Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 4)

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 80]

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

jik "Li-Ion ka vůbec nic takového nepotřebuje, ale tam je nesmírně důležité, aby napětí na ní nikdy nepřesáhlo 4,2V a to ani o fous."
Li-Pol 4,2V a Li-Ion 4,1V. To překročení u Li-Ion o 0,1V je pro článek vražda.

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

markes: No, já mám informace že i novější Li-Ion taky 4,2V. Ale uznávám, že těch 4,1V bude určitě bezpečnější.

(upravil markes 18. 5. 2012 15:03)

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

jik:  www.rcm-pelikan.cz/dld/Raytronic_C10_manual_CZ_EN.pdf
Přečtěte si konec str.7. Je to zajímavé čtení o super nabíječce.

Dále na: Raytronic C30 nabíječ RCM - RC Modely Savage
Hodnoty napětí jednotlivých článků lze výstupem Interface … Nimh)Mezní napětí pro Li-ion/Li-poly/Li-fe ( 4,1/4,2/3,6V na článek).

www.savage.cz/cz/zbozi/ostatni/4754-raytronic-c30-nabijec.html

Děkuji za Vaší trpělivost s mým příspěvkem.

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

Já taky děkuji za zprostředkování takového zajímavého počtení. Přečetl jsem to celé. Druhý odkaz mi nějak nejde, ale pak si to vygooglím, předpokládám zadat klíčové slovo raytronic C30.
Je teda pravda, že moji primitivní experimentální nabíječku mám nastavenou na 4,2V. Vycházel jsem při tom z mnoha různých českých stránek na internetu, opravdu se tam ale většinou uvádí 4,2V, viz třeba zde, levá tabulka, typ coke http://www.belza.cz/charge/liion1.htm nebo zde http://www.zajic.cz/nablion/lionfaq.htm … ite_napeti nebo třeba zde http://web.quick.cz/PetrLBC/zajic.htm ve spodní části článku nebo ultrajednoduchá nabíječka zde http://www.volny.cz/skocdopoler/Nabijeni/Nabijeni.htm . Ale to nevadí, není problém to přestavit, mám tam místo trimru odpory s trimrem pro malou odezvu s velkým úhlem natočení trimru.
Potřeboval jsem natrefit na člověka, který problematice nabíjení Li-Ion rozumí (jak jsem v předposledním odstavci mého prvního příspěvku napsal). Zajímalo by mě také, jak je ošetřeno nabíjení třeba tří článků v sérii v baterii, kde jsou jednotlivé články bez ochran. Dejme tpmu tedy 12,3 V jako cílové napětí. Ale vlivem nestejnorodosti článků na dvou z nich bude ke konci zatím ještě o něco menší napětí napětí, proud už bude malý a nabíječka bude kalkulovat s 12,3 jako celkem. Jak k tomu teda přijde chudák ten třetí článek? Tam se prostě s nějakými odchylkami počítat musí. Škoda, že jsem si neuložil odkaz s tabulkou, kde byla uvedená životnost (počet cyklů( v závislosti na tom cílovém napětí.

(upravil Yeayer 18. 5. 2012 20:35)

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

jik: to samý tady řešim já smile)
Představuju si to takhle: Udělat tu nabíjecí elektroniku tak, že bude malá krabička s trafem a ta eletkronika bude nějak ty baterie nabíjet a udělat tam něco např. s 555kou kde by byla časovka 5h a dobíjel bych proudem 440mA. Pochopitelně že ta elektronika by měla proud regulovat sama ale kdyby náhodou tak aby to čtyřkontaktový relé prostě po 5h odeplo. Nenašel jsem zatim zapojení pro dobíjení čtyř článků najendou.http://img196.imageshack.us/img196/417/beznzvuhn.th.png

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

něco je tady http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=215550 ale nevím proč si tak komplikovat život .. Pb aku by na tohle hraní bylo jednodušší

Web

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

Všimnul jsem si kritiku k tomu, že každá baterie je jiná - už jsem tu psal že tam budou nový a všechny stejný, prostě jsem to zkoušel a ze zdroje jsem to zkoušet nemohl - ty tužkovky se chovaj uplně jinak, tudíž kdybych to přizpůsobil tvrdýmu 12V zdroji tak to baterky neutáhnou.
luta: Pb aku je vyloučeno. Maj bejt přenosný takže 17cm aku kterej váží kilo je opravdu zbytečnost. 1) nenarvu ho tam (do toho prostoru se vejde přesně držák na tužkovky nebo Li-Ion článek) 2) oproti Li-Ion nebo tužkovkám váží o dost víc. Stejně mi připadaj nejlepší ty tužkovky, protože snesou hodně a navíc pořád nechápu, jakej je v tom problém. Vydrží mi to hrát na střední hlasitost asi 10h, což je poměrně slušný.

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

To co Ti píše luta, taky není špatné řešení. Pokud bys naučil ty Pb baterky nabíjet, taky by to fungovalo dobře (k Pb jsem i já párkrát zabrousil - teda kromě auta). Ale pokud jde o ty NimH, tak třeba já už přes nic jiného nejedu. Žádné záludnosti tam nejsou, jsou levné, koupíš je všude možně, nejenom v Lidlu smile , pouzdýrka jsou na trhu v různých provedeních a uspořádání, pro různé počty kusů, prostě člověk, který nemá nějaké specifické požadavky (rozměry, hustota energie na gram apod.), tak musí vyhovět každému. Jsou odolné vůči občasnému nešetrnému chování atd. Ale na druhou stranu by měl člověk mít přehled o konkrétním článku, co je zač. A k tomu by fakt měl mít nějakou tu stanici podobnou té IPC-1L a fixku na popsání. Takhle to dělám já. Mám jich dnes doma né kusy, ale desítky. Jednak je to levnější než třeba zmíněné Li-Ion a jednak mě to trošku i baví. A při tom bydlím doma v dosahu elektrické energie. Nedokážu si představit, kdybych měl mít třeba chatu někde mimo. To by se asi moje akumulátorová úchylka rozjela naplno. Tak to radši ne. Ale na bečku s kamarádama-spolužákama pravidelně jezdím a o tu minienergii se tam starám více méně já. A na okraj - taky i Ni-Fe jsem zkoušel.

Závěr: pokud jsi bastlíř, chceš mít věci pod kontrolou technickou, finanční, bezpečnostní (bacha - Li-ionky jsou záludné, ale jinak výborné), volil bych levné a spolehlivé NimH baterie.

(upravil right13 19. 5. 2012 11:34)

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

škrečok

pobehaj pár servisov PC kde riešia aj notebooky, napríklad ak más nejakého známeho v DATARTe alebo inom obchodnom reťazci viem že tam zbierajú také batérie, prípadne iným spôsobom si zožeň batérie z notebookov ktoré vo windowse vypisujú že ich treba vymeniť alebo nedržia . Častokrát za to môže len elektronika ktorá vyhodnotí jeden alebo dva články slabšie a už to vypisuje chyby . Takéto batérie sa dajú zadarmo zohnať aj vo veľkom množstve. Po rozobratí dostaneš 6 lítiových článkov z ktorých určite polovička bude použitelná  , takže nejakých 5ks batérii z notebooku ti bude stačiť, spravíš si na to vyššie popísanú nabíjačku a môžeš byť vysmiaty lebo je to momentálne najlepšie čo sa dá zohnať.

alebo si zožen hermetický akumulátor , 12V/5Ah , ten stojí okolo 4stovky , to môžeš nabíjať hocijako , tie potvory vydržia veľmi veľa . Na tom ti to bude hrať večnosť

Web

(upravil Yeayer 20. 5. 2012 12:06)

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

jik: ale ten Pb-aku tam do tý škvíry dělaný přesně na držák pro 8 tužkovek nenarvu ani kdybych se zbláznil big_smile skoro ani ten s kap. 1,3Ah tam nenarvu. Ty tužkovky mi zaberou asi 0,5cm x 12 x 6 a maj 2,2Ah ty po kterejch sem koukal smile).
Right13: oprvadu jak jsem už několikrát psal, maj to bejt přenosný repráky, a když se podíváš tak už jenom aku 2,2Ah váží 1kg a to tužkovky maj kapacitu stejnou ale jsou stokrát menší a lehčí smile. Pb aku fakt ne. Chci aby ta škvíra šla zavřít kusem dřeva a ven by nečouhalo nic. A to Pb aku fakt nesplňuje big_smile
jinak jsem to zkušel na úřadě big_smile... Měli tam ten malej hajzl na zničený a vybitý baterie - tak jsem ze na to zeptal a prej že si to tam nějaká firma platí a oni s tim nic nemůžou dělat či co -.-
---------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=SMy2_qNO2Y0 - ty lithiovky jsou svinstvo... big_smile

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

ty si svinstvo , iba vyžadujú vyššiu starostlivosť, denne nosíš pri vajciach jednu litiovku alebo si ju prikladáš ku uchu a odtrhlo ti snaď palicu ?

Web

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

right13: no, jenomže tam je to dost složitě řešený smile)

(upravil Jan16 21. 5. 2012 8:48)

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

Komu není rady, tomu není pomoci.... Tužkový baterky sou neprofesionální, k ničemu. A zvlášť ty, který pořídíš jako co nejlevnější, abys ušetřil. Nevim co se ti nezdá na Pb nebo Li-x akumulátorech.

Schválně si nastuduj něco o nabíjení těch různých druhů akumulátorů. Nabíjení NiMH mi připadá ze všech skoro nejsložitější (deltapeak). Tak tu prosímtě nepindej o nějaké složitosti.

//Nehledě na to, že na tom úžasným videu cos poslal, je Li-Po a né Li-Ion. Myslíš si snad, že když bys vyzkratoval NiMH, nebo do něj pustil 150A ze svářečky, že se ta baterka nenasere?

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

U té BATERIE  OSMI ČLÁNKů jednotlivých AA kousků je dalším problémem pouzdro,které má jednotlivé články perfektně spojit. Často se stává ,že koroze a nečistoty brání elektrickému proudu v cestě.I plast je často nedobrý . Snad někdo poradí, kde hledat kvalitu.
Rozhodně není pravda ,že tužkové baterky jsou v čemkoliv neprofesionální. Používají se běžně v profi audio/ video technice a nejen té již mnoho desetiletí. A že se dají sehnat v každém stánku po celém světě je důležité.

Pokud bych dnes začínal s elektronikou asi by mne již NiMH moc nezajímalo, ale jsem jimi vybaven a mohu doporučit i nejnovější kusy s velmi malým samovybíjením. Těm bych dal přednost před těmi levnými.

Ale ještě jednou promysli ,zda není lepší spojit méně moderních článků. Vždyť jedním nahradíš tři NiMH. To ubude spojů!

Projekt sleduju a přeju ,ať ti naplní představu. Osobně bych volil jiný typ reproduktoru.

Web

(upravil zuki 24. 5. 2012 11:27)

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

Nedávno jsem koupil 6ks 2Ah NiMH po 50Kč - http://www.gme.cz/nimh-akumulatory-pask … -p540-341/

Posloužily jako nový akupak místo cca 7let starého z Aku samopalu (airsoft - kuličky 6mm) - původně hračička staršího syna, kde orig. akupak ( dodnes 1,6Ah stojí cca 700Kč) vydržel max 1hod... Zatím jsem je jen jednou nabil (defakto byly nabité) a syn na ně střílí už 3 den - vždy min. hodina "zábavy". smile   Takže deklarovaná kapacita aku je určitě OK a až je sletuje, tak má za 390Kč/8ks pěkný akupak. 

S Li-xx si u Yeayera nejsem moc jistý. Zatím (nic ve zlém, odpovídá to jeho věku a někdy přespříliš nadšení pro věc) je takovéto přetrhdílo... O zkraty a přepólování čehokoli u něj není nouze...

(upravil Dohnalik 24. 5. 2012 18:18)

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm
Na jeho webu je pak ještě pár nabíječů.

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

Dohnalik: Ale to je omezovač jenom napětí ne? Pořád nemám omezovač proudu. Nebo tam jako rovnou narvu 16,8V a ke každýmu článku přidám ten omezovač a hotovo?

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

Co takhle prohledat AMARO ? je tam spousta zdrojů s omezením proudu a napětím od 0,1V po 40V. Hodí se to i na bastlení,... jestli chceš naskenuju ti mou starou ročníkovku,...

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

V modelářských prodejnách si koupíš profi nabíječ na lixx baterky vč. balancéru, který vyrovnává napětí článků i průběžně během nabíjení ne jen na konečné napětí s nabíjecím proudem nastavitelným např. v rozsahu 0,5 - 3 A a možností nabíjet 1 - 4 články vč. možnosti nabíjet Nimh a zobrazujícím na dig. displeji okamžité napětí, proud i nabitou kapacitu vč. indikace balancování konkrétních článků pomocí LED diod v miniaturním provedení vč. spínaného síťového zdroje do 1000 Kč na krámě. Netřeba nic vymýšlet ani vyrábět. Funguje perfektně a bez velkého ztrátového tepla. Za ty peníze amatérsky nic lepšího nevyrobíš. A akumulátory budou suprově sloužit. Lionky se tam též prodávají v jakémkoliv provedení napětí a kapacity za velice dostupné ceny s vyvedenými silovými kabely a konektorem na balancér a tvrdostí se jim jiné články nevyrovnají a to nemluvím o poměru výkon/váha-velikost. Dnes bych již jinak napájení přenosného přístroje nijak jinak neřešil.

(upravil Yeayer 4. 6. 2012 19:00)

Re: Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

Tak nabíječ budu kupovat okolo 16.5. Měl bych ještě otázku - jeden s prominutim kkt mi promáčkl oba repráky - tak mi zaplatil 300 a ještě dostal přes hubu, protože to už neni normální - ty repráky už nejdou vyndat ven bez rozlepení - a jelikož to je lepidlo poměrně drahý, tak jsem místo rozlepení ve spáru přelomil desku vejpůl.Takže to budu dělat uuuplně celý znova(kromě zesíku) . Ale - na tý dřevotřísce z OBI jsou takový ty miniaturní skoro prachový piliny, který se mi při moření usadily na štětci a tak to mělo drsnej povrch. Tak jsem to chtěl vzít smirkem - "sedřela" se namořená vrstva, takže jsem se na to vykašlal a přejel to tim bezbarvym lakem. Výsledek - povrch je asi jako když namočíte štětec do vody, hrábnete s nim do písku a natřete rovnou plochu... Je na tom prostě bordel. Tak jsem koupil jednu "zkušební" desku - nejdete to smirkem, ať už jakkoliv tvrdym, ani to nejde "vykartáčovat". Takže porosim o radu - co s tim udělat, aby ten povrch po namoření a natření byl perfektně hladkej? Jelikož jsem za mořidlo a lak utratil dvě kila, tak už asi nic za víc jak 200Kč navíc kupovat nebudu hmm...

Příspěvky [21 až 40 z 80]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Projekty elektroniky » Mobilní repro zejména pro sledování filmů, videí a klipů na mobilu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£