(upravil Milan 5. 6. 2013 20:14)

Re: epoxidový lak - brúsenie

Kany: Tak prosím řekni, jak bys to dělal ty. Nikde není napsaný, že třeba nemáš lepší postup. Rád se přiučím....

Web

(upravil mechanik 25. 8. 2012 1:28)

Re: epoxidový lak - brúsenie

Milan, dakujem ale na koniec som použil postup ktorý viac pripomína ten čo sem dal Dalča 

tahy štetcom je vidieť, no to zatial nevadí, budem viac riediť a tiež budem natierať pedantnejšie, pri týchto prvých dvoch vrstvách o to tak nešlo

Re: epoxidový lak - brúsenie

V pohodě, ale že to neděláš aspoň válečkem se docela divím smile

Web

Re: epoxidový lak - brúsenie

Milam:
Když stříkáš, tak je jasný, že to chce moc vrstev. stříkání dělá tenounký nánosy. štětcem natáhnu najednou tlustší vrstvu....
Na druhou stranu 20 vrstev epoxydu - tak to děláš dýl jak měsíc.
Na moc vrstev toi chce lak, kterej rychle tvrdne. Ten parketový epoxyd co mám já je brousitelnej až pio dvou dnech - jinak spolehlivě zalepí šmirgl po pár tazích.
MDF lakovat je příšerný... já naštestí tohle nikdy nedělal.. mám většinu věcí z překližky. Ta tak moc "nechlupuje", když se sama před lakovámím pořádně zabrousí...

Re: epoxidový lak - brúsenie

ten môj epoxid, má písané do 24 hodín pri 20°

Re: epoxidový lak - brúsenie

divnýpocit:

protože ten kdo dává víc vrstev :

-ví jakou povrchovou úpravu dělá
-má na to ideální typ laku
-ví jak to aplikovat
-ví proč
-ví jak se to chová a proč
-ví jaký zařízení je vhodný pro nanášení a proč...

Je vidět že nevíš, někdo řekne že víc vrstev je lepší, někdo řekne opak a seš z toho jelen. Chápu, v tom případě se neřiď tím co kdo napíše na fóru kde v 90 a víc % radí v týhle oblasti  'drátkaři', kup něco nejzákladnějšího a vyzkoušej dle návodu výrobce. Dnes jsou nejpoužívanější polyuretany, např. 1x základ, 1x vrch, jednoduchý jako facka, výborně se míchá, směs vydrží v nádobce opravdu dlouho takže máš čas blbnout... nech si to u prodejce vysvětlit, zkus a uvidíš....

Jo, a nic proti drátkařům nemám smile kdyby se to snad někoho dotklo.

Re: epoxidový lak - brúsenie

to jo, ale druhej den je už tvrdý na omak, ale šmirgl suveréně zalepí. Když ještě počkám, tak je tvrdej jak "sklo" a brousí se excelentně. Brousím nasucho vibračkou...

(upravil mechanik 25. 8. 2012 20:05)

Re: epoxidový lak - brúsenie

Milan, s tou poslednou vrstvou ešte uvidím...

Re: epoxidový lak - brúsenie

Milan:
Když chceš povrch jak sklo,
jinak to samozřejmě jde. Větší počet vrstev ti opravdu lepší výsledek nezaručí.
Píšeš o autolaku, takže jde o akrylát což je dobrej lak, ale podle toho co píšeš,  ta konkrétní povrchová úprava nemusí být až tak dobrá a pravděpodobně ani nebude.  Jestli se nepletu, bedny jsi stříkal stejně jako auto. Použil jsi plnič, X vrstev akrylátu a brusný pasty. Lak určitě nebude  nanešen třeba v jeden den, takže jakmile začneš brousit papírem  a pastama, probrušuješ se skrze jednotlivý vrstvy a pak na tom jsou vidět mapy. Tyhle kvalitní pasty (používám taky, ale ne M3) leští s trvalým efektem, nefungujou jako rozpouštědla což je dobrý, ale blbý je to že vytahnou a zvýrazní všechno co je udělaný špatně na podkladu nebo na jakýkoli vrstvě laku, takže to chce kvalitní práci od začátku, tady asi budou problémy s podkladem jestli je tam ten plnič....
Z toho co popisuješ, můžou mít lidi dojem že to je ta cesta k parádním povrchovým úpravám, ale pak by se dost divili tomu, jakto že to není ono, nehledě na vyhozený peníze, akrylát a pasty nejsou zrovna levný. 
Jak bych to dělal....
Použil bych polyester, je taky dost tvrdej a hlavně má  90-99%  sušiny. Ale hlavně bych k tomu přistoupil od začátku jinak. Kdybych nevěděl nebo měl pochybnosti, poradím se s technikem od dodavatele těhle materiálů, oni jsou školení, co se týče teorie tak opravdu ví o těch systémech všechno. Nikdy bych se neradil s autolakýrníkem, což je dost častá chyba.
Ať Ti napíšu cokoliv, je to k ničemu dokud nepovím v čem a proč jsou ty fígle, a to se nezlob, ty Ti nepovím, jsou to zkušenosti kterých si vážím. 

Hezkej večer.

(upravil Milan 26. 8. 2012 21:55)

Re: epoxidový lak - brúsenie

Řekneš A a neřekneš B... Takže víme jak se to dělat nemá a taky to, že ty to víš....Žádný mapy se nedělaj ani to nic nezvýrazňuje a taky silně pochybuju, že to je akrylát. Nic vodou ředitelnýho bych nepoužil.
Dalča: kdyby to tvalo měsíc, sem velmi spokojenej. Měsíc sem, měsíc tak, hlavně když se nepočítá na léta.

Web

Re: epoxidový lak - brúsenie

Nevím jestli jsou taky akryláty vodouředitelný, asi jo. Co jsem kupoval na auto, byl akryl dle vzorníku Škoda, ne vodouředitelnej.
Tipuju co tam máš, buď to je akrylát nebo syntetika, což se na auta používá, ty sám mluvíš jen o auto laku, to ani nevíš co to je s čím pracuješ ? 

Víš, B poplete hlavu když chybí nějaký znalosti a popravdě to ani nemá smysl....

Re: epoxidový lak - brúsenie

A ještě jsem se chtěl zeptat...
ty bílý 4 pásma na slovanetu jsou Tvoje ? to je těch 20 vrstev ?
Dík.

(upravil Milan 26. 8. 2012 23:14)

Re: epoxidový lak - brúsenie

jo a je to normální syntetika, žadná vodouředitelná náhražka

Web

Re: epoxidový lak - brúsenie

smile

Re: epoxidový lak - brúsenie

čo sa týka mna tak lesklú farbu som si vybral na to určenú, dokonca leštitelnú, potom som to zmenil na matnú big_smile kvôli lesklým bočniciam, no a ten epoxid na bočnice, možno som mohol kúpiť niečo drahšie presne na to určené ale viem že epoxid je najtvrdší a chcel som to skúsiť s ním, niečo iné zase na budúce smile

(upravil Milan 27. 8. 2012 11:28)

Re: epoxidový lak - brúsenie

já doufám, že žádný nabudúce už teda nebude smile Nebo aspoň hodně dlouho.

Kany: Možná víš víc podle těch úsměvů, ale na projektech, kde to myslím vážně, nemá nic vodouředitelnýho co dělat. Když sem někdy dělal s materiálem, o kterým sem měl pochybnosti (barvy), byl v 95% ředitelnej vodou. Mám k tomu averzi a podle mých zkušeností maj tyhle utrejchy jen jednu výhodu.

Web

Re: epoxidový lak - brúsenie

Ale ne smile  ten smajlík je jakože už vím který bedny jsi lakoval. Není to výsměch ani žádný porovnávání pindíků, to v žádným případě.

Vždyť jsem neřekl že používáš vodouředitelný laky, zmínil jsem akrylát a Ty ses toho chytl. Vím že akrylát používají autolakýrníci - tužidlo + ředidlo na bázi rozpouštědel, ne na bázi vody. Jestli je to i ve skupině vodouředitelných nevím - nepoužívám.
Tak se nečil a nepředhazuj mi vodu, tak jsem to nemyslel.

smile


mechanik:
Vím že nepřispívám zrovna k tématu, což je epoxid a broušení, ale snad to není problem.
smile

Re: epoxidový lak - brúsenie

Kany, to nevadí

Re: epoxidový lak - brúsenie

skúšam striekať ale je to krupičkované, nerozlieva sa to, neviete kde hladať problem? skúšal som regulovať množstvo farby, trochu som rozriedil ale stále je to podobné

Re: epoxidový lak - brúsenie

buď je to fofr barva (rychleschnoucí nebo moc tužidla)
nebo málo naředěná, případně né uplně vhodným ředidlem,
nebo velká tryska,
nebo malý tlak vzduchu (mi našeptává kolega)
Mi občas, v dobách dávno minulých když jsem dělal v dílně kde byla lakovna hned vedle, dělala krupici moc hustá barva. po větším naředení se to spravilo.
Nejsem lakýrník, ale dycky mi vycházelo stříkání nejlíp, když jsem naředil barvu o trochu víc, než psali na pixli od barvy.
Naopak na váleček a štětec používám hustou.