Re: Indikátor vybuzení

Jenom poznámka pro Danharda z #24 : na ebay se mi daří nakupovat originály Sanyo LB1412 i další, již nevyráběné součástky dosti levně.
Takže : koupil jsem jich 30 a po rozpočítání porta vychází jeden na necelých 5 USD. OndraCh na to udělal desku v klasice i s pasivními součástkami v smd, takže kdyby někdo chtěl, pár kusů pustím.

Web

Re: Indikátor vybuzení

2 Honza16: co se týče #197, napiš mi a já Ti podrobně osvětlím, co to kvazisymetrické připojení je.

Web

Re: Indikátor vybuzení

Od dodavatele LBček jsem se dozvěděl, že okamžitá zásoba je kolem 50.000 a v případě potřeby jsou schopni sehnat další. Pro sériovku naprd, ale pro amatéry nejmíň na deset let. Kromě toho - zkoukněte si třeba schéma master modulu z pultu CrestAudio X-four, je tam použit BA6822S jestli se nepletu, doplněný třemi komparátory na celkový počet 15 ledek a dynamický rozsah 40dB. Umí naprosto totéž jako LB1412 a firma ROHM jej normálně vyrábí.

Web

(upravil danhard 22. 7. 2013 12:40)

Re: Indikátor vybuzení

Co se tyce BA6822S, tak ten umi na vystupu presne to same, co se da udelat s nejakym jednocipem.
Vystup je multiplex 6x4 z 5V do diod pres odpory.
Ten ale umi dva kanaly a zatim je i dostupnejsi.

Myslim, ze tu ale vsechno uz bylo, vcetne odkazu pekne propracovaneho indikatoru v 3. prispevku.
Tam by stacilo jen udelat trochu lip ten usmernovac a trochu to poladit k obrazu svemu.

Re: Indikátor vybuzení

No tak fajn chlapi, ukecali jste mě.
Kdo se ujme vývoje programu, odladění a návrhu desky pro stereo indikátor s PICkou, která bude umět totéž, co LBčko a zveřejní to tak, jako to zveřejnil OndraCh? Rád takový indikátor vyzkouším a protože mám postavený jeden kus s LBčky, budu mít možnost srovnání. Zjistit, co všechno LBčko umí není problém, datasheet je všude běžně dostupný.
Jsem stará škola a Ty Danharde bys mohl nejlíp chápat, jak se člověk v padesáti těžko přizpůsobuje z analogu na digitál...sorry chlapci, jestli jsem někoho jen třeba náznakem urazil, nebo tak něco, v tom případě se velmi omlouvám.

P.S. Pierre s tím prodejcem komunikoval a ten mu řekl, že toho mohou mít prakticky neomezené množství - jedná se tedy o skoupené zbytky čipů z výroby, anebo kompletní druhovýrobu, což by mě docela mrzelo, protože druhovýrobu já pokládám za něco podřadného, prostě pajc. V druhovýrobě nejsou ani zdaleka uplatňovány hygienické normy, čistota vzduchu apod., takže i když se součástka z druhovýroby jako nová jeví velice dobře, po roku nebo dvou začnou problémy. Myslím, že Danhard s tím má svoje zkušenosti, kdysi testoval náhodně koupené tranzistory s různým značením a došel k zajímavým výsledkům.

Web

(upravil microlan 23. 7. 2013 17:35)

Re: Indikátor vybuzení

Myslím, že není co vyvíjet. Tady je kompletní dokumentace, je to od místního člena ondracerni.

http://s-o.webnode.cz/vu-metr/


//aha, kdybych se podíval do třetího příspěvku, nebyl bych medvědem...

(upravil sinclair 24. 7. 2013 9:51)

Re: Indikátor vybuzení

No jak už jsem kdesi vzadu v některém příspěvku uvedl, nepotřebuju blikátko na efekt, ale potřebuju MĚŘIT a to nikoliv s VU konstantami, ale jako se špičkovým LED-metrem.
Přiznám se, že v padesáti už se asi PICky programovat nenaučím, ale neměl bych nic proti tomu, aby zde někdo nabídl PIC už naprogramovanou např. pro 12-15 LED, posledních 5 aby mělo záchyt špiček, vlastní usměrňovač, pochopitelně logaritmizaci, přičemž posledních 5 diod se záchytem by byly s odskokem 2 a pak po 1dB - to by mělo jít kluci, ne? Jeden OZ na kanál, který by realizoval funkce, které v PIC tak snadno nejdou, bych přežil. Vstupní citlivost pro 0 dB/plně rozsvícenou poslední zelenou a tedy plné výstupní napětí mixu či vstupní napětí konce/ by měla asi být +6dBu, tedy 1,55V, plně rozsvícený indikátor pak ještě o 6dBu více, tedy špičky.

Asi samozřejmostí by měl být předstabilizátor s darlingtonem /tranzistorová zenerka/ a pak monolit pevný, či regulovatelný pro napájení PIC, aby bylo možno indikátor napájet např. z kladné větve napájení konce, která může mít např. 80V - OndraCh to tam všechno má nachystáno a vzhledem ke spotřebě /zkoušel jsem to jen do 50V/ to ani nepotřebuje chlazení. Podstatná je spotřeba, která je s LBčkem v rozumných mezích a roste rapidně až "jde do červených".
Zvládne z Vás mladších někdo tohle všechno?

EDIT: díval jsem se na ten indikátor z webnode - je to hezký, jednoduchý, ale asi to bude mít jeden nezanedbatelný problém. Anžto je napájení pouze 5V, /pakliže jsem si dobře všiml toho zapojení LED/ bude to rozsvícený asi žrát jako najatý, zvláště s obdélníkovými ledkami 2x5mm, které ani Kingbright jako nízkospotřebové/vysocesvítivé nedělá, tzn. že do každé LED bude muset fičet cca 15-20mA, aby rozumně svítily. To bude při 5V spotřeba jak blázen a obávám se, že už to nepůjde napájet tak, že se to "odněkud vezme", předstabilizuje, pak stabilizuje na cca 15V jako LBčko, ale tohle bude potřebovat vlastní, poměrně výkonný zdroj 5V. Vyveďte mě z omylu, jestli je to jinak, mohu se plést tak, jako každý jiný člověk.
Multiplex v žádném případě, nemíním si kurvit v současné době vynikající odstup celého analogového aparátu nějakým rušením - ostatně obávám se, že i ten pěkný indikátor z webnode nebude úplně "čistý" a bude tam asi třeba udělat nějaká přídavná opatření. Dost často totiž na mixu využívám téměř plného gainu šavlí /tj. citlivost okolo 2mV/ a obávám se, že při vyjetí pěti až osmi takto nastavených šavlí mi tam něco vleze.

Jinak ještě jednu technickou: kulaté ledky už jsou out. Při skládání bargrafu z obdélníkových ledek 2x5 či 2,5x5 mm je třeba jednu hranu každé ledky začernit, buď tenkou lepicí páskou, nitrobarvou, nebo i novým, sytým lihovým fixem - jinak obdélníky prosvěcují jedna do druhé a vypadá to blbě.
To už mám vyzkoušený dávno ještě s A277D a obdélníkovými diodami VQA taktéž z NDR, které v té době svítily nejméně 3x tolik při stejném proudu, jako naše ohavné LQ, které navíc ani ve všech barvách nešly sehnat. VQAčka 3mm, 5mm i obdélníkové rozptylky ve všech barvách i A277D mi vozili známí za pár šupů z výjezdů do NDR, tam toho byla plná prdel na každém druhém rohu. A ještě zajímavější bylo, že tam byly ke koupi KD503 za 25M /75Kčs/, kdežto u nás stála KD503 tehdy 130,-Kčs. Daly se tam ve specializovanějších obchodech koupit i výborné maďarské 2N3773 za 30M /90Kčs/, opravdu nízkošumové Siemensy BC413C za 1,5M, jednoduché, dvojité i čtyřnásobné fetové OZ v pouzdrech DIP-DIL typu B081, B082, B084 /okopčené TLka/ za pár marek i nízkospotřebové B061, B062 a B064 /ty už ale byly o dost dražší/ a vynikající 80mm dlouhé posuvné potenciometry v licenci PREH za 12M /36Kčs/ a další, u nás absolutně nesehnatelný materiál, případně takový, co byl jenom v katalogu TESLY, ale fyzicky nedostupný - třeba taková KDčka 139/140 v katalogu byly, ale fyzicky absolutně nikde, Němci přitom vyráběli daleko lepší kopie pod označením SD339/340, co měly rezervu Uceo až do 140V a přitom stály 2M /6Kčs/...případně výborné tranzistory SD349/SD350 /něco jako naše KD337/338, ale v TO126 a s Ft=60MHz - výborné budiče/ za téměř stejnou cenu /2,5M/, výborné 80V/1A/60MHz tranzistory PNP/NPN v trošku větším TO92 typu SF819D/SF829D/vždy měli obě polarity/ místo našich debilních plechových 60V KFek se tam daly koupit celý pár za marku /3Kčs/ a tak podobně. Průmyslové elektrolyty se šroubovým připojením zn. Frolyt - výběr až do 100V, konkrétně 10G/80V za 20M /60Kčs/ - přesně tolik u nás stál mizerný TC937a 5G/50V, pokud jste jej vůbec sehnali. Připomínám, že Praha a její blízké okolí bylo vždy lépe zásobeno, než J-S Morava, nebo Slovensko.
Spotřební elektronikou a elektrotechnikou byli NDRáci zásobení velmi dobře, ovšem že tam lidi neměli pomalu co žrát a nikam se nedostali je ta stinná stránka věci, i výborného a levného vysavače se jaksi nenajíte...Běžný turista to tam tak nějak nevnímal...

Web

Re: Indikátor vybuzení

Něco jiného je koncák, kde to fakt nemá díky nízké citlivosti co a jak rušit, ovšem -jak už jsem naznačil - mixpult s vyjetými gainy skoro na maximum a na osmi šavlích, to je jiná.

Teď se zeptám poměrně blbě: jaká je spotřeba toho indikátoru při 5V a při obou plně rozsvícených sloupcích, tj. 2x16 LED? To je u mixu celkem běžný stav, zvláště, máte-li tam napíchnuté na stereošavli nějaké hovado DJe...limitéry jsou až za mixem, před crossovery.

Web

Re: Indikátor vybuzení

No to jsem přece psal, 120 mA

Re: Indikátor vybuzení

No, když se to veme v mixu z +15V, tak to je brnkačka. Ale srazit to z +80V už sranda není...

Web

(upravil microlan 24. 7. 2013 10:42)

Re: Indikátor vybuzení

Do něčeho už hotovýho to cpát nebudeš a přimotat 10 závitů na toroid není problém.

// jsem se díval na to LB, to má serivě jen 2 sekce a posledních 5 diod je stejně sólo, čili při 15 mA na diodu si to při plným pruhu vezme 7 x  15  je 105 mA. Bude to teda svítit víc než multiplex ale srazit to z 80 V bude stejný problém.

Re: Indikátor vybuzení

No právěže budu, ale naštěstí to budou indikátory s LBčky, tak se z toho neposeru smile

Web

Re: Indikátor vybuzení

No nevím, pokud budou 2 kanály(na což jsem zapoměl), a podle datasheetu jsou proudový zdroje nastaveny na 17mA pak to bude 240 mA při plným pruhu

Re: Indikátor vybuzení

Není možný, že by třeba BA6822S byla PICka třeba s dvěma logaritmizačními OZ v jednom pouzdru? I když ona se vyrábí už poměrně dlouho, už staré mixy Crestaudio ze začátku 21.století ho měly, ale jak jsem psal, doplněny ještě třemi komparátory na celkový počet 15LED.
Ostatně na zapojení se můžete podívat, na crestaudio.com je nějaký support a jsou tam i kompletní servisní dokumentace od zesilovačů, pultů XR-20, X-Four a podobných.

Web

Re: Indikátor vybuzení

... Leoši, Funkamateur stále vychází a pokud máš zájem, můžeš si ročníky 1995 až 2013 postahovat tady ...
http://www.diagram.com.ua/english/libra … r-magazine

(upravil sinclair 18. 10. 2013 15:58)

Re: Indikátor vybuzení

Dnes už bych do indikátoru rozhodně nedával diody, které na nějaké rozumné svícení potřebují 15-20mA, používám LEDky co berou na stejný svit o řád méně a nejsou ani o moc dražší, Kingbrighty či Agilenty z Official Electronic. Trochu problém je s tvarovkami, obdélníkové 2,5x5mm se jakžtakž dají splašit, ale např. čtvercové 5x5mm už v republice nejsou /myslím ony vysocesvítivé při proudu už cca 3mA/. Už jsem se poohlížel po anglické ebay, tam je toho opravdu tři prdele co kdo chce, ale nemám tam ještě otevřený účet..
Jinak to napájení s těmito vysocesvítivými diodami není vůbec problém, tranzistorovou Zenerku s Darlingtonem na cca 35V opřít o kastli a zbytek dostabilizovat monolitem, nebo spíš réglem 317/ 337, případně jen LM350, je-li potřeba jen jedna polarita. LM350 je vůbec docela šikovný régl, jen škoda, že se k němu nedělá záporná polarita.

Web

Re: Indikátor vybuzení

Leoši pošleš mě ty LBčka? Děkuju

Web

(upravil ondra Ch 29. 11. 2015 15:18)

Re: Indikátor vybuzení

..

Web

Re: Indikátor vybuzení

sinclair napsal:

LM350 je vůbec docela šikovný régl, jen škoda, že se k němu nedělá záporná polarita.

LM133 / LM333 :-P

Re: Indikátor vybuzení

LM133/333 asi není úplně "komplementár" , šumí 3x víc než LM350, ta 350 je lepší jak LM1117 , 133/333 je šumově to samý co 317/337 sad