Téma: Vržou mi parkety - co s tím?

Jak jse zřejmé z nadpisu, sere mě, že mi tu vržou parkety. A to tak, že dost. Nevíte, co s tim jde dělat kromě vyrvání a hození do prdele? Zalít epoxidem? Jakákoli ne uplně blbá rada pomůže smile Dík!

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

jaké máš parkety? voskovaný nebo lakovaný?
Pokud nejsou olejovaný a voskovaný tak bych vzal vhodné lepidlo, injekční stříkačku, jehlu... ve vhodném místě vrtnout 1mm díru zasunout jehlu a vstříknout lepidlo. Lepidlo relativně řídké a vzlínavé pomaleji tuhnoucí.
po patřičné parketě trochu chodit aby se lepidlo "napumpovalo" do patřičných mezer.
No a pak přelakovat da dírky by nemusela být vidět (zatáhne se nebo to krapet přetmel)

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

Ten dům se stavěl těsně před válkou a z tý doby jsou i ty parkety. Vypadaj asi tak:
http://imgbank.cz/images/2012/09/11/izGCm.th.jpg
a vržou uplně všude!!!

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

Vypadají pěkně smile   Takže to bude asi vosk ( s malou prvděpodobností možná spec. olej). Zkus si to někde najít na internetu. Já parkety nemám a moc toho o nich nevím, ale na vosk bych dal asi zase jen vosk (olej) a mělo by to možná i přestat vrzat smile S tím olejem hodně opatrně, kámoš dal na nějaký reklamní řečičky o kvalitách příslušného moderního a super dobrého oleje a nějak mu pak nechtěl na prknech (na podlaze) schnout...

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

tak to je moje metoda na houby, já tak řešil vrzající lepené parkety k podkladnímu betonu.
Ty asi budeš mít parkety hřebíčkama kotvené na soustavu latí a trámků. Tj jakoby se mírně pohybujou všechny, jakoby tak podlaha byla měkká?
V tom případě pomůže je jedině komplet přeložit.
Pokud by nebylo vzájemné "uvolnění moc velké, stačilo by je zbrousit a přelakovat mým oblíbeným epoxiďákem. Ten zateče do spár a slepí parkety vzájemně spolu. Jenže to by vyžadovalo parkety nemastné, takže jestli jsou hluboce provoskovaný nebo prosáklý olejem, bude výsledek katastrofální.

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

No nevim, co to je zač, ta fotka možná klame, ony jsou tmavší, dost kloužou, otisk prstem píská... A vržou uplně všude, kde se na ně stoupne. Vizuálně jsou ale dost u sebe, bez škvír.

Na chodbě, zdá se, vržou méně, na jednom místě skoro vubec.

Jak poznám, jestli je to barva, nebo vosk / olej?

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

Zkus na nějakej kousek zaútočit šmirglem. Vosk ti ho během chvilinky suveréně zabetonuje takovým hnusným siflem . Olejované půjdou brousit pěkně, a hned jsou piliny. Lak jde většinou brousit pěkně ale chvíli brousíš lak a pak teprv začíná jít dřevo...Na olejovanejch parketách se neochotně drží voda, stejně jako na většině laků. Jenže po odbroušení vrstvičky laku bude dřevo ochotněji pít vodu ( a taky měnit barvu) zatímco olejovanýho zbrousíš půl milimetru a vodu pořád bude odmítat.

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

Já bych řekl, že ty parkety budeš mít lepený na asfaltu. Já bych třeba místo lepidla použil montážní pěnu, ale nejsem si jistej jestli půjde 1mm mezerou vytlačit. Jinak si myslím, že s tou podlahou toho moc neuděláš. Pokud nebudou na asfaltu, tak opatrně rozmontovat a dát pod ně miralon (kročejovku) a znovu smontovat.

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

asfaltovky většinou drží a nemaj tendenci vrzat.
Montážku tak tenkou kapilárkou neprotlačíš, polyuretanové, málo expanzivní lepidlo pod tlakem by už šlo.
Závisí, co bude mít jako podklad. pokud rovnou plochu, pak budou lepený. Ale starý baráky mající stropy mezi patry z trámů zespodu podbitých deskama a na palachu omítku mají dutinu většinou vyplněnou nějakým zásypem na to nabouchaný různě hostě desky nebo latě a na to přitloukanáý parkety šikmo hřebíčkem do drážky. Ty parkety se časem krapet seschnou hřebíčky povolej a vrzání je na světě.
Nevím přesně jakou má konstrukci podlahy.... muselo by se to zjistit operativně na místě.

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

jo takovou parketovku s hřebíčkama sem rušil a říkal jsem si kloubouk dolu těm co to takhle uměli smile

Web

(upravil tek 11. 9. 2012 20:26)

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

Jo Franku, obávám se, že nějaké přelakování nebo protlačování lepidla do spár asi nepomůže. Vrzat může i podklad, bůh ví, co podnima máš. Čeká tě rozebrání, kontrola pod a nové položení. Nemám to tedy z vlastní zkušenosti, ale brácha takhle dělal celej byt v činžáku. Nezávidím.
Nebo vyrvat a plovoucí podlahu (která taky může vrzat) smile  .

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

Ty parkety jsou krásný, kam se na to hrabou dnešní papírové plovoučky. Že vržou, by mě vůbec neštvalo smile.

Web

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

No, co je krásný, nemusí být ještě praktický. To platí o parketách, ženskejch a jinejch věcech obecně. Frank by si na nějaký vrznutí nestěžoval, kdyby to bylo v mezích. Píše že  "dost", takže asi vržou parádně. To je jako když chodíš po praskajícím ledu, po čase to leze na nervy.

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

No mně by to tolik nesralo, ale vrže to tak, že to v noci budí mámu vedle v pokoji big_smile Nemáme mezi pokojema pořádnou zeď, ale zadělaný dveře vatou a podobnym šmejdem, ale podlaha je tam právě spojená, tak se to asi přenáší i vedle...

Nevim jak je dělanej stop, ale podemnou je sklep a tam jsou asi po metru a něco betonový překlady a co je nad nima ví jen pan podlahář smile

A jako rozebírat podlahu? To asi jako nasrat... Navíc je to barák babičky a tý by z toho asi chytla vyrážka, kdyby sme vyhodili parkety (což bysme ale dost rádi!)

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

Parkety nevyhazuj. Co takhle pozvat parketáře? Vata moc zvukově neizoluje.

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

myslim tim minerální vatu...

Parketáře se asi pozve, ale jsme dost socky, tak jsem zkoušel nějaký zaručený DIY tipy smile

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

Diy tip, který jsem osobně aplikoval.
Parkety jsem rozebral opatrně, šlo to dobře.
Hřebíčky vytahal pečlivě kleštěma.
Podkladní desky a trámka jsem vyhodil do pryč.
Vybral jsem bordel , co byl jako násyp v tý dutině, k terá vznikla. Dutinu jsem vyplnil orsilem - kvůli teplu
na ty nosný trámy jsem položil desky cetris, upevnil je k nim vrutama a na ty cetrisový desky jsem přilepil zpátky původní parkety polyuretanový lepidlo.
No po tejdnu, co nebyl čas (já tvrdil, že schne lepidlo) jsem sehnal maníka s bruskou, ten brousil, nakonec 3 vrstvy laku a jsou jako ze škatulky, nádherný parkety.
Jo lak vyl jakejsi moderní, ředitelnej vodou, přines ho ten maník s bruskou. Prý tím dělá v práci a nemají žádný problémy.
Občasné tmelení bylo děláno tak, že jem vzal prach z tý brusky, kápl do něj kapku laku a těstíčkem zacpal dirky před finálním broušením "na hladko"

Takže podlaha je jak ze škatulky, příjemně teplá, nic nevrže a náklady minimální, funguje už 4-tý rok. smile

Systém takhle udělanej v celým baráku, jen v jinejch cimrách na ten cetris je hozenej miralon a plovoucí papundeklová podlaha. Nejsou prachy na dřevo. Brácha chrochtá blahem.

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

Ani minerální vata moc neizoluje, chce to hmotu. Taky máme parkety dělaný těsně před válkou, ale celkem nevržou. Asi je opravdu nutný je rozebrat, dát lepší podklad a znovu složit, přebrousit, olištovat a natřít. Bruska se dá vypůjčit.

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

No ten orsil T  v tloušťce 30 až 40cm (podle dutiny) izoluje skvěle a vzhledem k jeho ceně (zbytek ze stavby velkéh o inv. celku smile ) izoluje absolutně skvěle!!!!

Re: Vržou mi parkety - co s tím?

PB asi myslel na zvuk...?