné k elytům ve filtru vrazit vždy nějaký kvalitní svitek.
Ne vždy to musí mít blahodárný účinek na zvuk, ale vždy se sníží rušení.
Rovněž kondík paralelně k trafu není na škodu.

Samozřejmě že vše je relativní a mnozí mohou poukazovat na mnohé, i komerčně distribuované, zařízení, kde se na odrušení přímo systematicky kašle, ale nejsem si jist, jestli to je zrovna cesta hodna následování.

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

Rixi, já jsem nepsal o žádném Pavlově DPA, neb vím, že tam žádné kondy přes diody nejsou. V modulech Aldaxu jsou, neb jsou to vestavné moduly a nikdo z nás, ani Pierre, ani já nevíme, kde kdo dotyčný modul použije - pokud ho použije v integrovaném zesilovači, kde bude i nějaký citlivější vstup, například pro magnetodynamickou přenosku, tak nám za ty kondenzátory onen konstruktér může leda poděkovat, nikoliv pyskovat jako Ty na cokoliv, co já napíšu, nebo udělám. Není moc šťastné být za každou cenu v opozici vůči mně - jistě jsi už také spoustu přístrojů opravoval a kondenzátory u usměrňovačů viděl. Zkus si postavit Actidamp IV-3 MM/MC a pak teprv uvidíš, nač jsou ty kondíky u usměrňovače dobré, zvlášť při přepnutí na MC.
Názor pana Macury bych nebral nijak vážně, já měřil také a proto ty kondenzátory v našich koncích jsou.

Web

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

Já se nechám rád poučit Leoši,jenže jsem se zatím od nikoho nedočkal vysvětlení cože to ty zázračné folie paralelně k diodám vlastně dělají a toto vysvětlení podložené nějakým srovnávacím měřením. Zajímalo by mě v souvislosti s tím jaký má Actidamp PSRR,že mu bude tak strašně vadit pár mV rušení na šínách......


Tvoje reakce je taky vždycky opoziční a nikdy není ničím podložená. Argumentace dělám to už dlouho a vím moc dobře co dělám.....hmm,sorry.

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

V žádném DPA kondenzátory nejsou a odstupy jsou excelentní..tak nevim

No, čo som videl merania (spektrum ), tak vždy tam bol slušný rozvoj násobkov 50Hz ..
Účelom odrušenia je tlmiť kmity po komutácii diody, samotný kondenzátor síce pomôže, ale vytvorí pekný rezonačný obvod s indukčnosťami trafa. Vždy je určite lepší  sériový RC člen ("snubber), nie len kondenzátor , musí (mal by..) tam byť stratový prvok, ktorý absorbuje vf energiu.

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

Takže pokud tomu dobře rozumím, je potřeba to analyzovat a udělat pro konkrétní aplikaci a i konkrétní trafo. Jinak dochází k tomu,co psal PMA - zhoršuje se VF rušivé spektrum.

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

pokud chceš navrhnout dobré odrušení, nezbyde nic jiného.
Základní věci na kterých záleží:
Trafo - jeho indukční a reálná složka výstupní impedance. (mění se s impedancí na primáru - tj trafo nutno posuzovat i s impedancemi před trafem)
Impedance vložená mezi usměrňovač a trafo
Rychlost diod, úroveň prahového napětí

Z toho ti vyjde jaký C případně RC aplikovat k diodě a k trafu.

Někde jsem o tom měl pěknou knížku, ale zaboha ji nemůžu vypátrat.

Nicméně můj osobní názor je ten, že to tu často ženeme k absurdnímu honění se za nicneříkajícími parametry. Grétz dokáže docela slušně rušit, nebo nejt absolutně v klidu. Leckteré trafo je tak mizerné, že nedokáže složky rušení převést na primární stranu (a taky z primáru na sekundár). Jiné trafa jsou tak kavlitní, že prenášejí krásně stovky kiloherzt. Nikdy nevíš, bez důkladné analýzy, jestli ti nějaký RLC prvky nemohou kmitat a na jakém kmitočtu.  Na druhou stranu to , co dokáží vygenerovat úsporné zářivky si mnozí nedovedou ani představit ( myslím z hlediska rušení).
Tzn. každý návrh je svými parametry a použitými komponenty "jedinečný".
Já odobně se bajpásovým kondíkům u diod nebráním a zhusta je používám. Tyto jsou slušně tlumeny ostatnímu prvky v usměrňovači použitými.  Jen u velkých proudů používám v sérii malý odpor. U větších proudů rovněž dávám odrušovák před ccelý zdroj (proudově kompenzovaná tlumice + "svatá trojice" kapacit (L-N, N-PE, L-PE), zvlášť, když očekávám "impulzní" změny zátěže na DC straně.
Pokud řešíte rušení, bez měření se neobejdete - simulace v těchto případech selhává.
Pokud řešíte vliv na zvuk, doporučuji poslechový test. Zkuste varianutu s kondíkama a bez kondíků, co se bude víc líbit nechte.
Stejný jao ten hazen mód ve flaškách. už se tím trápím dlouiho, marně se snažíce přijít na to, v čem to je. Někomu to hraje prý líp s kondíkem, jinýmu to hraje prý líp s G3 rovnou tvrdě na katodu. Teoretický rozbor není k dispozici, mi to hlava nebere, tak to prostě nechávám plavat, ať každý používá to, co mu nejvíc vyhovuje.

V silařině se obecně ke každému prvku, který má něco spínat, případně na něm probíhá komutační děj, přistupuje "autonomně" a velice často se opatřuje nějakým obvodem, třeba RC článkem, který komutaci "zinteligentní" protože třeba i triak (tyristor), nemající dobře vyřešenou komutaci může nevypnout průchodem proud 0, pokud nárůst napětí v čase je větší než xx, zůstane seplej.

Re: Nahodilý silný šum a následná rána z SPV 250P+

Sice to není přímo o zesilovači ale mám v živé paměti, jak jsem se neuměl domluvit s digitálním panelovým měřákem, napájeným z trafa. Blokovali jsme čerta s ďáblem a nakonec pomohla kombinace kondíky u diod a kondík na výstupu trafa. Pak přestaly čísla lítat. Dělal to jen jeden modul, ostatní jely normálně. Proto věřím v přínos kondíků, ačkoliv jsem to osobně nikdy neměřil ani dále nezkoumal. Jednou to může být OK a jindy to udělá paseku.