(upravil Jan16 2. 9. 2012 16:42)

Téma: Pohyblivý přívod 70m

Zdravím
Kolega se mě tu ptá, zda je možné mít 1f prodlužovačku 70m délky. Já odpovídám že nikoliv.
Dle normy je pohyblivý přívod možný do 25m a to v průřezu 3G1,5. (?)
Kolega potom opětoval s tímto: http://aukro.cz/elegant-navijak-f4ct23- … 63722.html
Jak je tedy možné, že to má 50m, prodává se to u nás, a ještě je na tom bubnu nálepka "CE" ?
Je možné použít delší  prodlužovák za podmínky většího průřezu (jakého?) ? Já mám snad dojem že pro 16A i na těch 25m má být už 3G2,5.
Díky za objasnění,
J.S.
PS: 70m prodloužení chce pro zařízení s odběrem né větším než asi 600W

Re: Pohyblivý přívod 70m

výrobcu  těchto navijáků píší jaký proudový zatížení je možné na smotaný a rozmotaný stav kabelu. tím bych se řídil.

Web

Re: Pohyblivý přívod 70m

smotaný nerozmotaný, ale neřeší odpor kabelu. Při zkratu díky velkému odporu vedení nemusí pohotově reagovat jištění, a napětí vzniklé na kostře spotřebiče může někoho zabít.
Dokonce jsem slyšel aj o tom, že delší prodloužení je možné použít za zvláštních podmínek - dodatečné uzemění na konci poh. přívodu.

Re: Pohyblivý přívod 70m

To že to má na sobě CE a prodává se to u nás už asi nic neznamená,normy jsou jen doporučení,ale pro vlastní bezpečnost bych se toho držel,jak sám píšeš,dopor kabelu to neřeší a o ten jde v první řadě. Aby vybavil jistící prvek.

Re: Pohyblivý přívod 70m

my delším přívodním kabelem řešili velké flexy bez pomalého rozběhu smile

Web

(upravil DJ_Rix 2. 9. 2012 16:57)

Re: Pohyblivý přívod 70m

big_smile jj omezovač je to pěkný.... smile

(upravil Jan16 2. 9. 2012 17:01)

Re: Pohyblivý přívod 70m

No kdyby to šlo o něco, co budu používat já, řekněme že člověk co trochu tuší, ale tady jde o to, že to má používat někdo,  kdo se v eletrice nevyzná a navíc se u toho má pohybovat dalších několik desítek lidí, tak tu bych si na prasárny nehrál, bezpečnost v prvé řadě.
Takže Rixi díky za utvrzení v názoru, že to použít nesmí.

No a jak je to s těma většíma průřezama? (Nedělejme si iluze, že by šle kupovat třeba 70m 3G2,5 či něčeho ještě tlustšího, jen se ptám smile )

Re: Pohyblivý přívod 70m

když mrkneš na bazoš a podobné servery, tak najdeš podobné kabely  třeba za 1000,- celý klubo. takhle jsem prodával já a myslím, že bílou cysynu 3*2,5 ještě mám

Web

Re: Pohyblivý přívod 70m

díky za nabídku, ale asi jsem od toho kolegu odradil. (a já tu nějaké kabely své mám)
celý klubo CYSYny je kolik metrů? Ať mám představu o té ceně...

//Jinak nevim jestli CYSYna je dobrá volba do mokré trávy smile Nouzově možná, ale tam de o veřejnou akci..

(upravil Hippo007 2. 9. 2012 18:24)

Re: Pohyblivý přívod 70m

Jde o to, na co to chce. Jestli nějaké ruční nářadí, pak 25m považuji za limit. Nějaký stánek, kde by se dalo provést přizemnění PE vodiče, tak kabel minimálně H07RN-F 3G 2,5, napájení přes proudový chránič 30mA.

EDIT: Jistič OEZ LPN B16A vypne při 230V do 0,4s pokud poruchová smyčka nemá větší impedanci než 2,9 Ohm.

Re: Pohyblivý přívod 70m

http://2.bp.blogspot.com/_KbWBCfJxZbM/R0v1w9Xx5OI/AAAAAAAAAGc/_IWK4Fsq4xs/s400/CEchina.gif smile

(upravil Jan16 2. 9. 2012 18:27)

Re: Pohyblivý přívod 70m

Ruční nářadí ne, jedná se konkrétně o reflektor a nějaké další drobné cajky s nevelkou spotřebou (notebook).
Možná jsem asi měl hend v úvodu zmínit, že zdrojem má být elektrocentrála, kde v podstatě ani "začátek" kabelu, neni pořádně uzeměný. PE vodič však je spojen s kostrou centrály... a ta leží na zemi, nějaký nepříliš dobrý kontakt máme. Jestli je N vodič v centrále spojen s PE netuším (ale asi by měl být), tzn už by se nejednalo o oddělenou napěťovou soustavu, protože kontakt se zemí máme.

Dohnalik: Toto znám, a rád na tento rozdíl upozorňuji své kolegy. někteří v tom rozdíl nevidí.

Hippo007:  Nemám dobrý odhad na toto a tabulky v hlavě nenosím, ale řekl bych, že 70m čínského oranžového prodlužováku s údajným průřezem 1,5 bude mít víc ómů, než 2,9.

Re: Pohyblivý přívod 70m

Nebavil jsem se o Číně, ale o H07RN-F 3G 2,5. Jeho cena bude velkou překážkou pro realizaci. Nějákej východní šmejd bych si na veřejnou akci nedovolil použít.
U elektrocentrály téměř určitě nebude napěťová soustava TN, proto neplatí o uzemnění a proudovém chtániči, co jsem psal v předchozím příspěvku. Bude tam soustava IT (nebo, jedná-li se o nějakou starší EC, může být použit napěťový chránič). Z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem je nutno se řídit příslušnými články ČSN EN 33 2000-4-41

K napájení osvětlení - napětí by nemělo kolísat o více než 2%, jinak bude viditelná změna intenzity osvětlení.

Re: Pohyblivý přívod 70m

H07 tak nutné? H05 proč ne? (H05RR-F 3G2,5 bych tu zrovna našel..)

Re: Pohyblivý přívod 70m

Vhodnost si urči sám. Popis užití dle výrobce:
H05 - Pro šňůrová vedení, pohyblivé přívody spotřebičů a zařízení pro střední mechanická namáhání v obyčejném, chladném, horkém, vlhkém i mokrém prostředí.
H07 - Pro šňůrová vedení, pohyblivé přívody spotřebičů a zařízení pro střední mechanická namáhání ve stavebnictví, zemědělství, pro velké mechanické namáhání v obyčejném, studeném horkém a vlhkém prostředí, ve vodě. Vodiče H07RN-F odolávají ztíženým klimatickým podmínkám a olejům.

Re: Pohyblivý přívod 70m

Nejdsem si vědom, že délka přívodního kabelu je nějak limitována.
Jde jen o impedanci přívodu, tj. dlouhý drát musí mít patřičný průřez, aby na něm byl rozumný úbytek a impedance smyčky byla v souladu s předřazeným jištěním.
Další věc, je uvědomit si, že úbytek na kabelu vyrábí nemalé teplo a tudíž kabel smotaný na cívce se nechladí a pěkně hřeje.
Na stavbách jsou dlouhé pohyblivé přívody velmi častý jev.
Samozřejmně, že taková ta větička, že daný uživatel nářadí by měl nít svůj kabel jaxi  "pod dohledem" páč jinak se může chvílemi i docela divit, je furt platná....
Ale to je věc spíše bezpečnosti práce, než funkce z el. hlediska.

Re: Pohyblivý přívod 70m

50m bubon som kupoval normálne v obchode... Nedávno som to mal spojené na 105 metrov (50+25+25+5) a žiadny problém ani s 1,5kW pokosovou pílou a pílením agátu smile
Takže 70m kľudne smile

Web

(upravil Jan16 2. 9. 2012 21:25)

Re: Pohyblivý přívod 70m

dobrá dobrá, opakuju znova, že nejde o soukromou práci s ručním nářadím, ale bude se to válet kdesi venku v nedefinovatelném terénu u lesa, a bude okolo toho běhat možná 50 až stovka lidí.
Neni přece potřeba si koledovat o průser... A zvlášť když koelga nejspíš vymyslel alternativní řešení bez nutnosti dlouhatánské prodlužovačky.

DeadMAN: Křoviňák zrovna neni asi to, u čeho bys poznal, že ti z kabelu leze jen 180V místo 230. Nebo poznal? Na reflektoru s halogenovou lampou to poznáš (bude svítit hnusně žlutě a málo), a za těch "180V" se ti ta halogenka odvděčí tím, že dřív prdne.

Re: Pohyblivý přívod 70m

To je jasné, ja som používal iba pílu a vrtačku, asi dve hodiny, ale je pravda, že vrtačke sa moc nechcelo big_smile

Web

Re: Pohyblivý přívod 70m

Dalča napsal:

Nejdsem si vědom, že délka přívodního kabelu je nějak limitována.

Celková délka pohyblivého přívodu, včetně použitých prodlužovacích přívodů, nemá překročit 50 m. Pokud potřebujete nutně zřídit delší prodlužovací přívod, musí se u připojovaného spotřebiče zajistit spolehlivé působení ochrany před nebezpečným dotykem.
Maximální délku pohyblivých přívodů určuje ČSN 34 0350.