Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Dílna » Povrchová úprava DTD, lakování

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [11]

(upravil toomik 25. 4. 2007 9:00)

Téma: Povrchová úprava DTD, lakování

Je mi jasné že DTD aspoň 3krát lakovat a brousit než nalepím samolepící fólii s nějakou imitací, ale zajímalo by mně jestli je vhodné po nalepení té fólie celou ozvucnici celou znova přelakouvat? A jakým lakem? Máte zkušenosti?

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

Ja len taka finta k tomu lakovaniu (hlavne masivu). Neviem co kto cim lakuje a neviem ci sa to bude pacit profi stolarom ale ja to tak robim a funguje to. Na drevo nanesiem jemnu vrstvu laku rieditelneho acetonom, musi byt riedky skoro ako voda (resp. ako domaca slivovica 52 ked ju nechate v mraznicke wink isto mnohy poznaju) aby sa dobre vpyl. Potom velmi jemnym brusnym papierom prebrusit. Tento nater ma za ulohu "povytahovat" jemne vlakna zo struktury dreva hlavne niektore ihlicnate dreviny su na to halklive - na tekej jedli je to nutne aspon trikrat pre dobry vysledok. Vzdy treba nchat ten lak dokonale zaschnut ono to pojde rychlo ved je to na 50% aceton. Tetno postup je dobre este raz zopakovat zalezi podla narokou konstruktera na vysledny vzdhlad. ja to opakujem este raz jemnejsou vrstvou - v ziadnom pripade sa nesmu tvorit nejake kvaple !!! Jemnu vrstvu naniest a znova po dobrom zaschnuti prebrusit. Po bruseni by mal ostat povrch hladucky. Nezabudnut vzdy poriadne odstranit prach z brusenia pred kazdym lakovanim. Finalnu vrstvu nanasam syntetickym lakom postupne vzdy len na vrchnu stranu leziacu vodorovne a otacam az po chvili ked to trochu ztuhne. Syntetika sa nitrocelulozovym lakom nemaju radi co ma za dosledok ze horna vrstva syntetickeho laku sa vobec nevpije do dreva a vytvori peknu hladku vrstvu ktoru staci vypastovat a mate na  svete "skoro" klavirnu glazuru. Pripadne sa da este aplikovat na zaver acrylatovy lak ktory zabezpeci vyssiu odolnost voci farbostalosti dreva a nerobi mu problem voda z kvetinaca vasej milujecej manzelky ktore si da kvet na vasu bednu, taktiez odolnost voci cistiacim prostriedkom a v neposlednom rade doda tvrdost vrchnej glazury, ale syntetiku nechat schnut i niekolko dni az potom nastriekat ten akryl!!! Chce to trosku cvik ale ide to.

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

Na tu syntetiku a akrylát fakt bacha.
Nestříkaly se teda bedny. Ale syntetycký základ, na kterým bylo napsáno, že po vytvrdnutí snese akrylát i acetonku....   No základ tvrdnul asi měsíc a stejně se zvednul.

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

Nie zaklad musi byt riedka acetonka ja to natieram!!! Ta schne rychlo a vytvrde rychlo. Na to syntetika lepsie je striekat ale da sa aj natierat len treba trosku cviku (niekolko hektarov radiatorov to spravi wink )Toto schne velmi dlho. A akryl jednoznacne striekat staci slaba vrstva z vacsej vzdialenosti a rovnomerne.

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

Ale myslel jsem lakování už ozvučnici polepenou samolepící fólii

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

Uf tak s foliou som nerobil, ten postup je na masiv prip. na dyhu. S foliou nemam ziadnu skusenost.

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

Já jsem taky folii nelepil, ale to že se má před lepením fólie dřevotříska lakovat, to sem nevěděl. Proč se to vlastně lakuje, pro lepší přilnavost fólie a hladší povrch?

Web

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

ja masiv vezmu jednou lakem, necham zaschnout, zabrousim naprosto do hladka, oprasim a v bezprasnym prostredi nalauju podruhe a necham zaschnout. kdyz jsem zousel treti kolo, bylo jiz na dreve na muj vkus moc laku, dvakrat je optimum. vysledek zhruba jako lepsi masivni nabytek

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

Lakuje se to  proto, aby si odstranil nerovnosti od spojů desek, případně nějaej vrip nebo hrubost desek. A je fakt, že ta tapeta na tom i líp drži. Hlavně ... používejte obyčejnej lak v plechovce a štětku jako nátěr pod tapetu. Já zkoušel sprej a je to na hovno. Stojí to velký peníze, nic moc v tom neni a žádnou vrstvičku s tim moc neuděláte. Takže obrousit, natřít, obrousit a natřít. POkud to nebude echt tak ještě jednou. Pak to bude fajn.

Web

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

toomik: lakoval som foliu nejakym syntetickym lakom na drevo. uplne bez problemov a vyzera to dobre. len nezabudni dat vrstvu laku pod foliu.

Re: Povrchová úprava DTD, lakování

ja som foliu dal na prebruseny a vytmeleny povrch latovky, a je to celkom vpoho, ale keby ma napadlo to najskor prelakovat, tak to spravim. inak po urcitom case som sa rozhodol nalakovat foliu, kupil som spreje na drevo, bezfarebne, ale vysledok stoji za 3 kulove. lak je nerovnomerny, obcas leskla plocha obcas nic, a pritom to bolo asi 3 vrstvami postupne striekane. takze toto nedoporucujem.

ma niekto skusenosti s lavirnym lakom, ako toho docielit a kolko to bude stat?
alebo jediny postup je ako pisal Josse?

Příspěvky [11]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Dílna » Povrchová úprava DTD, lakování

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£