Re: Indikátor vybuzení

http://www.ddrservice.net/files/Integra … ba6822.pdf   a co tohle.

Web

(upravil sinclair 4. 2. 2013 20:16)

Re: Indikátor vybuzení

TAZi, to nevypadá špatně. Nicméně jsem z ebay koupil 30ks LB1412, má to být originál Sanyo, tři dolary kus plus sedm dolarů doprava z HongKongu. Myslím, že mám, co se týče měření a indikace, vystaráno.

Web

Re: Indikátor vybuzení

Bohužel LEDky ve VU metru už jsou okoukaný a už mi téměř nic neříkají. Pamatuju sice doby prvních LQ110 a 190, za LEDku bysme tehdy vražili, ale dnes se vracím zpět k ručičkám. Počítač s tiskárnou dnes skýná nepřeberné možnosti, jak se dopracovat ke krásným budíkům libovolné velikosti a vzhledu.

Web

Re: Indikátor vybuzení

Dívám se že tohle téma už tu bylo :

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=8883

Web

(upravil sinclair 4. 2. 2013 21:14)

Re: Indikátor vybuzení

Jo, už jsme o tomhle kdesi mleli - jinak Lojzku, nezapojený reset /11/ znamená funkční záchyt špiček, uzemněním pinu 11 přestane záchyt fungovat a je z toho obyčejný logaritmický, poměrně citlivý indikátor se vstupním odporem 16kOhm, takže měřený bod prakticky vůbec nezatíží.
Líbí se mi možnost do ledek naprat 20mA, což při vysocesvítivých ledkách většího rozměru /viděl jsem perfektní vysocesvítivé Kingbrighty 5x10mm/ znamená, že vybuzení koncáku uvidíš i na třicet metrů od pultu k jevišti smile
Nicméně ta BA6822 se mi líbí také, jak se dá zjistit, zda se ještě dělá? Nějak se mi nedaří stránky firmy ROHM ani nikoho, kdo toho švába prodává, najít.
Ale něco podobného se dělat musí, protože jak už jsem psal, viděl jsem poměrně sračkový DJmixpult American Audio, který měl na masteru indikátor se záchytem špiček. Ze servisu MusicData mi na moji zdvořilou otázku, čím je na indikaci osazen pult American Audio Q-D5 Mk.II vůbec neodpověděli. A to jsem toho švába ani nechtěl a nechtěl jsem ani schéma...
Zřejmě přístup "z tebe máme hovno, tak co bychom ti odpovídali"...

Sagitarie, nádherné indikátory netřeba pracně vyrábět, dají se koupit hotové, sice ne zrovna lacino, ale právě ty dražší druhy mají skvělé balistické parametry vychylovacího systému, kdežto ty laciné okolo 30-50Kč jsou jenom takový mávátka, i když dobře vypadají také. K jednomu takovému mávátku jsem vyráběl logaritmický zesilovač a můžu Ti říct, že tenhle druh budíků potřebuje budit z tvrdého zdroje napětí o opravdu malém vnitřním odporu, jinak si ty ručičky dělají co chtějí. Dopadlo to jedním NE5532, kdy jeden systém ve zpětné vazbě  logaritmoval a druhý systém budil dvojici BD139/140 - proudový booster. První pokusy s indikátorovým zesilovačem z AZK052, nebo mixpultů AZL160-240 nedopadly dobře.
To indikátory ze zesilovače Advance Acoustic MAA-406, to je jiné kafe a navíc je bezproblémově koupíš jako ND u výhradního dovozce, který bez cavyků pošle i schéma celého zesilovače. Drobnou komplikací je, že se musí podsvítit /tak, aby vypadaly jako na fotkách na netu/ čtyřwattovou až šestiwattovou, asi 12mm tlustou zářivkou o délce asi 12-15cm, strčenou v plechovém, zevnitř vyleštěném krytu - podle toho, jak daleko je chcete mít od sebe, jsou to jednotlivé indikátory, ne dvojče. Výsledek je ale ohromující, alespoň pro mě - fluoreskující červené ručky a modrá logaritmická stupnice. Kdyby se někomu ty budíky zalíbily, tak ale upozorňuju, že samotné stojí necelých 1.000,-Kč/ks - není to dvojče, takže si je můžete dát blíže či dále od sebe, ale pak je asi potřeba tomu přizpůsobit zadní kryt a podsvětlení, resp. délku zářivkové trubice. Musí to být studená bílá, číslo toho odstínu si už nepamatuju. Víc příkonu, než ty 4W, max. 6W bych asi do toho zadního odrazného krytu nezavíral, budíky jsou z takového divného materiálu, něco jako PVC, měl bych asi strach, aby se nezkroutily.  Nesnáší to bodové zdroje světla bílých vysocesvítivých ledek, i když špičku zdrsníte nebo zpilujete, pořád ta ledka nemá větší účinný rozptyl bez úbytku světla větší, než 30° a na celou plochu toho poměrně velkého budíku to nestačí ani ve trojici.
K té zářivce je potřeba startér a tlumivka, měnič Vám v zesilovači nadělá pěkný bordel, i když byl ve Fe krabičce a běžel na 80kHz, napájen ze samostatného malého tráfka.

Web

Re: Indikátor vybuzení

... objednej si tady ...
http://www.utsource.net/ic-datasheet/BA … 30740.html

Re: Indikátor vybuzení

Ako je to s tým indikátorom s LB1412? Bude stavebnica? smile

(upravil sinclair 16. 2. 2013 5:38)

Re: Indikátor vybuzení

Dokud mi bude Pierre pomáhat s nákupem NOS originálů LB1412 v zahraničí, tak bude. Teď jsem jich objednal 30ks, všecky prověříme a pak teprve bude Pierre kreslit desku pro Aldax. Ale kdo nechce čekat, tak velmi podobné vlastnosti má i obvod firmy ROHM BA6822S, u kterého mě štve jenom malá vstupní impedance kolem 300 ohm /to se dá pořešit předřazením nějaké té NJM4560D či NJM4556D, multiplex na stereo indikátoru mi taky nejde moc pod fousy, oscilátor pro peakhold i multiplex běží na 4kHz, takže je vhodné to napájet ze samostatného stáblíku třeba 7806, ale má to vypínatelný peak-hold a je dost slušně logaritmický a pěkně roztažený na úrovních kolem 0dB /osmá ledka/. Jen jsem ještě nezjišťoval, jak je to u nás tady v tom bordýlku s dostupností a cenou.

EDIT: tak jsem hledal u asi deseti součástkových distributorů, BA6822S absolutně nikde, asi jediný Martin Lhotský by byl ochoten je objednat, ale cena i dolní /nejnižší/ počet kusů budou kurevské.

Web

(upravil redyuri 16. 2. 2013 9:40)

Re: Indikátor vybuzení

sinclair, nebude to drahá, necelé 3 doláre kus a 4 doláre pošta + 10 centov za každý kus v balíku, ak toho vezmeš 10 kusov, sa pošta stratí... klasika honkong
http://www.ebay.com/itm/BA6822S-Manu-RO … 0886779460

Web

Re: Indikátor vybuzení

http://sklep.avt.pl/p/pl/71497/uklad+sc … a6822.html BA6822

Web

(upravil sinclair 18. 2. 2013 20:04)

Re: Indikátor vybuzení

Nevím kluci, asi se trochu bojím něco kupovat od Poláků, i když s trafy INDEL odtamtud mám veskrze pozitivní zkušenosti.
Na cestě je 30ks LB1412 a pokud budou OK, vezmu jich od stejného člověka víc, cena je příznivá a stavebnice by tudíž nemusela být nijak drahá. To LBčko je prakticky ve všem lepší, než BA6822, opravdu hodně mě u toho sere ta nízká vstupní impedance, což znamená tomu předřadit trochu výkonovější operák, nebo přes tvrdý dělič pověsit rovnou na výstup konce, naproti tomu to LBčko se 16kOhm vstupní impedance a citlivostí 110mV pro 0dB lze pověsit téměř kamkoliv.
OndraCh mi poslal desku, mám ji osazenou, pro LBčka jsem stvořil provizorní patici, abych mohl vyzkoušet ty z HongKongu. Jinak jsem ten indikátor zkoušel připojit v TW140 Studio na více míst, napájení obstarávala pouze teslácká 10W zenerka bloknutá 470uF kondíkem a všecko v pohodě, vnitřní oscilátor vůbec neruší a indikátor má naprosto skvěle roztaženou oblast kolem 0dB, takže je to skutečně měřák, nikoli blikátko. Na to, aby se z tohoto indikátoru stal VU-metr, který "rozvážně" měří střední hodnotu, stačí do vstupu předřadit schottku třeba BAT48 a elyt 2,2 - 4,7uF podle toho jak chcete, aby byl VU metr rychlý. Někde v archivu mám uložené předepsané časové konstanty vs. % výchylky jak pro špičkový indikátor, tak pro VU-metr podle normy CCIR, ale všecko to zůstalo v laptopu, se kterým servisák zatím nemůže hnout...ale myslím si, že tyhle parametry budou na netu někde dohledatelné - zkušený hledač je Václav - Danhard, Vašku zkus to někde najít! Díky.

Web

Re: Indikátor vybuzení

Tak 30ks LB1412 z HongKongu je tady, ale ještě jsem je neměl možnost a čas vyzkoušet, jednak je má u sebe george, jednak jsem mu je ještě nezaplatil a jednak se snažím dohánět staré resty. Jakmile je vyzkouším, podám raport, jestli stojí za to je kupovat.

No a byl by zájem o stavebnici z Aldaxu? Samozřejmě komplet včetně ledek. Ne všude se dají obdélníkové ledky se slušnou svítivostí sehnat a když, tak to znamená prodražení o další poštovné.
Použili bychom nápad ondryCh, tedy stovoltový předstábl BD68x a za ním teprv 15V monolit L7815, aby to šlo univerzálně napájet přímo ze zdroje konce v rozpětí 18-80V, anebo bez instalace předstáblu a zenerky v bázi napětím 18-35V, ten 15V monolit tam slouží víceméně jako ochrana, švábík nesmí dostat víc, než max. 18V. Na výstup monolitu dáme ještě 16V zenerku, jeden nikdy neví, při dnešní kvalitě a zdivočelém původu polovodičů už nikoho ty dvě kačky za BZX85C/16 nezabijou.
Takže stavebnici, nebo hotový sestavený modul?

Web

Re: Indikátor vybuzení

Ty kominíku lázeňský, kdyby jsi přes den nechrápal a zvedal telefony, tak už jsem ti je dávno přivezl, peníze si strč do strožocha. V tomto případě nejsou potřeba.

Re: Indikátor vybuzení

Chlapci, jenže tohle vlákno je o VU-metrech, případně špičkových indikátorech, které jsou schopny něco měřit, tedy buď střední hodnotu, nebo špičkovou, proto jsem to zakládal. Tak proto nechápu, proč sem pletete "designové" věci, které opravdu neumí nic, než blikat. Tohle vlákno je o zapojeních a IO, které k něčemu jsou, umí měřit ať už jednu, či druhou hodnotu.
U zesilovačů s výkonem nad cca 2.000W /1.000W krátkodobě snese dneska kdejaká Eminence/
je už opravdu nutné nikoliv blikat, ale měřit, nechci-li přijít o reproduktory s cenou okolo 8-10.000,-Kč, pokud se bavíme o výrobcích RCF, PD či BC. Indikátor, který MĚŘÍ, je potřeba prakticky vždy, připojujete-li příkonově výrazně slabší soustavy k výrazně výkonnějšímu zesilovači, který nemá nastavitelný limiter, takových typů existuje jen málo a jsou dosti drahé.

Web

(upravil ondra Ch 7. 4. 2013 22:22)

Re: Indikátor vybuzení

Zmenšená verze 1.1:
http://s14.postimg.cc/wh4vimw3h/VU1_1.jpg

Web

Re: Indikátor vybuzení

zdavím

Mám v plánu si v budoucnu postavit VU metr k zesilovači ale chtěl bych použít ručičkový měřák místo diod .
Konkrétně  http://hairballaudio.com/shop/product_i … 8d604c9cee  a nebo http://www.ebay.com/itm/Panel-VU-Meter- … 1e5b8c3fd1

Potřeboval bych k tomu nějaký driver nemusí bejt přímo ve studiový kvalitě ale zas to taky nemusí ukazovat kraviny .....  na eBay sem našel tůto http://www.ebay.com/itm/Toshiba-TA7318P … 4ab974bc0f je to k něčemu nebo máte někdo tip na ověřené schéma ?

Web

(upravil mira 7. 4. 2013 17:52)

Re: Indikátor vybuzení

Ondro, dobrá práce! Možná by stálo za to upravit výšku na 80mm, aby se to za všech okolností pohodlně vešlo do 2U a rozměry desky byly zaokrouhlené na násobky 5 mm. Samozřejmě nevím, jaká je hustota spojů, a věřím, že už i při těchhle rozměrech to bude nadoraz. Vypadá to hezky, určitě z toho bude pěkný kompaktní modul;-)

Můžeš prozradit, v čem navrhuješ?

Re: Indikátor vybuzení

škoda že to nemôže byť SMD , hento je nemoderný obor ... ale to by nebolo predajné ako stavebka smile

Web

Re: Indikátor vybuzení

Ondro máš to moc pěkný, kdyby se to podařilo namáčkout do 2U jak psal mira byla by to bomba. Chtělo by to taky nějaké upevňovací džuzny big_smile

(upravil ondra Ch 7. 4. 2013 22:25)

Re: Indikátor vybuzení

Tak jsem to upravil na rozměr 80x60mm. Bohužel jsem se nevyhnul několika smd součástkám.....
Pro návrh používám kicad a jsem s ním velice spokojenej.........

Web