Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Proč od začátku dáte na predikce nějakého BLBA ?
Sekly se mu konce a z toho důvody šly odpory do kytek. Pokud by měl v napájení dobře dimenzované pojistky, tak neodejdou ty odpory ani tehdy.
Pokud jsou ty odpory dimenzovány na hraně a je na nich trvale překračován špičkový výkon (mají jen nějakou přetížitelnost pro krátké špičky), můžou časem zvětšit hodnotu až se přerušit.
To ale nezpůsobí žádnou destrukci v zesilovači, maximálně nějakou postupnou, třeba že začnou hřát taky Rbe u konců, může se seknout budič atd. ale ne už konce.

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Ano, kvalitní dráťák je sázka na jistotu, jak píše reeb a proto jsou ve všech výkonových modulech Aldaxu sice poměrně drahé, ale téměř nezničitelné 4W drátové odpory G202, v modulu SPD400 a SPD600 dokonce zdvojené.
Důležité je to jednak z důvodu spolehlivosti /cena je až druhořadá/, protože pokud se jedná o modul, u kterého se tak nějak očekává, že bude dostávat po koulích, nebo z něj bude trvale odebírán plný výkon, tak není jiného řešení.
Například: je zcela jisté, že by moduly Aldax fungovaly i s kondenzátory Nantong, Yageo a dalšími levnými značkami, ovšem otázka je, jak dlouho. My vsadili na jistotu, prostě do modulu napráskáme stopětkové Nippony a v podstatě na ně už můžeme z hlediska životnosti zapomenout, totéž platí i o těch emitorácích, značkových koncových tranzistorech atd. Prostě jedno z kritérií konstrukční filozofie Aldaxu - aby zákazník za své peníze dostal maximum a takové jakoby druhé kritérium je spolehlivost, tj. abychom nemuseli neustále řešit nějaké reklamace apod. a měli klid na další práci, vývoj apod.
Víme, že jiné firmy k těmto věcem přistupují jinak, když to napíšu na plnou hubu - serou na to a serou i na to, jestli zákazníkovi modul shoří zrovna tehdy, kdy ho nejvíc potřebuje, nebo kdy potřebuje odebírat maximální výkon, to si ale každý kupující musí rozmyslet, jestli koupí levnou věc, na které je už na první pohled vidět, že si s tím firma nedala moc práce a je to osazeno neidentifikovatelným materiálem, anebo si koupí podstatně dražší věc, na které je pro změnu už na první pohled vidět, čím, jak a proč je to osazeno. Bylo nám např. vytýkáno, proč dvěstěpadesátky osazujeme poměrně drahými MJWčky a nedáme tam třeba Toshiby s třetinovou cenou, že by nám to umožnilo snížit ceny těchto modulů a být tak na trhu konkurenceschopnější atakdále. Vysvětlení je zase poměrně jednoduché - víme, proč to děláme, nakupujeme MJWčka obou řad ze spolehlivých zdrojů, kdežto koupit dneska 2SA1943/2SC5200 v originálním provedení je prakticky velmi složité, pro někoho až nemožné. My je v Aldaxu sice máme skladem, ale protože jsou to originály s certifikátem původu, jsou relativně drahé. Máme naše moduly vyzkoušeny i s nimi a po všech testech se ukázalo, že pro naše záměry prostě nejsou vhodné, ostatně je to vidět i na jejich SOA křivce, kde je se započítáním power deratingu jasné, že nad 50V a 60°C jsou ty tranzistory už nebezpečné samy sobě.

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Leoš, ja si uvedomujem, že tie odpory sú na hrane zaťažitelnosti, no ale ako Danhard poznamenal, problem je v tom že oni ochrádzajú pri prieraze koncových tranzistorov.... Ešte sa mi nestalo aby odišili tie odpory pri normálnej prevádzke. V JPA50 sú takisto vyskladané odpory, je tam jedne pár koncákov, a ešte sa nestalo aby odišili, a to chalan tlačí s toho zosilňovača čo to dá. A ten jede na 70W/4R. Pri hudobnom signále to zvládne hravo.
Bohužial TO220 je podľa mna neštasté púzdro, a zvlašt pre Sub doporučujem a vždy som to doporučoval, miesto jedného šrobu dať trámček zo železa skrz púzdra a tak pritlačiť tranzistory na chladič.
Na 90% bol problém v chladení tých tranzistorov, nakoľkoch chladič ako sam vravel bol vlažný a tranzistor vriací... Videl som sprasenú JPA250, veď maš shcemy oboch tak vieš čo je tam osADENé, viež že v 250tke sú 2páry MJL21195/96, a odpráskli už aj to... Ja skutočne nenarobím nič s tým, že niekto nechápe významu pérovej podložky, a sroby zaskrutkuju iba tak, že sa daju prstami povoliť, s tým že perova podložka to dotalčí....
Tuna nepomože ani draťák, ani nič...

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

ja to tvrdil (na chate) od začiatku že tam bode dojebaná mechanik v chladení koncákov smile) a nie emitoráky zisťovať

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

tak pekna diskusia sa tu rozbehla, nieco na urovni smile no takze som dal namiesto emitorovych odporov 2W rezistory 1,5ohm, a v pohode to je, dal som i perove podlozky na koncove, a ziadny problem uz, este tak na kolko mA mate nastaveny kludak 110mA-120mA? teraz myslim celkovy cez nejaku vetvu.
Dalsi kus JPA100 som dal osadil drotovymi odpormi 5W, znova takisto vyskusal a tiez bez problemov uz.

Skusil som obe zatazit uplne, boli v limitacii az nieco nad, par sekund som nechal, vydrzali oba, takze tim to vidim

ak by koncove odisli skor, ako odpory by som videl nejake poskodenie puzdra, pri tychto TO220 som to vzdy videl ak tranzistor nevydrzal, tu vsak ani naznak, len proste prerazeny, podla mna museli odpory spravit skrat a potom prerazilo tranzistory.

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

kľuďák kurva meraj na emitoráku!

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

emitorák 1,5 ohmu je krapítek moc..tak 0R22-0R33 dej

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Emitorový odpor 1,5 ohmu je hrozně moc a já věřím, že jsi je tam dal proto, žes jiné neměl po ruce. Ale v každém případě je vyměň za odpory R22/4W nebo R33/4W, podle toho, co je v návodu předepsáno. Až budeš objednávat něco z ECOMu, tak si kup ty malé zelené drátové 4W odpory typu G202 /jsou vidět na fotkách našich modulů/, našel jsem Ti je v katalogu ECOMu i s objednacím číslem:
34913   RD4-0R22  5%  G202    doplnit počet kusů
33793   RD4-0R33  5%  G202    doplnit počet kusů

Dá se to objednat třeba i mailem, v kontaktech si vybereš nějakého referenta, já třeba používám
buď paní Černou  cerna@ecom.cz, nebo někoho jiného, oni si ty objednávky směrují mezi sebou, pokud je někdo nemocný, nebo má jinou práci. Dodávají většinou do dvou dnů.

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

jasne emitorovy prud podla neho nastavim, ale potrebujem vediet aj celkovy predsa...

odpory emitorove som zle asi napisal, som myslel kus odporu 1,5ohm/2W teda styri takto paralelne, pekne na miesta sa zmestili nastojato.

to je 0,375ohmu teda, vykonovo tato stvorica paralelne dokopy 2W*4=8W co je myslim dvojnasobok odporucaneho ! Zajtra idem skusit na jednej akcii co to vydrzi... uz som hadam vychytal vsetky muchy, az mozno koncaky ze su v malom puzdre TO220, myslin ze BD911/912 v takomto puzdre je asi najvykonejsi tranzistor aky sa da dnes kupit. Zajtra alebo pozajtra napisem ci vydrzalo, ale hadam hej smile

Ak bude  vsetko v poriadku,  jozimu sa ospravedlnim, ak nie tak si budem mysliet uz, ze je to ako software, pokial nekupis full verziu ale budes pouzivat rozne cracky a pod. tak to chvilku pojde dobre potom game over...  ale tak trosku srandujem, toto ma akurat napadlo teraz big_smile

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

fasa, vydrzalo, som spokojny, jozimu sa touto cestou ospravedlnujem ak som mu nejako ublizil tymto ale chyby boli na obidvoch stranach.

Web

(upravil Jerry19 17. 2. 2013 18:46)

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

http://i153.photobucket.com/albums/s204/Jerry19_2007/th_P1170812_zps740f1926.jpg  http://i153.photobucket.com/albums/s204/Jerry19_2007/th_P1170814_zpsc06102cd.jpg  http://i153.photobucket.com/albums/s204/Jerry19_2007/th_Snmka071_zps4e6c8131.jpg

http://i153.photobucket.com/albums/s204/Jerry19_2007/th_Snmka060_zps9d886ab0.jpg http://i153.photobucket.com/albums/s204/Jerry19_2007/th_Snmka063_zps42e0b9a5.jpg http://i153.photobucket.com/albums/s204/Jerry19_2007/th_Snmka064_zps022b59e6.jpg

http://i153.photobucket.com/albums/s204/Jerry19_2007/th_Snmka067_zps38b9076e.jpg

Takto to dopadlo, ked som trosku viac pridal volume a nechal to tak asi tak 10 minut. Nastastie repraky to prezili, ochrana zareagovala.

Je to odpalene tak dokladne ze cely plosak je zniceny a nepouzitelny. Myslim ze emitorove odpory by mali byt trosku inak nadimenzovane a mali by tam byt vykonaky a nie 0.6W odporiky paralelne.

Zosilnovac predtym fungoval dlho normalne, lebo som ho nikdy nemal na taku hlasitost tak dlho. Zhoreli komplet vsetky odpory na oboch kanaloch.

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Musel ti sakra ujet klidák, je podivné že nezafungovala nadproudová ochrana nebo neshořeli pojistky..Kdybys tam měl poctivý dráták ten by taky nadělal paseku a příp. se sám vyletoval z desky..

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Emitoráky sú 1W 1R teda paralelne, teda 0,25R 4W. A aj ako na prototype keby tam boli len 0,6W 1R5ky tak to neodišlo kvôli emitorákom. Neviem aké si tam mal poistky ale podla fotiek asi žiadne.
A ak si to napájal s tým ultra super upraveným PC zdrojom......

Keď odídu koncáky, tak je dosť pravdepodobné, že zdochnú aj emitoráky. Konce ti zdochli tak to zobralo aj tie odpory nie je vinou emitorákov.

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Napajane to bolo z trafa. Ak by to slo z impulzneho zdroja, tak ten by sa 100x skor znicil, alebo by mu zareagovala ochrana a zosilnovacu by sa stalo maximalne to, ze by zhoreli koncaky. Su tam poistky, neviem ake, ale pozriem sa. Ano je to mozne, ze zhoreli tie emitoraky vdaka tomu, ze zhoreli koncove trandy. Ale mam taky pocit, ze tie emitoraky zhoria rychlejsie ako poistka a ak by tam boli poriadne drataky vykonove tak by ta poistka zhorela skor a nebol by uplne odpaleny plosak tak, ze je v nom diera vypalena na jednom mieste a nesmrdela by mi izba asi tak tyzden a nebol by som potom chory pretoze som furt vetral. smile  Akurat rozmyslam, ci by tomu pomohla teplotna poistka ak by tam bola. Ci tie koncaky zhoreli preto, ze sa proste prehriali.

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Daj foto chladičov, aké sú veľké, len tak pre zaujímavosť.

Ešte na okraj...spravil som už minimálne 12 modulov JPA100 v priebehu asi dvoch rokov, pričom napájacie napätie bolo vždy maximálne povolené, teda +-45V. Chladenie ale bolo značne predimenzované, takže upečenie nehrozilo. Niektoré sú prevádzkované u bláznov, ale zatiaľ som nevidel ani jeden, že by skončil tak, ako na fotkách.

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Chladenie bolo nedostatocne to je iste. Otazka je len ci zhoreli tie emitoraky ako prve alebo az po tranzistoroch. Ale hlavne otazka je, ci by tie emitoraky nemali byt vykonove aby nestihli zhoret skor ako poistka. Poistky som tam mal 4A ale pomale, viem ze by mali byt rychle. Ale aj tak si myslim, ze by tam mali byt vykonove emitoraky.

(upravil reeb 19. 2. 2013 8:10)

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Místa je tam dost, nikomu nebrání tam dát výkonák...Takový G202. Ale mám obavy zě by to dopadlo podobně.

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Kdo tam narve hřebíky, vyhoří a začne od píky ! smile

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

tieto JPA100 kto mal DPSku z cias ked to bolo verejne, tak vacsine to odislo kazdemu po case, tiez aj u mna niektore vydrzali dlho a niektore hned pri vacsej zatazi isli prec.
Emitorove odpory som daval aj 2-3W, tie nehoreli az tak ako 0,6W-1W ale po case aj tak odisiel koncak... Vsetky JPA100 ktore poznam, ktore DPS mali original od joziho a brata idu dodnes...
Pri 0,6-1W emitorovych odporoch najprv odpory zhoreli, potom isiel koncak a potom poistka.
Pri 2-3W emitorovych odporoch tie odpory neboli zhorene, koncak isiel ale len jeden z dvoch bd911,912 a potom isla poistka. Poistky boli vzdy Fkove.

Pri 5W odporoch vyskladanych, a koncakoch BD249 dve, BD250 dve namesto BD911,912 tak v tejto kombinacii to bolo OK, ale uz som to nikdy nenasadil nikde.

Najlepsie to chodilo pri +-35V,

Web

Re: JPA100 - zhorene emitorove odpory

Přeosaďte pojistky na typ F 2,5 A. Pak nebudou při poruše hořet plošné spoje. Je to škoda, dost práce a k ničemu kvůli špatné hodnotě pojistky.