Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 8)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 ... 8 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 146]

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Hele, mezi náma, stroboskop je sice hezkej, ale když je to řízení jen na efekt- že se to prostě "líbí", tak co kdybys udělal "modernější" řešení? Já před 25 lety dělal svoji druhou DIY hifi věž, a udělal jsem to tak, že přehazování otáček bylo klasicky mechanicky- vidličkou u dvojité řemenice, na vidličce byl mikrospínač, a na něj napíchnutá dvojitá sedmisegmentovka, na který byly diodama nastavený napevno čísla 45 a 33, přepínaný tím mikrospínačem na vidličce. Je to jednoduchý primitivní řešení, a vypadá to pokrokověji, než ten stroboskop. Každej čučel, co to mám za "západní" superstroj smile

Web

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Mluvil jsem s kamarádem, u piva, on tvrdí, že ta stabilita sítě jde už zase pomalu někam v souvislosti s připojováním "ekologických" zdrojů - vítr, panely.
A ještě tohle, povedlo se mi na aukru vydražit za stodvacet kaček HC58, s poničeným headshellem, je stejně zalomený, jako na NC300, protože oproti HC43 má osmapadesátka rovné rameno. Takhle zalomený headshell jsem nikde neobjevil, všude mají rovné, a originál z NC300 je ošklivý. Nakonec si poradím, jenom se ptám, jestli to třeba už někdo nezkoušel dělat.

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Tvrdit to může, ale pravda to není. Stabilita FRQ sítě je opravdu vysoká. Mimochodem zalomenej headshell nabízí novej trvale na Aukru Wamat: http://elektro.aukro.cz/prenoskova-hlav … 73955.html

Web

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Ahoj, no Wamat mě nenapadl. Jde o to, že k nim důvěru nemám, protože jsem mu kdysi psal, jak je možný u jedné z přenosek Audiotechnika, prostě jak je možné, že na snímku je krabička a na ní je slovo s gramatickou chybou "ORYGINAL", když na jiném snímku je totéž správně. Neodpověděl, ale snímek hned stáhnul.
Ale tady ho nechal:  http://elektro.aukro.cz/nova-vlozka-s-j … 73948.html
Já aukce Wamatu nesleduji, protože myslím, že to jsou čínské, nebo polské padělky.
Proto jsem si ho nevšimnul. Ale to není věc, která by se nedala doma vyšmoulit.

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Něco jsem podělal. Koupil jsem na Aukru HC58, a byly na něm bílé flíčky, nešly dolů. Byly na plastové části pod ovládacími hejblaty, tak mě, idiota, nenapadlo nic jiného, než namočit do lihu uchošťour a sundat to tím.
Povedlo se, akorát jsou teď v místech, kde jsem to čistil lihem, hnusné lesklé fleky.
Ksakru!
Co s tím?

(upravil sagitarius 9. 12. 2012 13:32)

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Záleží, cos tomu provedl. Jestli jsi nenarušil povrch plastu, tak to ještě umyj jarovou vodou. Jestli jsi narušil povrch, musíš ho obnovit. Nevím, jakej povrch je v tom konkrétním místě, ale takovej ten hrubej se dá obnovit lehce. Stačí na to vyhlazený místo přiložit šmirgl zhruba stejný hrubosti, jako má povrch a zlehka a s citem malým kladívkem na něj poklepávat- ta struktura se do plastu vyklepe.
Základem však je, pokud jdu čistit jakejkoliv plast, nebo barvenej povch, nejdřív zkusím použitý čistidlo na rubu, nebo tam, kde to není vidět.
Jinak většinou používám diethylether- je nejšetrnějším a nejúčinnějším čistidlem. Na optiku ho ještě míchám s isopropylalkoholem.

Web

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Já už jsem to ráno vyřešil. Vzal jsem silichrom, kde je abrazivní složka. Omotal jsem si prst flanelem a "razítkoval" povrch. Paráda - fakt není znát, že tam něco bylo. Takže mám zkušennost, a díky za radu.
To je pro příště.

(upravil stiglitz 16. 12. 2012 23:23)

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Taková deska - nechal si to někdo dělat? Jak na to?
http://hifiklubbrno.rajce.idnes.cz/hifi … I_7764.jpg
Jo a byl jsem venčit psy. U kontíku byla změť drátů - mezi tím - doutnavka.
Dávám dohromady HC58, a chtěl bych na obvod talíře stroboskopický značky.
Jak na to?

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Zeptám se - uložení ramene v horizontální ose, když se na to podívám z vrchu, pak mi "puk" u HC43, HC58, NC300, a vlastně všeho vychází pootočený, a teď nevím stupně, ale mají to tak - TÉMEŘ - všechny gramofony.
Chci se zeptat na smysl toho uložení.
Díky.

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

jestli myslíš tu "objímku", na které je připevněn stojánek přenosky tak i já jej na své NC450 mám pootočený a nevím proč. Též by mě to zajímalo.

Web

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Osa, osa ramene. Voltiku, jestli nevíš Ty...
Nedává mi to smysl, ale asi to určitě význam má.
Pootočené po směru hodinových ručiček, zítra to změřím, mám HC43, a HC58.

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Všechny gramofony to sice nemají, ale to pootočení je řešeno tak, aby kolmice na osu zvedání ramínka byla rovnoběžná s osou přenosky, tedy je potočena o cca 23°. Jde o to, že při přehrávání je jehla "tažena" třením v drážce dopředu a u jehlových ložisek uložení ramene je tak v tomto případě vyvoláván tah na obě jehly stejný. Pokud není uložení pootočeno ve stejném úhlu jako hlavička ramínka, ale je kolmé na ramínko, ne na hlavičku, na obou jehlách uložení působí různé síly. Nicméně to podle mě valný smysl nemá, zvlášť pokud jsou ložiska/jehly uložení provedena kvalitně. Navíc dnes používaný antiskating přidává další boční síly na jehly uložení "páčením ramínka proti dostředivým silám. Já to pootočené nemám a u mé nové celé vlastní konstrukce ramena to taky nedělám. Tyhle třecí síly eliminuju uložením ramene v obou osách na miniaturních kuličkových ložiskách. Pro info- momentálně vyrábím kompletně [včetně ramínka] toto: http://www.youtube.com/watch?v=LXNXJD5F … re=related Chassis bude z polymerbetonu [isoftalová pryskyřice s bentonitem] a rameno vylaminovaný z karbonových vláken pletených do trubice na tvarovaným kopytu.

Web

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

A nemáš, prosím fotečku Tvé konstrukce ramene? Rád bych ho viděl...

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Zatím není hotový. Jde to pomalu, protože bývám doma jen o víkendu. Ale v budoucnu zveřejním celou konstrukci- předpokládám, že to zabere ještě tak cca 2 roky.

Web

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Jasně. Teď laboruju, jak vyřešit panty ke krytu, víku. Kdysi jsme měl ze staré Tesly, ty kulatinky do pravého úhlu.
To musím nějak vyřešit, eventuálně vyrobit kopie těch tesláckých pantíků. On není ani tak problém s tím, co přijde do víka, ale se segmenty, v nichž se to otáčí.

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Však se podívej po obchodech, prodává se spousta pantů na skleněný dvířka- bez vrtání,.

Web

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Ono to tak dopadne. Navíc víko, které jsem si vyhlédnul je malé, HC58 pod něj nedostanu.

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Jestli potřebuješ ty černé plastové panty, tak cca za měsíc budu likvidovat dvě NZK150, na nichž ty panty jsou, tak Ti je schovám. Nejsem si jistý, ale plexivíko z NZK150 bude možná stejně velké jako na NC440, změř to a napiš to sem, jinak ty plexivíka asi vyhodím. Mám teď totiž poměrně omezený skladovací prostor, tak se snažím vyhodit, nebo někomu za babku věnovat všechno, co už nepotřebuju.
Mám tu např. reprosoustavu DIXI /tu větší verzi/, ve které jsou dvě poměrně vzácné ARZ668.
Bohužel tu soustavu mám jenom jednu a navíc je nějak systematicky nesbírám, nechávám si jenom typy, které jsou něčím zajímavé /např. ARS808 apod./. Pokud by o tu DIXI či reproduktory měl někdo zájem, ozvěte se.

Web

(upravil stiglitz 29. 12. 2012 22:34)

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

410x330mm je rozměr víka, které chci na to, vlastně potřebuji na sokl, do ktrerého vestavím HC58. No plánuju to do obýváku, a nesmí být prasklé. Šmouhy rozleštím, jde to dobře. Jestli ho neseženu, času je dost, a vlastně zvažuju, jak mi radí sagitarius, ty panty - a pak bych uložil chassis do skříně, a bylo by to, uloženo podobně, myslím jako gramoradio Dominant, tuším, se to jmenovalo, prostě v bedýnce, a pouze nějaké plexi, ovšem bych tam dal například kouřové, nebo tónované sklo. HC58, sice je to spotřebka, ale až zase taková ne! Z toho se dá vymačknout asi dobrý přístroj, myslím, že má rezervu v uložení motoru, ramene, určitě překabeluju rameno, a vyvedu to na cinch - hele, je lepší ponechat pětikolík? Šasi je odpružené, ale odpružím ještě i celý přístroj. Tímhle rozhodně nic nepodělám. A hraju si s kravinkama, třeba vodováha, síťový spínač přímo, abych mohl změřit přítlak přenosky bez nutnosti roztočit talíř, vytahovat to dole ze sítě. Mám klenotnickou váhu.
Takže, Sinclaire, jestli by byly za rozumnou cenu, totiž vypadá to, že se nějak nacházím v gramofonech, dej vědět.
Luhačovice znám, jezdili jsme tam, ale to byly osmdesátá léta, Luhačovice, Slavičín, Valašské Klobúky,
Vlachovice - tam jsme měli dědu.

Re: Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Tak jsem se přes nejrůznější odkazy dokopal k vytištění stroboskopického kotouče. U kontíku jsem sebral doutnavku, ještě zbastlím regulaci otáček, ale zítra začínám lepit stroboskopické značky. Podle kotouče nic nekolísá, takže motor a řemínek o.k.

Příspěvky [41 až 60 z 146]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 ... 8 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Znovuoživení gramofonu TESLA NC440

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£